גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעבור מיליארד דולר: המהלך של מלינדה גייטס

מלינדה גייטס הודיעה כי היא מתכוונת להשקיע סכום אגדי לקידום שוויון מגדרי בעשור הקרוב

מלינדה וביל גייטס /  צילום: Gettyimages ישראל
מלינדה וביל גייטס / צילום: Gettyimages ישראל

"רק בעוד 208 שנים נזכה להשיג שוויון מגדרי בארה"ב, על פי הניתוח של הפורום הבינלאומי לכלכלה", כך פתחה מלינדה גייטס את הקמפיין שלה לקידום שוויון מגדרי, Equality Can't Wait, No Joke, בהשתתפות מיטב הקומיקאים האמריקאים באוגוסט האחרון. זה היה הפרומו לקראת ההכרזה הגורפת שלה החודש בטוויטר, שלפיה הקרן הפילנתרופית שלה ושל בעלה, ביל גייטס, יחד עם חברת ההשקעות שלה Pivot Ventures, מתכוונות להשקיע בעשור הקרוב מיליארד דולר בקידום שוויון מגדרי בארה"ב. "אני רוצה לראות יותר נשים מקבלות החלטות, שולטות במשאבים ובעיצוב מדיניות", הצהירה.

גייטס, 55, מציגה נתונים מדאיגים מסקר שנערך בקרב 8,500 גברים בחודש מרץ האחרון - כ-47% מהם טוענים שפערי שכר בין גברים לנשים הם המצאה של גופים שונים לצורך קידום אג'נדה פוליטית. מתוכם, 28% מבני ה-18-34 חושבים שפערי השכר הם בעצם פייק ניוז. "זה רק מנציח את הבעיה, אישה מרוויחה 81 סנט על כל דולר שגבר מרוויח", היא קובעת.

ניכר ש-2019 היא השנה שלה, שנה שבה היא נוכחת, כותבת ומתראיינת על הקרן הפילנתרופית שלה ושל ביל ועל האוטוביוגרפיה שלה 'The Moment Of Lift'. הספר, שלפי ה'ניו יורק טיימס' הפך לרב מכר, מתייחס ברובו לפעילות שלה ב-20 השנים האחרונות בעמותה, שבמסגרתה פגשה נשים מרחבי העולם, לרבות אפריקה והודו, והגיעה למסקנה שהעצמת נשים יכולה לשנות את העולם.

בספר היא מספרת איך ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט ואחד האנשים העשירים ביותר בעולם, החליט לקחת חלק בהסעות הבוקר של ילדיהם. יומיים בשבוע הוא היה אחראי לקחת אותם לבית הספר, דבר, שלטענתה, השפיע על יתר האבות שראו בו דוגמה, וגם על הנשים, שטענו בפני בני זוגן שאם ביל יכול להסיע בבוקר לבית הספר, גם הם יכולים.

הספר והחשיפה הציבורית מגיעים לאחר שנים רבות שבהן נמנעה מאור הזרקורים. אולי משום כך, דמותה של גייטס די מעומעמת. היא שומרת בקנאות על פרטיותה, וגם בספרה היא לא ממש נחשפת. בכל פעם שהיא צריכה לספר על חייה, היא מתייחסת לעצמה רק במסגרת מערכת היחסים שלה עם ביל, וכמעט שאינה מדברת על עצמה כאינדיבידואל.

היא נולדה למשפחה אמריקאית קתולית מהמעמד הבינוני, בדאלאס שבטקסס. אמה לא למדה בקולג', ואביה היה מהנדס. הם הקדישו את חייהם לארבעת ילדיהם במטרה שכולם ירכשו השכלה, ויתחילו את חייהם עם הזדמנויות שוות. גייטס, שבצעירותה נמשכה למחשבים ואף זכתה בתחרויות מתמטיקה, סימנה לעצמה מסלול ברור לתואר ראשון במדעי המחשב ולאחר מכן המשיכה מיידית לתואר שני במינהל עסקים.

עם סיום לימודיה ב-1987, שלחה קורות חיים והתקבלה למיקרוסופט כמנהלת מוצר. לימים היא הכירה את ביל, מייסד החברה והמוח המוביל. לאחר כמה מפגשים אקראיים, הם התחילו לנהל מערכת יחסים במקביל לתפקידה בחברה. השניים נישאו לאחר כשש שנים (ב-1994), ועם לידת בתם הבכורה ב-1996, גדעה גייטס את הקריירה ובחרה לגדל את שלושת ילדיה באחוזה שלהם שעל גדת אגם וושינגטון.

מאז שנת 2000 היא עומדת יחד עם ביל בראש קרן הצדקה שייסד, אשר מתמקדת בצמצום הפערים בתחומי הבריאות והמשפחה באפריקה ובהודו. הם יצאו אז בהכרזה שהקרן תחזיק מזומנים בהיקף של יותר מ-28 מיליארד דולר, סכום ששווה לתקציב הארגון הבריאות העולמי. אחד המשקיעים הבולטים בקרן הוא וורן באפט, הנחשב חבר קרוב של הזוג. נכון להיום הקרן מחזיקה הון של כ-42.3 מיליארד דולר, ומדורגת כקרן הפרטית העשירה בעולם.

מעורבותה של גייטס בקרן הפכה אותה למבוקשת בקרב מוסדות כלכליים רבים. היא גם זכתה בפרסים ובעיטורי כבוד בעקבות הפרויקטים לקידום סוגיות בריאות, חיסונים ופתרונות לבעיית האיידס בקרב אוכלוסיית העולם השלישי.

במאי האחרון היא התראיינה לאופרה ווינפרי ונשאלה האם במסגרת העבודה המשותפת שלה עם ביל, הוא המוח והיא הלב. "זה פשוט שטויות", ענתה, "לביל אכן יש מוח מבריק, אבל נחשו מה? גם לי יש. בנוסף, יש לי לב גדול באמת, אבל נחשו מה, גם לבעלי יש לב ענק".

"אנחנו רק מתחילים להבין את הצרכים". מלינדה גייטס / צילום: Gettyimages ישראל

מתייחסת רק לשוליים

כבר ביום הולדתה ה-50 הכריזה גייטס כי היא מתכוונת להשקיע בחברות המנוהלות על ידי נשים, או שיש בהן לפחות 40% נשים חברות הנהלה. אך מה עומד מאחורי ההצהרה שלה בדבר ההשקעה העצומה בשוויון מגדרי? עד כה, לא נראה שהיא מגובה בתוכנית היערכות מסודרת. כשנשאלה איך היא הולכת לתקוף את הנושא, היא קצת התחמקה והציגה את התובנות שאספה לגבי נשים חסרות השכלה ואמצעים, אך לא ביחס למתרחש בעולם העסקי, הפוליטי והחברתי המערבי. היא לא מציגה תובנות או כלים שיכולים לסייע לנשים בעולם הקריירה והעבודה. אולי בגלל שהיא לא סללה את דרכה כמו נשים אחרות, שפרצו דרך קריירה, אלא בחרה בתא המשפחתי לאורך השנים, כקריירה עיקרית.

יש שמבקרים את הספר על כך שהוא מוצג מנקודת מבט של אישה לבנה, עשירה ומצליחה, שמתייחסת רק למידע שנאסף בקרב האוכלוסיות החלשות והשוליות ביותר בעולם. "לא משנה היכן נולדת, החיים שלך יהיו קשים יותר כילדה", מצהירה גייטס. למרות זאת, באחד הראיונות שלה ב-Harvard Business Review, התעקשה המראיינת ושאלה את גייטס מהן התוכניות הספציפיות שהקרן הציבה במסגרת התרומה המיועדת של מיליארד דולר, כדי להעצים נשים במדינות מתפתחות.

"אהיה גלויה איתך", ענתה גייטס בנחישות, "אנחנו רק מתחילים להבין את הצרכים בשטח. זה מתחיל במחסומים שנשים מתמודדות איתם, כך שבמדינות שונות זה יכול להיות נישואים בגיל מאוד צעיר. לכן, חלק מהדברים הספציפיים שאנו עושים הוא להשקיע מוקדם בתכנון המשפחה, באמצעי מניעה. אחד הדברים שאנחנו כמעט מקבלים כמובנים מאליהם בארה"ב הוא הגלולה, שאפשרה לנשים לתכנן את חייהן, אופציה שלא קיימת במדינות העולם השלישי".

לא כולם מתלהבים מהאג'נדה שלה. גייטס ספגה במהלך השנים הרבה ביקורת על החדרת אמצעי המניעה בקרב נשים באפריקה, מארגונים קתוליים שמלינים על ההתערבות שלה בילודה. במשך השנים גם נשמעת ביקורת נוקבת על הקרן של בני הזוג, שמכונים 'האלוהים החדשים', ונולד המושג 'פילנתרוקפיטליזם', בעקבות המיליארדרים שהחליטו להתערב בהתרחשויות העולמיות כאג'נדה, ולא באמת כמתן צדקה. הטענה היא שמדובר בקבוצה קטנה של תורמים פרטיים שממלאת תפקיד מוגזם בקבלת החלטות בנושאי מדיניות לאומית וגלובלית, ושהיוזמות שלהם מכוונות בעיקר למטרות רווח ומינוף.

לשנות את חוקי העבודה

ומה צפויים להיות האתגרים שלה בארה"ב? "כשאישה צעירה מסיימת את לימודי הקולג', היא רוצה לשאת את עיניה לדוגמאות מופת נשיות על מנת לקבל מוטיבציה", אומרת גייטס, "ומסתבר שיש אולי כמה נשים בודדות, שניתן לספור על יד אחת, שיכולות להוות מודל לחיקוי. אין כמעט מנהיגות בשום תחום. לא בהייטק, לא בתחומי ההנדסה והכספים, וכמובן שגם לא בפוליטיקה ובזירה המתוקשרת. כך שלבחורות, בשלב שבו הן צריכות לקבל החלטות בנוגע לקריירה ולעתידן, אין ממש לאן לשאוף. זה יוצר חסם ומעכב התפתחות".

לדבריה, הסטטיסטיקות מראות ש-80% מהנשים יעזבו מקומות עבודה שבהם הן מרגישות מאוימות או מושפלות על ידי גברים, גם אם זאת משרת חייהן והן מתוגמלות היטב. "צריך להוריד את המחסומים הללו, לחוקק חוקים בנושא ולייצר רשת תמיכה. למרות שאנחנו בשנת 2019, חוקי העבודה בארה"ב הם אותם חוקים שנקבעו לפני עשרות שנים, עוד מהתקופה שבה נשים נשארו לטפל בילדים ובמשק הבית. דבר פעוט, כמו ביטוח בריאות, חל רק על הגבר העובד, וכך אשתו נתונה לחסדיו, ויכולה לממש את זכויותיה רק דרכו".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים