גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל שופרסל: "בתוך עשור נכפיל ואולי אפילו נשלש את המכירות באונליין"

איציק אברכהן בכנס "עושים שוק" של "גלובס" בנושא E-commerce: "מי שמזלזלים באמזון ובעליבאבא הם אנשים של יום האתמול. האם נהיה מסוגלים להתמודד מולן בישראל? יש לנו יתרונות גדולים מאוד"

מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר, גלובס
מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר, גלובס

איציק אברכהן הוא מנכ"ל רשת הקמעונאות שופרסל ב-8 השנים האחרונות, כשלפני כן היה סמנכ"ל תפעול בשרשרת האספקה של הרשת. שופרסל מחזיקה גם ברשת הפארם B, ומדובר גם בענקית נדל"ן - למעלה מ-350 חנויות פיזיות, סניפים שחלקם קטנים ושכונתיים, חלקם באזורי תעשייה או במרכזי ערים. זוהי רשת הקמעונאות הגדולה בישראל עם מחזור מכירות של 12 מיליארד שקל, כשרוב המכירות שלה מתבצעות בחנויות הפיזיות "על רצפת המכירה". בשנים האחרונות הפכה שופרסל למעצמה גם בהיבט האונליין. נתח המכירות שלה עומד עבר על כ-16% באונליין - מספר יוצא דופן במונחים מקומיים וגם בינלאומיים. 

הבוקר (א') התראיין אברכהן לשני מוזס, כתבת הקמעונאות של "גלובס", בכנס "עושים שוק" של "גלובס" בנושא E-commerce. 

למה פנית לאונליין, כשיש לך כל-כך הרבה חנויות פיזיות?

"שופרסל לא הלכה לשום מקום. מי שסיפר לנו שהגבינה זזה, זה ציבור הלקוחות. יש ענקיות כמו אמזון שמשנות את עולם הקמעונאות בעולם ומשפיעות על ציבור הלקוחות. שאלנו את עצמנו אם אנחנו רוצים להיות מובילים או מובלים. הסתבר לנו שציבור הלקוחות בישראל - אם מתוך נוחיות או מתוך חיבור של הישראלים לעולם האונליין - מחפש את השירות הזה. רצינו להיות ראשונים שמובילים ולומדים ועושים את זה בדרך הכי מקצועית, ושואלים את עצמם האם זה אמור להשפיע וכמה זה אמור להשפיע על עולם החנויות הפיזיות, והגענו למסקנה שזה אמור להשפיע".

מה האתגרים המשמעותיים שאתם חווים במכירה מקוונת?

"אנחנו צריכים להיות מדויקים והוגנים בדגשים שאנחנו נותנים. זה מורכב, כי זה עולם של טמפרטורה. זה לא כמו שאת מזמינה בגד בשלושה צבעים שונים, מודדת ומחזירה. כאן עם הבשר, הירקות והגבינה - יש סכנה לבריאות הציבור. היתרון שלנו כרגע הוא שאנחנו יותר מ-10 שנים עוסקים בתחום הזה, רוצים להיות מובילים בתחרות בישראל ולהיות מוכנים לאיומים חיצוניים".

אתה מדבר על איומים. היום מדברים על רווחיות; גם מתחרים שלכם מדברים על זה שכמעט בלתי אפשרי להיות רווחי באונליין.

"אנחנו יותר מעשור בעולם הזה. הוא מורכב מאוד, מאוד קשה להצליח בו, צריך להתמקצע בו, אתה צריך להתמודד עם נושאים רבים מאוד שדורשים טיפול - לוגיסטיקה, יכולות ארגוניות ועוד. הזמן שעובר מאפשר לנו לסגור פערים, להיות ראשונים ולהרוויח".

מה האתגרים שאתם נתקלים בהם בדרך? אולי יש צרכנים שיסכימו לקנות מוצרי מכולת יבשים, אבל יהיה להם חשש לגבי המוצרים הטריים - בשר, עוף, גבינות - מפחיד אותנו שהם יעמדו בדרך אלינו.

"אנחנו מדינה חמה, אבל אנחנו מדברים על תהליכים ועל שנים של עשייה. אתה מייצר כך מערכת אמון. אנחנו מוכרים סלים מלאים - פירות, ירקות, גבינות... עדיין לא הגענו לתחום הבשלות ברמה של בשרים או מאפים, אבל אני משער שלא עוד הרבה זמן, בשנתיים הקרובות, כשנתיים עם מערכות הליקוט האוטומטיות שלנו, מערכת האמון תעלה בדרגה נוספת, ונגיע גם לשם". 

החברה משקיעה מאות מיליונים במחסני הליקוט כדי להפוך את עניין הלוגיסטיקה לאוטומטי. אתם חברה ציבורית, למהלכים האלה יש עוד השלכות. עד כמה אתה מאמין שהפרויקט הזה ייתן לכם יתרון מול מתחרים, ושלא יקום מישהו שיחקה את זה וירוץ קדימה יותר טוב מכם?

"בוודאות יקום מישהו כזה. האם באותה איכות? אני לא יודע. פתחתי ואמרתי שזה מורכב. החלטנו לפתח את עולם האי-קומרס, וזו לא יכולה להישאר סיסמה. חייבים להשקיע בתשתיות ולפתח אותן, חייבים לייצר זמינות והיקפים, עם טכנולוגיות ואוטומציות מתקדמות. אנחנו מדינה קטנטנה, לא כל-כך אפשר למצוא באופן חופשי עובדים, ואנחנו צריכים להתבסס על אוטומציה וטכנולוגיה ורובוטיקה ועל כוח-אדם. אלה תהליכים מאוד מורכבים, ואנחנו מאמינים ביכולת שלנו להמשיך ולהוביל אותה ולחזק את מערכת האמון של הציבור בנו".

מתי נוכל לקנות מוצרים שתהליך האוטומציה בהם גדול מכוח-האדם?

"כבר בתחילת השנה תהיה הנגיעה הראשונה של אחד המחסנים, ובעוד שנתיים יהיה לנו מחסן ענק במודיעין. זו תהיה פריצת דרך ענקית. זמינות המוצרים תהיה גדולה יותר, בלוח זמנים קצר ובאיכויות גבוהות".

אתה חושב שבעוד 20 שנה שופרסל תהיה אחרת מבחינת התמהיל? מבחינת העובדים - הרבה יותר ממוכן ופחות אנושי?

"אנחנו בדרך לשם. נהיה חברה אחרת. אנחנו מקימים היום מערכות שלמות של אי-קומרס שבונות את חוויית הלקוח בסטנדרטים הכי גבוהים שיש. אני חושב שחנויות נוחות, במרכזי ערים, ילוו אותנו לתמיד. אבל האם האיזון ישתנה, ונראה אחוזים גבוהים של קניות מזון דרך הרשת? אנחנו משוכנעים שהכיוון הוא לשם. בתוך עשור נכפיל ונשלש את המכירות שלנו ברשת".

זה יבוא על חשבון המכירות בסניפים הפיזיים?

"כשאתה עושה משהו שהוא מאותו תחום, תמיד משהו יבוא על חשבון משהו. השאלה היא במינון. עשינו בדיקות לאורך זמן, ואנחנו יודעים לומר שהשילוב זה הדבר המנצח. המסה העיקרית תמשיך להיות החנויות הפיזיות - אלה שעוטפות אותך בשכונה, אבל האחוז של הקניות באונליין יצמח משמעותית. המספרים הולכים להיות הרבה יותר גבוהים".

האם ביום שאמזון תרצה להיכנס לכאן בצורה מסיבית ולהקים מרכזים לוגיסטיים - מה שהוא לא מזון יהיה מאוים?

"אנחנו חברה שעושה את הצעדים הנכונים, כדי שתהיה לה את היכולת להתמודד. מי שמזלזלים באמזון ובעליבאבא הם אנשים של יום האתמול. האם נהיה מסוגלים להתמודד מולן בישראל? יש לנו יתרונות גדולים מאוד. אנחנו ישראלים, אנחנו בפריסה ארצית, אנחנו דוברי עברית, אנחנו מכירים את הספקים. יש לנו לא מעט כלים כדי לתת פייט. עד שאמזון יגיעו לתחום המזון, ייקח זמן. זו מדינת אי קטנה עם הרבה מגבלות של יבוא ורגולציה. אנחנו ערוכים להמשיך להוביל בתוך ישראל, אבל אנחנו מסתכלים על אמזון וחושבים על שיתופי-פעולה בהמשך, כדי שתהיה לנו יכולת להתמודד בעתיד מול ענקיות בינלאומיות".

אחרי כמה שנים של שקט, אנחנו בתקופה של עליית מחירים. אתם משקיעים כסף בבנייה של האונליין - זה יוריד את העלויות או שזה יועמס על הצרכן?

"מי שמקשיב לי בשנתיים האחרונות - הסברתי שכפי שאני רואה את עליות המחירים, אנחנו לא חוזרים לימים הטובים של עליות מחירים של 6%-4% בשנה, בימים של טרום המחאה החברתית. המחירים נעים באחוז-אחוז ורבע. יש קפיצות מדי פעם בתחומי הירקות והפירות שלא קל לייבא.

"האונליין הוא עצם הנוחות - אנחנו חוסכים לכם את זמן הנסיעה, נותנים את הנוחות של להגיע אליכם הביתה. האם נראה ירידות מחירים? לא בטוח. אתה צריך למצוא דרכים להיות מקצוען, להתייעל, לחפש טכנולוגיות חדשות כדי לשמר מחירים ולא להעלות. עליית מחירים תקטין את המוטיבציות לקנות בעולמות האלוה. אנחנו צריכים לעשות הכול כדי לייצר עולמות חדשים ולשמר את רמת המחירים".

על הקנייה של רשת הפארם B, אומר אברכהן: "בסופו של יום תהיה לנו פריסה ארצית, יהיה לנו את אמון הציבור, והוא יתרום להורדת מחירים. רק עכשיו אנחנו מתחילים את הסינרגיה לתוך חנויות שופרסל. יש לנו בקנה הרבה מאוד הפתעות. יש לנו את היכולת הכלכלית לעשות את זה, ואני מאמין שנקים רשת מפוארת שתהיה חזקה גם בעולם האי-קומרס. לא עוד הרבה זמן נגדיל את המבחר. הצרכנים יוכלו לקבל את הקוסמטיקה ואת מוצרי המזון באותה הזמנה. אנחנו עובדים גם על נושא התרופות עם הרגולציה. ייקח לזה זמן, אבל גם לשם נגיע".

עד כמה למשקיעים יש סבלנות להמתין שהרשת תהפוך לרווחית?

"אני נזכר איזו התנגדות הייתה כשפתחנו את המחסן שלנו בשוהם. היום אין יום שאין לנו בו 3-4 ביקורים של משקיעים וספקים שם. אנחנו מאמינים בהשקעה בתשתיות ומאמינים בשופרסל, ונעשה תחום גם בתחום הזה".

לגבי עצירת הפעילות של אמריקן אאוטלט, אמר אברכהן: "מסתבר שיש אתגרים גם בעולמות החדשים האלה. זה עסק מאוד מורכב. כשיצאנו עם זה לדרך, הקדמנו עם חשיבה שאנחנו יכולים להוביל בסיפור הזה. כרגע זה על הולד. אם יציגו לי בתחילת השנה שאנחנו יכולים להגיע לסטנדרט שהצבתי, אנחנו נפתיע ונחזור. מי שעסוק בחדשנות ונופל בדרך ומאמין שהוא מסוגל לתקן את עצמו - הסיכוי שלו להצליח בטווח הרחוק גדול יותר".

השוק מאוד השתנה, ובשנה האחרונה זה מתבטא גם בחברה שלכם, שהפכה מחברה עם גרעין שליטה לחברה שפועלת ללא גרעין שליטה. עד כמה זה משפיע על ההתנהלות ועל התכנון שלכם? 

"אנחנו חברה שמסתכלת קדימה ולומדת את השוק בישראל ובעולם. יש לנו דירקטוריון, אנחנו באים מאוד מסודרים ומקצוענים. הדיונים מאוד ענייניים אצלנו, ואני חושב שאנחנו רואים עין בעין את תוכניות העבודה של החברה לשנים הקרובות".

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים