גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה עולה כרטיס למשחק של ברצלונה? תלוי אם מסי ישחק

בעשור האחרון נמנעו מועדוני ספורט מלייקר כרטיסים כדי לא להכעיס אוהדים ● כעת הטכנולוגיה באה לעזרתם ומאפשרת למכור כרטיסים לפי היצע וביקוש, תוך התחשבות בפרמטרים כמו השתתפות כוכבים או מזג-האוויר

אוהדי באיירן מינכן / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
אוהדי באיירן מינכן / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בשבוע הבא מתוכננות נבחרות ארגנטינה ואורוגוואי להגיע לאצטדיון בלומפילד בתל-אביב למשחק ידידות. לפני שעניינים ביטחוניים הפכו את הדיון במשחק לשאלה של יבואו או לא יבואו, עסקו כולם רק בעניין אחד - השגת כרטיסים למשחק. לא היה כנראה אוהד שלא התלונן, ובצדק, על מחירי הכרטיסים. 195 שקל לכרטיס הזול ביותר למבוגר (85 שקל לילד) ועד 830 שקל לכרטיס היקר ביותר. אבל ברגע האמת התברר כי דמעות לחוד ומעשים לחוד - הביקוש עלה על ההיצע, וכל הכרטיסים נחטפו.

בחישוב גס, כדי לראות את ליאו מסי מהמקום הכי גרוע באצטדיון בלומפילד יצטרך אוהד בוגר לשלם לכל הפחות 2% מהשכר החודשי הממוצע במשק.

איפה זה מעמיד אותנו? אצל ארסנל, שגובה את המחירים הגבוהים ביותר בפרמיירליג האנגלית, ישלם אוהד בוגר שאינו חבר מועדון 27 ליש"ט עבור הכרטיס הזול ביותר סכום שמשקף כ-1.1% מהשכר החודשי הממוצע בממלכה. וזה עבוד משחק רשמי, לא משחק ידידות חסר חשיבות.

אצל באיירן מינכן, שמעמידה אצטדיון מלא בכל משחק, וגם אצלה עולה הביקוש על ההיצע, עומד הכרטיס הזול ביותר על 15 אירו, שמשקף 0.6% מהשכר החודשי הממוצע בגרמניה. ואפילו למשחק סופר-פרימיום, כמו גמר ליגת האלופות, הנפיקה אופ"א כרטיסים ב-70 אירו בלבד.

אצלנו גובה ההתאחדות לכדורגל 60 שקל בלבד (0.6% מהשכר החודשי הממוצע) לכרטיס הזול ביותר למשחק רשמי של הנבחרת בשבת מול פולין במוקדמות היורו.

גורם בהפקת המשחק של ישראל-אורוגוואי טען כי מדובר באירוע פרטי, וכי המחיר נקבע בהתחשב בהוצאות של מיליונים שצריך להחזיר אותן, ובכל מקרה הוא טען כי גם כך הם לא מתקרבים למחירים שגובים המפיקים בהופעות של עומר אדם או סלין דיון.

כשהכוכב נפצע או כשיורד שלג

מחירי הכרטיסים הם עניין בעייתי אצל קבוצות ספורט. מצד אחד, הכנסות מכרטיסים הן אחד משלושת גורמי ההכנסה העיקריים של מועדונים, יחד עם זכויות שידור והסכמי חסות. בחישוב גס הם מהווים כשליש ממרכיב ההכנסה הכללי. בקרב הקבוצות קיים חשש שהעלאה של מחירי כרטיסים יובילו את האוהדים למרד, כך שעדיף למצות את הצמיחה השנתית דרך זכויות שידור והסכמי חסות. וכך אכן קורה: בעשור האחרון הרוב המוחלט של הצמיחה בהכנסות הקבוצות משויך לעלייה בהכנסות מזכויות שידור ומחסויות.

אבל לא כל הקבוצות מוכנות להשלים עם זה. בעולם פועל בשנים האחרונות מודל דינמי של מכירת כרטיסים למשחקים (Dynamic Pricing). יותר ויותר קבוצות הבינו שהחשש מזעמם של האוהדים גורר אותם להפסדי הכנסה פוטנציאליים של עשרות אחוזים.

המודל מעלה שאלה אחת פשוטה: מדוע לקבוע מחיר פיקס למשחק, נאמר 20 אירו, בשעה שהביקוש לכרטיס הוא אדיר, ואנשים היו מוכנים לשלם תמורתו מחיר גבוה פי חמישה או שישה?

כך החלו בארצות-הברית הקבוצות בכל הליגות לעבוד לפי מודל הכרטיסים הדינמי, שמשנה את מחירי הכרטיסים מדי יום בהתאם להתרחשויות. המודל מאמץ בעצם את המנגנון של מכירת מקומות בטיסות ובבתי מלון - כמעט לכל אוהד נמכר כרטיס במחיר אחר, בכפוף לביקוש ולזמן הרכישה. ממש כמו בטיסה: אוהד כדורגל ששילם 50 דולר לכרטיס למשחק, יכול למצוא את עצמו יושב באצטדיון ליד אוהד אחר ששילם 110 דולר.

השינוי במחיר הכרטיס נעשה באמצעות התקשרות עם חברה חיצונית, שמפעילה אלגוריתם שכולל מספר נתונים ושיקולים. למשל, הקבוצה נמצאת בתקופה מצוינת, היא בדרך להבטיח מקום בפלייאוף, ואין שום אירוע מזג-אוויר שמונע הגעה ביום המשחק לאצטדיון? הביקוש עולה ואיתו גם אוטומטית המחירים שהאוהדים יידרשו לשלם.

והפוך: הקבוצה גרועה, שני כוכבים נפצעו במשחק האחרון, המשחק הוא נגד קבוצה לא אטרקטיבית, ומזג-האוויר ביום המשחק השתנה ומבטיח סופת שלג - הביקוש יורד ואיתו אוטומטית גם מחירי הכרטיסים. כך נשמר האיזון בין תפוסה מלאה עד כמה שניתן באצטדיון לבין מיצוי פוטנציאל ההכנסה.

זה הגיוני. עם כל הכבוד לאוהדי ברצלונה, אם ליאו מסי פצוע ולא משחק - האם הגיוני שהיא תתעלם מהפרמטר הזה ותמשיך להציע מחיר "פיקס" לאוהדים כאילו מסי משחק?

לעתים נכללים בנתונים עוד פרמטרים משמעותיים, שמבחינת האוהד משפיעים על הרצון להגיע למשחק. למשל, אם הפיצ'ר הפותח במשחק בייסבול משובץ למשחק. במשחק בייסבול אם הפיצ'ר הראשי לא אמור לשחק (בגלל העומס על היד הזורקת פיצ'ר משחק לסירוגין - בדרך-כלל משחק כן, שניים לא), זה משפיע על הביקוש לכרטיסים ועל המחיר הסופי.

קבוצת הפוטבול סן פרנסיסקו ג'איינטס, שנכנסה לניסוי הזה בשנת 2012, הקצתה 5% מהכרטיסים שלה למכירה דינמית. התוצאה הייתה כל-כך מוצלחת, עד שבשנה שלאחר מכן היא מכרה באופן הזה של ביקוש והיצע דינמי את כל הכרטיסים, דבר שהוביל לעלייה מיידית של 7% בהכנסה ממכירת כרטיסים של הקבוצה.

כמחצית מקבוצות ה-NFL מאמצות העונה את המודל הדינמי, והוא מאוד מקובל גם בקרב קבוצות בייסבול, NBA והוקי קרח בארה"ב.

אצל חלק מהקבוצות המודל הזה הקטין משמעותית את הנדידה של כרטיסים לשוק הספסרות, אותם אתרים המוכרים כרטיסים מיד שנייה. ברגע שהביקוש לכרטיסים גדול, המחיר עולה אוטומטית על-ידי הקבוצה במערכת הדינמית. העלייה במחיר כבר נעשתה בתוך המנגנון של הקבוצה, והכסף מעליית המחיר הולך לכיס של הקבוצה עצמה ולא לחברת הכרטיסים מיד שנייה.

הנה דוגמה קטנה של הימים האחרונים: גולדן סטייט ווריורס מוכרת באמצעות שיטת התמחור הדינמי כרטיסים למשחק הבית שלה השבוע נגד בוסטון סלטיקס ביותר מ-50 קטגוריות מחיר. כלומר, יש עשרות רבות של מחירים, מהזול ביותר (64 דולר) ועד היקר ביותר (2,850 דולר). אם הקבוצה לא תצליח למכור עד ערב המשחק חלק מהכרטיסים, יש סיכוי סביר שהמנגנון הדינמי יוביל באופן אוטומטי להורדה של המחיר - קצת כמו סוחרים שלא רוצים להיתקע עם סחורה רגע לפני שהם סוגרים את הבסטה.

דרבי קאונטי האנגלית ניסתה לאמץ את המודל הזה גם בכדורגל. התוצאה הייתה עלייה של 300 אלף ליש"ט בשנה בהכנסות ממכירת כרטיסים. אבל כאמור, מועדוני כדורגל חוששים ללכת לכיוון הזה מחשש לעימות עם האוהדים.

המקרה המיחד של באיירן מינכן

כמה כסף מועדוני הכדורגל מפסידים מזה? אחת מעבודות המחקר המקיפות בתחום נעשתה באוניברסיטת קלן שבגרמניה, והיא בחנה את הפוטנציאל המסחרי של הטמעת המודל הדינמי בבאיירן מינכן. באיירן נבחרה באופן טבעי, מאחר שהביקוש לצפייה במשחקי הקבוצה הוא גבוה מאוד, ובמקביל מתקיים באופן קבוע שוק צדדי של מכירת כרטיסים מיד שנייה למשחקי הקבוצה במחירים מטורפים. רק שהנהנים מהביקוש הזה הם אתרי הספסרות ולא המועדון.

המחקר הראה כי באיירן פועלת לפי המודל הישן - קביעה של מחיר פיקס למשחקי בחמש קטגוריות מחיר לפי המיקום באצטדיון: 15 אירו עבור המקום הכי פחות טוב, ואז 35 אירו, 45, 60 ו-70 אירו למקום הטוב ביותר.

בפועל מתברר כי אוהדים מוכנים לשלם הרבה יותר - מבחינת העסקאות שבוצעו באיביי גרמניה (ebay.de), התברר כי כרטיס שנמכר על-ידי המועדון ב-35 אירו נמכר בממוצע באיביי ב-151% יותר (88 אירו). כרטיס שנמכר על-ידי המועדון ב-45 אירו נמכר באיביי ב-158% יותר (116 אירו) וכן הלאה. עבור הכרטיס היקר ביותר שמוכר המועדון ועומד על 70 אירו, באיירן מפסידה פוטנציאלית 154% - מחירו של כרטיס ממוצע כזה באיביי עמד על 178 אירו.

לפי המחקר, באיירן מחמיצה הכנסה פוטנציאלית של מיליוני אירו רבים בעונה.

ואם נתעלם לרגע מבאיירן או מקבוצות אחרות, גם אם אוהדים מתלוננים על מחירי הכרטיסים, הרי שכל המחקרים שעוסקים בתחום מצביעים על מסקנה אחת ברורה: מחירי כרטיסים לאירועי ספורט בדרך-כלל מתומחרים על-ידי המועדונים נמוך יותר מהשווי האמיתי שלהם בשוק. 

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר