גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר לשעבר במשרד התקשורת בביקורת חריפה על מדיניות המשרד

סמנכ"ל הטכנולוגיות לשעבר חיים גרון בתגובה למדיניות המשרד בנושא הסיבים האופטיים: "קיים כשל אנושי מובנה בהנחה לפיה חבורת פקידים, בכירים ומוכשרים ככל שיהיו, יצליחו לחזות על סמך תחזיות ותרחישים תיאוריים את התנהגות השוק בתגובה למהלכי אסדרה שיינקטו על ידם"

חיים גרון / צילום: איל יצהר
חיים גרון / צילום: איל יצהר

חיים גרון, אשר שימש עד לאחרונה בשורה של תפקידים בכירים במשרד התקשורת (בתפקידו האחרון שימש סמנכ"ל בכיר לטכנולוגיות עתידיות), מותח ביקורת חריפה על מתווה המדיניות שגיבש משרד התקשורת לטובת קידום פריסת הסיבים האופטיים בישראל. גרון שלח את תגובתו למתווה למשרד התקשורת במסגרת השימוע, והוא מזהיר מפני ההשלכות החמורות שיכולות לנבוע כתוצאה יישום המדיניות של המשרד.

נזכיר כי המשרד גיבש מתווה חדש לעידוד פריסת הסיבים האופטיים לבתים בישראל, ולפיו בזק תוכל להגדיר את האזורים שבהם היא רוצה לפרוס סיבים, בהם היא תידרש להשלים פריסת סיבים בתוך 5 שנים. באזורים שבזק לא תרצה לפרוס סיבים, יוצאו אזורים אלה למכרזים עבור מפעילים שיפרסו במקומה, ויקבלו בלעדיות בפריסה למשך 10 שנים. המימון לפריסה באותם אזורים יגיע על ידי קרן שרות אוניברסלי שתמומן על ידי המפעילים עצמם ובזק.

גרון מזהיר בפתח דבריו מהמורכבות של הפתרון וכופר ביכולת שלו להתקיים לנוכח מורכבותו. לדברי גרון, ההיסטוריה מוכיחה שאסדרה בשוק התקשורת עובדת ביעילות רק כאשר היא פשוטה ליישום. "אסדרה מורכבת, עתירת כללים ותשומות לקביעתם ולפיקוח על עמידת המפוקחים בהם, נדונה, בסבירות גבוהה, לכישלון.

"כוונותיו הטובות והראויות של המאסדר התנפצו בעבר ויתנפצו בעתיד מול תחכומם של המפוקחים והמשאבים הבלתי מוגבלים למעשה שהם יכולים ומוכנים להשקיע כדי להתמודד עם אסדרה שאיננה נוחה להם. לפיכך, לאסדרה סיכוי טוב להשיג את מטרותיה אם היא פשוטה, ברורה לחלוטין למאסדר ולשחקנים בענף וניתנת לאכיפה יעילה תוך השקעת משאבים ותשומות התואמים את יכולתו המוגבלת של המאסדר או על ידי גורמים חיצוניים".

גרון, כאמור, תוקף בצורה חריפה את מדיניות המשרד ואומר: "קיים כשל אנושי מובנה בהנחה לפיה חבורת פקידים, בכירים ומוכשרים ככל שיהיו, אשר רובם ככולם מעולם לא ניהלו עסק בתחום שעליו הם מופקדים כגורם מאסדר, יצליחו לחזות על סמך תחזיות ותרחישים תיאורטיים את התנהגות השוק בתגובה למהלכי אסדרה שיינקטו על ידם".

בהתייחסו לקרן שרות אוניברסלי אומר גרון שנראה שלא נערכה במסגרת עבודת הצוות בחינה תוצאתית בין-לאומית של יעילות המודל של "קרן שרות אוניברסלי" בהשגת המטרה החשובה של הנגשת שרותים מתקדמים אולטרה מהירים לאוכלוסיה בפריפריה וב"אזורי תימרוץ" אחרים.

"בחינה כזו יכול ותגלה כי במרבית המדינות בהן יושם אמצעי זה, ובפרט במדינות האיחוד האירופי אליהן המאסדר הישראלי נושא עיניו מעת לעת, מנגנון זה, אף שהוכיח יעילותו באספקת שרותי תקשורת בסיסיים ביותר כגון טלפון ציבורי, קו טלפון ואינטרנט בקצב איטי, כשל לחלוטין בכל האמור לאספקת שרותים מתקדמים אולטרה-מהירים מבוססי רשת אופטית".

גרון מתייחס גם לרצון של המשרד לדחוף להקמתה של רשת סיבים אופטיים: "הרשת הקיימת של בזק, המבוססת על רשת נחושת עד לחצרי הלקוח, רחוקה מאד ממיצוי הפוטנציאל שלה להשגת המטרה בשנים הקרובות. הרשת מאפשרת לספק, בשנים הקרובות, את רוב צרכי המשק בשרותים מתקדמים אולטרה-מהירים וזאת על ידי שדרוגים פשוטים לביצוע וזולים יחסית להקמת רשת אופטית בעלויות הכבדות הנדרשות להקמתה על פי הערכת הצוות.

"פיתוחים טכנולוגיים של השנים האחרונות מאפשרים הכפלת הקצב, ללא השקעה כבדה. הגדלה נוספת עתידית של הקצבים, אף היא תוך ניצול תשתית הנחושת בחצרי הלקוח, תוכל להתבצע על ידי החלפת הציוד האלקטרוני בארונות הרחוב בטכנולוגיות חדשניות המאפשרות באופן תאורטי הגדלת הקצב לבניינים הנמצאים במרחק קרוב לארון הרחוב עד כדי כמה מאות מגה.

"שדרוגים הדרגתיים כאלה יוכלו לספק, להערכתי, את רוב צרכי החברה והמשק בטווח הנראה לעין, באזורים אורבניים צפופים כמו גם באזורים דלילי אוכלוסין ובפריפריה, והמטרה תושג בעלויות המהוות רק חלקיק מהעלות העצומה הכרוכה בהקמת רשת אופטית חדשה. לטעמי, אין כל הגיון כלכלי או אינטרס ציבורי בהתמקדות כעת ברשת אופטית יקרה, טרם מוצה הפוטנציאל הגלום בשדרוגי הרשת הקיימת."

גרון כותב עוד: "במקצוע הכלכלה נהוג לחשב או לשקול את "מחיר הטעות", דהיינו, המחיר שיושת על הציבור אם המדיניות לא תשיג את יעדיה. בענייננו מחיר הטעות יהיה שהפריפריה ואזורים דלילי אוכלוסין, עד כ 40% מבתי האב במדינה, יוותרו לכאורה בפיגור בכל הנוגע לשרותי תקשורת מתקדמים".

תגובת משרד התקשורת: "מר חיים גרון שימש בתפקידים בכירים לאורך שנים במשרד ותרומתו למשרד ידועה. לעצם הטענות, הנושאים שעלו ייבחנו במסגרת עבודת הצוות הבין משרדי. חשוב להדגיש כי מטרת הצוות היא להביא את הקדמה הטכנולוגית לכל בית בישראל. למרות הידע והיכולות של הצוות המקצועי במשרדי התקשורת, האוצר וברשות התחרות, לא ניתן היה להיכנס לשיקולים העסקיים של החברות והועדף מתווה מבוסס תמריצים. כלל הערות הציבור והחברות ייבחנו במסגרת השימוע".

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים