גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות העוסקות בדיור להשכרה בארה"ב יהיו פחות פגיעות להאטה

יש סיבות טובות להאמין כי השנה הבאה תהיה חיובית להשקעות בשוק הדיור להשכרה בארה"ב: מחירי הדירות למכירה גבוהים ואינם בהישג ידם של הקונים הפוטנציאליים, היצע הדירות להשכרה ממשיך להיות מוגבל, שכר העבודה ממשיך לעלות, ובני דור ה‑Y, שעדיין מחזירים הלוואות לימודים שלקחו, מעדיפים לשכור ולא לקנות

בתים בדאלאס / צילום: shutterstock
בתים בדאלאס / צילום: shutterstock

בעשורים האחרונים שוק הנדל"ן האמריקאי עורר את דמיונם של ישראלים רבים שביקשו להשיג תשואה גבוהה יותר על כספם, וגם יותר ויותר חברות ישראליות החלו לפעול בתחום מעבר לים. המשבר של 2008 הפך את הציפיות לחששות, ומאז עשור של שגשוג פיצה על כך ויותר. ומה הלאה? שואלים המשקיעים.

בתוך התחום הרחב נתמקד היום בחברות דיור להשכרה בארה"ב. התחזית התחזית של S&P לסקטור זה ב-2020 היא חיובית. בשווקים מרכזיים רבים, מחירי הדירות למכירה גבוהים ואינם בהישג ידם של הקונים הפוטנציאליים, היצע הדירות להשכרה ממשיך להיות מוגבל, שכר העבודה ממשיך לעלות ובני דור ה‑Y, שעדיין מחזירים הלוואות לימודים שלקחו, מעדיפים לשכור ולא לקנות.

אנו מעריכים כי מאפייני האשראי של חברות הפועלות בעיקר בתחום הדיור להשכרה, ימשיכו להיות חיוביים. זאת, למרות האטה מסוימת בצמיחה בשל הסיכוי הגובר להאטה כלכלית, האיום העולה של הטלת מגבלות על שכר דירה בשווקים מסוימים ושיעורי ריבית נמוכים יותר שעשויים לעודד קניית בתים בשווקים נוחים יותר.

מחסור בדירות למכירה

בעשור הנוכחי נוספו בממוצע בכל שנה כ-1.04 מיליון משקי בית ורק כ-880 אלף יחידות דיור, והתוצאה הייתה גירעון שנתי של כ-160 אלף יחידות. מחסור פירושו מחירים גבוהים יותר - מחירים שרבים אינם יכולים להרשות לעצמם, היות שמשכורותיהם לא עלו באותו קצב.

מאז שארה"ב התאוששה מהמיתון הגדול שלאחר המשבר הכלכלי של 2008, קצב עליית מחירי הדירות עלה משמעותית על קצב הגידול בהכנסות. בין השנים 2013 ל-2018 צמחה ההכנסה לנפש בארה"ב ב‑20% ל-53,700 דולר, ואילו המחיר החציוני של בתים חד-משפחתיים עלה בממוצע ב-46%, ל-208 אלף דולר. פער זה מאתגר במיוחד עבור רוכשי בית ראשון.

שיעור הבעלות על בתים בארה"ב

פחות קונים, יותר שוכרים

ההיצע המוגבל והמחיר הגבוה יחסית של דירות למכירה תומך בביקוש החזק להשכרה, בעיקר לאור הקושי של רוכשים פוטנציאליים לצבור הון מספיק כדי לרכוש את ביתם הראשון, בין השאר בשל רמות חוב גבוהות עקב הלוואות סטודנטים. לפיכך, אף על פי שמאז שהמשק האמריקאי התאושש מהמשבר הפיננסי של 2008, הוא חווה האצה כלכלית ארוכה במיוחד, אנו צופים שקצב העלייה בשיעורי הבעלות על בתים ודירות יישאר איטי.

בנוסף להיקף הגדול של הלוואות סטודנטים שעדיין לא שולמו, המהוות נטל עצום על רוכשים פוטנציאליים מדור ה-Y ומעכבות את יכולתם לרכוש בתים, גם אורח החיים של בני דור זה, אקדמאים ולא אקדמאים כאחד, הבוחרים בדרך כלל להתחתן ולהביא ילדים בשלב מתקדם יותר בחייהם, מוביל אותם להעדיף לגור בשכירות ולא לרכוש בתים. לבסוף, מגבלות שהוטלו לאחרונה על ניכויי מס פדרלי, החלישו את האטרקטיביות של בעלות על בתים, בעיקר בשוקי החוף היקרים.

עודף הביקוש בשוק הדירות והמחירים העולים בקצב מהיר מעליית שכר העבודה, היווה גורם חיובי בצמיחתן של קרנות REIT המתמקדות בדיור להשכרה. עם זאת, בשנים האחרונות חלה צמיחה בקצב הבנייה של יחידות דיור, בעיקר בשוקי החוף היקרים, כולל סן פרנסיסקו, אולם שווקים כגון ניו יורק, סיאטל ומרכז לוס אנג'לס עדיין עומדים בפני לחץ בטווח הקרוב. ההיצע בערי הדרום כגון דאלאס ואטלנטה גדל, אך הביקוש גדל איתו עקב צמיחה חזקה בשוק העבודה בערים אלו. באופן כללי היצע הדירות החדשות לא הצליח להדביק את הביקוש, בשל מחסור בידיים עובדות, עלייה במחירי חומרי הגלם ולעתים גם התנגדות מקומית לבנייה חדשה.

מגבלות על דמי השכירות

מכיוון שאין מספיק דיור להשכרה כדי לענות על הביקוש, דמי השכירות עלו, בשווקים מסוימים אף בחדות ובמהירות, וקצב העלייה בשכר העבודה לא הצליח להדביק עלייה זו. זאת בעיקר בחוף המערבי, שם מרוכזים רבים משוקי השכירות היקרים ביותר בארה"ב. שבעה מתשעת השווקים היקרים ביותר בארה"ב נמצאים בקליפורניה, ודמי השכירות החציוניים בהם עלו בממוצע בכ-45% בין השנים 2005 ל-2016, בעוד שההכנסה החציונית עלתה בממוצע רק ב-26%. גם באורגון חל גידול משמעותי בהוצאות הממוצעות על שכירת דירה, במיוחד בשנתיים האחרונות.

כתוצאה מכך נשמעים קולות הקוראים להטלת מגבלות על דמי השכירות ברמה המקומית או ברמת המדינה, ומדינות וערים שונות כבר החליטו לנקוט צעדים להגנת השוכרים. אורגון הפכה השנה למדינה הראשונה שהטילה פיקוח על דמי שכירות, והגבילה את העלייה בהם ל-7% בכל שנה בתוספת אינפלציה. ביוני 2019 חוקקה מדינת ניו יורק תקנות מקיפות, אשר חיזקו את ההגנה על דיירים בדירות בדמי שכירות מפוקחים בעיר ניו יורק והרחיבו הגנות מסוימות לכלל השוכרים במדינה. ובאוקטובר 2019, הטילה מדינת קליפורניה מגבלה של 5% בתוספת אינפלציה על העלאות דמי שכירות, אולם מגבלה זו אינה חלה על בתים חד-משפחתיים ודירות קונדו.

בהתחשב בתמיכה הגוברת במגבלות מסוג זה במדינות רבות, אנו מעריכים שבעתיד עשויה חקיקה זו להגביל את עליית דמי השכירות ואת צמיחתן של חברות מדורגות.

שיעור הבעלות על בתים בארה"ב

המחסור בדירות יימשך

המחסור בדירות למכירה במחירים נגישים בארה"ב צפוי להימשך, ולהניע את המשך הצמיחה בשוק השכירות בשנים הקרובות. אף שיזמים מהמגזר הפרטי והציבורי מצמצמים בהדרגה את המחסור בדירות, איננו סבורים שהוא יהיה קצר מועד. אם לא תחול האטה כלכלית משמעותית (אנו מעריכים כי הסיכוי למיתון ב-12 החודשים הקרובים הוא 30%‑35%), סביבת השוק תמשיך לתמוך בדמי השכירות הגבוהים.

חברות בשוק הדיור להשכרה בארה"ב

אנו סבורים כי למרות האטה מסוימת בצמיחה, ביצועיהן של חברות העוסקות בדיור להשכרה בארה"ב יהיו פחות פגיעות להאטה כלכלית בהשוואה לסוגי נכסים אחרים, וזאת בזכות הביקוש היציב ושיעורי התפוסה הגבוהים. אנו מעריכים כי קרנות ה-REIT הפועלות בשוק הדיור להשכרה ייהנו ב-2019 מצמיחה של מעל 3% ב‑NOI (net operating income) מנכסים זהים ושל 2%‑3% ב-2020. גם המינוף של חברות אלה נמוך יחסית, והן הצליחו להאריך את מח"מ החוב שלהן כחלק ממדיניות פיננסית שמרנית הצפויה לתמוך בדירוגים הנוכחיים.

מבין החברות שמדרגת S&P מעלות, אנו מעריכים שאלו הפועלות בעיר ניו יורק ימשיכו ליהנות מתזרימי מזומנים יציבים, בעיקר לאור שיעורי תפוסה גבוהים לאורך זמן. יש לציין שבשנים האחרונות חלה האצה בקצב הפיתוח של יחידות דיור חדשות, אשר עשויות בטווח הקרוב להפעיל לחץ מסוים על דמי השכירות, כך שקצב העלייה שלהם עשוי להתמתן.

השינויים שאושרו בחוקי השכירות במדינת ניו יורק ובעיר ניו יורק ביוני 2019 ישפיעו על כמיליון דירות בפיקוח (rent stabilized) הקיימות בעיר, וישפיעו במידה שונה על מספר חברות שאנו מדרגים, בהתאם להיקף ומאפייני פעילותן בתחום הדיור להשכרה בניו יורק. באשר לחברות מדורגות שמרכז פעילותן בעיר דאלאס, אנו סבורים שהן ימשיכו ליהנות מתזרימי מזומנים ושיעורי תפוסה יציבים על אף הגידול בהיצע יחידות הדיור בעיר, בזכות הביקוש שממשיך לעלות בזכות צמיחה חזקה בשוק העבודה. 

אייל עברון הוא מנהל תחום נדל"ן בצפון אמריקה ב-S&P מעלות. עופר עמיר הוא מנהל צוות הנדל"ן S&P EMEA וצוות דירוגי החברות בישראל ב-S&P. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה