גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוכרים את נובמבר? חודש הלגיטימציה שהתחילה בכ"ט

שלושה ימים בחודש נובמבר עיגנו את מדינת היהודים בחוק הבינלאומי והעניקו לה לגיטימיות שקנה הרובה יכול לבסס, אבל לא להשיג. צריך לבצר את הלגיטימיות - באמצעות הימנעות ממעשים לא לגיטימיים ● פרשנות

חוגגים את הכרזת האו"ם בירושלים, כ"ט בנובמבר1947 / צילום: הנס פין - לע"מ
חוגגים את הכרזת האו"ם בירושלים, כ"ט בנובמבר1947 / צילום: הנס פין - לע"מ

השבוע לפני שש שנים, האקדמיה ללשון העברית נדרשה ל"תאריך הכלאיים" של כ"ט בנובמבר. "שם משונה למדי", כתבה האקדמיה ביומנה המקוון, "תאריך לועזי בלבוש עברי". 

"ככל הנראה", הרהרה האקדמיה, "נובע תאריך הכלאיים הזה ממעמדו המיוחד של האירוע", והזכירה כי גם הצהרת בלפור הונצחה באופן דומה, כאשר כיכר בתל אביב נקראה "ב' בנובמבר". השם לא דבק בכיכר, והיא נודעה בפי העם כ"כיכר מוגרבי".

"מעמדו המיוחד" של כ"ט בנובמבר חדל להיות מיוחד. סקר שעשה העיתון "ישראל היום" לפני קצת יותר משנה הראה, כי רק 31% מתלמידי כיתות י"א וי"ב במגזר היהודי ידעו מה קרה בכ"ף-טי"ת. 

זה נתון מדהים למדי בהתחשב בזה שביום ההוא התאפשרה מדינת היהודים. אפשר להגיד עליו שהוא היה היום המדיני החשוב ביותר בהיסטוריה היהודית המודרנית. אולי החשוב ביותר מאז הואילו הורקנוס ואריסטובולוס להסגיר את ממלכת יהודה לידי הגנרל הרומאי פומפיי, בשנת 63 לפנה"ס.

לא, זו אינה תלונה על רמת הידע של התיכונים. זה ניסיון לייחס את רמת הידע לפיחות המכוּון שנעשה במעמדו של כ"ף-טי"ת במרוצת השנים. הוא התחיל לפני 40 שנה ויותר, כאשר עצרת האו"ם החליטה, ברוב קולותיהן של מדינות משטרה ודיקטטורות, להשוות את הציונות לאפרטהייד.

חִנו של האו"ם בישראל התחיל לסור עוד בשנות ה-50, אבל ההחלטה הנפסדת מ-1975 העבירה את האו"ם לטור האויבים. מאז ואילך היה קשה לשכנע ישראלים שיש להם סיבה כלשהי להיות אסירי תודה לעצרת הכללית של האו"ם.

אבל יש להם סיבה. מקור הלגיטימיות של ישראל כמדינה יהודית נובע מהחלטת כ"ף-טי"ת. לא קשה לנחש שחלק ניכר מן הקוראים ימהרו להעמיד אותי על טעותי, ולהזכיר לי שעצמאות ישראל עלתה מקנה הרובה. אבל אין כל סתירה. העצמאות לא הייתה מתאפשרת בלי ההחלטה ההיא, ולא הייתה מאריכה ימים בלי הקנה.

החלטת האו"ם עיגנה את מדינת היהודים בחוק הבינלאומי, מפני שב-1947 הוכרזה חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות, יהודית וערבית. כך הוגדרה המדינה שבדרך: יהודית. תוקפה של ההחלטה ההיא בעינו עומד, ובלבד שישראל לא תתנער ממנה. היום שבו ישראל תתחיל לספח את הגדה המערבית יהיה היום שבו יתחיל להישמט בסיס הלגיטימיות.

פלפולי הערפול

צירוף מוזר של נסיבות הפך את נובמבר לחודש הלגיטימיות הבינלאומית של מדינת היהודים. נובמבר 1917 הניב את הצהרת בלפור, אשר הייתה הבסיס לכינון ממשלת המנדט בארץ ישראל. ואף כי במרוצת השנים למדו דרדקי ישראל לראות בבריטים עריצים סוגרי-שערים (מפני שהם אומנם היו כאלה), המנדט היה הזירה שבה הכינו היהודים את עצמאותם, בברכת הבריטים, או לפחות בעצימת עיניהם.

ב-22 בנובמבר 1967, מועצת הביטחון של האו"ם קיבלה את החלטה מס' 242, שכללה, באנגלית, אם כי לא בצרפתית, את הדרישה המעורפלת לנסיגת ישראל מ"שטחים", לא מן "השטחים". ואף כי פלפולי הערפול הם שהעסיקו את הישראלים בשעתם, החשיבות הגדולה ביותר של 242 הייתה שהיא קיבלה, מיניה וביה, את גבולות 1967 ואסרה על פגיעה בהם. לשון אחר, היא הייתה עדכון טריטוריאלי לגבולות המסובכים של מפת כ"ף-טי"ת.

תודעת הלגיטימיות

שלוש ההצהרות של חודש נובמבר ב-102 השנה האחרונות הן הנכס הבינלאומי הגדול ביותר של ישראל. הן הסיבה שכל מאמץ להרוס אותה, יהיה מקורו אשר יהיה, טבוע בחותם פלילי. הוא קריאת תיגר על החוק הבינלאומי. אין זה אומר שישראל צריכה להסתפק בלגיטימיות הבוקעת מהצהרות נובמבר. שריריה הצבאיים הם פוליסת הביטוח שלה. אבל אבוי לישראל אם היא תקל ראש בלגיטימציה.

אין זה מספיק להתלונן על מאמצי דה-לגיטימציה. צריך לבצר את הלגיטימיות, קודם כול באמצעות הימנעות ממעשים לא לגיטימיים, כמו שינויים חד צדדיים של מעמד טריטוריאלי. שנית, צריך להנחיל את תודעת הלגיטימיות לשני השלישים של י"א וי"ב שאינם יודעים מה קרה ב-29 בנובמבר. אולי שר החינוך הבא יחליט להכריז על נובמבר כ"חודש הידידות וההכרה", שבו תוצג האפשרות שקללת בלעם אינה מכילה את הנוסחה הדיפלומטית היחידה הבאה בחשבון, עם-לבדד-ישכון וכו'.

או"ם-שמו"ם, אמרה דרא"פ

אפשר ללמוד מדרום אפריקה. מדינת הלאום הלבנה הייתה חברה מייסדת של האו"ם. היא הייתה מיוצגת בכל המוסדות הבין-לאומיים. היו לה יחסים דיפלומטיים ענפים. תחילת הדה-לגיטימציה שלה הייתה קשורה לא באפרטהייד עצמו אלא בכיבוש הלא-חוקי של טריטוריה שנקראה לפנים "דרום מערב אפריקה", כיום נמיביה. היא הוענקה לה כמנדט של חבר הלאומים לאחר מלחמת העולם הראשונה. האו"ם שלל את המנדט ב-1966. דרום אפריקה אמרה או"ם-שמו"ם, וסיפחה למעשה אם גם לא פורמלית את השטח העצום הזה על שפת האוקיינוס האטלנטי. לרוב השחור ניתנו כיסים טריטוריאליים שהיו ידועים בעגת הימים ההם כ"בנטוסטנים".

ב-1974 הושעתה דרום אפריקה מן העצרת הכללית של האו"ם, אם כי דגלה הוסיף להתנוסס. ב-1977, מועצת הביטחון של האו"ם הטילה עליה אמברגו צבאי. בתחילת שנות ה80 התחילו הסנקציות הכלכליות, והלולאה התחילה להתהדק סביב צווארה של מדינת הלאום האפריקנרית. ב1990 היא הסכימה לשאת ולתת על החלפתה במדינה רב גזעית. ב-1994 היא הגיעה אל קיצה. ואף כי כמובן סיום האפרטהייד היה הכרחי, רצוי ומוסרי, אפשר לטעון כי האפריקנרים היו ראויים לנוסחה שתבטיח את זכויותיהם הקבוצתיות במדינה הפלורליסטית החדשה.

ישראל אינה דרום אפריקה. ההבדלים גדולים. אבל צריך ללמוד מן הדינמיקה. בעיקר צריך להתחקות אחר מקורותיה של הדה-לגיטימציה של מדינת הלאום, ולהפיק לקחים קונקרטיים ומעשיים איך לא להפוך ללא-לגיטימיים.

כ"ף-טי"ת שמח לכם.

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ