גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקוד הגנטי שלנו, האקזיט ב-50 מיליון דולר שלה: ראיון עם מייסדת קליר ג'נטיקס מורן שוחט שניר

מורן שוחט שניר הבינה שאפשר לפתח טכנולוגיה שתיתן לציבור הרחב תמונת מצב גנטית מיידית ● יחד עם בן זוגה היא הקימה את 'קליר ג'נטיקס', פלטפורמה אינטרנטית שמנגישה למטופלים את המידע האישי ● החודש נמכרה החברה ב-50 מיליון דולר ● ראיון בלעדי לליידי גלובס

מורן שוחט שניר
מורן שוחט שניר

זה היה המפץ הגדול של עולם הביולוגיה. ריצוף הגנום האנושי הסתיים ב-2003, ומרגע זה עלו על אוטוסטרדת המידע האינסופית חוקרים ומדענים והסתגרו במעבדות בניסיון לפצח את סודות החיים, המוטציות, המחלות, התורשה והאבולוציה. לא פחות. אלא שממצאי הזהב האלה זקוקים לטכנולוגיה - ולתוך הטנגו הזה של פיתוחים טכנולוגיים לצד תגליות מדעיות נכנסה מורן שוחט שניר. "כדי להבין את קפיצת הדרך העצומה", היא אומרת בראיון ל'ליידי גלובס' מביתה בעמק הסיליקון, "תחשבי על זה שעלות הריצוף של הגנום עלתה אז 10 מיליון דולר! כיום בארה"ב עושים את זה באלף דולר.

"ברגע שהבדיקות היו נגישות יותר, הבנו שאנחנו יכולים ליידד את העולם הגנטי לציבור הרחב. כי, בעצם, בדיקת דם או בדיקת רוק יכולה לתת תמונת מצב גנטית לשימוש הרופאים המטפלים ולשימוש המטופלים".

וזה בדיוק מה שעושה קליר ג'נטיקס, הסטארט-אפ שהקימה יחד עם בעלה גיא שניר - פלטפורמה אינטרנטית המנגישה למטופלים באופן בהיר את המידע אודות התיק הרפואי שלהם. לפני פחות מחודש מכרו השניים את החברה לתאגיד Invitae, המתמחה בגנטיקה רפואית, ב-50 מיליון דולר (25 מיליון דולר במזומן, והשאר במניות).

עולם הגנטיקה נכנס למיינסטרים.

"הבדיקות הגנטיות נגישות יותר, הידע שמצטבר הוא עצום, והלקוח יכול ללכת לאיבוד. כאן אנחנו נכנסים, ומאפשרים ללקוח ניהול והבנה עמוקה יותר של התיק הרפואי שלו. פיתחנו פלטפורמה עם צ'ט בוט בשם GIA, המדריכה מטופלים לאורך כל תהליך הבדיקה הגנטית. אנחנו מספקים להם הערכת סיכונים, פרשנות של תוצאות הבדיקות שלהם, ואפילו מידע לגבי מה הביטוח הרפואי מכסה, וכל זה בשפה מקוונת מובנת".

זו רק אני שלא אוהבת להשתמש בצ'ט בוט?

"דווקא צעירים, שנולדים לתוך עולם האפליקציות, מרגישים נוח עם זה. לרוב האנשים יש מעט ידע בגנטיקה, והממשק של הצ'ט בוט נוח מאוד לשימוש, כי כל מי שרגיל להשתמש בווטסאפ יכול למצוא פה תשובה לכל שאלה. השיחה מונחית על ידי שאלות פשוטות, ויש לנו לקוחה בת 85 שהשתלטה על זה מצוין".

האם זה מייתר את הרופא? קיים חשש שאינטליגנציה מלאכותית תחליף ביום מן הימים את ההחלטות הרפואיות. האם הרופא, שרואה את התמונה הרפואית הכוללת, ומביט לחולה בלבן העיניים, צריך לקפל את הסטטוסקופ?

"יש כאן שימוש באינטליגנציה מלאכותית בעולמות של ביורוקרטיה וניהול סיכונים, והמערכת גם מנסה ללמוד מה משפיע על ההחלטה לעשות בדיקה גנטית, כל זה עוד לא מייתר את הרופא. הפילוסופיה שלנו מקדמת התנהגות אחראית. לא לכל דבר ניתן לעשות אוטומציה, למשל, במקרים שיש גם אספקט פסיכולוגי או סוציאלי. אנחנו מאמינים שכולם יכולים ליהנות ממידע גנטי, ורוב המקרים נמצאים בזרם המרכזי - מחלות לב וסרטן.

"יש כאן הזרמה מהירה של הידע אל החולים. למשל, הלכת לבדיקת קולונוסקופיה, ויש לך ממצאים. עוד לפני שאת מחכה לרופא מומחה, אנחנו נוכל לספק לך את כל הידע, כך תגיעי מוכנה יותר, בשליטה, לפגישה עם מומחה".

עד עכשיו אספתי את המידע מגוגל.

"גוגל זה אוקיינוס עצום, ואת לא תמיד יודעת מה המידע הרלוונטי עבורך. המערכת שלנו נשענת על התיק הרפואי שלך ויוצרת פרסונליזציה. כך, אחרי אותה קולונוסקופיה תדעי האם נחוץ שתעשי בדיקה גנטית. הכול תפור אישית, ומגובה במחקרים מדעיים מוכחים".

ועל הדרך אתם אוספים דאטה על לקוחות?

"לא. יש הגנה מלאה על המידע הרפואי, אנחנו רק מתעניינים באופן שבו אנשים משתמשים במערכת, כדי לשפר אותה. למשל, גילינו שאנשים כמעט לא קוראים את הידע הבסיסי - מה זה גן? איך תורשה עובדת? הרוב מדלגים ישר למידע האישי, איך זה קשור אליי".

"אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות". מורן וגיא שניר, בעלה ושותפה למיזם

לתקן את הפגם הגנטי

שוחט שניר, 38, חיה עם מבנים של DNA כל חייה, כבתם של פרופ' מוטי שוחט, מומחה לגנטיקה, וד"ר תמי שוחט, מומחית לרפואה ציבורית. "בילדותי המשפחה עברה לגור בלוס אנג'לס לארבע שנים, ואבי עשה התמחות בגנטיקה. אני זוכרת שהוא בא להרצות על זה בכיתה שלי, וזה היה הרגע שנדלקתי, הבנתי את המשמעות שיש לייעוץ גנטי עבור אדם חולה, או לסיכון העובר".

עם שני הורים רופאים ואח רופא, אפשר לומר שהוסללת לתחום.

"בטח למקום של רצון לשפר את חיי החולים, ובכל זאת אני חושבת שלא הייתי יכולה להיות רופאה. בהתחלה נרתעתי ממספר שנות הלימוד, אבל מאז למדתי לא פחות שנים ונראה שאני מעדיפה אינטראקציה בין תחומים - תוכנה, רפואה, הבנה של אנשים, קצת פסיכולוגיה. את כל זה אנחנו עושים היום".

היא מדברת ברבים, אנחנו, שכן גיא והיא שותפים מלאים לפיתוח, והקימו יחד את הסטארט-אפ ב-2013. הם הכירו בממר"מ, ביחידת אופק, האחראית על שירותי המחשוב לזרוע האוויר והחלל של צה"ל. "שירתנו יחד במשך שש שנים. כל אחד מאיתנו פיקד על צוות, ועבדנו מאוד קרוב. אחר כך כל אחד התקדם ועבד באופן עצמאי, וחיפשנו הזדמנויות מהצד לעבוד יחד".

אחרי תואר ראשון ושני בהנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב, היא המשיכה ללימודי MBA בבית ספר וורטון למינהל עסקים. לפני שמונה שנים השניים עקרו לסן פרנסיסקו, לאינקובטור העולמי של הסטארט-אפים. החברה שהקימו היא עסק משפחתי במובן העמוק של המילה. "גיא למד הנדסת תוכנה והוא אחראי על המוצר והמהנדסים. אני אחראית על פיתוח העסק". אביה הוא חבר הנהלה כמייסד, והיה שותף לצעדים הראשונים של המיזם. "פיתחנו עם אבא כמה מערכות במשך השנים, ללא מימון קרנות. יש לו הבנה עמוקה בצורכי המטופלים, ולגיא ולי יש ידע בפיתוח והטמעת תוכנה. הפרויקט הראשון שלנו היה יצירת אנציקלופדיה להבנת מושגי יסוד בגנטיקה בשפה פשוטה. קראו לה genopedia. היא לא נמכרה, היא תוכנה שפותחה חינם לשירות הציבור, ואבא שלי עדיין מעדכן אותה. היא האנציקלופדיה הגנטית הראשונה בעברית, שאבא שלי רצה לבנות כי הרגיש שבגלל המהירות שבה יש התפתחויות בגנטיקה, צריך משהו 'חי', שאפשר לעדכן בזמן אמת".

למה בחרתם לעבוד מקליפורניה? ישראל היא חממה מצוינת לפיתוחים מתוחכמים.

"כדי להיות קרובים לשוק, לעובדים, ללקוחות ולמשקיעים. אגב, ישראל היא חממה מצוינת, לא רק מבחינה טכנולוגית. בישראל יש גם מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו, בגלל ריבוי של אשכנזים. הקהילות האשכנזיות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה (המפורסמת שביניהן היא טיי זקס, ס"מ), ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה. אולי בגלל זה המודעות כאן היא גדולה יותר. בארה"ב החברה הרבה יותר שמרנית, ואני לא מתכוונת לניו יורק. הם נמנעים מבדיקות פולשניות, עושים פחות מי שפיר".

נשים בהיריון עושות כיום הרבה בדיקות גנטיות. משרד הפנים ממליץ על סל של 30 בדיקות. אולי אנחנו רוצים תינוק מושלם, ומתקשים לחיות עם פחות מזה?

"זו פתיחות הרבה יותר גדולה לרפואה מונעת, כי אם את מגלה ששני ההורים נושאים גן מסוכן, ויש סיכוי של 25% שהעובר יחלה במחלה, אפשר לתקן את הפגם באמצעות PGD (אבחון גנטי חוץ גופי). ולהחזיר את העובר להמשך היריון תקין. או כשאת מגלה שיש לעובר חוסר באנזים חיוני, אפשר מיד עם הלידה לעשות טיפול התערבותי ולהציל אותו. יש יתרון בידע".

בואי נעשה סימולציה. הלכתי לעשות בדיקה של נקודת חן חדשה על הכתף. הממצאים בבדיקה הפתולוגית מראים שיש להסיר אותה מיד. מה אני צריכה לעשות?

"את יכולה להתחיל את התהליך עוד לפני התור. את נכנסת למערכת ועונה על השאלון הרפואי. המערכת עושה ניתוח של ההיסטוריה המשפחתית שלך ואם, למשל, היא מוצאת שיש לך סיכון להיות נשאית של גן לסרטן, המערכת תיצור איתך קשר לפני התור, ותיתן לך את המידע הגנטי האישי, וכשאת מגיעה לתור, הרופא שלך עושה לך בין השאר בדיקה גנטית. כשהתוצאות חוזרות, את מקבלת את התוצאות לנייד באופן מובן".

"בישראל יש מגוון גנטי שטוב לעבוד איתו. הקהילות הסגורות של מזרח אירופה שימרו גנים עם מוטציה, ולבדיקות הגנטיות יש משמעות גדולה". מורן שניר שוחט

להשקיע במניעה

שוחט שניר התמחתה במערכת הבריאות האמריקאית. "כיום אני מבינה אותה טוב, איך היא עובדת, הכוחות הפוליטיים והכלכליים שמפעילים את בתי החולים. ב-2013 התפרסם הסיפור של אנג'לינה ג'ולי, שגילתה כי היא נושאת גן שמעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן שד וסרטן השחלות, והחליטה לכרות את שני שדיה. סביב האירוע הזה החלה התעניינות בבדיקות הגנטיות, שאז עלו כ-5,000 דולר.

"בשש השנים שחלפו מאז המחיר ירד לאלף דולר, והידע והנגישות עלו. הריצוף הגנטי והמחקר צברו ידע עצום בכל הקשור בסרטן, אפילפסיה ומחלות לב. יש הרבה מה לעשות בצד המניעתי".

איך אתם דגים את המחקרים הרלוונטיים? הרי יש רבבות מחקרים שלא תמיד מבוססים מספיק.

"ככל שהחברה שלנו צברה מומנטום, התחלנו לעבוד עם מעבדות גדולות - קליבלנד קליניק, ג'ון הופקינס, אוניברסיטת יוטה - מרכזים אקדמיים שעושים רצפים גנטיים ומייצרים מידע עצום. אנחנו, כאמור, מנגישים אותו, ובסופו של דבר יודעים לומר שאם יש לך 59 גנים שביחד עלולים ליצור סרטן השד - תעשי ממוגרפיה פעם בשנה".

אתם מוטרדים משאלות מוסריות על הנדסה גנטית?

"לא נכנסים לזה. כשיש בעיה חריגה, אנחנו מפנים למומחה גנטי. לא מתעסקים בצבע העיניים של העובר, או בהפסקת היריון בגלל מין העובר".

מערבולת של רגשות

למה אינביטה הייתה צריכה לרכוש אתכם?

"החמיא לנו שהם רכשו אותנו. אינביטה עוסקת בעיבוד הדגימה, של הדם או הרוק, וייצור המידע הרפואי. הם עסקו באיך להוריד את העלויות לצרכן ולשמור על איכות בדיקות טובה. החדשנות שלנו היא האוטומציה".

איך נראה היום שבו נחתמת עסקה של 50 מיליון דולר, איך מרגישים דקה אחרי החתימה, ומה אתם מתכוונים לעשות עם 50 מיליון דולר?

"יום החתימה היה מערבולת של רגשות, המון תחושות שמתערבבות - שמחה, מתח, התרגשות, מחשבה על כל הדרך שעברנו וכל האנשים שפגשנו בדרך. יש שיא שמסתיים בטלפון מעורכי הדין שהעסקה סגורה. באותו יום הזמנו את הצוות אלינו הביתה עם בני הזוג והילדים, לארוחת ערב.

"למחרת הלכנו לעבוד בחברה הרוכשת, רצינו להיות שם מהרגע הראשון, לקדם את האינטגרציה, רעיונות נוספים, וכמובן את הצוות שלנו. יש תחושת סיפוק גדולה, לאו דווקא מהסכום, אלא מהעובדה שהעבודה הקשה השתלמה ושהרעיון שלנו קיבל משמעות. בעיקר מרגש שבחיבור הזה עוד אנשים בעולם כולו ישתמשו במערכת, ושזה צעד קדימה בחזון של הטמעת גנטיקה בטיפול של כל מטופל".

קל להניח שאלה הם ימים של אופוריה מתוקה, אבל מה הלאה? איך את רותמת את ההצלחה לתוכניות עתידיות?

"עבר רק שבוע מהרכישה, אז אנחנו עוד מתרגלים לשגרה החדשה. אני מניחה שנמשיך בפיתוחים מעולם הבריאות, אבל עוד מוקדם מדי. יש לנו עוד עבודה כאן".

מול 5,000 משקיעים

קליר ג'נטיקס היא חברה צנועה עם שמונה עובדים, שגויסו בשיטת חבר מביא חבר. "יש לנו תרבות ארגונית פתוחה, עם חלוקת תפקידים ברורה. כשהגענו לרגע שבו היינו צריכים לחשוב לאן ממשיכים והתלבטנו לאיזה כיוון לצמוח, עלתה אופציית הרכישה. התחלנו בגיוס כספים, ושתי קרנות השקיעו בנו, Y-COMBINATOR השקיעו 150 אלף דולר ו-iAngels השקיעו 2 מיליון דולר.

"Y-COMBINATOR הם משקיעים עם תפיסת עולם אחרת, הם מממנים אלפי סטארט-אפים - כמו דרופ בוקס, airbnb וסטרייק - בסכומים קטנים. במקביל, הם מציעים מעין מחנה עבודה מרוכז של 12 שבועות בחברת סטארט-אפיסטים אחרים, שביחד מפצחים את הבעיות. אנחנו, למשל, התלבטנו האם לייצר אפליקציה שתיתן את המידע המורכב, ערוץ וידיאו, או ממשק של צ'ט. הרצנו רעיונות על בסיס הידע שלהם מכל מיני סוגיות בעבר. בנוסף, הם מציעים יום דמו, שבו אנחנו מציגים ל-5,000 משקיעים. זה יצר לנו הזדמנות לגייס את הכסף, תוך שמירה על גיוון נכון של משקיעים - מהסיליקון ואלי, ניו יורק וישראל".

קרן ההשקעות iAngles, בבעלות שלי הוד מויאל ומור אסיא, הביאה ערך מוסף נוסף. "יש להן סדר יום עם אנרגיה נשית עצומה. כל אחת מהן אמא לארבעה ילדים, ומתוך 32 עובדים יש רק 2 גברים. יש שם איזון נהדר בין רצון לשנות לבין חיי משפחה".

והנה השיחה שוב מגיעה למשפחה. לשוחט שניר יש שלושה בנים, בני 9, 6 ו-4, שגדלים בסן פרנסיסקו. העניין הזה, של המרחק, סודק במעט את סיפור ההצלחה. "אני וגיא מאוד מעורבים בגידול הילדים. סופי שבוע מוקדשים למשפחה ולחברים, אנחנו נהנים לפתוח את הבית ולארח לארוחות, חגים וימי שישי. בעיקר כשרחוקים מהארץ, ואין משפחה קרובה, אם הבית מלא בחברים ובלגן זה מביא שמחה, ואנחנו נהנים להשקיע בזה".

ההורים שלך נאבקו כדי להגיע לישראל, ולך קשה המרחק. אז מה משאיר אתכם שם?

"האופק. הכול פה גדול יותר, ואם אתה טוב, השמים הם הגבול. אני חושבת שזו מתנה. אנחנו לומדים לחיות עם שני הקצוות הללו - מצד אחד הידיעה שאין תחליף לתרבות בארץ, למשפחה, לשמחה המוכרת. ומצד שני, העולם הוא גלובלי ואנחנו לומדים לחיות בהרבה מקומות. בית, מבחינתנו, יש רק אחד".

נשים לא נמצאות מספיק בהייטק, את יכולה להבין למה? מה גילית במסלול שבו את הלכת על החצץ שנתקע בנעלי הנשים בעולם הזה?

"בכל תחנה שהגעתי - בממר"ם, בהנדסה ביו רפואית ובבית הספר למינהל עסקים - היה שוויון בין מספר הנשים למספר הגברים. עם זאת, נשים צריכות לעבוד קשה כדי להגיע לתפקידי מפתח, בעיקר כשיש משפחה וילדים, שבדרך כלל הן מנהלות".

לסיכום, עד כמה אנחנו רחוקים מריצוף גנטי לכל דורש?

"זאת שאלת מיליון הדולר. זה יקרה, אולי עוד חודש ואולי בעוד חמש שנים, והתפקיד שלנו הוא להיות מוכנים לזה".

מה שקשה

"הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית"

נראה שהדרך שעשית היא פריבילגית, ועוברת מהצלחה אחת לשנייה. איך התגברת על הקשיים שהתגלעו בדרך?

"סטארט-אפ זה אתגר מתמיד של כיול מחדש ואינטראקציות. יש קשיים. צריך ליזום ולחשוב על פתרונות, ובמקביל להקשיב ללקוחות - לא רק מה שהם אומרים, אלא גם איך הם מגיבים כשהם רואים את המוצר.

"בנוסף, השוק שאנחנו פועלים בו הוא שמרני יחסית, עם תהליכי מכירה ארוכים, וזה דורש מאיתנו אורך רוח וסבלנות.

"ברמה האישית, הקושי הכי גדול הוא מחיר המרחק מהמשפחה והבית. לגדול ליד משפחה, ובעיקר סבא וסבתא, דודים ובני דודים, זו זכות וחוויה מעצימה לילדים. אנחנו עובדים קשה כדי לתת להם תחושה של ערב חג ולהנחיל להם ערכים שבארץ סופגים באופן טבעי.

"למדתי שכשאני רחוקה מהבית, למשפחה יש כוח מחזק עצום. יתרה מזאת, מרחוק אתה מתעסק גם בשאלת השורשים, מאיפה באת, ההתגלגלות המשפחתית - הצד של אמא שלי כניצולי שואה, והצד של אבא שלי שעלו מעירק ונאבקו כדי להגיע לישראל".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

4 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום