גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עוד שנה של צניחה במכירות: טרה נדרשת לחשב מסלול מחדש

בשנים האחרונות הצליחה טרה לחדור לבתי אב דרך הנחות • אלא שלמרות זאת היא לא מצליחה להגדיל את נתח השוק הכספי שלה וסובלת מהפסדים • החברה בוחנת בימים אלו את צמצום ההנחות לקמעונאים • האם זה יספיק?

מוצרי טרה / צילום: רויטרס
מוצרי טרה / צילום: רויטרס

טרה, המחלבה השלישית בגודלה בישראל, מחפשת כיצד לצאת מהסיטואציה העסקית המורכבת אליה נקלעה. בשנתיים האחרונות סובלת החברה מצניחה עקבית במכירות, שהתעצמה ביתר שאת בשנה האחרונה. החברה מתמודדת גם עם הפסדים הולכים ומעמיקים. האם האפשרות אותה היא בוחנת בימים אלה, שכוללת צמצום של הנחות לקמעונאים על חלב טרי, עשויה לחלץ אותה מן הבוץ?

נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" מגלים כי כיום, שבע שנים אחרי השקת מחלבת נועם של החברה, נתח השוק של טרה צנח לנתון דומה לזה שהיא אחזה בו ערב ההשקה של המחלבה החדשה: בסוף 2012 אחזה טרה בנתח שוק של 10.2%, ואילו היום, בסיכום עשרת החודשים הראשונים של 2019 היא מחזיקה בנתח שוק של 11.1%. מדובר בצמיחה של פחות מנקודה בנתח השוק שלה.

על הכיוון השלילי שבו צועדת טרה כבר תקופה ממושכת ניתן ללמוד גם מנתוני שוק החלב. בעשרת החודשים הראשונים של 2019 צמח שוק החלב כולו בכ-3%, כשמדובר בתוספת של כ-212 מיליון שקל לשוק כולו. אלא שטרה כלל לא נהנתה מהצמיחה של השוק, כשלמעשה המכירות שלה רשמו צניחה של קרוב ל-6%, אשר משמעותן אובדן מכירות בגובה של 49 מיליון שקל בהשוואה לעשרת החודשים הראשונים של השנה הקודמת.

זאת בעוד שהצמיחה הכללית של השוק התחלקה בין יתר המחלבות הגדולות: תנובה, המחלבה הגדולה בישראל, נהנתה מגידול של 2.6% במכירות הכספיות, שמשמעותן תוספת כספית של כ-91 מיליון שקל ביחס לתקופה המקבילה. אגב, מדובר בגידול שנמוך מקצב השוק ואף מהקצב של המתחרה שטראוס. הסבר לפער זה מגיע בעיקר מחוסרים בחמאה.

שטראוס, המחלבה השנייה בגודלה בישראל הציגה צמיחה של 6.7%, עם תוספת כספית למכירות של כ-99 מיליון שקל. חלק ניכר מהצמיחה יוצאת הדופן הזו נובע מכך ששטראוס קיבלה לידה את הזיכיון של מחלבת ארלה הדנית לאחר שוילי פוד הפסידה אותו. אגב, שטראוס לא רק נהנתה מהעברת הזיכיון לידיה, היא נהנתה גם מהחוסרים החריפים בשוק החמאה בדגש על חמאה מפוקחת בייצור מקומי, מה שנתן דחיפה לממרחי החמאה שלה שהינם יקרים יותר ולא נמכרים תחת פיקוח ממשלתי.

גם המחלבה הרביעית בגודלה, גד, הציגה צמיחה מרשימה שהסתכמה ב-10.3% עם תוספת למכירות של כ-30 מיליון שקל.

שוק החלב גדל אבל המכירות של טרה בירידה

קיבלה לגיטימיות אך לא העדפה

במרץ האחרון עזב מנכ"ל טרה טל רבן את המחלבה אחרי שלוש וחצי שנים, והוחלף על ידי יהודה פורטה, לשעבר מנכ"ל נביעות, אשר נתפס בענף כמי שחוזקתו מגיעה מתחום התפעול. בטרה התקשו לבלום את הירידה הן במכירות והן בנתחי השוק. רק בחודש אוקטובר לבדו רושמת טרה ירידה במכירות הכספיות של כ-7%, בעוד שהשוק בכללותו הציג צמיחה של 1.8%.

בשנים האחרונות טרה שבבעלות החברה המרכזית למשקאות קיוותה להגדיל את החדירה לבתי האב על ידי הנחות לקמעונאים והיא גם הצליחה בכך. אולם, בענף גורסים כי טרה אמנם הפכה להיות למותג לגיטימי בעיניים צרכניות, אך היא איננה מותג מועדף. כלומר, בניגוד למילקי של שטראוס או לקוטג' של תנובה, כך גורסים בענף, הצרכנים נוהגים לרכוש את מוצריה בעיקר בזכות מבצעים.

אחת ההחלטות העסקיות המשמעותיות שקיבלה טרה ב-2017 הייתה לעבור להכשר של בד"ץ העדה החרדית. המהלך דרש השקעות עתק והביא לגידול בעלויות הקבועות שלה, לצד ביסוס נוכחותה במגזר החרדי. אולם, בטרה קיוו לתוצאות טובות בהרבה, ונראה כי לפחות לפי שעה היא לא ממש נהנית מהפירות של המהלך, בין היתר על רקע העובדה שמדובר במגזר שהרשתות שפונות אליו מוטות למבצעים עמוקים.

מתמודדת עם מציאות מורכבת בשוק החלב

המציאות המורכבת של טרה אינה מתקיימת רק על רקע קבלת ההחלטות העסקית שלה, היא נוגעת גם למציאות המורכבת עמה היא מתמודדת לצד תנובה בכל הנוגע לתכנון של שוק החלב. במהלך השנה החולפת, סרב שר האוצר משה כחלון לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח במקביל לעליית מחיר החלב הגולמי. סירוב שהביא את שתי המחלבות הללו לעתור לבג"ץ בטענה כי הן נגרם להן נזק אדיר.

תנובה טענה כי היקף הנזק שנגרם לה הגיע ל-200 מיליון שקל, בעוד שבטרה, הקטנה בהרבה, נטען לנזק של עשרות מיליוני שקלים. אלא שגם היום, קרוב לחצי שנה לאחר שנכנס לתוקף ייקור מוצרי החלב המפוקחים, טרה עדיין מתקשה להגיע לאיזון תפעולי. על הרקע הזה היא אף פנתה לוועדת המחירים בניסיון להביא לעליית מחיר נוספת במוצרי החלב שבפיקוח ממשלתי. הבקשה הזו ככל הידוע, טרם נענתה, וספק רב אם יהיה לה מענה בתקופת ממשלת מעבר או בעתיד הנראה לעין.

בניסיון להיחלץ מהמציאות הזו, טרה בוחנת לבצע מהלך שכולל צמצום של מתן הנחות לקמעונאים על חלב טרי מפוקח. בהקשר זה כדאי לציין כי על אף שמחירם המקסימלי של מוצרי החלב המפוקחים מוכתב על ידי המדינה הן לקמעונאי והן לצרכן, קיים משתנה נוסף, משתנה ההנחות, שנכון להיום, על אף בדיקות ממשלתיות שנעשו בנושא לאורך השנים, אינו מהווה חלק מהמשוואה.

לשם הדוגמה, על כל מספר חריצי גבינה צהובה מפוקחת שקונה רשת מהמחלבות, הרשת מקבלת גם חריץ גבינה אחד בחינם, דבר שאינו מגולם במחיר. כלומר, הנחה שאינה משוקללת כיום בתוך המחיר המפוקח. ההנחות הללו לא מתגלגלות ברוב המקרים לכיסו של הצרכן באופן ישיר, שכן המוצר נמכר במחירו המקסימלי לפי הפיקוח. הרשת היא זו שמקבלת את ההחלטה האם לגלגל את ההנחה לצרכן בדמות מבצע על מוצר אחר, או, לכיסה שלה. את ההנחות האלה שוקלת כעת טרה לבטל, שכן הן לא צפויות לפגוע בצרכנים באופן ישיר, כי אם בקמעונאים.

האם רשתות הקמעונאות יסכימו לוותר על ההנחות ולספוג אותן ולאפשר לטרה לשפר את הרווחיות שלה? עיקר הרווחיות של המחלבות צריך לומר, אינו מגיע מהמוצרים שבפיקוח. הוא מגיע ממוצרי הפרימיום, ומהמותגים עליהם צרכנים מוכנים לשלם. בהקשר זה החוזקה שלה טרה מגיעה דווקא ממותגיה האחרים - מולר הגרמני למשל, אשר היא בעלת הזיכיון שלו בישראל.

כך, במכירות המותג מולר שנמכר תחת קטגוריית היוגורט מצליחה טרה לשמור על יציבות ביחס לאשתקד (גידול של 0.1%) שהסתכמו ב-144 מיליון שקל, כאשר בנוסף, ישנן שתי קטגוריות בהן היא מציגה שיפור: משקאות החלב בהן רשמה טרה צמיחה של 58% שמשמעותה תוספת כספית של 10 מיליון שקל בעשרת החודשים הראשונים של 2019, ובקטגוריית הגבינה הצהובה במדף שם צמחה בשיעור של של 14% שמשמעותו תוספת כספית למכר של 13 מיליון שקל ביחס לעשרת החודשים הראשונים של 2018.

טרה, נזכיר נמצאת בבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, המכונה קוקה קולה ישראל ונמצאת בבעלות דודי ורטהיים. הקמעונאים שמכירים את הענף יודעים כי לטרה יש גב עם כיסים עמוקים, ולכן ספק אם יסכימו לוותר על ההנחות הללו. ימים יגידו האם המחלבה שרכשה החברה המרכזית למשקאות לפני כ-15 שנה תצליח לשנות כיוון. 

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?