גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה קשה לפוליטיקאים, ניצחון לפיקוח על הבנקים: בית המשפט סלל את הדרך למיזוג אגוד עם מזרחי טפחות

שופט בית הדין לתחרות בירושלים עודד שחם דחה את ההתנגדות של רשות התחרות למיזוג, וקבע: "אין בסיס לקביעה כי גריעתו של הבנק צפויה לפגוע באופן משמעותי בתחרות" ● מניית בנק אגוד מזנקת בכ-16% בבורסה בתל אביב

אלדד פרשר / צילום: איל יצהר
אלדד פרשר / צילום: איל יצהר

בית המשפט לתחרות בירושלים קיבל היום (ה') את הערעור נגד החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים להתנגד להשתלטות של בנק מזרחי טפחות על בנק אגוד . שופט בית הדין לתחרות בירושלים עודד שחם קיבל את ערעור הצדדים וקבע כי לא נמצאה תשתית ראייתית לכך שהמיזוג יפגע בתחרות.

למורת רוחם של הפוליטיקאים, בית הדין קיבל את הערר של בנק מזרחי טפחות לצד עררים של הצדדים האחרים לעסקה, הפך את החלטת מ"מ הממונה על התחרות ואישר כאמור את המיזוג בין הבנקים. נזכיר כי שר הכלכלה, אלי כהן, וגם שר האוצר, משה כחלון, הביעו התנגדות חריפה למיזוג שיוציא שחקן משוק הבנקאות.

בחודש מאי 2018 החליט ממלא מקום הממונה על התחרות להתנגד למיזוג. בנק מזרחי, לצד צדדים אחרים לעסקה, הגיש ערר על החלטת מ"מ הממונה, בהליך שהתנהל בפני השופט עודד שחם בבית הדין לתחרות, במשך למעלה משנה. בפסק דינו קיבל בית הדין את טענות בנק מזרחי, וקבע כי רכישת בנק אגוד על ידי מזרחי אינה מעוררת חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות או בציבור, ולא היה מקום להתנגד לה.

בנק מזרחי טען כי אין ממש בטענת הממונה כי בנק אגוד הוא בעל תמריץ ייחודי להתחרות באופן שונה מהבנקים האחרים, וכי בניגוד לעמדת הממונה על התחרות, הצעת "חשבון הפוך" המזוהה עם בנק אגוד אינה הצעת ערך ייחודית אשר היעלמותה תגרום פגיעה בצרכנים.

עוד טען בנק מזרחי כי חיזוקו כבנק תחרותי אשר שם דגש מיוחד על טיב השירות שניתן ללקוחותיו ומצליח להגדיל בהתמדה את נתח השוק שלו, תסייע לו להתחרות מול ענקי הבנקאות המקומית, בנק פועלים ובנק לאומי, באופן שיטיב עם הצרכנים.

השופט שחם כתב בסיכום ההחלטה, כי "הגדרת השוק עליה התבסס הניתוח בהחלטת הממונה מעוררת קשיים מהותיים, ואינה יכולה לעמוד. בחינת המעברים בין הבנקים, אשר היוותה נדבך מרכזי בהתנגדות למיזוג, מעוררת גם היא קשיים, הן במישור המושגי, הן במישור היישומי והמתודולוגי. בהתחשב במאפייניו של בנק אגוד, בדרכי פעילותו, בקשיים העומדים בפניו, לרבות במישור היעילות, ובהעדר אינדיקציה משמעותית בדבר השפעה של הבנק על השחקנים האחרים בשוק, אין בסיס לקביעה כי גריעתו של הבנק צפויה לפגוע באופן משמעותי בתחרות".

לדבריו, "מסקנה זו עומדת בעינה גם לנוכח רפורמות בענף הבנקאות, המצויות בשלבי התהוות שונים. נוכח כל אלה, עמדת מ"מ הממונה, כי המיזוג מעלה חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות, בכל הנוגע לסל השירותים הבנקאי, אינה יכולה לעמוד, על פי התשתית הנרחבת שהוצגה".

"יש יסוד לקביעת מ"מ הממונה בדבר חשש סביר לפגיעה בתחרות בכל הנוגע לאשראי בתחום היהלומים. לא הונחה תשתית בדבר אפקט פרו תחרותי של המיזוג, העשוי להוות משקל נגד הולם לפגיעה זו. בנסיבות אלה, יש להחזיר את העניין למ"מ הממונה, על מנת שיידרש לשאלה האם ניתן להפיג את החשש האמור באמצעות קביעת תנאים. בהחלטה יתייחס מ"מ הממונה גם לעניין נוסף, אשר לא לובן בהחלטה מושא העררים, והוא השאלה האם חשש תחרותי שהעלה מ"מ הממונה, בדבר דפוסי פעולתו הצפויים של בנק מזרחי אם סך נכסיו המאזניים יתקרב ל-20% מסך הנכסים המאזניים במערכת, נותר בעינו גם בעקבות מכתבה הנזכר של סגנית המפקח על הבנקים", כתב שחם.

מניית בנק אגוד מזנקת ב-16% בבורסה בתל אביב. עם זאת, ההודעה למשקיעים במערכת המאיה יצאה רק לאחר כשעה מההודעה שהופצה מבית המשפט.

נציין כי ביה"ד ביטל את הסירוב למיזוג אך הורה להחזיר את התיק לממונה על מנת שתעצב את התנאים הנכונים לטיפול בתחום האשראי ליהלומים.

בנק מזרחי יוצג על ידי עוה"ד גיורא ארדינסט, דוני טולידאנו, מיכל רוטשילד ונוספים ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'בנק אגוד יוצג על ידי עוה"ד צבי אגמון ומתן מרידור ובעלי השליטה בבנק אגוד ייוצגו על ידי עוה"ד דליה טל וניבה ברג לבנת.

עו"ד צחי יגור, ראש תחום תחרות והגבלים עסקיים במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, ששימש כיועץ בתחום התחרות לתאגידים בנקאיים, אמר היום כי "מדובר במכה קשה לרשות התחרות. ישנן מעט מאוד החלטות סירוב של רשות התחרות בתחום המיזוגים ואין כמעט ערעורים שמוגשים על החלטות של הרשות בתחום המיזוגים. מדובר בתקדים נדיר, שבנקודת המוצא שתי הרשויות הרלבנטיות (הפיקוח על הבנקים ורשות התחרות) החזיקו בעמדות קוטביות, המנוגדות זו לזו ב-180 מעלות, לגבי ההשלכות התחרותיות של המיזוג שנמצא על הפרק".

"אם בוחנים את המקרה הנוכחי בפריזמה היסטורית, רשות התחרות לא תוכל "לספוג" פסילה שכזו, ויש לפיכך סיכוי גבוה שתערער לבית המשפט העליון, כפי שקרה בעבר, במיזוג בין דור-אלון וסונול, שבו בית המשפט העליון הפך את החלטת בית הדין להגבלים עסקיים ונתן תוקף להחלטת הסירוב למיזוג של הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, רונית קן. מדובר במצב תקדימי, שבו החלטת סירוב מתייחסת למיזוג של מתחרה (בנק אגוד) שנתח השוק שלו זעיר, עם המתחרה השלישי בגודלו בשוק. צריך לזכור שחלקו של בנק אגוד במערכת הבנקאית עומד על כ-3% בלבד מהשוק-הבנקאי-הכולל, והדרך המקובלת במקרה כזה לטפל בהשלכות בעיתיות של המיזוג בסגמנטים נקודתיים (למשל, אשראי ליהלומנים, שבו בנק אגוד והמזרחי-טפחות הם הבנקים המובילים), היא באמצעות תנאים שיש בסמכות הממונה להתנות בהם את המיזוג".

לדבריו, "ביה"ד נתן משקל לעובדה שהתפעול הנוכחי של בנק איגוד הוא על סף הכדאיות הכלכלית, נוכח ההשקעות העצומות שנדרשות בתחזוקה והקמה של מערכת מחשבים בנקאית ועמידה בדרישות רגולציה שמתעדכנות חדשות לבקרים. בנוסף, אחת הטענות שעליהן נשענת החלטת הסרוב של הממונה היא אובדן של "גורם מחולל תחרות" (למשל בהקשר של "חשבון הפוך" שמאפשר ריבית על יתרת-זכות בעו"ש ששיווק בנק אגוד). טענה זו נדחתה משום שביה"ד סבר שבנק אגוד אינו מחולל תחרות משמעותי".

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים