בפעם השלישית בתוך שבוע: בנק ישראל מתערב באופן משמעותי בשוק המט"ח

בנק ישראל ממשיך במהלך ההתערבות בשוק, צעד שהחל השבוע כשהותיר את הריבית ללא שינוי • אנדרו אביר: "התערבות בשוק היא הדרך המתאימה ביותר כיום להעלאת האינפלציה; תמיד יכולים לחזור להפחתת ריבית; המחסום להפחתה מתחת לאפס גבוה בהרבה מהפחתתו לאפס"

אמיר ירון/ צילום: איל יצהר
אמיר ירון/ צילום: איל יצהר

בנק ישראל מתערב בדקות אלה בשוק המט"ח באופן מהותי - כך נודע ל"גלובס". מדובר בהמשך ההתערבות שביצע הבנק השבוע לאחר שהחליט להותיר את הריבית ללא שינוי ולרכוש דולרים בשוק באופן משמעותי לראשונה מאז כניסתו של הנגיד אמיר ירון לתפקיד.

בתוך כך, אנדרו אביר, חבר הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, אמר היום לסוכנות "רויטרס" כי "התערבות בשוק המט"ח היא הדרך המתאימה ביותר כיום להעלאת האינפלציה ולהעצמת כלכלת ישראל, אף כי הפחתות הריבית נותרות על השולחן. הדברים הללו מגיעים בהמשך להתערבות המשמעותית שביצע הבנק בשבוע האחרון, לאחר שהחליט להותיר את הריבית ללא שינוי, בניגוד לציפיות בשוק.

אביר, מנהל חטיבת השווקים של בנק ישראל, ציין כי התחזקות השקל מקשה על האינפלציה לנוע לטווח שקבע הבנק (3%-1%). "בתנאים הנוכחיים, חשבנו בישיבה האחרונה של הוועדה המוניטרית, כי כלי ההתערבות מתאים יותר מאשר קיצוץ בריבית או שימוש בכלים אחרים", אמר אביר. "כרגע הפעולה בשוק המט"ח עשויה להיות מתאימה יותר. אבל אנחנו תמיד יכולים לחזור להפחתת הריבית. זה לא משהו שהורדנו מהשולחן, אבל נכון לעכשיו יש דברים אחרים שאנחנו יכולים לעשות תחילה שאולי ישפיעו יותר", הוסיף. 

הזינוק בשער הדולר מול השקל:

גרף דולר מול השקל (טרייד וואן) / צילום: צילום מסך, גלובס
 גרף דולר מול השקל (טרייד וואן) / צילום: צילום מסך, גלובס

"המחסום להפחתה מתחת לאפס גבוה בהרבה מההפחתה לאפס"

בנק ישראל שב לרכוש בשבוע שעבר דולרים כששער הדולר צנח ל-3.46 שקלים. בשעה זו הדולר  נסחר ברמה של 3.479 שקלים, מה שמזכיר כי הניסיון מראה שלרכישות המט"ח יש השפעה קצרת טווח, שמתפוגגת בתוך שבועות או אפילו ימים. מתחילת השנה התחזק השקל בכ-7% מול הדולר, ובכ-9% מול סל המטבעות.

"השימוש בכלי הריבית מוגבל בעוד שבתיאוריה יש מקום בלתי מוגבל ברכישת דולרים... אתה יכול לרכוש כמה שתרצה", אמר אביר. במקביל, "המחסום להפחתת שיעורי הריבית מתחת לאפס גבוה בהרבה מהפחתתו לאפס או 0.1%", אמר אביר. לדבריו, בשנה וחצי האחרונות קובעי המדיניות הרגישו בנוח עם שער החליפין, אך כעת בבנק ישראל מעוניינים להגביל את קצב התחזקות השקל ולהכניס תנודתיות בשוק. "אנחנו רוצים שאנשים ידאגו שמא נופיע שוב בשוק באופן פתאומי", אמר אביר בניסיון להרתיע את הספקולנטים בשוק.