גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינתה מקום, אבל לא שינתה מזל: ביטפארמס מאכזבת גם את המשקיעים הקנדיים

חילוקי דעות בהנהלת חברת כריית הביטקוין הקנדית הובילו לפרישת הנשיא והמייסד שלה, פייר-לוק קימפר, ושניים מסגניו ● מניית ביטפארמס צנחה ב-65% מאז שהתחילה להיסחר ביולי בטורונטו, לאחר שנמחקה מהמסחר בתל אביב ● שער הביטקוין צנח בנובמבר ב-19% - הירידה החודשית הגדולה שלו מתחילת 2019

חברת כריית הביטקוין הקנדית Bitfarms, שרק לפני כארבעה חודשים נמחקו מניותיה מהמסחר בבורסת תל אביב, ממשיכה להתמודד עם קשיים בעסקיה - ובאחרונה נאלצה להיפרד מכמה בכירים בהנהלתה, כפי שעולה מדיווח שהתפרסם בשבוע שעבר ברשת החדשות הקנדית CTV. בתוך כך, ביום רביעי האחרון פרסמה ביטפארמס דוחות כספיים חיוביים לרבעון השלישי של 2019 - הרבעון שבו התחילו מניותיה להיסחר בבורסת TSXV שבטורונטו.

על פי הדיווח של CTV, באוקטובר האחרון פרשו מביטפארמס נשיא ומייסד החברה, פייר-לוק קימפר, וכן שלושה מחברי ההנהלה שלה ועובדים נוספים בחברה. עם המנהלים הפורשים נמנו שני סגני נשיא ביטפארמס, אנטוני לווסק ולואי ולואה, ומנהל יחסי הציבור של החברה, בהאדור זאביהיאן. מקור הבקיא בעסקיה של ביטפארמס סיפר ל-CTV כי בחודשים האחרונים התגלעו מחלוקות פנימיות בהנהלה, שגרמו לקרע ביחסים בין מטה החברה בטורונטו, בראשותו של המנכ"ל ווס פולפורד, לבין קימפר ושאר המנהלים שפרשו. פולפורד, שמונה למנכ"ל החברה במרץ 2018, מסר בתגובה ל-CTV כי הטענות על סכסוך בהנהלה הן "רכילות עסקית" בלבד.

בין אם היה סכסוך או לא, מניית ביטפארמס קנדה (סימול: BITF) צנחה ב-65% בתוך מעט יותר מארבעה חודשים, מאז שנרשמה למסחר בבורסה בטורונטו ב-16 ביולי. לשם השוואה, מחיר הביטקוין - המטבע הקריפטוגרפי העיקרי שאותו כורה החברה בחמש חוות הכרייה שלה - ירד בכ-30% באותה תקופה, ואתמול (שבת), בסופו של חודש נובמבר, הוא נסחר במחיר של כ-7,570 דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

שער הביטקוין (BTC) צנח בנובמבר ב-19% - הירידה החודשית הגדולה ביותר שלו מתחילת 2019. ביממה האחרונה ירד מחיר הביטקוין ב-6% והבוקר (יום א') נע סביב 7,300 דולר - גבוה ב-95% משהיה בתחילת השנה.

תלונות על רעש מחוות הכרייה

עוד עולה מהדיווח של CTV כי באחרונה מתמודדת ביטפארמס עם תלונות מצד תושבים באזור הסמוך לאחת מחוות כריית הביטקוין שהיא מפעילה בקוויבק, המחוז הגדול בשטחו בקנדה. תושבים בעיר שרברוק מתלוננים על רעש בלתי נסבל, הנגרם, לטענתם, מפעילותה של החווה הסמוכה אליהם.

כריית ביטקוין היא תהליך חישובי מבוזר, שמסייע לשמור על ביטחונה, אמינותה ויציבותה של רשת המטבע הדיגיטלי. בתהליך זה גם מתקבל אישור על כל עסקה (טרנזקציה) של ביטקוין וגם נוצרים מטבעות חדשים. הכרייה מתבצעת על ידי רשת של מחשבים או מכונות, המצוידות בשבבים ייעודים (ASIC).

ביטפארמס השקיעה, לדבריה, כ-80 מיליון דולר קנדי (כ-60 מיליון דולר ארה"ב) עד כה בהקמת חמש חוות הכרייה שלה, שבכל אחת מהן אלפי מכונות הפועלות יום ולילה בלא הפסקה בכל ימות השבוע וצורכות הרבה מאוד חשמל. כך למשל, החווה בעיר שרברוק היא בעלת הספק חשמלי של 98 מגוואט, ולדברי עיריית שרברוק, הכנסותיה מאספקת החשמל לביטפארמס צפויות להסתכם ב-3 מיליון דולר קנדי בשנה (2.2 מיליון דולר ארה"ב). 

אחד היתרונות שיש לקוויבק בכריית ביטקוין, הוא שתעריפי החשמל במחוז נמוכים משמעותית בהשוואה למקומות אחרים בעולם. המחוז עשיר במקורות מים, ויותר מ-90% מהאנרגיה החשמלית שמיוצרת בו היא אנרגיה הידרו-אלקטרית, שמקורה בסכרים הענקיים שנבנו מעל הנהרות הזורמים בשטחו. בגלל החום הרב שפולטות מכונות כריית הביטקוין, משתמשת ביטפארמס במאווררים ענקיים לצורך קירור האוויר בתוך החוות. מאווררים אלה הם שגורמים לרעש הרב המטריד את מנוחת השכנים, לטענת תושבי שרברוק. במענה לפניית CTV מסר המנכ"ל פולפורד כי החברה תערוך בקרוב שיפוצים בחוות הכרייה ותקים קיר חיצוני לצורך הפחתת הרעש.

בשיחה עם רשת החדשות הקנדית הודה פולפורד כי ביצועי מניית ביטפארמס היו מאכזבים עד כה. עם זאת, לדבריו, הוא משוכנע כי המניה מתומחרת בחסר. "זה תרגיל חינוכי קשה לסייע לאנשים להבין את שווי העסק שלנו. זה לוקח זמן, אבל בסוף נגיע לשם", אמר.

צנחה 90% ב-15 חודשים בת"א

חוות הכרייה הראשונה של ביטפארמס התחילה לפעול בקוויבק ב-2017, והוחזקה על ידי חברת בקבון הוסטינג, שבעליה היו המייסדים קימפר ומתיו ואשון הקנדים ושני שותפיהם הארגנטינאים, ניקולאס בונטה ואמיליאנו גרוצקי. באפריל 2018 הושלם מיזוג פעילותה של ביטפארמס אל תוך החברה הישראלית בלוקצ'יין כריה, שנסחרה בבורסת תל אביב.

קודם לכן נשלטה ונוהלה החברה הישראלית על ידי רועי סבג, בעל השליטה בחברה הקנדית Goldmoney, הנסחרת בבורסת טורונטו. סבג שינה את שם החברה מ"משאבי טבע" ל"בלוקצ'יין כריה" בסוף 2017, כשהחברה הודיעה על כוונתה להסב את פעילותה מהחזקה במכרות ברזל וזהב להחזקה בחוות כרייה של מטבעות דיגיטליים. באוגוסט 2018 שונה שמה של החברה הישראלית ל"ביטפארמס", בהתאם לשם המותג של פעילותה בקנדה.

ביוני האחרון צימצם סבג משמעותית את החזקותיו בביטפארמס, ועם הפסקת המסחר במניותיה בבורסת ת"א הוא החזיק רק ב-10% מהן. ב-17 ביולי נמחקה מניית ביטפארמס מהמסחר בתל אביב, לאחר שהחברה נהפכה לחברה בת פרטית של Bitfarms Canada, ומניות החברה הקנדית התחילו להיסחר בבורסת TSXV שבטורונטו. מאז המיזוג באפריל 2018 ועד למחיקת המניה מהמסחר בתל אביב ביולי, צנחה מניית ביטפארמס בכ-90%. כשנמחקה מהמסחר, שווי החברה היה כ-105 מיליון שקל, בהשוואה לשווי של כ-497 מיליון שקל ביום המיזוג.

זינוק ברווח הגולמי ברבעון השלישי

ביום רביעי האחרון עלתה מניית ביטפארמס ב-10%, לאחר שהחברה פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי של 2019, ובשלושת ימי המסחר האחרונים של נובמבר השלימה זינוק של 19%. מחיר המניה משקף כיום לחברה שווי שוק של כ-20 מיליון דולר (27 מיליון דולר קנדי).

ביטפארמס דיווחה על גידול של 42% בהכנסות הרבעוניות ל-9.7 מיליון דולר ארה"ב, בהשוואה ל-6.9 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2018. ביטפארמס מייחסת את הגידול בהכנסות בעיקר לעלייה במחיר הביטקוין ברבעון השלישי אל מול התקופה המקבילה. החברה כרתה ברבעון 834 ביטקוין ו-1,219 מטבעות לייטקוין.

עוד עולה מהדוחות כי הרווח הגולמי של החברה זינק ברבעון ב-520% ל-4.4 מיליון דולר, בהשוואה ל-717 אלף דולר בלבד ברבעון המקביל. ה- EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מסים, פחת והפחתות) המתואם של ביטפארמס צמח ב-145% בהשוואה לרבעון המקביל לסכום של 4.6 מיליון דולר. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין