גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קו האשראי של המפלגות נגמר והן ייאלצו למצוא דרכים יצירתיות למימון בחירות שלישיות

המפלגות חייבות 180 מיליון שקל ותקציב הבחירות טרם גובש • הסכמה על תיקון חוק מימון הבחירות והגדלת התקצוב לא נראות באופק, והחובות מהקמפיינים הקודמים נערמים • גם הבנקים לא אצים להעניק הלוואות, בוודאי ללא ערבויות מתאימות - ומי יערוב לפוליטיקאים בימים אלה?

קו האשראי של המפלגות נגמר / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, עיצוב תמונה: טלי בוגדנובסקי
קו האשראי של המפלגות נגמר / צילומים: איל יצהר, כדיה לוי, עיצוב תמונה: טלי בוגדנובסקי

בראשית 2019 התפצלו חברי הכנסת נפתלי בנט ואיילת שקד ממפלגת "הבית היהודי" והתמודדו לכנסת באפריל במסגרת רשימת "הימין החדש". השניים נשענו על נותני ערבויות בגובה כ-7 מיליון שקל, אך לא זכו להחזר מימון מפלגות מעבר ל-1.38 מיליון שקל כיוון שלא חצו את אחוז החסימה.

במערכת הבחירות מועד ב', בספטמבר 2019, הצטרפה הימין החדש ל"ימינה" - גוף שאיגד את הימין החדש, הבית היהודי בראשות רפי פרץ ו"האיחוד הלאומי" בראשות בצלאל סמוטריץ'. 

כפי שפורסם בחדשות 13, שלוש המפלגות הותירו אחריהן חובות לספקים ויו"ר האיחוד הלאומי סמוטריץ' מיהר לפנות למבקר המדינה בדרישה שיורה לשותפיו הפוליטיים לשלם את הכספים המגיעים לספקים. סמוטריץ' ציין כי גוף הגג ימינה קיבל לחשבון הבנק את סכומי מימון הבחירות, אולם בשל מחלוקת בין שלוש המפלגות בנוגע לחלוקת המימון הפנימי, הספקים לא מקבלים את כספיהם. בימין החדש טוענים מנגד כי הסיבה לעיכוב התשלומים היא כי האיחוד הלאומי לא הזרימו את חלקם לימינה. 

הסכסוך בימינה הוא דוגמה לקשיים שעמם מתמודדות המפלגות לקראת אפשרות של מערכת בחירות שלישית בתוך שנה. בגלל הסיטואציה הלא מוכרת שנוצרה, בכנסת יתקשו ללקט רוב לתיקון חוק מימון הבחירות, כך שעוד כסף יתווסף למימון המפלגות. גם נטילת הלוואות למימון מערכת בחירות שלישית אינה אפשרית, לא מהכנסת ולא מהבנקים, שלא יסכימו להעניק הלוואות כאלה ללא ערבויות של אנשי עסקים, שלאור המקרה של הימין החדש לא ירוצו להעניק הלוואות כאלה. 

עוד לא כיסו את ההלוואות  - סכומי חובות המפלגות לכנסות ה-21 וה-22 / אינפוגרפיק: תמונה פרטית

1. מה יהיה תקציב מערכת הבחירות לכנסת ה-23?

כדי להבין את התסבוכת הניצבת בפני המפלגות, יש להסביר את המצב הקיים. היציאה למערכת בחירות שלישית תוך 12 חודשים נראית מעבר לפינה. אם עד יום רביעי, 11 בדצמבר 2019 בשעת חצות, לא יימצאו 61 ח"כים שיחתמו לאחד המועמדים ואם לא תימסר לאותו ח"כ מלאכת הרכבת הממשלה, הדמוקרטיה הישראלית תישאב לתוך סחרור שלא ידענו כמותו. 2019 ו-2020 יהיו לשנים האבודות של הפוליטיקה הישראלית וזה כולל אף אובדן של סכומי עתק: שלוש מערכות בחירות שוות כ-8-7.5 מיליארד שקל שיירדו לטמיון - וזה לפני שהחלנו לדון בנזק החברתי.

בשל הסבך הפוליטי, למדינת ישראל אין תקציב לקראת שנת 2020, ועם פיזור הכנסת ה-22, חברי הכנסת המכהנים יתקשו כאמור להעביר חקיקה מיוחדת שתגדיל את תקציב הבחירות. הם לא מסוגלים להגיע להסכמות מינימליות בנוגע להרכבת ממשלה; הכיצד יצליחו להסכים על חוק פיזור הכנסת ה-22 והגדלת תקציב בחירות לקראת הכנסת ה-23?

אך הנה, היום נודע ל"גלובס" כי מפלגת הליכוד מציעים בימים אלה את הפתרון הבא: העלאת יחידת המימון מ-1.38 מליון שקל ל-2.1 מליון שקל. את החקיקה יבצעו ככל הנראה באמצעות הוראת שעה ותחולתה תהיה חד פעמית, למימון בחירות לכנסת ה-23 ולא למימון השוטף שלאחר הבחירות. אם חברי הכנסת יצליחו להפגין אחדות שורות רק כדי לתקן את חוקי מימון הבחירות, כל 120 הח"כים יחטפו אש וגופרית מן הציבור הישראלי. האם זה הוא הדבר היחיד שסביבו הם מסוגלים להתגבר על הפערים? עוד כסף לקמפיינים? זו היא הרי הזיה.

כאמור, בשנת 2020 אין למדינה תקציב. המשבר הפוליטי-חוקתי מונע מן הכנסת לבצע את אחד מתפקידיה המהותיים ביותר: ויכוח, פיקוח והצבעה על תקציב המדינה.

במצב שבו הכנסת לא מצליחה להעביר את חוק התקציב - דבר שאירע מספר פעמים בהיסטוריה של המדינה - הרי שחוק יסוד משק המדינה קובע שהממשלה רשאית להוציא כל חודש סכום השווה ל-1/12 מן התקציב השנתי הקודם. 

המשמעות של תקציב כזה עבור מערכת בחירות שלישית היא שהסכום שיוקצה לוועדת הבחירות המרכזית יהיה אותו נתח מן התקציב השנתי שהוקצה להם ב-2019. תקציב מערכת הבחירות באפריל 2019 עמד על 283 מיליון שקל, אך ב-29 במאי 2019 נפל דבר: הכנסת ה-21 פיזרה את עצמה וההיערכות לקראת הכנסת ה-22 החלה. ועדת הבחירות נזקקה לסכום משמעותי נוסף כדי לנהל מערכת בחירות שנייה בשנה. בחוק פיזור הכנסת דנו הח"כים על הקצאה תקציבית נוספת והוחלט: 283 מיליון שקל לא יספיקו, והם העלו את תקציב הבחירות ב-16% לסך של 329 מיליון שקל.

הפעם, המצב שונה. אין חקיקת פיזור הכנסת. הכנסת ה-22 עומדת להתפזר כתוצאה מהפעלת סעיפי ברירת מחדל בחוק יסוד הממשלה. מקבל המנדט הראשון (בנימין נתניהו) לא הצליח להרכיב ממשלה. מקבל המנדט השני (בני גנץ) לא הצליח להרכיב ממשלה. וכיום, בתוך תקופת 21 הימים, ניכר שהצדדים לא מגיעים להסכמות פוליטיות, ואם לא יצוץ מועמד מומלץ עם 61 חתימות הכנסת ה-22 תתפזר, ותוך 90 יום ייערכו הבחירות השלישיות.

לפי ההיגיון, תקציב ועדת הבחירות לכנסת ה-23 אמור לעמוד על 283 מיליון שקל בלבד, ללא הגדלות. ולמה ישמש הסכום הזה? לתפעול של מערכת הבחירות, שכירת כאלף עובדים, מכרזי ייעוץ לוועדת הבחירות (משפטנים), פיקוח ובקרה על טוהר הבחירות ועוד. כדי להגדיל את תקציב ועדת הבחירות, יהיה צריך לעשות זאת בחקיקה, וזה לא מתקבל על הדעת בשלב הזה.

2. מה עם המימון השוטף למפלגות?

לפי החקיקה הישראלית, כפי שגם תוקנה בשנים האחרונות, המפלגות בישראל נשענות באורח מלא על מימון ציבורי. כלומר, כל הכסף שהן שופכות על שלטי חוצות, יועצים אסטרטגיים, יועצי תדמית, דפי מסרים, משלוח של אינסוף סמסים - הכול ממומן באמצעות כספי משלמי המסים, הכסף שלנו. כך יהיה גם במערכת הבחירות לכנסת ה-23.

כיצד מפלגה מתמודדת עם הצורך בסכומי עתק חודשים ארוכים לפני הבחירות? המפלגות נוטלות הלוואות. בעבר הן היו פונות לבנקים (בעיקר לבנק הפועלים), ואחרי שורה של שאלות מתישות, ותנאים, המפלגות היו מקבלות הלוואה בנקאית.

השיטה הזו כשלה, במיוחד כאשר מפלגות ענק כגון "קדימה" ז"ל קרסו ולא נותר להן מקור שממנו אפשר להחזיר את ההלוואות לבנקים. הבנקים בישראל ביקשו להתנער מן העסקאות האלה, וכך מצאו המחוקקים פתרון חדשני. כנסת ישראל תהפוך לגוף מלווה.

לקראת הבחירות לכנסת ה-21 נכנס לתוקף חוק המאפשר לכנסת ישראל להיות הגוף המלווה. ואכן, בסוף חודש אפריל, זמן קצר אחרי סיום מערכת הבחירות לכנסת ה-21, מיהרו כמעט כל סיעות הבית ליטול הלוואות גדולות מן הכנסת. מי ידע אז, שזו תהיה שנת סחרור, שהמפלגות ידרשו ויזדקקו לעוד ועוד כספים. המפלגות חשבו (אז) שהן נוטלות הלוואות כדי לכסות חובות שנצברו עד מערכת הבחירות.

אם הדברים היו מתרחשים באורח הטבעי, כל המפלגות היו מחזירות את הלוואותיהן, חודש מדי חודש. ההלוואה שנתנה הכנסת כגוף מלווה למפלגות אמורה להתקזז מסכומי המימון השוטף. ובמקרה הזה, הגודל בהחלט קובע: אם למפלגה מסוימת יש מספר מושבים גבוה במיוחד, כמו הליכוד וכחול לבן בכנסות 21 ו-22, יש להן יכולת החזר הלוואה גדולה יחסית, שכן בידיהן סכום כסף חודשי גבוה.

בסיום מערכות הבחירות נטלו המפלגות הלוואות בסך מצטבר של 180 מיליון שקל.

בסוף אפריל 2019, מפלגת הליכוד נטלה את ההלוואה הגבוהה ביותר - 36 מליון שקל. מרצ, נטלה אף היא סכום גבוה - 7.5 מליון ש״ח (ביחס לגודלה, מדובר בסכום עצום). יהדות התורה נטלו הלוואה בגובה 9 מיליון ששקל. ושאר המפלגות, למעט כחול לבן וש"ס, שלא לקחו הלוואה, לקחו הלוואות בגובה של 2-3 מליון שקל.

כאמור, כל זה אירע בחודש אפריל 2019, מיד אחרי מערכת הבחירות לכנסת ה-21, כאשר כולם היו עדיין תמימים ולא ידעו שהמפלגות יהיו בשנה של בחירות אחרי בחירות אחרי בחירות.

2. האם מי שעוד לא פרע הלוואה יכול לקבל חדשה?

פנינו השבוע לחשבות הכנסת כדי לקבל מידע מהימן על מצב ההלוואות שנטלו המפלגות. נכון ליום 1 בדצמבר, מפלגת הליכוד היא בעלת החוב הגדולה ביותר, מה שאומר שהם גם בזבזו את סכומי הכסף הגדולים ביותר במערכות הבחירות השנה (ראו טבלה).

מיד אחרי השבעת הכנסת ה-22, חשבות הכנסת החלה לגבות את ההלוואות באמצעות קיזוז מתוך מימון המפלגות השוטף. למפלגות נקבע לוח סילוקים של 54 תשלומים. שניים מתוך 54 התשלומים סולקו, והנה כבר עומדת הכנסת ה-22 בפני פיזור.

האם יוכלו המפלגות ליטול הלוואות נוספות לקראת הכנסת ה-23 מבלי שהחלו (כמעט) להחזיר את ההלוואות הקודמות?

בכנסת אמרו ל"גלובס": "ככל שלא ישונה החוק, יתרות החוב של כל המפלגות שלקחו את מלוא ההלוואות המגיעות להן גבוהות מסכום זכאותן למימון מקדמת הבחירות". כלומר, על פניו, התשובה היא לא. אין להקצות להן יותר כסף. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

שלושה שיגורים מלבנון נפלו באזור ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים לדולר ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים