גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע הופעת בכורה מרשימה: האם הנפקת ארמקו תסייע להגשמת התוכניות של בין סלמאן?

מניית ענקית האנרגיה הסעודית זינקה ב-10% ביום המסחר הראשון שלה בבורסה המקומית של ריאד ● ההנפקה, הגדולה בהיסטוריה, אמורה לשמש בסיס לשינוי הכלכלי העצום שמבקש לחולל יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, מוחמד בין סלמאן

יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters
יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters

הופעת בכורה מרשימה הייתה היום לענקית האנרגיה הסעודית ארמקו בבורסה של ריאד. מניית החברה זינקה מעבר לכל הציפיות והגיעה לרף העלייה היומית שנקבע, 10%. המניה זינקה למחיר של 35.2 ריאל (9.38 דולרים) למניה במסחר המוקדם בריאד, לאחר מחיר התחלתי של 32 ריאל סעודי, ומחיר זה משקף לחברה שווי של 1.88 טריליון דולר.

ארמקו א־סעודיה, חברת הנפט הסעודית שראשי התיבות של שמה (החברה הסעודית-אמריקנית) מעידים על הקמתה ותפעולה על-ידי חברות נפט אמריקניות, היא מקור המזומנים העיקרי של הממלכה הסעודית. הנפקתה בשבוע שעבר, ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, אמורה לשמש בסיס לשינוי הכלכלי העצום שמבקש לחולל יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, מוחמד בין סלמאן.

במונחי שווי שוק, ארמקו היא החברה הגדולה בעולם, וערכה שנקבע רשמית בהנפקה על כ-1.7 טריליון דולרים, יותר משווייה של ענקית המחשבים והתוכנה אפל, השנייה בדירוג. היא מחזיקה בשדות הנפט היבשתי והימי הגדולים בעולם (גוואר וספאניה), ובעתודות הנפט הגדולות בעולם.

סעודיה, באמצעות חברת הנפט שלה, היא יצואנית הנפט הגדולה בעולם (10% מכלל השוק). ושולטת למעשה באופ"ק, ארגון המדינות יצואניות הנפט. הירידה במחירי הנפט חתכה את רווחי החברה במחצית הראשונה של השנה ב-12%, ל-46.9 מיליארד דולר, אך עדיין מדובר על שורת רווח גבוהה בהרבה מזו של אפל, שהרוויחה 31.5 מיליארד דולר. בשנה שעברה הרוויחה ארמקו 111 מיליארד דולר, כשליש יותר מהרווח המצרפי של חמש חברות הנפט המערביות הגדולות ביותר, אקסון-מוביל, רויאל דאץ'-של, BP, שברון וטוטאל, ויותר מרווחי אפל וגוגל גם יחד.

קודם להנפקה הודיעה ארמקו על רכישת חברת הפטרוכימיה הסעודית סאבק, כדי להשלים את ההיבט הזה של ענף הנפט, שחסר לה עד כה, בהשוואה לחברות האנרגיה הגדולות האחרות.

למרות כל הנתונים הללו והביקוש הרב בהנפקה (119 מיליארד דולר) התחושה בשווקים העולמיים הייתה של אכזבה מסוימת, שכדי להבינה יש ללכת שלוש שנים לאחור, אז הודיע בין סלמאן כי במסגרת הרפורמה הכלכלית הנרחבת שהוא מבקש להביא לממלכה עד 2030, יונפק נתח קטן מהחברה.

ההנפקה, לפי שווי מוערך של 2 טריליון דולר, הייתה אמורה להתחיל בשנה שעברה אך נדחתה. הסעודים לא סיפקו הסבר לכך, אבל מבקרי סעודיה טענו כי העיכוב נבע מהחשש כי לאחר ההנפקה ייחשפו ספרי הניהול של החברה והדיבידנדים העצומים שמושכים נסיכי סעודיה ממנה. לפי הדיווחים בעולם הערבי, בין סלמאן נתקל בהתנגדות של קבוצות גדולות באליטה הסעודית, שביקשו להשאיר את אופן חלוקת הכספים בידיהם.

בין סלמאן לא נרתע, ולפי אחת מההערכות, הטיהור שעשה במהלך השנה במשפחת המלוכה, שבמסגרתו נעצרו (בתנאי לוקסוס) מאות נסיכים ושאר מקורבים, נועד לפלס את הדרך להנפקה. שווי ההנפקה נקבע לבסוף על סביבות 1.7 טריליון, והוא משקף מעין פשרת שוק בין הערכות משקיעים שפורסמו לפניה, על 1.5 טריליון דולר, לבין קרוב ל-2 טריליון דולר, השווי שהסעודים ביקשו לקבע.

גם היקף ההנפקה אכזב: מ-5% שעליהם דיבר בין סלמאן בתחילה ירד הנתח ל 1.5%. במקום 100 מיליארד דולרים שיורש העצר קיווה לקבל תמורת המניות, הסכום ירד ליותר מ-25 מיליארד דולר (אף שיגיע בסופו של דבר עם מימוש האופציה על-ידי גולדמן סאקס לקרוב ל-30 מיליארד דולר).

המסחר במניה בבורסה בריאד, שהחל אמור היום, צפוי להגדיל בוודאי את היקפי המסחר, וגם יביא להתאוששות ממשית במדד טאסי (TASI) שצנח בספטמבר-אוקטובר בשל המתקפה על מתקני הנפט הסעודים, מתקפה המיוחסת לאיראן.

מסע יחסי הציבור הנרחב שעורך הממשל להנפקה ולמסחר במניה יביא בוודאי בימים הראשונים לעלייה בערכה, והבאזז סביבה יסייע לשמר את זה לפחות בטווח הזמן הקצר. אבל חובה לזכור שמדובר בבורסה הסעודית המקומית, עם הכוכבת הלאומית, וההצלחה הזו מחפה רק במעט על תחושת האכזבה המסוימת. בין סלמאן לא מריץ את המניה בשווקים הבינלאומיים, בניגוד לכוונות המקוריות, לפחות לא בשלב הזה.

הגורמים להצלחה החלקית של ארמקו 

שלושה גורמים עיקריים משפיעים על ההצלחה החלקית בלבד של ארמקו. האחד הוא ענפי: תעשיית הנפט בעולם נמצאת בתקופה של שינוי, ומדינות רבות - בהשראת הסכמי פריז להפחתת גזי החממה - מחפשות מקורות אנרגיה חלופיים. בנוסף, גילויי שדות הגז הענקיים בעשור האחרון מפחיתים את התלות ב"זהב השחור".

מחירי הנפט לכן מדשדשים, אף שהם לא יורדים לרמות נמוכות מדי, וזאת בזכות ההגבלות שכופה סעודיה באמצעות אופ"ק על היקף הפקת הנפט במדינות היצואניות, וגם בזכות העיצומים האמריקניים על יצוא הנפט מאיראן, שהביאו להגדלת ההפקה של המדינות האחרות, ובראשן סעודיה.

ועם זאת, הנפקה בינלאומית של אנרגיה מזהמת עשויה להיתקל בהתנגדות של ארגונים וממשלות במערב, ולהשיג תוצאות לא טובות.

גורם שני הוא המאבק הגיאופוליטי במזרח התיכון מול איראן, מאבק שהגיע לשיאו במתקפה על מתקני הנפט בסעודיה בספטמבר. שתי המדינות נלחמות בתימן, שכנתה של סעודיה מדרום, כשהאיראנים מסייעים למורדים החות'ים, וסעודיה לכוחות הממשלה, תוך מעורבות פעילה של חילותיה במלחמה.

המאבק מתרחש גם במימי המפרץ עצמו, כשכוחות הצי האיראני מאיימים לסגור את מיצר באב אל מנדב ולשתק חלק ניכר מאספקת הנפט העולמית. משקיעים כזכור אוהבים יציבות, והחשש הזה השפיע גם הוא על ההנפקה, ועל הכלכלה הסעודית ככלל. ארצות הברית משחקת תפקיד חשוב במיוחד: מחד העיצומים - שכמעט חיסלו את יצוא הנפט האיראני, ומנגד - היעדר תגובה ממשית להתגרויות האיראניות.

הגורם השלישי, החושב פחות, היה רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י לפני שנה בידי סוכנים סעודים באיסטנבול. לכאורה חיסול של מתנגד שלטון, אולם בפועל עורר הרצח הזה זעם רב בעולם המערבי והערבי כלפי סעודיה, ופער סדק רחב בתדמיתו של יורש העצר בין סלמאן, שעד אז נתפס כמביא רפורמות ושינויים לממלכה המאובנת, שחוקיה מגבילים את הנשים כבימי הביניים.

בשל שלושת הגורמים הללו, ההנפקה הייתה רק חלקית לעומת התכנון, ורק בבורסה המקומית, במגרש הביתי. אבל עם כל ההסתייגויות והאכזבה החלקית, השפעתה הכלכלית של ההנפקה חשובה וגדולה. הסכומים, ושווי השוק שהשתקף מהם, מעניקים לכלכלה הסעודית בסיס ראשוני לצעדי הרפורמה הכלכלית הענקית שמתכנן בין סלמאן במדינה, ומטרתה הקטנת התלות ברווחי הנפט, והפיכתה של המדינה למודרנית בכל המובנים. בין השאר מבקש בין סלמאן לפתח ענפי כלכלה חדשים, לרבות תיירות, תעשייה מתקדמת שאינה מוטת נפט, בנקאות ופיננסים ועוד. מדובר גם בהקלת המגבלות על נשים, אישור לנהוג עצמאית, ביטול ההפרדה מגברים בבתי קפה ועוד. כמו כן הקים בין סלמאן קרן השקעות שתקבל את המימון מרווחי ההנפקה, אף שכאמור הרווחים קטנים לעומת המטרות הראשוניות.

עצם ההנפקה שיפר את מעמדו של בין סלמאן בממלכה, ובעיקר במשפחת המלוכה, שמאות נסיכיה נענו לקריאתו והשקיעו את כספם בהנפקה. היקף ההשקעות הפרטיות הסעודיות בהנפקה הגיע ליותר ממחציתה, כלומר הבעת אמון בה ובבין סלמאן.

בשורה התחתונה, ההנפקה עשתה טוב לבין סלמאן ולארמקו במונחים מקומיים, אך ההצלחה החלקית, והגבלת ההנפקה בכמות ובמיקום (רק בבורסה המקומית) מעידים על חשש מכישלון בזירה הבינלאומית, וזהירות מופלגת לאור הבעיות הקיימות, ובראשן המאבק הקשה מול איראן.

ההשפעה על הכלכלה והשווקים העולמיים לא גדולה בשלב הזה, אבל עם פוטנציאל לגדול בהמשך. ומה שיכול לעורר תקוות בריאד הוא העניין הרב שקיבלה ההנפקה בשני שוקי ענק, הודו וסין. חלק לא קטן מהביקוש העולמי להנפקה הגיע ממדינות אלה, צרכניות ענקיות של נפט, ובין סלמאן יכול לשאוב עידוד מכך שאם אירופה והמערב יכזיבו, המזרח ימלא את החסר.

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות