גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוכים ומרוויחים: שוק המלונות הישראלי חוגג את הרנסנס בעסקי התיירות המקומית

תוצאותיהן הכספיות של רשתות המלונות דן, פתאל וישרוטל, שמניותיהן נהנו מעליות דו-ספרתיות מתחילת 2019, יכולות להסביר את הפוטנציאל שמזהה עזריאלי בענף המלונאות ● עזריאלי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו בכ-322 מיליון שקל

למרות התלונות החוזרות ונשנות של בכירים בענף המלונאות הישראלי אודות עלויות התפעול הגבוהות, הקושי להרוויח וצרות נוספות הנופלות תדיר על הגורמים הפועלים הענף, נהנות החברות הגדולות המפעילות בתי המלון בארץ מצמיחה בעסקיהן ופוטנציאל להמשך התפתחות חיובית.

על כל אלה יכולה להעיד גם הודעתה של ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי  השבוע על כניסתה לפעילות בתחום. עזריאלי דיווחה כי חתמה על עסקה לרכישת מלון הר ציון בירושלים מידי שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת מגדל, בתמורה לכ-322 מיליון שקל (275 מיליון שקל בתוספת מע"מ). המלון הניב ב-2018 הכנסות של כ-34 מיליון שקל, ובכוונת עזריאלי להשקיע עוד 500-600 מיליון שקל בהרחבתו ובשיפוצו.

בהחלטתה של עזריאלי תומכים נתוני השיא במספר התיירים הנכנסים לישראל, הצפויים בסיכום 2019 להגיע לכ-4.5 מיליון איש. נתונים שפרסמה עזריאלי כתומכים בהחלטתה להיכנס לתחום המלונאות, מעידים על עלייה במספר הלינות של ישראלים ותיירים גם בשנים קודמות. 

בראון מתכננת הנפקת אג"ח בתחילת 2020

איתות נוסף למצבו המשופר של תחום בתי המלון בישראל מגיע גם מכוונתה של רשת מלונות הבוטיק הצומחת "בראון" להצטרף לזירת המסחר המקומית. אחרי שאשתקד נכשל ניסיון של רשת בראון להתמזג לשלד בורסאי, באוקטובר האחרון נחשף ב"גלובס" כי החברה התחילה לקדם הנפקת אג"ח בהיקף של מאות מיליוני שקלים המתוכננת לתחילת השנה הבאה.

נכון להיום נסחרות בבורסת תל-אביב שלוש רשתות בתי מלון גדולות: פתאל, דן וישרוטל. תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי של 2019 ולתשעת החודשים הראשונים של השנה, לצד הרמות הגבוהות שבהן נסחרות מניותיהן, שנהנות מתחילת 2019 מעליות דו-ספרתיות, יכולות להסביר אף הן את הפוטנציאל שמזהים בעזריאלי בענף המלונאות. 

בסיכום רבעוני, וגם מתחילת השנה, נהנו פתאל  ודן  מהגדלת מספר בתי המלון שבבעלותן ובניהולן, שתמכה בעליות בשיעורים דו-ספרתיים בהכנסותיהן. העלייה בהכנסות ישרוטל הייתה מתונה יחסית, אבל גם היא, כמו המתחרות, נהנתה כמגמה משיפור בשיעורי הרווח.

כמו בכל שנה, גם ב-2019 פעילותן של חברות המלונאות מושפעת מעונתיות, שבדרך-כלל תומכת בתוצאות הרבעון השני והשלישי, הכוללים את חופשת הקיץ וחלק מהחגים, ובמהלכם שיעורי התפוסה בבתי המלון (וגם המחירים) במגמת עלייה. השיפור בפעילותן השנה בולט בשל עיתוי חגי תשרי ברבעון הרביעי (אוקטובר), אחרי שב-2018 הם נחגגו ברבעון השלישי. על השינוי בעיתוי החגים הצליחו הרשתות להתגבר, ככל הנראה, בעיקר באמצעות התרחבות. השפעה מהותית נוספת על תוצאותיהן הייתה לתקן החשבונאות החדש, הקשור לחכירות נכסים (IFRS 16).

הכנסות ורווחיות רשתות המלונות בישראל

צמיחה של 33% ברווח של פתאל

בניגוד לדן ולישרוטל, לרשת פתאל, שנמצאת בשליטת המייסד דוד פתאל, המשמש יו"ר ומנכ"ל החברה, פעילות מלונאות משמעותית גם בחו"ל, בעיקר באירופה, בהיקפים גדולים יותר מאלה בישראל. ועדיין, מספר בתי המלון של פתאל בישראל הוא הגדול מבין המתחרות המקומיות, ועמד בסוף הרבעון השלישי על 46, מתוך 216 בתי מלון שיש לה, וזאת לעומת 40 מלונות שהיו לרשת בישראל בסוף 2018.

פתאל הציגה צמיחה של 17% בהכנסות ברבעון השלישי מפעילות בישראל, שהגיעו לסכום של 503 מיליון שקל, ועלייה בשיעור קרוב לכך (15%) מתחילת 2019, עם הכנסות שהצטברו לכ-1.3 מיליארד שקל בפעילות המקומית. בדרך לשורה התחתונה הכללית של פתאל, הרווח התפעולי מפעילותה בישראל (לפני פחת, הפחתות והוצאות אחרות) צמח בסיכום רבעוני ב-33% והגיע ל-108 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר עלה ב-20% ל-244 מיליון שקל.

בפתאל מציינים כי "מלונות הנופש של הקבוצה בישראל מושפעים ממגמת עונתיות ברורה, כשבמהלך חודשי האביב, הקיץ ובחלק ניכר של חגי ישראל, מחזור ההכנסות גדל".

במבט קדימה, פתאל מתכננת להמשיך ולהגדית את פעילותה בישראל, ומדווחת על קידום פתיחתם של תשעה מלונות נוספים בארץ, שיכללו יחד מאות רבות של חדרים, החל בשנה הנוכחית ועד לשנת 2023, בעיקר בתל-אביב ובירושלים וכן במקומות נוספים.

בדוחותיה הכספיים (כולל הפעילות בחו"ל) הציגה פתאל צמיחה של 58% בהכנסותיה לתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהגיעו לסכום של כ-4 מיליארד שקל, אבל בהשפעת התקן החשבונאי האמור נפגעה השורה התחתונה בתוצאות החברה, כך שרווחיה לתקופה זו צנחו ב-79% לכ-39 מיליון שקל. בפתאל ציינו כי בנטרול השפעות התקן החשבונאי, הרווח הנקי שלה היה עולה ב-4% לכ-190 מיליון שקל.

את הצמיחה בפעילות פתאל וברווחיה פרט בשבוע שעבר בעל השליטה למזומנים: דוד פתאל מכר נתח ממניותיו בחברה לגופים מוסדיים תמורת כ-233 מיליון שקל, וזאת לאחר שמאז שהתחילה המניה להיסחר, בפברואר 2018, השלימה זינוק של כ-60%. מדובר במימוש שני של פתאל, לאחר שבמרץ האחרון נפרד מחבילת מניות תמורת סכום דומה (ובסך הכל קרוב לחצי מיליארד שקל).

הרווח הרבעוני של דן זינק ב-155%

מלונות דן, "מהחברות הגדולות והוותיקות בארץ בתחום המלונאות", לדבריה, מייחסת את השיפור בהכנסותיה מפעילות המלונאות בעיקר ל"תוספת בתי מלון". זאת, אחרי שמוקדם יותר השנה רכשה את מרבית נכסיה של חברת מלונות הכשרת היישוב, שהחזיקה ברשת בתי המלון "רימונים", תמורת יותר מ-200 מיליון שקל.

רכישה זו תמכה בקפיצה של 20% בהכנסות הרבעון השלישי של דן מפעילות המלונאות, שהגיעו ל-334 מיליון שקל, נוסף על שיפור שממנו נהנתה דן גם בתחום פעילותה השני, בענף ההסעדה, בזכות תוספת לקוחות חדשים. כך, הכנסותיה הרבעוניות גדלו ב-27% ל-412 מיליון שקל, תוך ששני מגזרי הפעילות נהנו משיפור ברווחיות. מתחילת השנה הכיוון דומה, עם עלייה של 19% בהכנסות הרשת, שהגיעו לכ-1.1 מיליארד שקל, וגם בתקופה זו נהנתה דן משיפור הרווחיות.

נוסף על שיפור ההכנסות והרווחיות, הרשת שנמצאת בשליטת היו"ר, מיכאל פדרמן (בעל השליטה באלביט מערכות), מעדכנת כי תקן החשבונות החדש (IFRS 16) סייע להגדלת הרווח התפעולי שלה לפני פחת ומימון, גם ברבעון השלישי וגם מתחילת השנה. עוד נהנתה רשת דן מצמצום הוצאות המימון שלה, בעיקר בהשפעת שינויי מט"ח, ובשורה התחתונה הרווח הנקי הרבעוני שלה זינק ב-155% והגיע ל-39 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר טיפס ב-90% והסתכם ב-104 מיליון שקל.

לפני רכישת פעילותה של רשת רימונים, החזיקה דן ב-14 בתי מלון ברחבי הארץ, עם יותר מ-3,900 חדרים, נוסף על בית מלון בבנגלור שבהודו. על כך, כאמור, התווספו בחודשים האחרונים כמה מאות חדרי הרשת שנרכשה.

הרווח הרבעוני של ישרוטל כמעט שלא השתנה

אצל ישרוטל , כאמור, השיפור בהכנסות, גם מתחילת השנה וגם ברבעון השלישי, מתון מזה של שתי המתחרות, ומסתכם בעלייה של כ-2%, לסכום של 426 מיליון שקל ברבעון ו-1.1 מיליארד שקל בין ינואר לספטמבר.

את עיקר השיפור בהכנסות הרבעון השלישי מייחסים בישרוטל, שנמצאת בשליטת משפחת לואיס, לפעילות מלונות היוקרה שלה ("בראשית", "יערות הכרמל", "כרמים" ו"מצפה הימים") מול השפעה שלילית של עיתוי חגי תשרי. עוד מציגה ישרוטל בדוחות שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מההכנסות, בעוד שיעור הרווח התפעולי נותר יציב ברבעון והשתפר מתחילת השנה.

לצד זאת, ישרוטל רשמה עלייה בהוצאות המימון שלה, שבלטה בעיקר מתחילת השנה, בהשפעת תקן IFRS 16, וכן לאחר שב-2018 נהנתה מהפחתת הוצאות מימון בקשר לתשלום ריבית בגין היטל עובדים זרים. כך, הרווח הנקי הרבעוני של החברה נותר ללא שינוי מהותי, ברמה של כ-64 מיליון שקל, אבל מתחילת השנה נשחק הרווח ב-15% ל-103 מיליון שקל.

ישרוטל מחזיקה ומנהלת 19 בתי מלון, מהם שמונה באילת, עם יותר מ-4,200 חדרים (כ-3,500 מהם בבעלות מלאה או חלקית), והיא "נמצאת בתהליך ייזום של שמונה בתי מלון נוספים", מרביתם בתל-אביב.

על רקע הכיוון החיובי שמציגות החברות בדוחותיהן, נוסף על תוכניות ההתרחבות, מניותיהן של שלוש רשתות המלונאות טיפסו מתחילת השנה בשיעורים דו-ספרתיים, המתקרבים ל-20% בדן וישרוטל, ועומדים על יותר מ-30% בפתאל, כך ששלושתן נמצאות אחוזים בודדים מרמות השיא.

מניית דן הגיעה לרמת השיא שלה בתחילת דצמבר, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-2.9 מיליארד שקל; מניית פתאל הגיעה לשיא בנובמבר, וכיום משקפת לרשת שווי של כ-7.6 מיליארד שקל; ואילו מניית ישרוטל משקפת לרשת שווי של כ-3.3 מיליארד שקל, לאחר שאת רמת השיא שלה רשמה לפני קצת יותר משנה. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש