גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג – זה פיצ'ר'"

הדברים נאמרו בפאנל "קרב מוחות: הקשר בין ההון האנושי במעבדה - להכרעה בשעה הקרב" בכנס הוועידה לתעשיות ביטחוניות בשיתוף עם "גלובס" ● מרב דוידוביץ', אלביט מערכות: "החוכמה היא לקחת את הטכנולוגיה המתקדמת הזאת וליישם אותה אצלנו במערכות הביטחוניות וזה לא מובן מאליו"

ד"ר שלי גורדון, אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', נעמי ישראלי, ד"ר עינת קליין - פאנל קרב מוחות / צילום: איל יצהר, גלובס
ד"ר שלי גורדון, אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', נעמי ישראלי, ד"ר עינת קליין - פאנל קרב מוחות / צילום: איל יצהר, גלובס

הדברים נאמרו בפאנל "קרב מוחות: הקשר בין ההון האנושי במעבדה - להכרעה בשעה הקרב" בהנחיית טל שניידר שבו דיברו ד"ר שלי גורדון, סגן נשיא למשאבי אנוש, אלביט מערכות; אל"מ במיל. מרב דוידוביץ', ראש מינהל הגנה מפני טילים, אלביט מערכות; נעמי ישראלי, מנהלת מפעל ייצור הטילים של ישראל, רפאל; ד"ר עינת קליין, מהנדסת מערכת ברק 8, מפעל הגנה, התעשייה האווירית.

"כמו פוקימון גו בייצור של מעיל רוח"

שניידר: 4 נשים מרשימות ובכירות. לא תכננו פאנל נשי, אלא הנקודה היא הבכירות והמקצוענות.

נעמי ישראלי: "אני מנהלת מפעל ייצור הטילים ברפאל, מוזר לי לדבר בפנים גלויות, בד"כ מצלמים אותי מאחורה. במפעל עובדים 500 עובדים, במחלקות הייצור. המפעל שלנו אחראי על להוציא את כל המוצרים ללקוחות בארץ ובחו"ל.

"האתגרים באמת גדולים גם במוצרים, אנחנו היום מדברים על פלטפורמות בלתי מאוישות, רובוטים וכו', וזה בא לידי ביטוי גם בייצור. היום מייצרים את כיפת ברזל ומעיל רוח עם רובוטים שעוזרים לנו. הכנסנו רובוטיקה וטכנולוגיות של מציאות רבודה - אם אתם זוכרים את המשחק פוקימון גו, אז כמו פוקימון גו בייצור של מעיל רוח. העובד לובש את המשקפיים, רואה את שלבי הייצור ומתקדם. זה משפר את הייצור ומנגיש לו את קו הייצור. אנחנו משתמשים בסימולציות. אם תגידי לי אני צריכה כך וכך טילים, אנחנו עושים סימולציה שמתכננת את קו הייצור".

לכאורה צריך פחות כוח אדם, מצד שני יש מחסור בהנדסאים.

ישראלי: "יש היום יותר מוצרים ואספקות, מפעל בהיקף של 4.5 מיליארד שקל. את הרובוטים מכניסים בנקודות מסוימות בהם הייצור חוזר על עצמו, אבל צריכים כוח אדם איכותי, טכנולוגי, על מנת להבשיל את המוצרים. המחסור - רפאל נמצאת בפריפריה ומן הסתם המחסור עוד יותר גדול. יש לנו פתרונות מאוד יצירתיים כמו כיתות הנדסאים בשיתוף עם מכללת בראודה".

מרב דוידוביץ': "הנושא של בינה מלאכותית ושימוש בטכנולוגיות ביג דאטה, משין לרנינג, דיפ לרנינג, הרבה "באזז וורד" שרצים בעולם. החוכמה היא לקחת את הטכנולוגיה המתקדמת הזאת וליישם אותה אצלנו במערכות הביטחוניות וזה לא מובן מאליו. הקידום והשילוב של טכנולוגיות כאלה היא חלק מהאסטרטגיה של אלביט.

"אנחנו מחפשים איפה נכון לשלב את זה, לנצל את הטכנולוגיות שיודעות להתמודד עם מידע עצום שנאגר, פעם היה צריך כוח מחשוב מאוד חזק להתמודד עם זה, והיום בכוח מחשוב נורמלי הטכנולוגיות יכולות להביא לשיפור בביצועי המערכות. האיומים הולכים ומתפתחים, שדה הקרב הולך והופך ליותר טכנולוגי והאיומים יותר מתוחכמים ומגוונים. אם פעם דיברנו על טילים בליסטיים בטווחים מסוימים, היום הטווחים יותר גדולים, הדיוק גדל, ולא רק בליסטיים - מל"טים, רחפנים, טילי שיוט. שדה הקרב יותר מאתגר".

יש המון מקצועות חדשים, ואין מספיק כוח אדם.

דוידוביץ': "יש מקצועות חדשים כמו נושא ה-data science. האקדמיה פותחת מסלולים ייחודיים. כל אחד לוקח את זה ועושה שימוש במערכות שלו. לאלביט יש מגוון מאוד רחב של מערכות ויש מספר קבוצות עבודה בנושא, אבל הבסיס של הטכנולוגיה משותף".

ד"ר שלי גורדון, סגן נשיא למשאבי אנוש, אלביט מערכות / צילום: איל יצהר, גלובס

שלי גורדון: "אני הגעתי לאלביט לפני 5 שנים מארגונים גדולים, כך שהתמודדות עם מורכבות של ניהול הרבה עובדים היא אתגר שנתקלתי בו. אבל בוודאי בארגון של תעשיית הייטק ביטחוני עם 13 אלף עובדים בארץ ועוד 4000 בעולם, יוצר מורכבות בפני עצמה. חלק מהתמודדות עם התחרות היא בהכשרה של עובדים למקצועות שנעלמים ומקצועות חדשים, שגם האוניברסיטאות עצמן עוד לא לגמרי נמצאות שם. בעולם הטכנולוגיה מדברים על זמן מדף של ידע של שנה שנתיים. מהנדס של היום בעוד חמש שנים צריך הכשרה אחרת. ההשקעה בלמידה מאוד משמעותית.

הרבה אנשים מתחילים אצלכם כסטודנטים, ויכולים לעבור ואלביט משמרת כך כוח אדם.

גורדון: "נכון. אלביט פרוסה מתל חי בצפון ועד ערד בדרום, 25 אתרים, חטיבות מגוונות, מוצרים מגוונים. הפריסה הגדולה בפריפריה ובמרכז - נתניה, רחובות ורעננה - מאפשרת לאנשים לעבור בין חטיבות ובין גיאוגרפיות. להיות סטודנט באוני' באר שבע ולעבוד בערד, לסיים, להקים משפחה בצפון - אפשר לעבור לחיפה או כרמיאל ולהישאר בחברה.

"נכון שיש תחרות, אבל התעשייה הביטחונית בכלל ואלביט בפרט מציעה מספר מאפיינים ייחודיים ושונים ממה שמציעות חברות הייטק אחרות, אחד זה המשמעות. אצלנו מגינים על הבית. שנית, אלה מערכות מורכבות, לא צ'יפ. המורכבות והאתגר הטכנולוגיים מאוד משמעותיים וזה מייצר עניין רב ומייצר קריירה עם עומק טכנולוגי".

עינת קליין: "אתייחס לנושא הבינה המלאכותית, אני שמחה לשמוע את צמד המילים האלה. בשדה הקרב העתידי, היום אנחנו בעידן מהפכת הדאטה. יש יכולות חדשות, בכל תחום וגם בעולם הביטחוני זה נכנס חזק, וגם בתעשייה האווירית. יש גם אתגרים - הכשרה וגיוס של אנשים. דיברת על מקצועות חדשים, אחד האתגרים הוא להכשיר אותם והתעשייה האווירית עושה את זה".

"הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג - זה פיצ'ר'"

מסקרן מאוד לשמוע על העבודה שלך מול הודו, ואיך שומרים על הטכנולוגיה מול שותפים לפיתוח ומשלמים כבדים.

קליין: "העבודה מול הודו היא גם חוויה קסומה ומעניינת וגם אתגר. מזרח מול מערב. בפרויקט שלי עברנו סדנה ללמוד על התרבות ולגשר על הפערים. הנקודה החשובה שלמדנו זה הנושא של הכבוד, זה טיפ לכל מי שעובד איתם, הם רגישים לכבוד ומאוד מעריכים את היחס המכובד וזה מה שיוצר אמון שזה נכס בעבודה איתם. שמירה על הידע: אנחנו עובדים תחת פיקוח של משרד הביטחון ושומרים על הידע".

איך עושים זאת?

קליין: "לא אכנס לפרטים אבל יש נהלים מסודרים איך לעבוד מול לקוח מחו"ל".

ישראלי: "ברפאל מאוד מעודדים נשים להצטרף אלינו. הסלוגן שלנו הוא 'להיות אישה זה לא באג - זה פיצ'ר'. יש לנו פרויקט בשם במוט (בנות למדעים וטכנולוגיה), היום יש לנו 220 בנות בכיתה ט' מהפריפריה. כיתה ט' היא הנקודה שבה מחליטים אם ללכת למקצועות טכנולוגיים או לא.

"אנחנו מאמצים כיתות ב-9 בתי ספר, מדעניות ומהנדסות מרפאל מלוות את הבנות האלה, אתמול אירחנו קבוצת בנות בקווי הייצור. לדעתי להורים יש השפעה גדולה לעודד את הבנות. בשנים קודמות קרוב ל-90% שהשתתפו בתוכנית המשיכו למקצועות טכנולגיים והצליחו יפה. אנחנו ברפאל עדיין לא באחוזים שרוצים להיות, אצלי במפעל רק 10% נשים, בדרגי ניהול רבע מהסמנכ"לים נשים".

אשמח לאיזה מילה על שיתופי הפעולה בין החברות.

ישראלי: "יש יוזמה מאוד יפה שהייתה במסגרת רשות החברות הממשלתיות ומקווה שהיא תמשיך. לקחו 22 מנהלים מהחברות הממשלתיות ועברנו קורס שהיו לו שתי מטרות - לשפר את יכולות הניהול שלנו וליצור שיתוף פעולה, יצאו משם שיתופי פעולה נהדרים. בממשק שלי מול תעשייה אווירית, מול אלתא, חווים ממשקים מצוינים".

דוידוביץ': "אני באה מהתחום של הגנה מפני טילים, זאת ביצה או משפחה אחת גדולה. אנחנו אלביט עובדים עם תע"א, עם רפאל ואלתא, ומערכות היחסים ארוכות. כמו בכל משפחה לפעמים יש חיכוכים, אבל שיתופי הפעולה חזקים. המטרה ברורה לכולנו, בלי ציניות - המערכות שומרות עלינו ועל המשפחות שלנו. זה מחזיק את שיתופי הפעולה פוריים".

גורדון: "הנושא של הכנת הדור הצעיר בחינוך הטכנולוגי מאוד משמעותי, יש לנו 35 פרויקטים בתחום. אנחנו מאמינים שהחינוך הטכנולוגי מתחיל בגיל מאוד צעיר. יש לנו פרויקט בשם בבושקה, שבו מהנדסות מאלביט חונכות סטודנטיות בפקולטות להנדסה. הסטודנטיות חונכות תלמידות תיכון. יש כאן מהלך של 'תעביר את זה הלאה'".

בניהול בתע"א אין המון מנהלות. מה את מרגישה בתחום, איך מביאים עוד מנהלות?

קליין: רק על עצמי לספר ידעתי. אצלנו יש מהנדסות ראשיות, מנהלות פרויקטים, ראשות תחומים. גם בשאר התעשייה האווירית. מרגישים את השינוי, וזה חלק ממגמה כללית בחברה. הגיוון הזה הוא לא רק לטובת העובדים הוא לטובת החברה.

גילוי מלא: הוועידה לתעשיות ביטחוניות נערכה בשיתוף ובחסות הרצוג פוקס נאמן, לוקהיד מרטין, התעשייה האווירית, רפאל ואלביט מערכות.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות