גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרונות לבעיית האופניים החשמליים והקורקינטים: תשתיות, חינוך ואכיפה

נתוני משטרת ישראל מראים כי בתוך שנתיים הוכפלה כמות הדוחות על רוכבי הכלים החשמליים • אבל בשטח ניכר כי האכיפה עדיין לא מרתיעה, וגם התקנות של העירייה נוגעות בעיקר בכלים השיתופיים המהווים רק כרבע מכלל הרוכבים

הפתרונות לבעיית האופניים החשמליים והקורקינטים: חינוך ואכיפה / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס
הפתרונות לבעיית האופניים החשמליים והקורקינטים: חינוך ואכיפה / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס

פיצוח העניין הביורוקרטי של מערכות הדיווח בבתי החולים הוא, ללא ספק, שלב חשוב בפתרון הבעיה המקיפה סוגיית הנפגעים מתאונות קורקינטים ואופניים חשמליים. אבל הדרך לפתרון מלא היא ארוכה ומצריכה תכלול של גורמים רבים.

באוגוסט 2018 פוזרו ברחבי תל אביב סנוניות ראשונות של קורקינטים שיתופיים להשכרה. גם העירייה הבינה היטב שבאמצעות אלפי הקורקינטים הללו היא יכולה לספק מענה לאזרחים, בהעדר תחבורה ציבורית בשבת ובמקומות הומים דוגמת משחקי כדורגל בבלומפילד או אירועי האירוויזיון שהתקיימו בחודש מאי.

העירייה מקיימת מערכת יחסים הדדית עם חברות הקורקינטים, היא יודעת לפנות אליהן ולבקש להציב קורקינטים במועדים ובמקומות כשצריך והן אף שותפות בהחלטה לתקנות החדשות. ההדדיות שמצפות החברות לקבל בתמורה הן בעיקר דרך שבילי אופניים ותשתיות.

האם העירייה מיהרה להציף את העיר בקורקינטים השיתופיים, עוד לפני שבחנה את היכולת של המרחב העירוני לקלוט את לי התחבורה הללו, הן בהעדר חניות על המדרכות והן בהעדר שבילים לרכיבה?

דוחות משטרה אינטרנט

בעיית תשתיות: מדברים על 2025

זו אמנם חכמת הבדיעבד, אך אין ספק שזה היה המצב. ברחובות רבים עדיין אין שבילי אופניים, כולל בצירי תנועה ראשיים. שבילים אחרים נקטעים, ואחרים - כמו ברחוב אבן גבירול - ממוקמים בסמוך מדי למדרכה או לספסלי ישיבה. רחוב אבן גבירול מוזכר כמפגע בולט בדיווחים שמגיעים מבית החולים איכילוב לגבי נפגעים מתאונות של קורקינטים ואופניים חשמליים.

העיר צפופה והתשתיות מוגבלות. נתיבי תחבורה ציבורית מצופפים את תנועת המכוניות וגם מקומות החניה הולכים ומצטמצמים, והם מצרך שהתושבים לא מוכנים לוותר עליו - גם בתמורה לשבילי אופניים. בעיריית תל אביב מסבירים כי כיום העיר מרושתת ביותר מ-130 ק"מ שבילי אופניים. "ב-2019 סללנו ברחובות העיר כ-7 ק"מ נוספים לצד קידום עוד עשרות ק"מ שייכנסו לביצוע בשנה הקרובה", נמסר מהעירייה.

בעירייה מעריכים כי כ-10% מכלל התחבורה העירונית מתבצעת בקורקינטים/אופניים, וכי במסגרת תוכנית "עיר אופניים 25-25" עוד תוגדל היקף הנסיעות בכלים ל-25% עד לשנת 2025 - נתון שהוא "מעט פחות מערי האופניים המתקדמות בעולם, וגבוה משמעותית מהממוצע של ערי ישראל העומד על 3%", לפי עיריית תל אביב.

התקנות החדשות שפרסמה עיריית תל אביב השבוע, כוללות גם את החובה להצמיד לוחיות רישוי לכל הכלים מחודש ינואר. זאת, כדי לאפשר בין היתר לתושבים לדווח על מפגע בו היה מעורב קורקינט. תקנות נוספות כוללות מגבלות נסיעה בשטחים מסוימים בעיר, חלקם עד למהירות של 15 קמ"ש במקום 25 קמ"ש וחלקם חסומים לרכיבה כלל (דוגמת דק נמל תל אביב). המגבלות הללו יופעלו דרך מערכות ה-GPS של הכלים השיתופיים באופן אוטומטי, והן באחריות החברות.

עם זאת, גם המהלך הזה הוא בבחינת פתרון חלקי בלבד, לאור העובדה שהכלים השיתופיים מהווים כרבע מכלל הכלים שמתנועעים במרחב הציבורי.

הרשות לבטיחות בדרכים (רלב"ד) פירטה ל"גלובס" כיווני פעולה הכרחיים מול הרשויות. ראשית, הצורך המיידי בהסדרת שבילי אופניים "תוך שקילת סנקציות ולחץ לרשויות שלא יממשו את הקמת וזירוז השבילים הללו". בנוסף, מציעה הרלב"ד להקים רשת דרכים בינעירוניות (בעיקר בין ערים סמוכות שיש ביניהן כבישים בינעירוניים). הרשות סבורה כי יש לחייב הצמדת לוחיות הרישוי "לצורך הגברת האכיפה ואחריות אישית", לא רק על כלים מושכרים.

מהלכים אחרים כוללים את הגדלת הסמכויות לפקחים, הסדרת חוק עזר עירוני, הפעלה והרחבת סמכויות יחד עם חינוך תעבורתי המתמקד בתלמידים שעוד לא הנפיקו רישיון נהיגה. כמו רבים ואחרים, גם הרעיונות הללו ויוזמות נוספות יצטרכו להמתין להרכבת ממשלה.

הפתרונות: להתחיל מקסדה

מה הפתרונות המוצעים? קודם כל ברמת השטח הכי בסיסית - חבישת קסדה. עם פרסום התקנות החדשות של עיריית תל אביב, ציינה מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה את הנתונים הבאים: "על פי נתוני בית החולים איכילוב, ב-15% מהתאונות מדובר בפגיעות ראש שניתן למנוע אותן אם הרוכבים יחבשו קסדות". לפי ד"ר שטיין, "ההבדל בין חבישת קסדה לרכיבה בלעדיה יכול להיות ההבדל בין פציעה קלה למוות".

החוק אמנם מחייב חבישת קסדה ברכיבה על כלי חשמלי, אלא שהאכיפה - גם אם שיעוריה גדלים - עדיין לא מספקת את ההרתעה הרצויה. הסמכות להטיל קנסות על אי-חבישת קסדה נתונה בידי המשטרה ולכן המהלכים שבהם נקטה עיריית תל אביב שמים את הפוקוס באכיפה דרך סנקציה על המפעילות. חברה שלא תעמוד בהתחייבויות שנכנסו כתנאי ברישיונן כמפעילות - תישלל ממנה האפשרות לפעול בעיר.

בנושא הקסדות הוחלט, כאמור, על מהלך חריג בנוף העולמי הדורש הצמדת קסדה לכל קורקינט להשכרה. אלא שהקורקינטים של שלוש החברות שפועלות בעיר בתחום הקורקינטים השיתופיים - Bird, Lime, ו-Wind - הם חלק קטן מבין כלל הכלים. בתל אביב פזורים כ-8,000 קורקינטים להשכרה ולפי הערכות עיריית תל אביב, רק אחד מתוך ארבעה כלים שמתנועעים במרחב הציבורי הוא שיתופי והשאר הם כלים פרטיים.

ההערכות שמספקת משטרת ישראל גבוהות בהרבה, ולפיהן בכל הארץ יש כ-250 עד 300 אלף אופניים או קורקינטים חשמליים שבבעלות פרטית.

גם מגבלות המהירות שנכנסו לתוקף ב-2014 וקובעות את המהירות המותרת ל-25 קמ"ש ואת הספק המנוע ל-250 ואט - לא מיושמות, וברבים מהכלים מגבלת המהירות עדיין מבוטלת. ב-2016 הוגדרו אופניים חשמליים רשמית כ"אופניים בעלי מנוע עזר" וגיל הרכיבה הוגבל ל-16 זאת לפי תקנות שקבע משרד התחבורה. התקנות גם הגבילו את הרכיבה על שבילי אופניים או על הכביש בהעדרם. בתחילת 2019 נכנסו לתוקף תקנות נוספות ולפיהן הרכיבה תותר רק למי שעבר מבחן תיאוריה.

תקנות מרתיעות ככל שיהיו לא שוות מבלי שתתלווה אליהן אכיפה משמעותית. הסמכות להטיל קנסות נחלקת בין הרשויות המקומיות ובין המשטרה. כך למשל, נושא אי-חבישת קסדה או רכיבה מתחת לגיל 16 נאכף על ידי שוטרים, בעוד שפקחי הרשויות רשאים להטיל קנסות על רכיבה על המדרכה או בגין שימוש בטלפון נייד.

עד כמה האכיפה מרתיעה? מספיק להעיף מבט ימינה ושמאלה ברחובות תל אביב, כדי לגלות שלרוכבים רבים פשוט לא אכפת.

נתוני משטרת ישראל מלמדים על עלייה משמעותית בשיעור הדוחות שהוטלו על המפרים, ועדיין יש עבודה רבה בנושא: ב-2017 הוטלו כ-15.6 אלף דוחות לרוכבים בכלים החשמליים, וב-2019 הוטלו 33.3 אלף דוחות.

פקחי עיריית תל אביב הטילו מתחילת 2019 כ-20 אלף דוחות לרוכבים בגין רכיבה אסורה על מדרכות. בתחילת 2020 תחל לפעול יחידת אכיפה ייעודית הכוללת 25 פקחים, במקביל מתכוונת העירייה לבקש לקבל סמכות להטיל קנסות על אי-חבישת קסדה, בקשה שתוכל לקבל תוקף רק כשתקום ממשלה. 

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות