גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סיום השנה בשווקים: שיא רודף שיא - אבל "התשואות ב-2020 יהיו נמוכות בהרבה"

שוקי המניות יהיו סגורים ברביעי מעבר לים בשל חג המולד, ביום שלישי המסחר בניו יורק יינעל ב-20:00 ● בסין יפורסמו מדד PMI וביום חמישי יפורסם מדד מנהלי הרכש Caixin בתעשייה ● ההסכמה על השלב הראשון של הסכם הסחר בין סין לארה"ב "בעיקר מחזקת את הביטחון מפני תרחיש שלילי בטווח הקרוב" ● בשוק המקומי, השבוע יחל עידן הלוויתן עם תחילת ההזרמה של הגז מהמאגר ● התחזית השבועית של "גלובס"

נאסד"ק / צילום: רויטרס
נאסד"ק / צילום: רויטרס

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר בסימן שיא כל הזמנים שקבעו המדדים המובילים בוול סטריט בסוף השבוע האחרון, כאשר השקט מזירת הסחר מספק רוח גבית למדדים, שבדרכם לסיים שנה פנומנלית בשווקים. מדד S&P 500 עלה ב-0.5% בשישי וחצה לראשונה את רף ה-3,200 נקודות.

1. מסכמים שנה עם תשואות פנומנליות

לקראת שבוע המסחר האחרון לשנת 2019, ביום שלישי המסחר בוול סטריט יינעל בשעה 20:00 (שעון ישראל), וביום רביעי לא יתקיים מסחר גם באירופה בשל חג המולד. עד כה, ניתן לסכם כי השנה החולפת היתה פנומנלית לשווקים, כאשר מדד הנאסד"ק עלה ביותר מ-37% מתחילת השנה, מדד S&P 500 זינק ביותר מ-28%, ובזירה המקומית, בעלייה פחות תלולה, אך עם תשואה לא רעה, ניתן למצוא את מדד ת"א 35 שעלה בכ-15% מתחילת השנה.

מה ניתן לצפות בשווקים הפיננסיים בשנה הבאה? לפי כלכלני לאומי שוקי הון, "ראשית, נראה שתשואת תיק הנכסים בשנת 2020 תהיה נמוכה בהרבה ממה שהייתה ב-2019. הירידה הגדולה בתשואות האג"ח כבר מאחורינו, ונראה שיש מקום לעלייה קלה בתשואות במהלך 2020. צפויה עלייה נוספת בשוקי המניות ככל שהתחזית הכלכלית תלך ותשתפר והריבית תישאר נמוכה. יהיה קשה לשוק המניות של ארה"ב להתמיד בעליית מחירים דו-ספרתית, אשר מנותקת מעלייה של הרווחיות המצרפית של הסקטור העסקי של ארה"ב בקצב חד-ספרתי נמוך מאוד. המשך פתיחת פער כזה לאורך זמן עלול להביא בשלב מסוים, אולי בשלהי 2020, לתיקון מחירים".

2. ממלחמה לשלום? ממתינים לעדכונים מזירת הסחר

ההסכמה על השלב הראשון של הסכם הסחר בין סין לארה"ב בעיקר מחזקת את הביטחון מפני תרחיש שלילי בטווח הקרוב, אם כי בהתחשב בהתפתחויות בשנה החולפת קשה למצוא וודאות בזירה זו. הימנעות מהעלאת המכסים ב-15 בדצמבר והאיתות כי סין הסכימה לרכישת תוצרת חקלאית מארה"ב, אנרגיה ומוצרים תעשייתיים, הצליחה להפיח אופטימיות ששלחה את המדדים בניו יורק לשיא כל הזמנים. עם זאת, יש לפי כלכלני לאומי שוקי הון, יש לנקוט משנה זהירות. "לא ברור באמת עד כמה סין התחייבה להגביר את רכישת הסחורות בארה"ב ועד כמה היא יכולה לעמוד בהתחייבויותיה", כתבו כלכלני הבנק. "צעד ראשון יהיה להחזיר את היקף הרכישות מארה"ב לרמה ששררה לפני פרוץ מלחמת הסחר. מאז שהמכסים החלו לעלות, היצוא האמריקני של מוצרים חקלאיים לסין צנח מ-18 מיליארד דולר לשנה ל-7 מיליארד דולר, ואילו יצוא הנפט והגז ירד מ-10 מיליארד דולר ל-3 מיליארד דולר. החזרת רמות האנרגיה והרכישות החקלאיות לפני המלחמה יכולה לסייע בכמעט 18 מיליארד דולר. זה משקף יותר ממחצית מן הירידה הכוללת ביצוא הסחורות של ארה"ב לסין של כ-30 מיליארד דולר לשנה".

"זה יהיה מהלך משמעותי אם הרכישות הסיניות יתבצעו עם דגש על עיתוי קרוב, כלומר במחצית הראשונה של 2020. מבחינת התרומה הישירה לכלכלה הגלובלית, נראה שזו תהיה מועטה משום שבטווח הקצר הגדלת הרכישות הסיניות מארה"ב תהיה בעיקר על חשבון רכישות מספקים אחרים בעולם. יתרה מזאת, לא סביר שחקלאים וחברות אנרגיה בארה"ב יגבירו את ההשקעות והתפוקה עד שיהיה ברור כי הרכישות הסיניות יתממשו באופן יציב על פני זמן. לפיכך, 'השלב הראשון' בעסקה, מסירה את האיום של מכסים נוספים שהיו מתוכננים לאמצע דצמבר, וגם מחזקת את מידת הביטחון מפני תרחיש שלילי משמעותי בטווח הקרוב הנובע ממלחמת סחר סין-ארה"ב", סיכמו בלאומי שוקי הון. "ככל הנראה שמלחמת הסחר תעבור לשלב חדש במהלך השנה הבאה, בה המיקוד מתרחק מהמכסים וצועד לקראת מערך רחב יותר של סוגיות כמו טכנולוגיה, שמירה על זכויות קנין, ריגול תעשייתי ועוד. סביר להניח שיש לכך פחות השלכות מידיות על הפעילות הכלכלית, אך יש הרבה מאוד מוקשים פזורים בשטח. נראה ששנת 2020 תוכיח שהעולם ממשיך ומתרחק מן השאיפה שהייתה בעבר של "גלובליזציה בכל מחיר".

3. ברקזיט - "מהיר ושפוי"

הפרלמנט הבריטי אישר ביום שישי האחרון בקריאה שנייה את הפרישה מהאיחוד האירופי וסלל את דרכה של בריטניה לדרך עצמאית החל מה-31 בינואר 2020. ברוב של 358 תומכים מול 234 מתנגדים אימץ הפרלמנט החדש, שנבחר בבחירות שהתקיימו שבוע שעבר, את הסכם הפרישה כפי שהציעה אותו הממשלה. "אנו מתכנסים בתור הפרלמנט החדש כדי לפרוץ את המבוי הסתום, ולבצע סוף סוף את ה'ברקזיט", אמר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. כעת יופסקו הדיונים בהצעת החוק במהלך חופשת חג המולד והשנה החדשה, ויתחדשו ככל הנראה ב-7 בינואר. לאחר מכן צפויה הצבעה סופית על נוסח החוק ואישורו בבית הלורדים, מה שיאפשר את פרישת בריטניה מהאיחוד בסוף ינואר 2020.

"תמונת המאקרו באנגליה לאחר ניצחון המפלגה השמרנית, בראשותו של ג'ונסון, הינה ידידותית לשווקים הפיננסיים. הדגש יהיה על סיום מהיר, אך שפוי של הברקסיט", כתבו כלכלני לאומי שוקי הון. "הממשלה צפויה לפעול להגדלת ההוצאה הציבורית לבריאות ולתשתיות וזה יביא לעלייה קלה בצמיחת התוצר בבריטניה. בנסיבות אלו המגזרים העשויים להצליח בבריטניה בשנה הקרובה כוללים את הפיננסיים, הבנייה, ושירותי הצריכה הפרטית".

4. מאקרו: אינדיקציה לגבי הצמיחה בסין

מרבית נתוני המאקרו שפורסמו בארה"ב בשבוע שעבר המשיכו להפתיע כלפי מעלה (מלבד מדד הייצור של פילדלפיה שהפתיע בקריאה נמוכה), מה שמאותת על המשך ההתרחבות בפעילות הכלכלית בשני סקטורים משמעותיים בארה"ב, והם הצריכה הפרטית והבנייה למגורים. מחר יפורסמו נתוני הזמנות מוצרים ברי קיימא בארה"ב לחודש נובמבר, ונתוני מכירות הבתים בנובמבר (הצפי הוא לקצב מכירות של 753 אלף).

את עיקר תשומת הלב צפויים לקחת נתוני המאקרו מכיוון סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מה שעשוי לספק אינדיקציה חשובה לגבי ההאטה בצמיחה שם. ביום שלישי יפורסם מדד PMI וביום חמישי יפורסם מדד מנהלי הרכש Caixin בתעשייה. "הכלכלה של סין תמשיך לצמוח, אך תוך כדי האטה רב שנתית של קצב הצמיחה, תוך שהתגברות הביקוש ליצוא סיני מקוזזת ברובה על ידי האטת הגידול בביקושים המקומיים", כתבו כלכלני לאומי שוקי הון. "הצפי הוא להתייצבות בתמונה המאקרו כלכלית ברמת פעילות נמוכה מהרגיל (צמיחה של 5.5-6%). הממשל הסיני יפעל לייצב את הפעילות ובכלל זה הפחתות מיסוי, השקעות ממשלתיות בתשתית, ומדיניות מוניטרית מרחיבה שמטרתה הפחתה של ריבית האשראי הבנקאי. הממשל צפוי לשחרר את המעצור הזמני שהפעיל על שוק הנדל"ן במחצית השנייה של 2018".

כלכלני הבנק ממליצים לעקוב אחר מהלכי הדה-רגולציה בסין ופתיחה איטית לשת"פ מחוץ לסין, כמו כן, המשך שיפור אפשרויות הניידות מן הכפר לעיר צפוי להשפיע על מגמות כלכליות מקומיות וענפיות מסוימות. "סין תתמקד בהשקעה בהכשרת עובדים המתאימים לתחרותיות בעשורים הבאים. בנסיבות אלו מגזרים העשויים להצליח בשנת 2020 בסין כוללים את הנדל"ן שלא למגורים, את תחום הקמעונאות, את המוסדות", כתבו בלאומי שוקי הון. 

5. בשוק המקומי: תחילת עידן הלווייתן

כמעט עשור לאחר התגלית, הגז מלווייתן צפוי להגיע לראשונה לחופי ישראל ביום שלישי הקרוב. "הגז מלווייתן צפוי להביא להביא בשורה אנרגטית ואופק מדיני חדש לישראל", כך אמר אמיר איל, יו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי. לדברי איל, "מבחינת ישראל, זהו אירוע מאקרו-כלכלי חריג בעוצמתו, שצפוי להשפיע על כלכלת המדינה ועל המיצוב הגיאו-פוליטי שלה עשרות שנים קדימה. מכירות הגז מלווייתן, לישראל, ולמדינות השכנות ירדן ומצרים, יכניסו סכומים גדולים לקופת המדינה. במקביל לתחילת ההפקה מלווייתן, מאגר תמר מתקרב לרגע שבו יחל לשלם את מס ששינסקי, שיביא לקפיצה משמעותית בתקבולי המדינה, מה שאולי יוכל לספק כרית ביטחון לקובעי המדיניות שייאלצו בקרוב להתמודד בקרוב עם השלכות הגירעון וחוסר הוודאות הפוליטי".

לדברי איל, "לצד חוזי הגז הקיימים עם ירדן ומצרים, השלמת הפיתוח של לוויתן גם יוצרת צוהר קטן לחלום ייצוא הגז בצינור תת ימי לאירופה, שיכול להיות חלק מתוכנית פיתוח עתידית נוספת של המאגר. ייצוא לאירופה יחזק משמעותית את מעמדה הבינ"ל של ישראל ויפתח אופק חדש לתעשיית האנרגיה המקומית, ותמריץ לקידוחים ותגליות נוספות באזור".

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע