גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטן יותר ושימושי יותר: כך ייראו בעתיד הבתים שלנו

קטן יותר, פונקציונלי יותר: בזכות השינויים הטכנולוגיים הבית העתידי שלנו צפוי להיראות אחרת לגמרי מכפי שהוא נראה היום, ולאפשר לנו לעשות הכול בלי לזוז מהספה

בית חכם / אילוסטרציה: שאטרסטוק
בית חכם / אילוסטרציה: שאטרסטוק

איך ייראו החיים שלנו ב-2040? אף שזה נשמע רחוק, ישנן כמה מגמות עולמיות שמאפשרות לנו להסתכל קדימה, וספק להעריך-ספק לנחש באיזה עולם נחיה בעוד 20 שנה. המומחים מסכימים: העולם יהיה צפוף מאוד, התלות בטכנולוגיה תגדל, הכול יהיה מהיר יותר, וכמובן שנצטרך עוד ועוד אנרגיות מתחדשות כדי להפעיל את כל היופי הזה. למגמות האלה תהיה השפעה ישירה גם על הבתים שלנו - איך הם ייראו? "גלובס" מסמן שישה טרנדים עתידיים בעיצוב הבית.

כשהקירות יוכלו לדבר / איור: גילי תל אורן

1. דירות בגודל חדר עם הרבה שטחי אחסון

לפי הערכות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), ב-2040 יחיו בישראל בין 12.3 מיליון ל-14.2 מיליון תושבים. בני ה-65 פלוס צפויים להוות באותה שנה כ-14% מסך האוכלוסייה, ובמקביל יעלה גם מספר הרווקים שחיים לבד. כך שלא רק שיהיה פה צפוף מאוד, יהיו גם הרבה מאוד משקי בית של אדם אחד או שניים. את השפעת השינויים הדמוגרפיים האלה נראה בבתים עצמם.

כבר עכשיו נאלצים רבים להתפשר על דירות קטנטנות כדי לנסות ולחסוך עלויות שכר דירה, אך בעתיד לא תהיה ברירה. אנחנו נראה יותר ויותר דירות ששתי מילות המפתח בהן יהיו שטח אחסון ומינימליזם. הכול יהיה ארוז טוב ויעיל יותר: המיטה תתקפל לתוך הארון, השולחן יתחבא בתוך המטבח, ויהיו הרבה מאוד מגירות.

טוקיו היא כנראה מלכת הבתים הקטנטנים כבר היום. המטרופולין של טוקיו הוא המקום המאוכלס בעולם, עם כ-38 מיליון תושבים. מחירי הדיור גבוהים, וצעירים רבים מתפשרים על דירות קטנות מאוד - חלק מהן בגודל של 9 עד 13 מ"ר בלבד - אך קרובות למקומות העבודה והבילוי שלהם. הדירות קטנות כל כך, שהדיירים יכולים להגיע לכל מקום בהושטת יד. האם זה העתיד שלנו? אולי לא כל כך קטן, אבל קרוב.

2. פאנל סולארי לכל בניין

ישראל היא המדינה עם מספר ימי השמש הגדול ביותר בשנה מבין המדינות המפותחות, אך שיעור הייצור של חשמל מאנרגיה מתחדשת בה הוא אחד הנמוכים בעולם המערבי. לפי הערכות משרד האנרגיה, הוא יעמוד בסוף השנה על 6.8% מסך כל ייצור החשמל בישראל, בעוד שב-OECD הממוצע עמד ב-2016 על 24%.

עם זאת, בעתיד המצב צפוי להשתנות לטובה, בזכות הירידה במחירי הפאנלים הסולאריים - לפי רשות החשמל, המחיר ירד בכ-80% בשנים האחרונות - והניסיון של הרשויות לעודד את התושבים להתקין אותם על גגות הבתים.

כשהקירות יוכלו לדבר/ איור: גילי תל אורן

אילת היא דוגמה טובה לכך. העיר מייצרת 75% מהחשמל שנצרך בה במהלך היום באמצעות אנרגיה סולארית. עיריית אילת פועלת להתקין פאנלים סולאריים ברחבי העיר, וגם משתפת פעולה עם הסטארט-אפ SolView, שמעודד את תושבי העיר לרתום את הגגות שלהם לטובת אנרגיה ירוקה.

רשות החשמל גם מנסה לעודד בעלי בתים פרטיים להתקין פאנלים סולאריים על הגגות, ואף יצאה השנה בקמפיין שקורא לתושבים "לעשות כסף מהשמש". כך, הרשות מתחייבת לרכוש את החשמל שייווצר מהתקנת הפאנלים במשך 25 שנה.

אולי זה מרגיש כמו מדע בדיוני כרגע, אבל העתיד שלנו יהיה סולארי. מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר אף הבטיחה בוועידת האקלים הישראלית הרביעית, שהתקיימה בסוף נובמבר בתל אביב, כי "פאנלים סולאריים יהיו נפוצים כמו דודי שמש".

3. שליטה במערכות הבית מכפתור אחד

לפני כמה חודשים הצליחה הטכנולוגיה להפוך את חיי בבית לנוחים יותר. לא מדובר במשהו חדשני, בסך הכול מכשיר שמאפשר לי לשלוט במזגן דרך הסמארטפון שלי. חם לי? לחיצת כפתור אחת והנה הטמפרטורה נעימה יותר, בלי שאצטרך להטריח את עצמי לצד השני של הדירה. כמובן שכבר היום יש בתים חכמים, עם טכנולוגיה הרבה יותר מתוחכמת ממכשיר הפלא הקטן שרכשתי לעצמי, אבל עדיין מדובר בפרקטיקה שנפוצה בעיקר אצל בעלי הממון - אך לא לעוד הרבה זמן.

בשנות ה-30 של המאה ה-21, הטכנולוגיה תהיה כמעט בכל מקום, ובו זמנית היא גם תהיה מוסתרת מהעין. ילדי העתיד לא רק שלא ידעו מה זו קסטה, יכול להיות שגם נורת הלהט הפשוטה ומתג האור ייראו בעיניהם כקישוט אנכרוניסטי.

"טכנולוגיה שמפריעה, שמסיחה ושמצלקת את החזות של הבית, תיעלם, ובמקומה תהיה טכנולוגיה אינטליגנטית ובלתי נראית", אומר המעצב התעשייתי עטור הפרסים איב באר למגזין העיצוב האמריקאי Architectural Digest, שפרסם תחזית לבית המודרני של 2039. "הבית בעוד 20 שנה יהיה שקט. המרכז יהיה האינטראקציה האנושית, קיימות, בריאות ועיצוב ייחודי שמותאם לדיירים. המערכות של הבית יהיו פסיביות ויעילות".

נוכל לשלוט בכל אספקט של הבית שלנו - בטמפרטורה, בתאורה או בסאונד למשל - וכל השליטה תתבצע מהתקן אחד. איזבל אולסון, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי של מוצרי השוק הביתי בגוגל, הסבירה ל-Architectural Digest כי בסופו של דבר "הגידול במספר הטכנולוגיות יאפשר לנו להשתמש בפחות טכנולוגיה. המוצרים שאנחנו מייצרים עכשיו הם ההתחלה של זה. למשל, מוצר אחד שמאגד בתוכו הרבה מוצרים פיזיים, כמו לוחות שנה, רשימת קניות ודפי תזכורות".

4. קירות מסך אינטראקטיביים ואווירת קולנוע

לצד אין ספור סרטים וסדרות, ענקית הסטרימינג נטפליקס מציעה גם משהו אחר: להפוך את מסך הטלוויזיה שלכם לאח דיגיטלי. אתם יכולים להתרווח על הספה, ובלחיצת כפתור לשנות את כל האווירה בסלון. במקום צפירות מהרחוב וצעקות השכנים, אפשר לשמוע ולראות את האש מלחכת את גזעי העצים, ולשעה אחת להרגיש במקום אחר.

בעתיד, האפשרות הזו תצא ממסך הטלוויזיה, ותאפשר לברוח מהסביבה בלי לצאת מהבית. נוכל לכסות את כל קירות הבית במסכים מתוחכמים, שברגע שנפעיל אותם, יהפכו לחלונות שמשקיפים לכל מקום שרק נרצה, ומשדרים כל דבר שרק נחשוק בו.

המעצב קארים ראשיד תיאר את הקירות האלו ל-Architectural Digest: "אידיאלית המשטחים האלו יהיו עשויים מפולימרים רכים למגע, כמו גומי סינתטי וסיליקון, שיהיו שקופים או שקופים למחצה, וניתנים לשינוי באופן דיגיטלי. על ידי נגיעה במשטחים האלו ניתן יהיה לשנות את התמונות, הטקסטים והקול לפני רצוננו".

5. חפצי הנוי והרהיטים יהפכו לקסומים

לא רק הקירות יהיו אינטראקטיביים. הבית העתידי שלנו עשוי להידמות לסצנה מתוך סרטי הארי פוטר. כך, במגע יד נוכל לשנות את צבע הספה, להגדיל את מפת השולחן, או לשנות את עיצוב המגבות.

חלק מהטכנולוגיה הזו קיימת כבר היום. באוניברסיטת ניוקאסל פיתחו מפת שולחן שזזה ויכולה לשנות את הצבע שלה לפי מגע. המפה עשויה מבד תרמוכרומי, שמשנה את צבעו עם שינוי טמפרטורה, מסגסוגות זוכרות - חומר שיכול לחזור לצורתו המקורית - ומטקסטיל שמאפשר לשלב בתוכו טכנולוגיה.

שרה נביל, דוקטורנטית ליחסי אדם-מחשב באוניברסיטת ניוקאסל, ואחת החוקרות מאחורי המפה, כתבה במאמר ב-The Conversation: "אני רואה עתיד קרוב שבו טכנולוגיה תהיה ארוגה, פשוט כמשמעו, בתוך בדים של חפצים יומיומיים, שעיצוב הפנים יהיה אינטראקטיבי, וחפצי נוי כבר לא יהיו סטטיים".

6. העציצים יספרו לנו אם החתול ברח

גידול עציצים זו אמנות מסוכנת. עם זאת, נראה שיותר ויותר צעירים ברחבי העולם נענים לאתגר, ומנסים לשמור על העציצים שלהם בחיים.

בארה"ב, למשל, היקף המכירות של צמחי בית זינק ב-50% בשלוש השנים האחרונות, ל-1.7 מיליארד דולר, לפי איגוד הגינון הלאומי האמריקאי. היקף המכירות גדל גם בבריטניה.

לפי הגרדיאן הבריטי, שוק צמחי הבית גדל מדי שנה ב-10%-15% מאז 2013. מדובר במגמה שלא תיעלם במהרה, וכנראה שרק תמשיך ותתפשט. בכל זאת, העציצים תורמים לאיכות האוויר, משפרים את מצב הרוח, הופכים את הסביבה ליפה יותר, ובעתיד, אולי יהיה להם תפקיד נוסף.

ב-MIT חוקרים בימים אלה שילוב סימביוטי בין צמחים לבין טכנולוגיה. ייקח עוד זמן עד שנראה את התוצאה במציאות, אבל הממצאים בינתיים מרתקים.

החוקרים במכון הטכנולוגי פיתחו את Elowan - צמח-רובוט שמגיב לאור. החוקרים הצמידו לצמח אלקטרודות שקולטות את האותות החשמליים שהוא מייצר, במקרה זה בחשיפה לאור. האלקטרודות מחוברות לרובוט שנמצא מתחת לעציץ. כשהצמח קולט אור, האותות החשמליים גורמים לגלגלי הרובוט לנוע. כן, קראתם נכון - הצמח מזיז את עצמו על גלגלים לעבר מקור האור. אם המחקר יתפתח למוצר אמיתי, בעתיד נוכל לטעון את המוצרים האלקטרוניים הביתיים שלנו בדרך טבעית ולא מזהמת.

הצוות חוקר את הקונספט של סייבר בוטניקה בפרויקט נוסף. תחילה החוקרים "גידלו" אלקטרודות חשמליות בתוך צמח טורף - על ידי תמיסת פולימר שהחדירה מולקולות מוליכות לתוך הגבעול. לאחר מכן, חיברו את הצמח למחשב וגרמו לו להיפתח ולהיסגר לפי פקודה.

איזה שימוש נוכל לעשות בזה? בין השאר, ניתן יהיה להפוך את הצמחים לחיישני תנועה, שיעזרו לכם לעקוב אחרי חיות המחמד שלכם או לאבטח את הבית. 

עוד כתבות

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"