גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנאביס, תעשייה וחקלאות: החממות החדשות שיוקמו בפריפריה ב-80 מיליון שקל

רשות החדשנות ומשרד הכלכלה הודיעו על הקמת חממות חדשות בכרמיאל, ירוחם וצפון הנגב בתחומי תעשייה 4.0, קנאביס רפואי, קלינטק, אגריטק ופלסטיק

מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון / צילום: איל יצהר
מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון / צילום: איל יצהר

משרד הכלכלה ורשות החדשנות הודיעו על הקמת שלוש חממות הייטק חדשות בפריפריה, בתחומים של קנאביס רפואי, קלינטק, אגריטק, תעשייה 4.0 ופלסטיק. החממות יוקמו בירוחם, בכרמיאל ובמועצת בני שמעון בתקציב כולל של 80 מיליון שקל.

ברשות החדשנות, שבחרה בשלושה זכיינים להקמת החממות, סבורים כי החממות צפויות לעודד הקמה של כ-130 מיזמים בתקופת הזיכיון, בתקציב של עד מיליון שקל למיזם. ברשות ציינו כי היזמים ייהנו מהתמיכה של החממות ובעלי המניות שלהן בהשקעות, מומחים מכל שרשרת הערך, שותפים אסטרטגיים ומשקיעים נוספים מהארץ ומחו"ל, בגישה למעבדות, מתקני ייצור, פיילוטים, ועוד. שר הכלכלה אלי כהן מעריך כי הקמת המרכזים ישפרו את מצב ההייטק בפריפריה, ויורידו את ההגירה השלילית למרכז.

המכרז הוא חלק משינויים שמבצעת רשות החדשנות בפעילות החממות, כך שהן יפעלו באופן הדוק עם גורמים באזור כמו מפעלים, מוסדות אקדמיים ויזמים מקומיים. ברשות הבינו כי החממות שהוקמו בעבר בפריפריה היו מנותקות מהפעילות האזורית ולכן החברות שפעלו בהן לא נשארו לפעול בפריפריה. "צריך להקים חברות שיישארו בפריפריה - למשל, חברת מדיה שתקום בקצרין, כנראה לא תישאר שם. מנגד, חברה בתחום החקלאות שעובדת עם תעשייה מקומית - הסיכוי שהיא תישאר באזור הוא גבוה משמעותית", אמרה בעבר אניה אלדן, סמנכ"לית הרשות לחדשנות ומנהלת זירת הזנק, ל"גלובס".

אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, מסר בהודעה לעיתונות כי "חממות היזמות יביאו ערך מוסף משמעותי וחיוני לעידוד יזמות טכנולוגית בפריפריה, אם באמצעות פעילות יזומה מול יזמים ומוסדות מחקר, באמצעות הנגשת רשת הקשרים הרחבה שלהם ולקוחות פוטנציאליים, ואם בניסיון עסקי וטכנולוגי רב בהבאת מוצרים לשוק. חממות היזמות נשענת על שותפות חזקה של גופים בעלי יכולות משלימות: חברות תעשייתיות גדולות בתחומי פעילויות החממות יחד עם גופים מנוסים בהשקעות בחברות הזנק".

הבחירה נעשתה מתוך 12 הצעות שהשתתפו בהליך תחרותי. היישובים לא נקבעו מראש אלא בהתאם להצעות הזוכות. שלוש הצעות, כרבע מכלל ההצעות, היו לפעילות בירוחם. הזכיינים ייהנו מתמיכת הרשות לתקופה של חמש שנים, עם אפשרות להאריך את התקופה בשלוש שנים נוספות.

החממה בכרמיאל תפעל בתחום תעשייה 4.0, כלומר חיבור של מפעלים ומבנים תעשייתיים לרשת האינטרנט על-מנת לשפר את פעילותם. דוגמה אחת יכולה להיות באמצעות חיבור המכונות לאינטרנט, איסוף המידע והנתונים על פעילותן וניתוח שלהם, על-מנת לבחון את רמת תפקודן. בעלי המניות בחממה כוללים את וויפרו גבעון, קוסטו (טמבור), כתר פלסטיק, טרילידור, פליינג קרגו וקליל.

החממה בצפון הנגב, שתפעל מאזור תעשייה עידן הנגב, תפעל בתחומים של קלינטק, אגריטק, פלסטיק ותעשייה מתקדמת. בעלי המניות בחממה כוללים את גופי ההשקעות אלפא קפיטל ואחזקות נטפים חצרים ואת החברות התעשייתיות סודה סטרים, רבל, נטפים, תמי (ישראל כימיקלים) ודולב. החממה השלישית, שתפעל מהעיר ירוחם, תתמקד בתחום הקנאביס הרפואי. החממה נשענת על מאגד הכולל גוף השקעה, קרן OurCrowd, חברת הפארמה פריגו, וחברת הקנאביס הרפואי BOL. 

דרום ירוק: אאורקרואד, BOL ופריגו יפעילו חממת קנאביס בירוחם

טל אוחנה, ראש מועצת ירוחם, הכריזה כבר ביולי השנה, בכנס גדול שערכה ואשר משך גורמים רבים מן הממשלה והתעשייה, על כוונתה להפוך את ירוחם לבירת הקנאביס של ישראל. ל"גלובס" היא מספרת היום: "ההתחלה הייתה באותה נקודה משברית שבה הודיעו לנו על סגירת מפעל פיניציה ומפעל אמיליה קוסמטיקס, ואני אמרתי 'זו הזדמנות גדולה'. זמן קצר לאחר מכן קיבלתי טלפון מאוליגרך רוסי שרצה להקים אצלי מפעל, ואני אמרתי 'סמים?! לא רוצה את זה אצלנו', אבל באותו ערב התיישבתי לקרוא ואמרתי - יש כאן הזדמנות גדולה. ואז התחלתי ללמוד את התחום".

בכנס שנערך רק חודשיים לאחר מכן כבר נפגשה אוחנה עם חברות מובילות בתחום והציעה להן חבילת הטבות, הכוללת 30% החזר השקעת הון לפי חוק עידוד השקעות הון, 7.5% מס חברות, עד 40 אלף דולר מענק לכל עובד חדש וכן אופציה לשטחי גידול באזור. אולם היא ידעה שכדי ליצור את האקו-סיסטם המלא, רצוי שתהיה לה גם חממה טכנולוגית.

"דיבתי עם ג'ון מדוווד, בעלי קרן ההשקעות על בסיס מימון המונים ואנג'לים, אאורקראוד, שהוא ציוני. איתו התחלתי לגלגל את הרעיון. אחר-כך פניתי לפריגו ואמרתי להם - 'סליחה, אני יודעת שאתם חברה רצינית, אבל אתם העוגן שלנו כאן'. ולהפתעתי הם הסכימו מיד להצטרף כזכיינים וגם השקיעו מכספם בחממה".

BOL שאיפה לחיים, הגורם הרביעי בקבוצה, יהיה אחראי לקבל כל הרישיונות למחקר, ריבוי וגידול קנאביס לחממה. לדברי אוחנה, "כבר הכשרנו שטחים משרדיים ושטחים חקלאיים ומפעל מיצוי". לדבריה, "יובל לנדשפט, ראש היק"ר, יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, שותף איתי לעשיה מהשלב הראשון, ואני חושבת שהמשרד לא יערים בפנינו קשיים מיותרים". החלום להמשך כולל הקמה של מכון תקנים לקנאביס בירוחם.

החממה תפעל בתחומים כמו - הפקת קנאביס בשיטות של ביוטק, פיתוח תרופות על בסיס קנאביס ומכשור רפואי המשפר את הצריכה ושיפורים בחקלאות.

בירוחם לא פעלה עד כה חממה טכנולוגית. השנה קיבלה העיר שלוש הצעות שונות. שתיים היו בתחום הקנאביס, ההצעה הזוכה והצעה מתחרה של קבוצתו של מומחה הקנאביס סול קיי מקבוצת ican, המפיקה ומנהלת כנסי קנאביס בכל העולם. הצעה שלישית הייתה בתחום הטכנולוגיות החינוכיות (Ed-Tech). הכוונה כעת היא לנסות ולחבר גורמים מן הקבוצה שלא זכתה, כך שיוכלו בכל זאת להצטרף לחממה.

כל אחד מהיזמים התחייב להשקעות המשך בחברות החממה של לפחות 10 מיליון שקל, כאשר לדברי אוחנה, הכוונה היא להשקיע יותר. ההערכות מדברות על השקעה בהיקף של 150 מיליון שקל בתפעול החממה, בתמיכה בסטארט-אפים ובהשקעות המשך.

בישראל כבר פועלות שתי חממות טכנולוגיות בתחום הקנאביס שלא במסגרת תוכנית החממות הטכנולוגיות של המדען הראשי: חממת הקנאביס cann10 של קבוצת שיזים בהשתתפות חברת הקנאביס "שיח" בראש-העין; וחממת Nextage של חברת נקסטאר ברחובות.

אוחנה מדגישה כי "מלבד עולם הפרמצבטיקה, יש לנו בירוחם את תחום הקלינטק, כולל החיבור לגז טבעי; אנחנו מרכז של מרלו"גים; אנחנו עובדים עם משרד הביטחון ועם אלביט כדי להפוך את ירוחם למעצמת רחפנים, ובקרוב צפויה בשורה בתחום הזה, ויש לנו גם תיירות מדברית - בין מכתש לאגם. לאחרונה המלון שלנו הפיל את מספר חדריו, ואתמול הדלקתי נר עם קבוצה של דיירים מצרפת בדירה שהזמינו דרך בוקינג, את הביקור הראשון שלהם בישראל הם החליטו לעשות אצלנו".

החממה תיקראCanNegev. על-פי תנאי המכרז, הקונסורציום יפעיל את החממה במשך חמש שנים, עם אופציה להארכה לשלוש שנים נוספות. מדי שנה יתקבלו לחממה שש חברות סטארט-אפ שתצגנה טכנולוגיות פורצות דרך בתחום הקנאביס הרפואי - ובסך-הכול כ-30 חברות במהלך חמש שנות ההפעלה הראשונות.

לדברי ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל OurCrowd, "הממשלה והקונסורציום מתכוונים למצב את העיר ירוחם כחוד החנית בשוק הקנאביס הרפואי העולמי שצפוי לצמוח להיקף כספי של 59 מיליארד דולר בשנת 2025. אנחנו נאתר סטארט-אפים פורצי דרך, נשקיע בהם השקעות סיד והשקעות המשך ונצייד אותם בכל הכלים להצלחתם בשוק העולמי. לחברות הקונסורציום ידע וניסיון עשירים בתחומי המדיקל בכלל והקנאביס הרפואי בפרט, והם יעמדו במלואם לרשות היזמים. יש לציין כי Perrigo כבר מפעילה בירוחם מפעל תרופות חדשני בקנה-מידה עולמי, והיכרותה עם העיר והאזור תתרום אף היא להצלחת המיזם".

לדברי תמיר גדו, מנכ"ל BoL Pharma, "זה רגע מכונן שמשרד הכלכלה ורשות החדשנות מכירים בתעשיית הקנאביס הרפואי כמנוע צמיחה עתידי למשק הישראלי, משרד הבריאות והיק"ר השכילו לבנות אקו-סיסטם רגולטורי ומחקרי שמאפשר יתרון תחרותי לישראל בתעשיית הקנאביס הרפואי, והחממה בירוחם היא נדבך חשוב נוסף לאקו-סיסטם ותאפשר מימון ראשוני לסטארט-אפים בתחום, על-מנת להוציא יתרון זה מהכוח אל הפועל ולבנות בישראל תעשיית קנאביס רפואי עתירת ידע וכוח-אדם לשנים רבות".

שרון כוחן, סגן נשיא בכיר, ונשיא חטיבת Rx בפריגו, מסר כי "חברת פריגו מברכת על הזכייה, ביחד עם שותפותיה, במכרז להקמת חממת יזמות בפריפריה שתתמקד ביוזמות בתחום הקנאביס הרפואי. במהלך השנים האחרונות הרחיבה פריגו את הפעילות בירוחם, והיא מעסיקה כיום במפעלה יותר מ-650 עובדים. הפעילות במסגרת חממת הפריפריה תתרום לקידום יוזמות וחדשנות בחברה וכן לחיזוק הקשר בין עשרות השנים בין פריגו לבין ירוחם ושיתוף-הפעולה הפורה עם ראשת העיר טל אוחנה". 

אורי סובוביץ, ראש המטה ומנהל הפעילות מול הממשלה והרשויות ב-OurCrowd, מסר: "אנו גאים מאוד להרחיב את גבולות האקו-סיסטם הישראלי אל עבר הפריפריה עם פתיחת חממת הפוד-טק בקריית שמונה לפני מספר חודשים וכעת עם הקמת חממת הקנאביס הרפואי בירוחם. אנו מאמינים מאוד בהון האנושי הקיים בעיר ירוחם, ובטוחים שהחממה תייצר מקומות עבודה רבים שיאפשרו אופק תעסוקתי ועסקי לתושבי העיר".

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך השתנתה אף היא, מ״יציבה״ ל״שלילית״ ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה