גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לרוב העסקים הקטנים אין מה שצריך כדי לבנות עסק מצליח"

חברת הסטארט-אפ הישראלית AppsVillage, שבאוגוסט האחרון גייסה 12 מיליון שקל בהנפקת מניות באוסטרליה, מציעה לעסקים קטנים אפליקציה לקידום עסקיהם ● מקס בלובנד, המייסד והמנכ"ל, מספר בראיון ל"גלובס" על השינוי שעברה החברה בעקבות הנפקתה

מקס בלובנד, מייסד חברת ומנכ"ל אפסווילאג' / צילום: איל יצהר
מקס בלובנד, מייסד חברת ומנכ"ל אפסווילאג' / צילום: איל יצהר

באזור התעשייה במערב ראשון לציון, בין חנויות רהיטים, מוסכים ומאפיות, שוכן לו מתחם עבודה של עיריית ראשון לציון, המיועד לחברות סטארט-אפ. אחת מהחברות האלה היא Appsvillage - שבניגוד לשכנותיה למתחם, כבר אינה רק חברת סטארט-אפ צעירה, אלא חברה ציבורית, שנסחרת בבורסה האוסטרלית (ASX).

אפסווילאג' גייסה באוגוסט האחרון כ-12 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-32 מיליון שקל, ובאחרונה, לאחר עלייה במחיר המניה מאז ההנפקה הראשונית, ביצעה הנפקה פרטית שבה גויסו עוד כ-5.9 מיליון שקל. עד להנפקה באוגוסט, החברה גייסה כ-3 מיליון דולר מקבוצת משקיעים.

אפסווילאג', שהוקמה על ידי המנכ"ל מקס בלובנד ב-2015, מספקת פתרון SaaS (תוכנה כשירות), שמאפשר לעסקים קטנים ליצור ולנהל אפליקציה לטלפון הנייד, במטרה לקדם את העסק שלהם.

"הכלכלה הגלובלית לא מורכבת רק מפייסבוק, אפל ואמזון. 90% ממנה מורכב מעסקים קטנים, ועד כמה שזה נשמע מצחיק, לרובם אין מה שצריך כדי לבנות עסק מצליח", אומר בלובנד בראיון ל"גלובס".

"עסקים קטנים של שני שותפים וסבתא מבינים היטב בעסק שלהם, אבל פחות מבינים איך לנהל עסק. אם הם רוצים אפליקציה, פרסום, ניהול לקוחות - לא תמיד יש להם מושג איך לעשות את זה. למרות כל ההתקדמות ב-20 השנה האחרונות, עדיין אמצעי הפרסום המרכזיים הם הודעות SMS, פלאיירים ומיילים".

לדברי בלובנד, פה נכנסת אפסווילאג' לתמונה: "הטלפון זה הנדל"ן הכי יקר בעולם. הוא מכניס כסף, ומי שמפרסם שירותים מקבל 300% יותר רכישות אם זה פורסם באפליקציה, לעומת פרסום בווב", הוא אומר. "לעסקים קטנים, יצירת אפליקציה יכולה להיות משימה בלתי אפשרית, שעולה 25-35 אלף דולר לאפליקציה צנועה. צריך גם מומחים, וזה לוקח שישה עד תשעה חודשים.

אחרי ששילמו לאפליקציה, צריך להמשיך לשלם על התאמות בעתיד, ולקדם את האפליקציה. צריך למעשה להתנהג כמו ארגון גדול. אנחנו שינינו את זה: אנחנו נותנים ללקוחות אפשרות לייצר אפליקציה תוך פחות מדקה. עשינו אוטומציה לפיתוח, לעיצוב, לאבטחת האיכות, למיתוג ולשיווק - אנחנו לוקחים את כל החומר שיש לו בפייסבוק, באינסטגרם או במקורות אחרים, ובונים לו את האפליקציה".

 כלומר, אפליקציה גנרית?

"לא גנרית כי לכל אחד יש אפליקציה משלו, אבל כן יש סט של פונקציות קבועות. יש הרבה חברות שעושות DIY (עשה זאת בעצמך) למפתחים מתחילים. אנחנו לא רוצים להיות שם, אנחנו עושים הפוך: מה שאנחנו חושבים שטוב ללקוח, כי לרוב העסק לא יודע. אצלנו אין לו כמעט גמישות, ובזה אנחנו נבדלים מאחרים: העיקרון זה הכל פשוט ותוך פחות מדקה. אני לא מכיר עוד חברה שהייתה אמיצה מספיק ללכת לכיוון הזה. אין פה מגע אדם, לא טלפניות שמשכנעות לקוחות לקנות חבילות, והכל דיגיטל".

בלובנד אומר שהלקוח הממוצע של החברה הוא בגיל 18-40, בעל אוריינטציה דיגיטלית (כבר פירסם בפייסבוק, למשל) אבל לא יודע לעשות זאת לבד. "הוא יודע למכור קפה, או ללמד יוגה, ובזה הוא מתמקד", אומר בלובנד.

אפסווילאג' מעסיקה כיום 12 עובדים, ומגדירה את עצמה כיועצת של העסקים הקטנים והבינוניים (SMB). המודל העסקי שלה כולל גביית דמי מנוי של 4-7 דולר במדינות מתפתחות, ו-14.99-24.99 דולר בארה"ב (בהתאם למסלול התשלום). מעבר להכנסה הבסיסית הזאת, אפסווילאג' גובה עמלה של 20%-40% על בסיס ביצועי פרסום בפייסבוק דרך האפליקציה, כשהיום החלק הזה בהכנסות החברה הוא כ-5%.

באחרונה נכנסה החברה לשוק חדש ועצום: שוק המיקרו-מימון. "תוך שעתיים, הלקוח יכול לקבל תשובה האם הוא זכאי להלוואה", הוא אומר, ומציין שמדובר בהתרחבות טבעית לחברה.

 מי הגורם המממן?

"יש לנו הסכמים עם גופים גדולים בארה"ב ובאוסטרליה, בלי שום סיכון לחברה. לנו יש נטוורק של חצי מיליון עסקים קטנים ובינוניים - חלקם לקוחות שלנו וחלקם לא. אנחנו מציעים להם הלוואה של 5,000-50,000 דולר שבבנק אין סיכוי שהם יקבלו. התמורה לנו נעה בין 25%-50% מגובה הריבית על ההלוואה, או 5% מההלוואה עצמה. זה שוק של 5 טריליון דולר, לעומת שוק של 15 מיליארד דולר בשנה באפליקציות שלנו".

בינתיים, תוצאות החברה אמנם רחוקות מהמספרים העצומים של השווקים אליהם היא פונה, אך הן צומחות בקצב מכובד: החברה צופה הכנסות חוזרות חודשיות בקצב של 105 אלף דולר בסוף השנה, ולסיים את 2019 עם הכנסות חוזרות של 1.26 מיליון דולר - צמיחה של 215%.

 איך היה המעבר מחברה פרטית לשוק הציבורי?

"מי שלוקח את זה ברצינות, זה עושה לו רק טוב. טבע האדם צריך תמיד שמישהו 'יישר' אותו בצורה עדינה כמו הורה. הבורסה עוזרת בזה, ואם החברה מצליחה לעשות את הקפיצה, היא בדרך הנכונה. אגב, לא כל בורסה - ברמת הרגולציה, הבורסות של אוסטרליה, קנדה ואנגליה מאוד מעודדות את החברות. אם בחברה בטוחים שיכולים לצמוח, האפסייד כחברה ציבורית יותר גדול ויש הרבה יתרונות. החברה כמובן צריכה להיות יותר מסודרת".

למה בחרתם דווקא באוסטרליה?

"באותה מידה זה היה יכול להיות אנגליה או קנדה, אבל השוק האוסטרלי יותר צמא לטכנולוגיות כמו שלנו, SaaS-פינטק. אנחנו רואים את זה גם בתגובת המשקיעים בהנפקה הפרטית, בה נכנסו משקיעים אוסטרליים גדולים".

הבורסה בת"א בכלל לא הייתה בתמונה?

"באוסטרליה הרבה יותר רעבים לצמיחה, יודעים לזהות unicorn פוטנציאלי ("חד קרן" - חברה בשווי מיליארד דולר, ש' ח' ו') והרגולציה מתאימה לחברה צעירה. אם בבורסה בישראל יוכלו להציע אותו דבר, זה יעשה לבורסה רק טוב. מה חסר בה? המרקם שיש בבורסה האוסטרלית של הרבה סקרנות, רצון, זיהוי טכנולוגי נכון והבנה של SaaS ופינטק. אחרינו חיזרו כמה חתמים מאוסטרליה. הייתי מציע לכל יזם להיצמד לאנשים שמתמקדים בבורסה מסוימת, ופחות להתרשם ממי שעושה סקאוטינג לחברות".
שבועיים אחרי ההנפקה עלתה אפסווילאג' לכותרות באוסטרליה, כשבעיתון הנפוץ The Australian פרסמו טענות של בעל מניות בחברה אחרת של בלובנד, שהוכחשו נמרצות על ידי אפסווילאג'. בעל המניות, איש עסקים קזחי שנמצא בסכסוך עם החברה האחרת (לייבלנס), טען למצגי שווא ועסקאות לא חוקיות מצד בלובנד. בלובנד לא מתרגש ונשמע מפויס כשהוא מתייחס לנושא: "הכתבה הייתה עמומה, היו בה נתונים יבשים, היא לא שייכת בכלל לאפסווילאג' ולכן לא הייתה לה בכלל השפעה". אם לשפוט על פי המניה, נראה שבלובנד צודק.

 איך הגעת להקים את החברה?

"אני בוגר מדעי המחשב ומתמטיקה. ילד רוסי תמיד צריך לדעת לנגן בכמה כלים ולעשות תואר", הוא מחייך. "נולדתי ברוסיה, והמשפחה עלתה לארץ כשהייתי בן שנה. ב-DNA, אנחנו משפחה של יזמים, אבא שלי מנהל חברה ציבורית של מעל 500 איש שמוכרת ביותר מ-100 מיליון שקל בשנה (האב הוא ד"ר זיגמונד בלובנד מ-ALD, ש' ח' ו'), התרבות בבית היא של יזמים. הייתי קצין בגולני. אני בעל תשובה - אדם חוזר בתשובה כל יום, אבל בגדול התהליך החל לפני 12 שנה".

 אמרת שמשקיעים אוסטרלים יודעים לזהות יוניקורן פוטנציאלי. אפסווילאג' יכולה להיות יוניקורן?

"חד משמעית. אני לא אשתמש במלים כאלה במצגות, אבל הגידול שלנו מאוד גדול".

איפה תהיו בעוד חמש שנים?

"החזון, לא תחזית רשמית, הוא להיות עם הכנסות של מעל 20 מיליון דולר בעזרת השם. הערך למשקיעים יהיה בהתאם". 

עוד כתבות

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש