גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההון עוד לא התרגל לבחור החדש בשכונה

מוטי בן משה, בעל ויו"ר חברת אלון רבוע כחול, הוא אחד מאנשי העשור של "גלובס" ● פרויקט מיוחד

מוטי בן משה / צילום: תמר מצפי
מוטי בן משה / צילום: תמר מצפי

כבר קרוב לשני עשורים מנהל מוטי בן משה עסקים מוצלחים באירופה, שכוללים כיום את קבוצת אקסטרה העוסקת במכירת חשמל וגז ללקוחות פרטיים ועסקיים בגרמניה. ועם הכסף מגרמניה, ביקש בן משה להפוך לאיש עסקים מרכזי גם בישראל, אולם את עשור הפריצה לשוק המקומי הוא מסיים לפי שעה עם הצלחה חלקית בלבד.

במאי 2014 הפך בן משה באופן רשמי לטייקון מקומי, כשהתיישב לראשונה במשרדו של נוחי דנקנר במרומי המגדל המשולש של עזריאלי בת"א. עוד קודם לכן, במהלך 2013 חבר בן משה לאדוארדו אלשטיין ויחדיו הם זכו באמון מחזיקי האג"ח של אי.די.בי וקיבלו לידיהם את הקבוצה, שנקלעה להסדר נושים. אלא שהזיווג בין הישראלי הנמרץ לארגנטינאי השליו נכשל מיד עם תחילתו. בתום שנה וקצת של מאבקים ומריבות, זכה אלשטיין לרכוש את החזקות עמיתו, שהפסיד על השקעתו כ-530 מיליון שקל בתוך שנתיים.

האפיזודה הקצרה והעגומה לא שברה את רוחו של בן משה, שמצא בתוך זמן קצר תחליף לאי.די.בי בדמותה של חברת ההחזקות אלון רבוע כחול, ששולטת בחברת האנרגיה והדלקים דור אלון, ובחברת הנדל"ן המניב רבוע כחול נדל"ן. בן משה רכש את אלון רבוע כחול בספטמבר 2016 מידיה של קבוצת אלון, בהשקעה של כ-430 מיליון שקל. שלוש שנים לאחר מכן, אלון רבוע כחול מציגה הון עצמי של כ-1.1 מיליארד שקל, כך שמדובר בתשואה של כ-150% על ההשקעה. במונחים מספריים, מדובר ברווח על הנייר של יותר מ-650 מיליון שקל שרשם בן משה.

ישראל הנוכחית מציבה בפני בן משה והחברות שבשליטתו מגוון רחב של הזדמנויות בתחום האנרגיה ובתחום הנדל"ן. דור אלון, למשל, כבר מרחיבה את פעילותה מתחום הדלקים לקבוצת אנרגיה הפועלת גם בתחומים של ייצור חשמל בתחנות כוח פרטיות, שיווק גז ביתי וגז טבעי, קמעונאות מזון ומוצרי הצריכה, ואפילו ייזום נדל"ן מסחרי. גם רבוע כחול נדל"ן פועלת להרחבת עסקיה, הן בתחום הנדל"ן המסחרי והן בתחום הבנייה למגורים במטרופולין ת"א. בין השאר, תנסה החברה לחזק את קניון TLV בת"א, שבו היא מחזיקה כעת ב־100% לאחר שרכשה את חלקה של משפחת גינדי.

אלא שהעסקים החדשים לא סיפקו את רעבונו של בן משה ובמקביל, הוא החל לפעול לרכישת השליטה בקבוצת הנדל"ן הקורסת אפריקה ישראל. מצויד באמון המחודש משוק ההון, פתח בן משה במאבק מול נתי סיידוף ובסיומו הצליח לזכות בתחילת 2018 גם באמון מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל וגם באישור ביהמ"ש להסדר. אלא שבסופו של דבר, הוא נכשל בניסיונו להשלים את העסקה ואיבד בתוך כך בפעם השנייה את אמון המשקיעים בשוק ההון.

בן משה, איש נמרץ, ממוקד ומהיר מחשבה, ימשיך כנראה גם בעשור הקרוב לסלול את דרכו במעלה סולם המגזר העסקי המקומי. הוא יפעל להרחבת פעילויות החברות שבשליטתו, לרכישה של חברות חדשות ולביסוס מחדש של מעמדו המקומי, ואולי גם יצליח לתקן את היחסים שהתקלקלו עם שוק ההון. 

אדוארדו אלשטיין לא מאבד תקווה

העשור השני של המאה ה-21 הביא עמו לישראל אנשי עסקים יהודים, שהחלו את דרכם כאן בהתמודדות אישית מול מוטי בן משה. הראשון שבהם, אדוארדו אלשטיין מארגנטינה, הגיע לישראל ב-2013 ומאז הספיק להשקיע כאן כ-3 מיליארד שקל. את הסכום העצום הזה הזרים אלשטיין כדי לקנות עם בן משה את השליטה בקבוצת אי.די.בי, ובהמשך כדי להנשים את אי.די.בי ואחר כך כדי לרכוש את חלקו של בן משה. אלא שאי.די.בי ממשיכה להזדקק להזרמות חיצוניות של אלשטיין.

מאז ספטמבר 2015 מכהן אלשטיין כבעלים יחיד של קבוצת אי.די.בי. בתקופה זו הוא הספיק לפרוע מיליארדי שקלים למחזיקי האג"ח ולממש נכסים במיליארדי שקלים. עם זאת, הוא נתקל בקשיים בהתמודדות עם הרגולציה המקומית ושתיים מתוכניותיו המרכזיות - קבלת אישור שליטה בכלל ביטוח ומיזוג ישראייר לתוך אל על - זכו לכתף קרה מצד רשויות הפיקוח. הוא גם נאלץ להתמודד עם צניחה חדה ברווחיותה ובשוויה של סלקום, שחייבו להזרים לה מאות מיליוני שקלים.

אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר

אבל אלשטיין גם ידע הצלחות. הוא מכר את יתרת ההחזקה בחברת אדמה לידי קבוצת כמצ’יינה הסינית ואף זכה לראות את שופרסל חוזרת לקדמת הבמה במגזר הקמעונאי המקומי.

ארבע וחצי שנים לאחר הסדר החוב, דומה כי עתידה של אי.די.בי עדיין לוט ערפל. על יכולתה של החברה לפרוע את יתרת חובותיה מרחפת עננה כבדה והיא נמצאת תחת מכבש לחצים מצד מחזיקי האג"ח. אלשטיין ממשיך לשדר אופטימיות, אך נראה כי מספר השותפים לתחושה זו אינו גבוה.

ההתעקשות של נתי סיידוף השתלמה

עד לפני כשלוש שנים היה איש העסקים נתי סיידוף אלמוני לחלוטין לשוק ההון הישראלי. הוא אומנם למד עם נוחי דנקנר באותה הכיתה בבית הספר, ונחשב לתומך מרכזי בארגונים אמריקאים פרו-ישראלים הנלחמים בתנועת ה-BDS, אולם סיידוף היה גם איש נחבא אל הכלים ולא התהדר בעושרו ובהצלחת עסקי הנדל"ן והפיננסים שלו בארה"ב.

נתי סיידוף / צילום: איל יצהר, גלובס

ציונות נלהבת וקריאות בעולם נגד השקעות בישראל, הובילו את סיידוף לחפש כאן השקעות בשנים האחרונות. הוא הגיש הצעה שלא צלחה לרכישת השליטה בחברת הנדל"ן כלכלית ירושלים, הפסיד למוטי בן משה בהתמודדות על רכישת אפריקה ישראל ואף נסוג ברגע האחרון מרכישת השליטה בקבוצת יורוקום הקורסת.

אלא שההון הרב שמחזיק סיידוף, ורצונו בהשקעה מהותית בישראל, הובילו אליו את שרי אריסון, שביקשה לממש את השקעתה בחברת הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי. סיידוף, בעל החושים החדים והניסיון הרב בתחומי הנדל"ן, מיהר להסתער על המציאה ורכש את מניות השליטה (47.5%) בחברה תמורת 1.1 מיליארד שקל.

שנה וחצי לאחר מכן, כבר שווה ההחזקה של סיידוף סכום כמעט משולש של 2.9 מיליארד שקל. זאת, בין השאר, בזכות בחירה מוצלחת במנכ"ל הפניקס לשעבר, אייל לפידות, כדמות שתהפוך את שיכון ובינוי מחברה בעלת תרבות הסתדרותית לכזאת שתמצה את יכולותיה להרוויח.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי