גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שעמד מאחורי ההגה כשספינת הדגל של המשק טבעה

ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע לשעבר, הוא אחד מאנשי העשור של "גלובס" ● פרויקט מיוחד

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר
ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר

הוא הגיע עם הרזומה הטוב ביותר שאפשר היה להעלות על הדעת, אחרי חודשים של חיפוש אחר מנכ"ל שיחליף את ד"ר ג'רמי לוין בטבע. החברה לא יכלה להרשות לעצמה עוד דרמות ניהוליות: הפיטורין הסוערים של ישראל מקוב בשל חיכוכים אישיים עם אלי הורביץ, מותו של הורביץ, הפרידה נטולת ההתלהבות משלמה ינאי ושוב פיטורין דרמטיים של לוין בעקבות חיכוכים עם היו"ר ד"ר פיליפ פרוסט. טבע שבעה מכל זה. לכן המנכ"ל החדש היה צריך להיות מקובל על הדירקטורים והמשקיעים הישראלים, וגם על האמריקאים. להיות איש חזון, איש תפעול וגם איש של אנשים. בעל ניסיון בתחום, אך לא שבוי בקונספציות של התחום. עד שארז ויגודמן נבחר, היה נדמה שאין בעולם איש כזה. אבל כשהוא נבחר - זה נראה מתאים.

ויגודמן היה ישראלי, אך נחשב למקצועי ומסודר כמו האמריקאים. הוא ניהל עסקים ישראלים עם נגיעה בינלאומית: עלית תעשיות, שטראוס גרופ ומכתשים אגן. הוא נחשב לאדם שעובד עם חזון מסודר. הוא היה דירקטור בטבע לפני המינוי והכיר את החברה. אמנם לא עבד מעולם בתעשיית הפארמה, אולם תעשיית הכימיקלים די דומה לה.

ויגודמן הגיע לטבע לאחר שביצע תוכנית הבראה במכתשים אגן (היום "אדמה"), כולל פיטורי עובדים וסגירת הפעילות. הוא הוביל את החברה לפעילות בסין, מה שהביא בסופו של דבר למכירתה לכימצ'יינה הסינית. במצגות של מכתשים אגן, הראה כיצד תוכניותיו ארוכות הטווח התממשו כמעט במדוייק למציאות. עם כניסתו לטבע ב-2014, החל לעבוד על תוכנית ארוכת טווח כזו.

זה היה המצב של ויגודמן ערב המפגש עם טבע. ומה לגבי המצב של טבע ערב המפגש עם ויגודמן? לכאורה, החברה הייתה בשיא, אך כל מי שקילף את הצבע קצת, יכול היה לראות לפחות חלק מהבעיות. בראשן: הפקיעה הצפויה של הפטנט על הקופקסון, שהניב לחברה בשיא כחמישית מכלל הכנסות שלה ומעל מחצית מרווחיה, לצד מספר תרופות נוספות שהגיעו עם רכישת ספלון בתקופת המנכ"ל שלמה ינאי.

מצבה של טבע גם בתחום התרופות הגנריות לא היה מזהיר, אך ההצלחות של הקופקסון והתרופות של ספלון חיפו על כך. זו הייתה טבע שאליה ויגודמן נכנס - חברה שהולכת לקראת צוק, וגם בביזנס הקלאסי שלה לא הכל כשורה, אבל מבחינת מספרים נטו היא נראית נפלא כאילו מצבה מעולם לא היה טוב יותר.

ניסיון הרכישה שנכשל וחשף את הסדקים

כשויגודמן חשף לראשונה את תוכנית הפעולה שלו, הורמו כמה גבות בשוק - אם כי בשקט, כי מאז מינויו למנכ"ל המניה רק עלתה ועלתה. המשקיעים קימטו את מצחם מול התוכניות העמומות לעתיד, אבל ויגודמן נראה כמי שיודע מה הוא עושה.

החריקות החלו ברגע שהגיש ויגודמן את ההצעה לרכוש את המתחרה המובילה, הגדולה והמרה מיילן. לו הייתה טבע רוכשת את מיילן, הייתה מבצרת את מעמדה כמספר אחת בשוק ומסירה חלק מן האיום על הקופקסון. לעומת זאת, אם טבע לא הייתה רוכשת את מיילן וגם לא שום חברה גנרית אחרת, ייתכן והיא הייתה עוקפת אותה כמובילת שוק הגנריקה.

אבל מיילן לא רצתה להירכש, ובשיא המאבק כתב המנכ"ל שלה רוברט קורי מכתב חריף מאוד לויגודמן, אחד האגרסיביים ביותר שפורסמו במסגרת מאבקי שליטה בין חברות בסדר גודל כזה. קורי ציין כי "ביצועי החסר של טבע יוחסו באופן ישיר לתרבות ה'לא מתפקדת' שלה. מדובר בדירקטוריון שתואר כ'בית משוגעים' על ידי משקיע. הדירקטוריון שלכם כתש שלושה מנכ"לים שונים, והבריח את המנכ"ל היחיד שהיה בעל ניסיון גלובלי בתחום התרופות".

המשקיעים הישראלים היו המומים. טבע שלנו? בוודאי שקורי, אמריקאי ממוצא לבנוני, אומר זאת מאנטישמיות. טבע היא ספינת הדגל, החברה המסודרת של ישראל. אולם עם הזמן הסתבר שהמצב היה קרוב יותר למה שתיאר קורי מכפי שהשוק הישראלי העז לדמיין.

טבע לא קנתה את מיילן. אבל אחרי התגרות כזו, היא הייתה חייבת לצאת מהמהלך הזה בכבוד. ביולי 2015, שלושה חודשים אחרי קבלת המכתב של קורי וכאשר נראה היה שתידרש נסיגה, הכריזה טבע על רכישת אקטביס, חטיבת הגנריקה של חברת אלרגן, ב-40 מיליארד דולר.

השוק הילל את העסקה, מלבד מעטים, ביניהם המנכ"ל לשעבר לוין, שאמר כי "העסקה הזו מצויינת... לאלרגן". אבל, יש לאמר להגנת ויגודמן, הדירקטוריון אישר את העסקה פה אחד, המניה עלתה, הציבור תמך, וגם האנליסטים ייחסו לחברה הממוזגת שווי כפול מזה שלטבע המקורית.

הסוף כבר ידוע. השוק הגנרי קרס. הסינרגיות בין שתי החברות הסתברו כמועטות. החברה נאלצה למכור פעילויות רבות כדי להימנע מהפרת חוקי הגבלים עסקיים, ושחיתויות ופרקטיקות שיווק גבוליות בהן הואשמו הן טבע והן החטיבה הנרכשת הובילו את החברה לתביעות ענק. במקביל, התפתחה הדרמה בחברה הקטנה רימסה ממקסיקו. החברה אמנם נרכשה בסכום קטן לעומת אקטביס, 2.3 מיליארד דולר, אך העסקה התפוצצה לטבע בפרצוף.

כך, אם ברגע חתימת העסקה עם אקטביס השוק עמד כולו מאחורי ויגודמן, הרי שבעת השלמתה באמצע 2016 כבר נשמעו קולות אחרים. מניית טבע להתדרדר, וגורמים בשוק החלו לומר כי העסקה כבר לא כדאית, ועל ויגודמן לסגת גם במחיר הפרת חוזה. משפטית, לא נותרה לו אפשרות כזו.

מרגע הרכישה הוכתבה התנהלותה של טבע על ידי החוב שצברה. בפברואר 2017, אחרי שמניית החברה איבדה 30% מיום השלמת העסקה וכ-50% מחתימת העסקה כשנה וחצי בלבד לפני כן, הודיעה טבע כי ארז ויגודמן יעזוב. בסוף 2017 הושק קופקסון גנרי, טבע לא שלפה שפן נוסף. היא לא הצליחה להתמודד עם המהלך ממנו חששה במשך כל העשור שקדם לכך, אך ארבעה מנכ"לים לא באמת הצליחו להתארגן אליו. ההכנסות החלו לרדת במהירות.

הספינה קרסה, המנכ"ל לשעבר כמעט ונעלם

מאז השיא שרשמה טבע ב-2015, איבדה המניה 87% מערכה. מניית טבע, מניית העם, הייתה האכזבה הגדולה של העשור, עם אבדן של 85% מערכה מאז סוף 2009. נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019, עומד החוב של טבע על 29.6 מיליארד דולר, יותר מכפול משווי החברה. כמו כן, כרגע לא ברור כיצד טבע ממשיכה הלאה, ומה חזון הצמיחה שלה.

ומה עם ויגודמן? מי שנבחר על ידי "גלובס" לאיש השנה ב-2015, כמעט ונעלם אחרי עזיבתו את טבע. במאי 2017, כמה חודשים אחרי פרישתו, עוד השתתף בכנס של מכון אהרון, ואמר לגבי התעשייה הישראלית: "יש עודף בעובדים עם כישורים נמוכים וחוסר גדול בעובדים עם כישורים גבוהים ובינוניים - לא רק בישראל, אלא בכל העולם. צריך לעבור במשק לאוטומציה, צריך להתאים את הכישורים של העובדים לכלכה עם פריון גבוה. צריך חזון של מדינה - לא מהעבר קדימה אלה מהעתיד אחורנית. זאת קריאת השכמה לצורך של חזון על למדינה". הטעות של ויגודמן והתרסקות טבע בעקבותיה הפסידו למדינה מנהל שגם עשה כמה דברים והוכיח את עצמו בחייו. אולי הוא עוד יחזור. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"