גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: מה אפשר ללמוד מקנדה. בלי לקנא

ישראל הפכה למדינה מפותחת בשני העשורים האחרונים. אבל עליית הליגה הזו מראה שהפתרונות צריכים להיות ממוקדים כמו בקנדה

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו חוגג את ניצחונו בבחירות / צילום: רויטרס - Carlo Allegri
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו חוגג את ניצחונו בבחירות / צילום: רויטרס - Carlo Allegri

סיכומי סוף 2019 וסוף העשור ירדו עלינו כמו הממטרים העזים של סוף השבוע, שהיו התזכורת הכי קרובה להוריקן ים תיכוני. לעניות דעתנו, המכנה המשותף הרחב לסערה הלא-מטאורולוגית שפקדה את העולם בעשור שחלף הוא מעמד הביניים - במדינות המפותחות, אך גם באסיה (סין, הודו ועוד מדינות "מתעוררות"), רוסיה ואמריקה הלטינית. אולי גם קצת אפריקה.

במקום לסקור כל אזור עולמי, בחרנו מקרה בוחן שיכול להשליך על האחרים. באתר "גלובס" התפרסמה (25.12) כתבה על מינוי שרה מיוחדת למעמד הביניים בקנדה, מדינה שבעיניים ישראליות לפחות נחשבה לגן עדן מפותח ומשגשג. ובכן, ראש הממשלה הליברלי (במובן של לא שמרן) ג'סטין טרודו (שהוריו זכורים לבני גילי כזוג פוליטי חתיך וליברלי מאד משנות ה-70), רגיש מאד זה כמה שנים למצוקת מעמד הביניים בארצו הקרה. הוא מינה באמצע דצמבר מחוקקת ממפלגתו לשרה אחראית על רווחת מעמד הביניים, כנראה לראשונה בעולם המפותח.

"המצוקה של מעמד הביניים, בייחוד בכלכלות המפותחות, היא למעשה דאגה לגיטימית גוברת. במידה שזהו ניסיון רציני לראות מה קורה באמצע התפלגות ההכנסה, זהו רעיון טוב ויפה", אמר עמית מחקר בכיר במכון ברוקינגס שגם מנהל את "יוזמת עתיד מעמד הביניים" במכון הזה.

הלחץ על משקי הבית ממעמד הביניים הוא לא ספק אחד הגורמים לכך שבוחרים באירופה ובארה"ב (רק לא בישראל) פונים אל פוליטיקאים לאומנים, שתומכים בהגבלות על הגירה ובמדיניות של מגננה מסחרית. "אם לא נשנה את התסריט, המגמות הללו ימשכו - או יחמירו", כתב ג'וזף סטגליץ, הכלכלן זוכה פרס נובל, בנושא זה השנה.

דוח מהשנה היוצאת של ארגון מדינות המפותחות OECD קבע שהמעמד הבינוני במדינות החברות בו (כולל ישראל) מתכווץ כי משקי בית רבים גולשים אל המעמדות הנמוכים יותר. הוא הצביע על קיפאון בהכנסה, הגידול בעלויות הדיור והחינוך וההשפעה השלילית של הטכנולוגיה על שוקי העבודה כגורמים תומכים לכך.

ב-30 שנה, עד 2015 בערך, חלקן של משפחות מעמד בינוני באוכלוסיית מדינות הארגון ירד ל-61% מ-64%. הירידה בקנדה היתה גדולה יותר, ל-58.4% מ-63%. OECD מגדיר את מעמד הביניים כמשקי בית שמרוויחים בין 75% ל-200% מההכנסה החציונית הלאומית. ההכנסה החציונית נטו של משק בית קנדי עלתה ב-2017 ב-3.3% ל-59,800 דולר קנדי (45,000 דולר ארה"ב) אחרי שנתיים ללא עלייה. ב-30 שנה, הכנסה החציונית נטו עלתה רק בכ-18% ואילו המחירים לצרכן הוכפלו בערך.

פול קוברט, צלם מאוטאווה, אמר לוול סטריט ג'ורנל שבעלי עסקים קטנים ובני המעמד הבינוני כמוהו חוששים יותר ויותר מהגידול הבלתי פוסק בעלויות - כמו מס הפחמן הלאומי האחרון, עלייה במיסי ארנונה ותעריפי מים וחשמל גבוהים יותר. הוא חושב שיצטרך בקרוב למכור את אולפן הצילומים שלו כדי להקל את הלחץ הפיננסי.

"אני חושב שהקנדים חוששים במידת מה מפני לאן שזה הולך", אמר קוברט, והוסיף שהוא מעריך שמשימתה של השרה החדשה היא "למשוח צרי" על הדאגה הפיננסית שמעיקה על משקי בית ועסקים קטנים.

ממשלת טרודו הציגה קיצוץ מס למעמד הביניים בתחילת דצמבר. ההקלה, בהיקף 18.26 מיליארד דולר ארה"ב בחמש שנים, תגדיל את ההכנסה השנתית הפטורה ממס לאנשים שמרוויחים פחות מ-150,000 דולר קנדי בשנה. מדובר על בערך 20 מיליון אנשים, שייהנו מחיסכון מוערך של 3 מיליארד דולר קנדי בשנת 2020. החיסכון יגדל לשיא של 6 מיליארד דולר קנדי ב-2023.

ב-2015 השיקה ממשלת טרודו קיצוץ מס דומה לטובת מעמד הביניים כיעד מדיניות מועדף. בניתוח אחרי כניסת הקיצוץ לתוקף קבעה ועדת הכספים בפרלמנט הקנדי שהמוטבים הגדולים ביותר של קיצוץ המס הליברלי היו בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר, וההשלכה על יתר 70% ממשקי הבית הייתה שולית.

"הם המשיכו לדבר על עזרה למעמד הביניים, אבל לא היו טובים בזה", אמר סטפן גורדון, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת לוואל בקוויבק סיטי. הגרסה של הממשלה הליברלית להקלת המס למעמד הבינוני ב-2019 תספק את ההטבות הגדולות ביותר לאלו שבאמצע התפלגות ההכנסה בקנדה, להערכתו.

מבולבלים? גם אנחנו, בייחוד אחרי שנתקלנו בארכיון "גלובס" בידיעה שונה לגמרי על קנדה, מאפריל 2014. שם, בימי נשיאותו של ברק אובמה (זוכרים אותו?), דיווח רן דגוני שמניתוח של הניו יורק טיימס, ההכנסות לאחר מס של מעמד הביניים בקנדה, שפיגרו במידה משמעותית אחרי אלה של העמיתים האמריקאים בשנת 2000, גבוהות יותר מאלה של מעמד הביניים בארה"ב.

לפי הניתוח של הניו יורק טיימס, ההכנסה החציונית בקנדה הגיעה לרמת שוויון עם ההכנסה החציונית בארה"ב ב-2010 ו"קרוב לוודאי שהיא עתה גבוהה יותר".

במילים אחרות, נראה שקנדה רשמה באמת פיגור גדול בצמיחת הכנסת מעמד הביניים ב-2014-2019, אחרת אי אפשר להסביר את הסתירה בין שתי הכתבות, זו של הוול סטריט ג'ורנל מלפני שבוע, וזו של הניו יורק טיימס מאפריל 2014. כלומר, המסקנה הראשונית צריכה להיות ציטוט מספר קוהלת, שאמנם אינו ספציפי לכלכלה, אך הוא קובע ש"הבל הבלים הכל הבל". לא מילולית, חלילה, אלא במובן של - הפרשנות המנומקת והמשכנעת מאד של היום עשויה להתהפך לחלוטין בתוך כמה שנים.

אבל הקיפאון בהכנסה, הגידול בעלויות הדיור והחינוך וההשפעה השלילית של הטכנולוגיה על שוקי העבודה אכן קיימים בכל העולם המפותח, לרבות ישראל. קשה לראות את המגמות הללו מתהפכות בקנדה או ארה"ב, אבל ישראל היא מקרה לגופו. כאמור, ב-30 שנה, הכנסה החציונית נטו בקנדה עלתה רק בכ-18% ואילו המחירים לצרכן הוכפלו בערך.

הנה הנתונים בישראל: השכר החציוני, נכון לספטמבר 2019, היה 7,580 שקל ברוטו לפי ביטוח לאומי. הנטו היה 6,876 שקל. השכר הממוצע ב-1990 היה 2,458 שקל ברוטו (לא הצלחנו למצוא שכר חציוני לאותה שנה). האינפלציה משנת 1990 עד השנה הייתה 257%. כלומר, בישראל היה גידול ריאלי של השכר הממוצע (או החציוני), שלא היה בקנדה.

ההבדל הוא, כידוע, העובדה שישראל הפכה למדינה מפותחת בשני העשורים האחרונים. אלא שעליית הליגה הזו הופכת אותנו כנראה לחשופים לסכנת ירידת ליגה - וליתר דיוק שחיקה של המעמד הבינוני גם אצלנו, בייחוד זה שאינו מתפרנס מהייטק, עריכת דין, ראית חשבון או רפואה. נראה שהפתרונות צריכים להיות ממוקדים כמו בקנדה - הקלות מס לאלו שבאמת זקוקים לכך.

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?