גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק קרנות הנאמנות מסכם שנה חזקה: מי עלה, מי ירד ומי נמחק כמעט לגמרי

התשואות החיוביות בשוקי ההון הובילו לגיוסים של כ-14 מיליארד שקל בתעשיית הקרנות המקומית ● המגייסים הבולטים: הראל פיננסים, ילין לפידות, מור, אלטשולר שחם וקסם של אקסלנס ● הגופים שירצו לשכוח את השנה שחלפה: אי.בי.אי, מיטב דש, תמיר פישמן ובעיקר מודלים, של יעקב שיינין

טל קדם, אורי בן דב, יעקב שיינין / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר ואילן בשור
טל קדם, אורי בן דב, יעקב שיינין / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר ואילן בשור

בתום השנה הראשונה לרפורמה הגדולה של מחיקת תעודות הסל (והפיכתן לקרנות סל), שוק קרנות הנאמנות עומד על סך מצרפי של כ-352 מיליארד שקל - גידול של 15% ביחס להיקפו בסוף 2018, שהסתיימה ברבעון רביעי אדום במיוחד. בתחילת 2020 יש בשוק ניהול הקרנות 2,127 קרנות נאמנות - מהן 1,187 קרנות מנוהלות שמנסות להכות את המדדים, והיתרה קרנות פסיביות שעוקבות אחר מדדים.

בסך הכל, שנת 2019 הטיבה עם החוסכים ועם השוק עצמו, כשמבחינת הגופים המנהלים נרשמו גיוסים בהיקפים של כ-14 מיליארד שקל, על רקע והודות לתשואות חיוביות מאוד שנרשמו בשנת 2019.

קרנות הנאמנות - הגיוסים והפידיונות, דצמבר 2019 - לטבלא המלאה לחצו כאן

"השנה החולפת תיזכר כאחת השנים הטובות למשקיעי הקרנות", אמר גורם בכיר בצמרת הענף שמסביר כי "למעלה ממחצית מחברות הקרנות מסכמות שנה של פדיונות". לדבריו, "מרבית המשקיעים בקרנות הנאמנות נהנו בשנה החולפת מתשואות מרשימות שנעו בטווחים של 5% עד 10%, בממוצע, בקרנות אג"ח ותשואות ממוצעות בטווחים של 16% ל-26% בקרנות מניות, כאשר שיאנית התשואות היא קטגוריית קרנות מניות ישראל שרשמה תשואה ממוצעת גבוהה של מעל 26% בממוצע".

קרנות הנאמנות לא פועלות בתוך ואקום והן משקפות את מה שקורה בשוקי ההון, שהיו חיוביים מאוד בשנה החולפת. אגב, המגמה החיובית בשווקים סיעה לא רק לקרנות הנאמנות כי גם למספר לא נמוך של חברות שניצלו את הרוח הגבית ויצאו להנפקות ראשוניות של מניות ואיגרות חוב שזכו לביקושים ערים, בהם חברות בולטות כמו ישראכרט, הבורסה וחברת הגמל של אלטשולר שחם.

ואולם, נראה כי חלק ניכר מהציבור הרחב לא ממש נהנה מכל העליות כאמור. "הנתונים מראים שלמרות שנה מאוד מוצלחת בתשואות הקרנות, לקח למשקיעים הישראלים זמן רב 'להשתכנע' לחזור לשוק ולהתאושש מהירידות של 2018", אמר ל"גלובס" גורם בשוק. "הקרנות האקטיביות והמחקות אמנם גייסו סכום משמעותי של מעל 20 מיליארד שקל, אך רוב הכסף נכנס בחמשת החודשים האחרונים בלבד", הוסיף תוך שהעריך כי "כמעט כל הגיוסים המרשימים של השנה בתעשיית קרנות הנאמנות (מסורתיות ומחקות), הם אותם כספים שיצאו ממנה במהלך פדיונות 2018".

נתוני הגיוסים והפדיונות מלמדים כי בשנה החולפת רשם השוק כולו גיוסים נאים של מיליארדי שקלים בקרנות המנוהלות המסורתיות - שנחשבות לחזית התחרותית של שוק הקרנות, כשגיוסים ערים נרשמו גם בשוק הקרנות המנוהלות הכספיות (שם התחרות מוטה הרבה יותר רק לשיקולי מחיר ולא לשיקולי תשואות לטווח ארוך). בשוק הקרנות הפסיביות שעוקבות אחר מדדים נרשמה מגמה מנוגדת: מצד אחד קרנות הסל שהיו תעודות הסל עד שלהי 2018 איבדו גובה ופדו 6.4 מיליארד שקל, כשמנגד הקרנות המחקות גייסו יחדיו סך מרשים של כ-9.5 מיליארד שקל.

המגמה האמורה שמורגשת היטב בקרנות הסל נובעת במידה רבה מתוצאות יישום הנחייה של רשות שוק ההון בדבר החזקה של קרנות סל על ידי קופות גמל ופנסיה של אותו בית שהובילה לפדיונות שמחזקים מגמה אחרת שקיימת, כנראה, ובמסגרתה החברות הפעילות בתחום קרנות הסל הפסיקו לתת דגש על קידום קרנות אלה.

נכסי הקרנות במסלולים המנוהלים אקטיבית ובמסלולים הפסיביים

קריסת מודלים: מזכירה את זו של אילים

נתוני הגיוסים והפדיונות לשנה החולפת מלמדים על כך שהמגייס הגדול ביותר בכל שוק הקרנות אשתקד הוא בית ההשקעות הראל פיננסים שאת הקרנות שלו מנהל ירון דייגי. זאת בעוד שהמגייסים הטובים ביותר בקרנות המסורתיות הם בתי ההשקעות פסגות, שאת הקרנות שלו מנהל אייל גורן, וילין לפידות, שאת הקרנות שלו מנהל אסף אלדר.

לצד אלה יש עוד גוף שמסכם את 2019 עם "וי" מרשים ומיוחד: הגוף שהיה הכי קרוב להציג גיוסים חיוביים רוחביים בכל סוגי הקרנות הקיימים בשוק - חברת הניהול קסם של בית ההשקעות אקסלנס (שבבעלות קבוצת הביטוח הפניקס), שמנוהלת על ידי אבנר חדד. מדובר בחברת הקרנות שהייתה ממובילי שוק תעודות הסל ושהשכילה לשרוד את חיסולן עם פדיונות זניחים בתחום זה לצד גיוסים בכל יתר סוגי הקרנות.

קצת אחרי המנצחים כאמור ניצבים אלטשולר שחם ומור בית השקעות שבלטו לחיוב בקרנות המסורתיות, לצד ילין לפידות ופסגות. גם מגדל שוקי הון נהנה מגיוסים ערים ביותר בקרנות המחקות, כשבפועל הוא היה בשנה החולפת המגייס הכי נמרץ בתחום הקרנות הפסיביות שעוקבות אחר מדדים, כשאחריו בולט לחיוב קסם.

מנגד ישנם כמה גופים מנהלים, שבראשם עומדים אישים מוכרים מאוד בשוק ההון, שיעדיפו כנראה לשכוח את 2019.

בראש ובראשונה מדובר בבית ההשקעות מודלים, שבבעלות ובהובלת הכלכלן ד"ר יעקב שיינין, שהקרנות שלו החלו את 2019 עם נכסים בשווי של 1.55 מיליארד שקל ושקרסו במהלך השנה בכ-85% לשווי נכסים עדכני של 229 מיליון שקל בלבד. קריסה זו דומה לקריסת קרנות אילים של אמיר איל, שירדו ב-2018 מהיקף דו ספרתי של מיליארדי שקלים לקצת יותר ממיליארד שקל כיום.

זה קרה למודלים בגלל פדיונות אדירים של כ-1.26 מיליארד שקל שקרו בשל צניחה בתוצאות הקרנות של החברה ביחס למתחרות, דבר שהשפיע על המיקום של החברה בדירוגי הבנקים. בשוק גורסים כי זה קרה, בין היתר, בגלל חשיפה גבוהה לדולר ולמניות בזק, אינטרנט זהב וטבע, שפגעו בתוצאות החברה, ובעיקר בגלל "לקיחת כיוון שונה מהשוק", עם "שורט" על האג"ח של ממשלת ארה"ב.

למעשה, נכון לסוף 2019 הקרנות של מודלים קטנות יותר במונחי נכסים מכמה מהגופים שמנהלים את קרנות הנאמנות שלהם באמצעות שירותי הוסטינג של גופים גדולים מהם - בעיקר בגלל שיקולי עלות החזקת מערך תפעול עצמאי. ככל הידוע, בין הגופים שנעזרים בשירותי הוסטינג ושמנהלים קרנות בהיקף גבוה מזה של מודלים נמנים אזימוט, ברומטר, פורטה ואושן.

אפרופו הגוף האחרון כאמור, למודלים קרנות נאמנות יש שני מקורות הכנסה - הקרנות "של הבית" וקרנות הנאמנות של בית ההשקעות אושן שנעזר בשירותי ההוסטינג של מודלים. בשנה החולפת לא רק שהקרנות של הבית של מודלים קרסו אלא שגם הקרנות של אושן רשמו ירידה חדה של כ-36% בשווי הנכסים שבניהולן. כך, בשקלול הקרנות של הבית והקרנות שבהוסטינג סך הנכסים שמנוהלים על ידי חברת הקרנות של מודלים צנח ביותר מ-70% ביחס לסוף 2018.

כאמור, השנה החולפת הייתה שלילית לא רק עבור מודלים, כשלצדו יש רק עוד גוף מנהל אחד שמנהל נכסים בהיקף שעומד כיום על פחות ממיליארד שקל: בית ההשקעות תמיר פישמן, שבהובלת אלדד תמיר. הקרנות של תמיר פישמן רשמו בשנה החולפת פדיונות בהיקף כולל של יותר מ-1.2 מיליארד שקל, לאחר שבסוף 2018 ניהלו נכסים בשווי של יותר מ-2.1 מיליארד שקל. אצל תמיר פישמן זה קרה בגלל פדיונות בקרן אג"ח חו"ל ריבית משתנה שנפגעה (כצפוי) ברגע שהריבית הפסיקה לעלות, כשפרט לכך הייתה לחברה שנה ממוצעת ולא בעייתית.

אי.בי.אי פדו הכי הרבה

לצד אלה בלטו לרעה בשנה החולפת גם הקרנות של אי.בי.אי שבניהול אורי בן דב, שפדו הכי הרבה בשוק במה שנתפס כהדים להתרסקות שהייתה בדצמבר 2018 באג"ח האמריקאיות, והקרנות של מיטב דש, שבניהול רפי ניב, שסבלו מתפיסה השקעתית דפנסיבית יחסית. גם הקרנות של אלומות חוו שנה שלילית בשורת הפדיונות.

בהקשר זה אמר גורם בשוק הקרנות כי "בשנים קודמות ובעיקר בשנים חיוביות בשווקים כמו 2019, היו צומחים מנהלי קרנות קטנים או גופי הוסטינג, שלרוב מתנהלים ביותר אגרסיביות בהשקעות ולכן נהנים מתשואות. דוגמאות לכך, ניתן לציין את הצמיחה הגבוהה שחוו בעבר חברות אילים, אלומות, תמיר פישמן ואפילו מודלים, שלאחר מכן כיכבו בצד הפדיונות". לדבריו, "השנה זו השנה של המנהלים הגדולים כמו הראל פיננסים, ילין לפידות, פסגות, קסם, אלטשולר שחם, מור שהפך שחקן גדול ומגדל שוקי הון, ואילו הגופים היותר קטנים הובילו בפדיונות כשרק מיטב דש היה השחקן הגדול היחיד שהציג שנה עם פדיונות".

בהקשר זה מספר לנו גורם מעורה בשוק כי "גם שבוחנים את גופי הוסטינג רואים שרובם לא צמחו משמעותית". אגב, בשורת הגיוסים בקרנות שבהוסטינג - שלא כולם חשופים לנו - נרשמו גיוסים מרשימים בקרנות אלפא טק של הראל פיננסים שגייסו השנה 345 מיליון שקל, בקרנות ברומטר של אלי צחור ובקרנות פורטה של חגי בדש. 

תיקון 28 הביא לפרידה ממנהלים ותיקים

בשנה החולפת חווה שוק ניהול קרנות הנאמנות שינוי משמעותי, הרבה מעבר לגיוסים, הפדיונות וההובלה בתשואות - שלא אחת מתנהגים במחזוריות בין השנים (שנה למעלה, שנה למטה). מדובר בשינוי מבני יסודי שנבע מיישום רפורמת "תיקון 28" ששינתה את השוק מבחינה מבנית אך גם מבחינת הניהול האנושי.

ב-2018 היו בישראל ארבע חברות ניהול תעודות סל, שבסוף 2018 ובמהלך 2019 נבלעו לתוך ועם חברות ניהול קרנות הנאמנות. אצל שלוש מהחברות שפעלו בתחום: מיטב דש, פסגות והראל פיננסים, השינוי התבטא בין היתר בפרידה ממנהלי תעודות הסל לשעבר - איל סגל שעזב לקראת סוף 2019 את מיטב דש לאחר שניהל את תכלית שנים רבות, גיל שפירא שעזב את פסגות באמצע השנה ואורי שור שעבר מתפקידו מנכ"ל חברת תעודות הסל ועבר לתפקיד אחר בהראל פיננסים באותה תקופה. מול אלה ישנה חברת קסם של אקסלנס שדווקא בלעה לתוכה את חברת ניהול קרנות הנאמנות "הרגילה" של בית ההשקעות, הרבה קודם ליציאתו של תיקון 28 לדרך. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

גטלר ביקש לפסול את אורנשטיין לאחר שפורסמו הקלטות של שיחות בינו ובין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה מהן עולה חשד ליחסי תן וקח בין השניים ● אורנשטיין דחה את הבקשה והודיע כי סיים לכתוב את פסק הבוררות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן