גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדר האמריקאי צ'רלס קוך ישקיע 250-200 מיליון דולר ויהפוך לבעל השליטה באינסייטק

במסגרת המהלך המשולב, שמשקף שווי של מעל 700 מיליון דולר לחברת המכשור הרפואי, מוכרת אלביט מדיקל את רוב החזקותיה באינסייטק תמורת כ-100 מיליון דולר - במהלך שנועד לפירעון החובות למחזיקי האג"ח

חברת אלביט הדמיה  והחברה הבת אלביט מדיקל  חתמו אמש (א') על ההסכם מחייב למכירת רוב מניותיהן בחברת המכשור הרפואי אינסייטק (Insightec) בתמורה ל-103.5 מיליון דולר. העסקה משקפת לאינסייטק שווי של 720-710 מיליון דולר בדילול מלא.

הרוכשת בעסקה היא חברת ההשקעות הרפואיות KDT Medical Investments, שנמצאת בבעלות תאגיד הענק קוך תעשיות (Koch Industries) של המיליארדר צ'רלס קוך. קוך תעשיות כבר מחזיקה כיום ב-17% ממניות אינסייטק, לאחר שהשקיעה בה בסיבוב הגיוס הקודם סכום של 150 מיליון דולר לפי שווי של 610 מיליון דולר אחרי הכסף. כך, שכעת תגדל החזקתה בכ-14.5% לכ-31.5%.

בנוסף לכך, דווח כבר אתמול כי אינסטייק עצמה חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם אחד מבעלי מניותיה הקיימים להשקעה נוספת בהיקף של 100-150 מיליון דולר. שם המשקיע לא נמסר, אולם ככל הנראה גם בעסקה זו מדובר על קוך תעשיות שתשקיע את הסכום ישירות באינסייטק ותקבל בשל כך את השליטה בה.

מדובר בהשקעה שמתוכננת להתבצע בתמורה להקצאת מניות בכורה מסדרה F החדשה לפי מחיר של 3.66 דולר למניה, וזאת לעומת מחיר של 2.68 דולר למניה לפיו הוקצו מניות בכורה מסוג E בגיוס הקודם. במסגרת אותה עסקת השקעה, גם תבוטל הזכות העודפת שניתנה בעבר למחזיקי מניות הבכורה מסדרות C, D, ו-E במקרה של אקזיט, ואלו יקבלו בתמורה 52 מיליון מניות בכורה נוספות.

קוך תעשיות היא אחת משתי החברות הפרטיות הגדולות בארה"ב. מדובר בקונגלומרט של נפט, גז וסחורות, שמרכזו בוויצ'יטה שבמדינת קנזס, המעסיק יותר מ-100 אלף עובדים ברחבי העולם, והוא בעל מחזור הכנסות שנתי של יותר מ-100 מיליארד דולר.

אינסייטק פיתחה ומשווקת מערכת לביצוע צריבה של רקמות באמצעות גלי אולטרסאונד ממוקדים בהנחיית MRI, לטיפול ברעד ממקור שאינו פרקינסוני ולשם פתיחת מחסום הדם-מוח. בתשעת החודשים הראשונים של 2019 הציגה אינסייטק צמיחה של 10% בהכנסות ל-22 מיליון דולר ועלייה של 19% בהפסד הנקי ל-37 מיליון דולר.

אינסייטק הציגה בסוף ספטמבר 2019 מאזן הכולל מזומנים בקופה בשווי של 77 מיליון דולר. קצב שריפת המזומנים של החברה עמד על 40 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2019, כך שבלא השקעה נוספת עלולה החברה להיוותר ללא מזומנים במהלך 2021.

אינסייטק, נזכיר, הוקמה כחלק מאלביט הדמיה המקורית, כשזו עוד עסקה בתחום ההדמיה הרפואית. כשמשקיע הנדל"ן המנוח מוטי זיסר השתלט על החברה, והפך אותה לחברת נדל"ן הפועלת במזרח אירופה, הוא נאלץ, על פי תקנון החברה, להמשיך ולהחזיק את אינסייטק פעילה, אבל בהמשך "התאהב" בחברה - והיא נהפכה לאחד הנכסים שבהם תלה זיסר את התקוות הגדולות ביותר בפורטפוליו שלו.

בהמשך, תחת שליטת זיסר, נקלעה פעילות הנדל"ן של אלביט הדמיה לחובות, וב-2014 בוצע בה הסדר חוב ענקי, שבמסגרתו נכנסה קרן יורק לחברה. עוד לפני כן, ב-2010, פוצלו החזקות אלביט הדמיה בחברות הרפואיות אינסייטק וגמידה סל לפעילות בורסאית נפרדת - אלביט מדיקל, שבה מחזיקה כיום אלביט הדמיה 61%.

בסוף 2018 התראיין ל"גלובס" מוריס פרה, מנכ"ל אינסייטק, וטען כי הוא רואה בעתיד החברה אקזיט בהיקף של 50-60 מיליארד דולר. מסתבר כי באלביט הדמיה החליטו שלא להמתין לכך.

פירעון מוקדם והצעת רכש עצמית

את אלביט הדמיה מוביל בשנים האחרונות רון הדסי, שמחזיק בתפקידי היו"ר והמנכ"ל שלה וכן בתפקיד יו"ר החברה הבת, אלביט מדיקל. שתי החברות מבקשות לממש את ההשקעה באינסייטק במטרה לפרוע בתקופה הקרובה את מלוא התחייבויותיהן למחזיקי האג"ח שלהן.

אלביט מדיקל מחזיקה כיום ב-18% מאינסייטק וכן ב-7% ממניות חברת הביוטק גמידה סל. במסגרת העסקה הנוכחית היא תמכור כ-14.3% ממניות אינסייטק בתמורה ל-102.2 מיליון דולר. כך, שלאחר המכירה וההשקעה המתוכננת, אמור שיעור החזקתה באינסייטק לרדת ל-3.1% (2.5% בדילול מלא).

את תמורת המכירה מייעדת אלביט מדיקל לפירעון מוקדם של מלוא החוב שלה למחזיקי איגרות החוב מסדרה ג', בהיקף של כ-185 מיליון שקל (כ-53 מיליון דולר). סכום נוסף של כ-38 מיליון דולר מייעדת אלביט מדיקל לצורך חלוקה לבעלי מניותיה.

עם זאת, החלוקה לא תבוצע באמצעות דיבידנד לבעלי המניות של אלביט מדיקל, אלא באמצעות הצעת רכש עצמית למניות החברה לפי מחיר של 0.302 דולר למניה (כ-1.05 שקל למניה). אלביט הדמיה, שמחזיקה כאמור ב-61.6% ממניות אלביט מדיקל, כבר דיווחה על כוונתה להיענות להצעת הרכש.

לאלביט הדמיה חוב של 139 מיליון שקל (40 מיליון דולר) למחזיקי האג"ח שלה מסדרה ט', אותו היא מעוניינת לפרוע באמצעות היענות להצעת הרכש. בנוסף, מחזיקה החברה בכ-2 מיליון שקל ערך נקוב של אג"ח אלביט מדיקל שאמורים להיפרע, וכן בכ-0.2% ממניות אינסייטק, אותן היא תמכור לקוך תעשיות בתמורה ל-1.2 מיליון דולר (כ-4.2 מיליון שקל). 

מי אתה צ'רלס קוך: מיליארדר ופעיל פוליטי בימין האמריקאי

צ'רלס קוך בן ה-84 הוא איש עסקים מיליארדר מארה"ב, הבעלים והמנכ"ל של Koch Industries - על פי פורבס, החברה הפרטית האמריקאית השנייה בגודלה מבחינת הכנסות. הקבוצה שבניהולו כוללת חברות תעשייתיות שונות, בהן יצרנית הנייר Georgia-Pacific, חברת הכימיקלים Flint Hills Resources ו-Koch Minerals, לצד חברות רבות נוספות. הקבוצה כולה מעסיקה למעלה מ-120 אלף עובדים והכנסותיה השנתיות הן בגובה כ-110 מיליארד דולר. לפי פורבס, הונו של קוך נאמד ב-42.6 מיליארד דולר.

קוך מחזיק ב-42% מהקבוצה, ואחיו דיוויד, שנפטר בקיץ האחרון, החזיק בשיעור דומה. האחים ירשו את העסק מאביהם פרד קוך והרחיבו את פעילות הקבוצה לאורך השנים (האח פרש מתפקידו כנשיא הקבוצה ב-2018 על רקע בריאותו).

קוך מוכר גם כתורם פוליטי משמעותי בימין האמריקאי. הוא מזוהה כבעל עמדות ליברטריאניות ותומך בצמצום למינימום של תפקיד הממשלה, והרחבת תפקידו של השוק הפרטי. הוא הקים ומממן מספר ארגונים ומכוני מחקר שמקדמים את תפיסת העולם בה הוא מחזיק, ומימן גם קבוצות שהתנגדו לנשיא אובמה.

עם זאת, בשנת 2016, כשדונלד טראמפ התמודד לנשיאות מול הילארי קלינטון, קוך נשאל בראיון למגזין פורצ'ן במי יבחר, והשיב שזו כמו בחירה בין סרטן להתקף לב. בהמשך, ב-2018, קוך ואחיו הובילו קמפיין נגד מדיניות מכסי המגן שהוביל טראמפ. עם זאת, בימים האחרונים פורסם שאירוע שנועד להודות לתורמים הגדולים לקמפיין טראמפ בבחירות 2020, ייערך בקרוב בביתו של אחיו של קוך - ביל קוך. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר