גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הוויכוח על הגג בבלומפילד; די להלקאה העצמית המוגזמת

הסערות האחרונות מציפות את המגרשים ואת השאלה האם שגתה עיריית ת"א כשלא בנתה גג לאצטדיון ● העובדות מראות כי לא מעט אצטדיונים גדולים ומפורסמים בעולם לא מקורים, ואם הברירה הכספית היא בין הצורך להכניס יותר קהל או שהוא יירטב מדי פעם - הבחירה בקהל הגיונית יותר

משחק בבלומפילד תחת גשם/ צילום:  בר לביא
משחק בבלומפילד תחת גשם/ צילום: בר לביא

המראה של בלומפילד המוצף והאוהדים הרטובים הצית מחדש את הדיון בנושא הגג שלא נבנה. הדיון מסתכם פחות או יותר בתמיהה די קולקטיבית על כך ש'עירייה שהשקיעה חצי מיליארד שקל בשיפוץ אצטדיון כדורגל, לא יכלה לעשות את המאמץ הנוסף ולשים עוד כמה שקלים על גג?'. אותם כמה שקלים נוספים מסתכמים על-פי הערכות של גורמים שונים ב-60-70 מיליון שקל - עלות הקירוי של האצטדיון.

האם עיריית תל אביב הייתה צריכה לעשות את האקסטרה-מאמץ כדי לממן גג שהוא עניין בסיסי באצטדיונים שנבנים בסדר גודל כזה?

הכל עניין של כסף וסדרי עדיפויות כמובן. אבל נתחיל דווקא בהלקאה העצמית המוגזמת. בשבת שעברה אירחה חטאפה באצטדיון הביתי שלה את ריאל מדריד במסגרת הליגה הספרדית. מי שראה את המשחק, אגב אירועי בלומפילד, לא היה יכול שלא לשים לב שהאצטדיון של הקבוצה הספרדית שנבנה ב-1999 - לא עתיק במונחים של כדורגל - מקורה רק בחלק קטן מאוד של היציע המערבי שלו. יתר היציעים לא מקורים כלל וכ-90% מהצופים יושבים תחת כיפת השמיים. קאמפ-נואו האדיר והמפורסם בברצלונה מקורה רק בחלקו הקטן מאוד, וגם סנטיאגו ברנבאו רחוק מלהיחשב לאצטדיון שהצופים בו נהנים מחווייה יבשה במקרה של גשם.

גם עיריית ירושלים שהתגאתה לאחרונה בפרויקט "השלמת קירוי האצטדיון הגדול ביותר בישראל", שלא בדיוק מתאר את המצב בשטח. באצטדיון טדי לא מדובר בגג או בקירוי אמיתי, אלא בתקרה אקוסטית שנועדה במקור להגן על השכונות מסביב מפני הרעש של האוהדים. למעט שורות בודדות למעלה, אין לו שום משמעות מבחינת הגנה על הצופים מפני הגשם. באירועי גשם אפשר לראות לא אחת נהירה של האוהדים הבית"רים אל עבר חללי הבטון שמקיפים את המגרש.

"אני לא חושב שהעירייה עשתה טעות בכך שלא בנתה גג בבלומפילד", אומר אילן יבלוקובסקי (יבלו), מנהל אצטדיון נתניה ומי שניהל בעבר את אצטדיון רמת גן. "זה בסוף הכול עניין של מחיר, ואני לא חושב שכמות ימי הגשם בישראל הצדיקה את ההשקעה אחרי שכבר השקיעו חצי מיליארד שקל באצטדיון. מעבר לזה, אחד היתרונות הגדולים של גג, שרלוונטי יותר לישראל הוא דווקא ההצללה שהוא נותן בקיץ, אבל היום יש תאורה ומשחקי כדורגל בישראל כבר כמעט שלא משוחקים בשעות השמש".

את הטיעון של ימי גשם השמיע לאחרונה גם ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. בכל מקרה, אפשר להתווכח על הצורך בגג אבל סדרי העדיפויות של העירייה הלכו לכיוון של הרחבה מאסיבית של היציעים כדי להעמיד אצטדיון של 29,150 מקומות. החלטה שהיא עניין כלכלי נטו: תכולה נוספת של כמה אלפי מקומות היא פוטנציאל הכנסה גדול מאוד עבור הקבוצות בכל משחק שהאצטדיון מתמלא בו, ויכולה להגיע לכחצי מיליון שקל למשחק רק ממכירת כרטיסים.

אבל יותר מזה, אלמלא הושקע הכסף בהרחבת האצטדיון, בלומפילד - בעידן של פוסט אצטדיון רמת גן - תמיד היה נמצא בעמדה נחותה מול טדי בירושלים (32,000 מקומות) וסמי עופר בחיפה (30,000) לארח משחקים גדולים ומשחקי נבחרת. ואפשר רק לחשוב על הביקורת של בסגנון של 'למה השקעתם כל כך הרבה בגג במקום לעשות פעם אחת אצטדיון כדורגל גדול של 30,000 מקומות'. אין לזה סוף. ואם לא עושים בגלל עניינים תקציביים גם אצטדיון גדול וגם גג, ברור שהרבה יותר קל יהיה להרים בהמשך גג מאשר להיכנס לעוד הרפתקאה של הרחבת כמות המקומות באצטדיון.

גג - לא רק באצטדיוני כדורגל

גם בעולם מתנהלים בשנים האחרונות הרבה ויכוחים בנושא עלות מול תועלת בעת בניית אצטדיונים. את השאלה ששואלים בישראל הציגו גם לראשי ההתאחדות האנגלית בכדורגל - "השקעתם כבר כמעט 800 מיליון ליש"ט באצטדיון כדורגל, לא יכולתם להשקיע עוד כמה עשרות מיליונים בגג". שם הכוונה היא לגג שהולך ונהייה מקובל יותר ויותר בעולם: גג שנפתח ונסגר בתוך דקות והופך במידת הצורך את האצטדיון לסגור הרמטית.

מדוע הדיון הזה? כי אצטדיוני כדורגל מודרניים משמשים לאורך כל השנה כמקור הכנסה לא רק מכדורגל, אלא להופעות רוק ולאירועים הדורשים קירוי מלא כדי לקיים אותם.

גם הלחץ שמפעילות רשתות טלוויזיה שרוכשות זכויות שידור בכסף גדול וזעם של אוהדים עושה את שלו בשנים האחרונות ומנצח את המסורת. למארגני טורנירים ואירועים יותר קשה להסביר היום ביטול ודחיית אירועים בשל מזג אוויר, והדבר גורר בשנים האחרונות להשקעות עתק בקירוי מלא.

אירועי הגשם שהפכו את טורניר ווימבלדון לעתים לסיוט עבור האוהדים, ולאיום של רשתות טלוויזיה שלא לרכוש זכויות, הובילו לבניית גג מלא באצטדיון המרכזי, שנסגר במידת הצורך בתוך דקות. הגג עלה 80-100 מיליון ליש"ט. השנה נחנך גג דומה גם במגרש מספר 1, בעלת של 71 מיליון ליש"ט. במתחם הטניס במלבורן הושלם קירוי של שלושה אצטדיונים, כדי לאפשר את קיום טורניר הגראנד סלאם, כששם הדבר נעשה בשל החום הבלתי נסבל.

שונות גדולה בעלות לפי כיסא 

דוח מקיף שיצא לאחרונה על ידי פירמת KMPG יכול לתת תמונה די טובה לגבי ההשקעה שנעשתה בבלומפילד, והאם חצי מיליארד שקל עבור שיפוץ הם סכום סביר במונחים בינלאומיים.

הדוח בוחן את המחירים של אצטדיונים גדולים שנבנו בעולם בחמש השנים האחרונות במונחים של מחיר לפי כסא. הוא בעיקר מראה כי לבניית אצטדיון כדורגל יש טווח מחיר רב מאוד והשונות ממקום למקום היא גדולה.

לפי הדוח, האצטדיון היקר ביותר שנבנה בחמש השנים האחרונות הוא זה של טוטנהאם, שנפתח בלונדון ב-2019 - עלות של 14,800 אירו בממוצע לכיסא (920 מיליון אירו עלות בנייה ל-62,062 מקומות). גם ה"VTB ארינה" שנבנה במוסקבה הסתכם ב-14,800 אירו לכיסא, אבל שם מדובר בקומפלקס ספורט שכולל גם אולם מקורה עם 13 אלף מקומות.

בלומפילד לפי החישוב הזה נמצא בקטגוריית מחיר לא זולה בכלל - לפי עלות בנייה של 125 מיליון אירו (500 מיליון שקל) עלות כיסא בבלומפילד מוערכת ב-4,288 אירו. איפה זה מעמיד אותו? הרבה יותר יקר, למשל, מאצטדיון "אליאנץ" היפהפה של רפיד וינה, שנבנה בבירה האוסטרית ב-2016, עם תכולה של 28,345 מקומות. הוא אמנם מזכיר בתכולה שלו את בלומפילד וגם הוא נבנה על חורבות האצטדיון הישן שנהרס. אבל העלות שלו הסתכמה ב-1,900 אירו לכיסא. רק שהסכום הזה כולל קירוי כמעט מלא לכל יושבי האצטדיון.

לפי הדוח, בטורקיה נבנו שבעה אצטדיונים גדולים בחמש השנים האחרונות. כמעט כולם גדולים ומרשימים יותר מבלומפילד. ההבדל העיקרי הוא בהשקעה הכספית: לפי הבדיקה של פירמת KMPG, העלות של האצטדיונים החדשים בטורקיה נעה בין 3,100 אירו לכיסא ליקר ביותר ועד ל-1,100 אירו לכיסא ב"סיבאס ארנה" שבעיר סיבאס - פי ארבעה יותר זול מהעלות של בלומפילד. וגם הוא כמובן מקורה באופן מושלם. 

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות