גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמא של בר רפאלי תשלם את המחיר, וזו לא הנחת סלב: ארבע שאלות קשות שעולות מהפרשה

ההסדר שנרקם בין רשויות המס למשפחת רפאלי על אישומי המס של בר מעורר ביקורת רבה ● מבט מעמיק על העובדות דווקא מלמד כי ההסדר אינו משולל היגיון ● הנה ארבע שאלות קשות שנוגעות לפרשה ולכתבי האישום נגד משפחת רפאלי

האם הדוגמנית הישראלית-הבינלאומית בר רפאלי תקבל מפרקליטות מיסוי וכלכלה "הנחת סלב" ותצליח לחמוק ממאסר בפועל בגין עבירות המס והתרמית שהמדינה מייחסת לה? האם אמה של הדוגמנית, ציפי רפאלי, "תקריב" את עצמה עבור בתה ותסכים לרצות עונש מאסר רק על-מנת לחסוך את החוויה הקשה הזו מהבת? ולמה שהפרקליטות תסכים להצעת "האם עבור הבת", כשמי שעמדה באור הזרקורים והרוויחה את הכסף הגדול בחו"ל הייתה הדוגמנית עצמה?

השאלות האלה הגיעו לקדמת הבמה הציבורית ברגע שהתפרסמה הידיעה על המגעים המתנהלים בין בר רפאלי ואמה ציפי לבין הפרקליטות, במטרה להביא לסיומם, בהסדר כולל, של כל תיקי המס - האזרחי והפלילי - המתנהלים נגד הדוגמנית ומשפחתה.

במסגרת המגעים בוחנת בימים אלה הפרקליטות הצעה שעלתה על השולחן, לפיה האם, ציפי רפאלי, תודה במרבית העבירות המיוחסות לה ותרצה בין שנה וחצי לשנתיים מאסר בפועל. מנגד, בר רפאלי לא תרצה מאסר בפועל כלל, לאחר שתתקבל טענתה כי לא הייתה לה כל כוונה פלילית, וכי היא לא הציגה מצגי-שווא בפני המדינה בנוגע לשאלת תושבותה (האם היא גרה בארץ או בחו"ל). במקביל, ובתמורה, תוותר בר רפאלי על הערעור האזרחי שהגישה על חיובה במס במסגרת התיק האזרחי שנוהל נגדה.

הכסף הגדול בגיל 20

הנתיב שהוביל את בר רפאלי אל שתי הזירות - האזרחית והפלילית - עבר דרך אותם אירועים בחייה של הדוגמנית הבינלאומית, בהם הפריצה שלה לזירה הבינלאומית בתחילת שנות ה-20 לחייה, הכסף הגדול שהרוויחה והזוגיות המתוקשרת עם הכוכב ההוליוודי ליאונרדו דיקפריו. הוא גם סובב סביב אותה שאלה: האם בפרק זמן משמעותי בחייה היא התגוררה בארצות-הברית - או שתמיד הייתה תושבת ישראל, ומגוריה בארצות הברית היו בגדר גיחות קצרות לחו"ל.

עדיין לא ברור אם הפרקליטות תסכים לתנאי ההסדר שהוצגו על-ידי נבחרת הסנגורים של רפאלי והוריה, אך הידיעה על כך שהפרקליטות שוקלת להגיע להסדר, מעוררת שלל תגובות שליליות וטענות על "הנחת סלב" ועל כך שאם זה היה מישהו אחר, לא היו שוקלים "לוותר" לו.

עם זאת, נדמה כי אף אחד לא לוקח צעד אחד אחורה ושואל את עצמו האומנם אם יש כאן "ויתור" של הפרקליטות? האומנם יש כאן "הנחת סלב"? והאם אמה של בר, ציפי, באמת "מקריבה" את עצמה לטובת בתה - או שמא היא באמת האחראית היחידה לסיטואציה שנוצרה, היות שהיא הייתה "המבוגר האחראי" שטיפל בענייני הבת הדוגמנית, שהייתה בשנות העשרים לחייה בעת האירועים השנויים במחלוקת מס?

אל סימני השאלה הללו יש לצרף גם את העובדה שעד כה לא הועמדו לדין נישומים אחרים על רקע מחלוקת סביב הצהרותיהם בנוגע לתושבותם, וכל המחלוקות שנדונו סביב הנושא הוכרעו בזירה האזרחית.

הסאגה הזאת מתחילה ב-2007, כשרפאלי הייתה בשיא הצלחתה בחו"ל, והיא רק בת 21. היא התהדרה בחבר שהוא סלב עולמי, עשתה טלוויזיה וקמפיינים בארה"ב ונעטפה בחיבוק אמריקאי ענק. שם, היא ניהלה, לטענתה, את חייה בשנים 2008 ו-2009. רשות המסים חשבה אחרת.

הזירה האזרחית, במסגרתה נדרשת רפאלי לשלם מסים על הכנסות בהיקף 16 מיליון שקל שהרוויחה מעבודתה בחו"ל במשך כשנתיים, הוכרעה לראשונה בבית המשפט המחוזי, שחייב אותה לשלם מס בסך 8 מיליון שקל, וכבר הגיעה אל פתחו של בית המשפט העליון בדמות ערעור שהגישה רפאלי על הקביעה כי היא מעולם לא ניתקה את קשריה עם ישראל, ולאורך השנים - גם אלה שבהם ניהלה זוגיות מצולמת ומתוקשרת עם דיקפריו - היא הייתה תושבת ישראל, בטח לצורכי מס.

בזירה המקבילה, בינואר אשתקד הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לבר רפאלי ולהוריה ציפי ורפי רפאלי כי נשקלת העמדתם לדין בכפוף לשימוע, בעבירות מס. רפי וציפי רפאלי חשודים בנוסף בעבירת הלבנת הון. רפאלי חשודה בכך שהציגה מצג-שווא בפני רשות המסים כאילו היא מתגוררת בחו"ל במשך שנים. לפי החשד, החוזים לדירות מגוריה של רפאלי נחתמו עם אחיה ועם אמה, כדי להסתיר את העובדה שהיא מתגוררת בארץ.

בנוסף, רפאלי ואמה נחשדות בקבלת "הטבות סלב" בגין מגורים בדירות יוקרה, שימוש במכוניות ו"הנחות סלב" בשווי של יותר ממיליון שקל, שלא דווחו כהכנסה.

במקביל, נטען, הציגה בר רפאלי בפני רשויות המס בארה"ב מצגים, שלפיהם היא אינה תושבת ארה"ב (U.S Nonresident Alien), והיא מתגוררת בישראל.

נבחרת עורכי הדין של משפחת רפאלי הגיעה לשימועים שנקבעו בתיק והציגו קו הגנה מאוד ברור - לא הייתה פה תרמית. מדובר במחלוקת מס אזרחית, במסגרתה הדוגמנית ובני משפחתה סברו כי בשנים המדוברות בר אינה תושבת ישראל, ולכן אינה חייבת במס פה, ורשות המסים סברה אחרת.

חלק נוסף של קו ההגנה התייחס לעובדה שהדוגמנית לא ניהלה את ענייני המס שלה בעצמה, ואלה נוהלו על-ידי אמה, ציפי. האם מצידה הציגה קו הגנה לפיו היא פעלה כדין, הצהירה על הכול בפני רשות המסים, ואם הייתה טעות בהצגת הדברים, היא האחראית לטעות הזאת.

קל, פופולרי ונוח לקבל את כל החשדות נגד השתיים כעובדה מוגמרת, בוודאי לאחר שפסק הדין האזרחי כבר קבע כי בר רפאלי הייתה תושבת ישראל בשנים שהמחלוקת, אך אם מסננים רגע את רעשי הרקע החריפים בפרשה, אפשר לשאול את אותן שאלות שנשאלות היום בצורה הפוכה לגמרי.

שלב השאלות הקשות

1.

כך למשל, את השאלה האם יש פה "הנחת סלב", אפשר לשאול כ"האם יש פה החמרת סלב". האם התיק הזה לא הפך לסוג של תיק דגל בפרקליטות שנועד להראות שלא עושים הנחות לאף אחד, אבל מרוב ש"לא עושים הנחות", הכף נוטה לחומרה? האם העובדה שהציבור תוקף את הרעיון של הגעה להסדר עם בר רפאלי, לא תגרור הימנעות מהסדר שעשוי היה להיחתם בנסיבות שבהן אין את ההשפעה של מצלמות ועיתונות?

2.

האם אלה שיוצאים נגד ההסדר יופתעו לגלות כי ברשות המסים יש גורמים הסבורים כי התיק נגד בר רפאלי היה יכול להיגמר מזמן בהסדר אזרחי ותו לא? במסדרונות הרשות ובמסדרונות הפרקליטות יש כאלה שהביעו עמדה המציעה הסדר עם אישומים פליליים פחותים מאלה המיוחסים לדוגמנית.

3.

שאלה נוספת שצריכה להישאל היא למה לוקח למדינה כל-כך הרבה זמן להכריע בשאלה האם להגיש או לא כתב אישום, ולמה המדינה בכלל מנהלת מגעים להסדר עם הדוגמנית ואמה? אפשר להניח במידת ביטחון רבה שבפרקליטות לא רוצים להקל עם בר רפאלי, אז למה לא להגיש את האישום שכבר כתוב ומוכן ולהתמודד עם ההגנה של רפאלי בבית המשפט? כנראה שגם הם שוקלים את משקל הראיות שיש להם ותוהים האם הן מספיקות להרשעה "מעבר לכל ספק", כפי שנדרש בזירה הפלילית. גם בזירה האזרחית, שמתנהלת בעליון, שום דבר לא מובטח למדינה.

4.

שאלה נוספת היא מי באמת "העבריין" העיקרי בתסריט הפלילי שנכתב על-ידי רשות המסים והפרקליטות. האם זו בר רפאלי או אמה ציפי? האם מוצגת היום בתקשורת כלביאה המגנה על בתה, מקריבה את עצמה, אך כשבוחנים את התיק ואת רוב הראיות בו, מגלים כי מי שטיפל בכל ענייני הדוגמנית-הבת לאורך כל השנים, הן בזירה הכלכלית והן בזירת המס, הייתה האם ציפי ולא הבת. 

אז מי הציג את מצגי-השווא בפני רשות המסים בנוגע לתושבותה של הדוגמנית המהווים את הבסיס לאישום הפלילי נגדה ונגד אמה? בר לא הייתה זו שעמדה בקשר עם רשויות המס, והיא לא זו שחתמה על רוב המסמכים. זו הייתה האם. האישום נגד בר רפאלי מבוסס במרביתו על הטענה כי נעשו מצגי-שווא בנוגע לתושבות של הדוגמנית. רוב ההצהרות בפני הרשות הם של האם. אז כשהאם אומרת "אני האחראית", האם זה קורבן או קריאה נכונה של המציאות - ואולי גם וגם?

כשבוחנים את כל סימני השאלה הללו, לא צריך להתפלא שהפרקליטות מוכנה לשקול הסדר בתיק שיביא אותה לגבייה מיידית של מיליוני שקלים ממס (לאור הוויתור על המחלוקת האזרחית); וכן מאסר בפועל עבור האחראי האמיתי לכאורה. 

*** חזקת החפות: בר רפאלי, ציפי רפאלי ורפי רפאלי לא הורשעו בביצוע עבירה בפרשה המוזכרת. יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע הם בגדר חשודים, ועומדת לזכותם חזקת החפות. 

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה