גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האישה שרצה 100 מרתונים למען האקלים

מינה גולי רצה 7 מדבריות ב-7 יבשות במשך 7 שבועות, והמשיכה ב-100 מרתונים ב-100 ימים, כדי לעורר מודעות למצב המים בעולם המתייבש והולך ● ראיון

 גולי רצה בימת אראל שהתייבשה באוזבקיסטן /  צילום: Kelvin-Trautman
גולי רצה בימת אראל שהתייבשה באוזבקיסטן / צילום: Kelvin-Trautman

לפני שבועות אחדים נחתה בישראל, בפעם השלישית, האוסטרלית מינה גולי (49). בפעם הראשונה היא הגיעה בצעירותה במסגרת טיול משפחתי. בשנייה היא רצה כאן כמה מרתונים ולאחרונה הגיעה כנואמת בתערוכת Watec, תערוכת המים הבינלאומית, שעסקה השנה בחדשנות. ביקורים מס' 2 ו-3, הריצה והמים, קשורים זה לזה יותר ממה שנדמה.

בשנת 2012 נחשפה לראשונה לבעיית המים העולמית, היא מספרת, ובעיקר להקשר שלה ביחסי הגומלין שבין ייצור לצריכה. צמיחת האוכלוסייה מביאה לעלייה ברמת הצריכה, ולהגברת תהליכי ייצור הדורשים המון מים - משאב בחסר.

על-פי התחזיות, אומרת גולי, ב-2030 צפוי מחסור של 40% באספקת מים. המשבר שבפתח הדיר שינה מעיניה. "החלטתי לעשות מעשה, ועזבתי קריירה של עו"ד בתחום הבנקאי לטובת עיסוק בחינוך ילדים בסין. אבל גם זה לא היה מספיק. אי אפשר לשנות עולם ממדינה אחת. ואז התחלתי לרוץ כדי למשוך את תשומת הלב של המדיה ושל העולם לנושא המים ולחולל שינוי".

מנין הספורט, היית ספורטאית?

."לא, שנאתי ספורט והייתי גרועה בזה. לא רצתי ומעולם לא תכננתי להיות ספורטאית, אבל כדי לשנות את העולם, ריצה הייתה הדרך לעשות את זה, כי זו דרך לחבר בין אנשים. רצתי כדי למשוך תשומת לב, אבל זה גם אפשר לי להגיע למדינות ולמקומות מרוחקים, שאין אליהם גישה בתחבורה, וריצה הייתה אמצעי מוצלח".

"בישראל יודעים להעריך מים"

ככל שהעמיקה בנושא, הבינה גולי שהעולם במשבר דרמטי. ."כדור הארץ מאבד יותר מים ממה שהטבע יכול לספק, ולהגברה של צריכת המים יש השלכות מסיביות על הסביבה, על חיי אנשים, ועל הקהילה, הכלכלה והחברה".

 גולי עם כפרית בהודו שמביאה מים בכד, באין מים זורמים /  צילום: Kelvin-Trautman

זה קשור לשינויי אקלים?

"גם, אבל ב-30 השנים האחרונות יש מדינות שייבשו את מקורות המים שלהן בגלל החלטות שגויות. יש בעיות ניהול, אבל זה מעבר לכך. כדי לוודא שתהיה אספקה רצופה, צריך לתת למים את היחס, הכבוד וההערכה המתאימים. בישראל יודעים להעריך מים. מנהלים את משק המים טוב, נעזרים במחקרים ומפתחים טכנולוגיות, וזה מרענן להיות במקום בעולם שמבין כמה מים הם קריטיים".

ב-2016 גולי שכרה מאמן במטרה לרוץ מרתון ולמשוך את תשומת הלב הגלובלית באמצעות ריצה, ומאז לא הפסיקה. היא אף לקחה על עצמה אתגרים קשוחים, כמו למשל ."שבעת המדבריות".

למה לרוץ במדבר?
"כי אם לא נפעל היום, נגיע לשם מחר".

שבעת המדבריות היו בשבע יבשות, והאתגר נמשך שבעה שבועות. ."כל מדבר נבחר מסיבה מסוימת. אטקמה בצ'ילה, שנחשב למדבר הצחיח בעולם, שכבר מאות שנים שלא ירד בו גשם, הוא המדבר הגבוה בעולם, ובתהליכי כריית המינרלים שבו משתמשים בהמון מים. באנטארקטיקה נמצא המדבר הכי קר ועם הכי הרבה מחקרים, ובירדן במדבר הערבי, בשל חוסר המים האדיר שם, רציתי לבחון את ההתנהלות בתחום".

בהמשך הגיעה גם למדבר טברנס (Tabernas) בספרד, סימפסון באוסטרליה, ריצ'רספלד (Richtersveld) בדרום אפריקה ועמק המוות בקליפורניה. מומחים העריכו שהאתגר הזה שווה ערך לכ-40 מרתונים ."רגילים", היא אומרת.

"אי אפשר לשנות עולם לבד"

האתגר הבא היה מאה מרתונים, במאה ימים ב-20 מדינות. "כולם אמרו שאני משוגעת ואמרתי שלפעמים צריך שיגעון כדי לשנות את העולם". אלא שבמרתון ה-62 היא נפצעה ולא יכלה להמשיך. "חשבתי שעולמי חרב, ושכל העבודה הייתה לחינם וכל החלומות והתקוות שרציתי לא יקרו, והכי גרוע - אאכזב את האנשים ואת הפרויקט ואת הדור הבא.

"אז למחרת הצוות שלי רץ במקומי, ומהמרתון ה-64 רצו אלפי אנשים שלא הכרנו מ-160 ערים ב-50 מדינות, עד המרתון המאה. לחלקם הגעתי על כיסא גלגלים או קביים כדי לצפות, וזה היה מרגש".

בסך הכול השלימה גולי עד כה 142 מרתונים, מספר דמיוני לכל הדעות, ועוד ידה נטויה.

 גולי רצה ברומא /  צילום: Kelvin-Trautman

ויש מסקנות מהותיות מהפרויקט?

"בהחלט. חיים בלי מים הם לא חיים. בניגוד לבני האדם, הטבע כבר זיהה את זה, אימץ את המצב, שינה והכין עצמו לקיצוניות סביבתית באופנים שונים. אנשים חושבים שמים ימשיכו להגיע אבל על-פי התחזיות, אין סיכוי שהטבע יצליח לבד. צריך לעזור לו להגדיל את האספקה או להוריד את הדרישה, להקטין ייצור וצריכה של מוצרים שדורשים שימוש רב במים, ולפעול בחוכמה כדי לנהל ביעילות את משק המים".

הצלחת למשוך תשומת לב? חל שינוי?

"בהחלט, יש הרבה יותר הבנה. אני מקבלת פניות ממדינות שמבקשות שאבוא ואדבר על מים כדי לשנות ולעשות דברים אחרת. ועדיין יש פערים וצריך לתת גז פי עשרה יותר כדי לסגור אותם". 

איך את מתרגמת את הריצה לפרויקטים?

"יצרנו קואליציית ארגונים לשמירה על מים, ויש לנו תנועת אנשים שזו מטרתם. אנחנו בקשר עם חברות לפיתוח מוצרים בני קיימא בייצור מושכל, ללא בזבוז מים".

יש לכם פתרונות מעשיים?

"יש מבחר פתרונות בתחומי האספקה, הצריכה והטכנולוגיה, כתוצאה ממחקרים ושיתופי פעולה. ברמה הערכית כל אדם צריך לחסוך, למרות שרק 10% מהמים משמשים לצריכה ביתית (70% לחקלאות, 20% לתעשייה), אבל שינוי ייעשה על-ידי אנשים. אנחנו זקוקים לאנשים שיעודדו פתרונות חלופיים. צריך שיתוף פעולה. יש גם קשר הדוק לתרבות הצריכה, והעולם צריך ללמוד לקנות ולצרוך אחרת. אני מחפשת שותפים למטרה, כדי שיהיו מים לכולם ושמדינות ואנשים יפעלו ביחד".

 גולי רצה בפריז /  צילום: Kelvin-Trautman

מה המטרות הבאות? בתחום המים ובספורט?

"אני שואפת שב-2023 נצליח לסגור את הפער בין הצריכה לקיימות של המים, וברמת הספורט אני רוצה להבריא ולהתחזק, ובקרוב אכריז על עוד מסע ומשימה חדשה. העיקר הוא לקחת מה שעשינו ולהגדיל את ההשפעה, כי בסוף אדם לא יכול לשנות לבד את העולם אלא רק ביחד, זה פרויקט חברתי קהילתי".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט