גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהים ישר לצלחת: עלייתם של הדגים המקומיים

החורף הוא שעתם היפה של הדגים, ובמסעדות ישראל, בהתאם לטרנד העולמי, מעדיפים אותם מקומיים, עונתיים ופחות מוכרים

מבחר מאכלי דגים משאראק /  צילום: שני בריל
מבחר מאכלי דגים משאראק / צילום: שני בריל

שני סופי השבוע הסוערים שהתרגשו על ישראל לא הותירו את הדגים אדישים, שהרי החורף הוא שעתם היפה. בשווקים ובחנויות הדגים - ויותר מזה, במסעדות המתמחות בהם - עלו ובאו מנות ספיישל מדגים כמו גומבר, טרחון, דג בן גוריון (שמכונה כך הודות לדמיון לאבי האומה) ורסקס.

"השבוע היה אצלנו בתפריט מושט שהגיע מפה, מהים תיכון, משהו שב-11 שנה שאני עובד כאן זמין רק בפעם השלישית", מספר השף יחי זינו ממסעדת פסקדו באשדוד. "תמיד אחרי סערות יש הרבה דגים, שיורדים במהלך הסערה לקרקעית, שם היא לא מורגשת - ובתומה עולים למעלה לאכול. המים גם יותר קרים, וכך מגיעים דגים שונים ורבים יותר מבדרך כלל, למשל מושט הים שהדייגים מוצאים פתאום ושלא אופייני לאזורים שלנו".

בשנים האחרונות, עם העלייה במודעות לאוכל מקומי, מורגשת במסעדות ובבתים ירידה בקרנם של הדגים המיובאים, ובמידה רבה גם של דגי הבריכות. הסלמון מפנה את מקומו לדגים בעלי השמות הפחות מוכרים, שמתגלים כעת על-ידי שפים לאור הביקוש.

"אם היית אומר ללקוח שיש סביצ'ה טרחון לפני שמונה שנים - לא רק שהוא לא היה יודע מה זה, הוא גם ככל הנראה לא היה מזמין את המנה", מספר השף הצעיר והמוערך מוטי טיטמן. במסעדתו, מלגו ומלבר, מוגש טרחון נא ("פורסים ומוסיפים נגיעת שמן זית, מיץ לימון, עגבניות ובצל סגול - וזהו"). דג בן גוריון ורסקס מגישים כפילה צלוי - "בלי עור, בחמאת עגבניות שרי צהובה פיקנטית ולבבות ארטישוק, שזו גם העונה שלהם. הזמנים משתנים והעניין בדגים בלאדי כאלה זה משהו שמגיע הן מבעיה פרקטית שהיא ההיצע המתדלדל של דגים מקומיים שהם מותגים כמו לוקוס וטונה - וגם מההתפתחות של הסועד, אבולוציה קולינרית שלנו כמטבח. היום, למי שמגיע למסעדה שלנו ולא רק אלינו, יש השתוקקות להכיר לעומק דברים שעבורם חדשים, ולא רק לקבל את הדברים שהוא מכיר כבר.

קוביות דג בן גוריון - של מסעדת פסקדו / צילום: גל זהבי

"זה כמובן משפיע גם על האוכל שמכינים בבית", מוסיף טיטמן. "בכל-כך הרבה בתים בארץ מגישים סשימי וסביצ'ה - ומי היה מתקרב עד ממש לא מזמן לדג נא בצלחת? היו בורחים מזה, מסשימי ומסביצ'ה, שלא לדבר על להכין בבית. כשהייתי ילד, שרימפסים היו משהו אקזוטי כמו אננס טרי - והיום את שניהם אתה יכול לראות במקררים של אנשים בבית. בעיניי, התפקיד של שף, חוץ מהחוויה הקולינרית, הוא להביא לקהל דברים חדשים - כמו אוכל מקומי שלא מוטס אלפי קילומטרים לכאן. נגמר הזמן של הסקאלופ הקפוא מניו זילנד ושל הדגים המיובאים. כמו שהחבר'ה שלי הלכו לקטוף פטריות לאחרונה כי יש ביקוש לזה, ככה גם לדגים שהם בלאדי, הכי אותנטיים שיש, יש דרישה. יותר מזה: מסעדות כבר יכולות לריב עליהם ואתה חייב לחטוף אותם מיד כי הביקוש כבר עובר על ההיצע, משהו שלא היה אפשר לדמיין עד לפני כמה שנים".

את כל הדגים האלה אפשר גם לראות בפרשנות יפנית - מטבח שמטבעו נותן המון מקום לטבע המקומי - במסעדת הדגל של המטבח הזה בישראל, יקימונו. "כבר 26 שנים שאנחנו עושים סשימי מהדגים האלה, הרבה לפני שהם היו מגיעים למסעדות השף של האוכל המקומי בתל אביב", אומר הבעלים אלכסנדר כהן. "טרחון צהוב, רסקס, בן גוריון - כולם נפרסים אצלנו מ-1994 על הצלחת. אנחנו תמיד היינו בעניין הזה, של המקומיות של הדגים. ההבדל היחיד הוא שהיום אני לא חולק את שם הספק שלי עם אנשים, כי יש להם כל-כך הרבה ביקוש".

מבחר מאכלי דגים משאראק /  צילום: שני בריל

דגים שאינם מותגים

רעש צלייה בוקע מהמטבח האינטימי והסמוך לבר שבלב מסעדת שאראק החדשה בתל אביב. ברקע מוזיקה בעוצמה נמוכה, ביוונית ובערבית. השף דן שמולוביץ' - הבעלים לשעבר של סבידה העכואית שהגיע לכאן לפני שבועיים - יוציא מכאן במהלך הערב מנות מתפריט שמשתנה ברובו על בסיס יומי וכולל לא יותר מ-15 מנות שמתבססות על ירק ודגים מקומיים. גומבר שלם למשל, שנשלה באותו בוקר בנמל יפו. "הדייג שולח לי כל בוקר ב-6:00 תמונות של ההיצע שהוא חזר איתו לחוף - ומעיר על הדרך אותי ואת אשתי", צוחק שמולוביץ'.

עוד בתפריט: טוויסט על מנת באליק אקמק ("דג בלחם") טורקית עם פלמידה צלויה על גחלים בתוך לחמניית פרנה מרוקאית, מרוחה באריסה נפלאה, מנת תמנון - גם הוא מקומי - בראשונות ומזטים בהשראה יוונית כפטה צלויה וסקורדליה, סלט שום ותפוחי אדמה. המחירים, בדיוק כמו בסבידה - שווים לכל נפש גם כארוחת ערב מלאה לזוג. התפריט מתעדכן מדי יום באינסטגרם ובפייסבוק (sharak).

"באופן אישי, אני לא אוהב להגיד שהבאתי את סבידה לתל אביב. הבאתי אותי לתל אביב", אומר שמולוביץ'. "אני פותח את עצמי לדברים חדשים, להיצע של נמל יפו למשל, ולא נתלה רק בו ובמטבח. אני מביא שפה מבוגרת יותר ומנוסה ומשתמש בעוד טכניקות. הקונספט של שאראק - שמה של סירת דיג שהדייגים עושים בה שימוש בקרסים ולא ברשת - הוא מטבח ים תיכוני עונתי. זו לא סיסמה והמנות מתבססות על ירקות ודגי העונה. בחורף למשל אין אצלנו לא עגבניות ולא חצילים, ואחרי שאתמול היה גומבר, היום אין, ובמקומו יוגשו קציצות דגים ברוטב חריף".

דג היום משאראק /  צילום: שני בריל

כמו שמולוביץ', דגי הים הבלאדיים, עם השמות הכמעט אקזוטיים לאוזניים רבות בגוש דן, התאזרחו בתל אביב כעת, אבל מאז ומתמיד זוכים לביקוש יציב ועניין מחוצה לה - בעכו, באשדוד ובמידה רבה גם בנתניה בעלת ריכוז האוכלוסייה הצפון אפריקאי, שבמתכוניו נעשה שימוש משמעותי בדגי ים מקומיים בהשוואה לאלו המרכז-אירופיים.

"תל אביב היא עיר של אופנה, עיר שאוהבת לשמוע לוקוס וטונה אדומה. אבל היום, בגלל כל מיני גורמים - גם אידיאולוגיים וגם בשל העלויות של הדגים שרק עולות - אנחנו מתחילים להתייחס לדגים שהם לא מותגים. פתאום מה שטוב לנומה בקופנהגן - מנות עם סרדין ואנשובי שלא היית פוגש חוץ מספרד וטורקיה בשום תפריט בעולם - טוב גם לנו", אומר זינו שיגיע ב-28.1 לבשל במסעדת אריא של גיא גמזו.

על מסעדת אייבי בניצוחו של אסף דוקטור, שנפתחה מוקדם יותר השנה בתל אביב ומגישה בעיקר דגה מקומית (חלקה בגידול חקלאי כמו למשל פורל) - נכתב כאן מוקדם יותר בשנה שעברה. אליה נוסף גם בר 51 של השף הירושלמי מושיקו גמליאלי. בתפריט שמשתנה על-פי ההיצע היומי מככבות מנות שכבר הפכו, כמו המסעדה, לכוכבות אינסטגרם: ברקודה בסטייק על העצם ברוטב ציר דגים לצד כרוב ניצנים, ברוסקטה של סרדינים טריים על לחם שיפון, מרמלדת סלרי ופלפל חריף מותסס, סשימי בן גוריון, אבוקדו אורגני יוגורט וחזרת; ופסטת ליגוויני פלמידה וציר סרטנים. "בגלל שהמסעדה היא כמעט על הים, עשר מטר מהחוף, היה לי ברור שהפעם - אחרי שלמסעדות בירושלים יש סגנון קצת שונה - דגים יהיו בה חומר גלם מרכזי. זה היה מוזר אחרת, לא?", אומר גמליאלי.

"אנחנו עובדים פה לפי מה שיש בים. משאירים בצד את התארים השונים של הדגים ואם דג נחשב ליוקרתי או לא - ובודקים מחדש את ההגדרות שלהם לפי טעם. ככה גילינו בעצם שהרבה מאוד סועדים מתחברים לדגים האלה".

מתכון: ברקודה ותבשיל חוביזה

מרכיבים (ל-2-4 מנות):
2 דגי ברקודה, קטנים וחצוים לאורך
(או 500 גרם פילטים של דג ים)

לתבשיל החוביזה:
1/8 כוס שמן זית - אפשר גם קצת יותר
1 בצל, פרוס דק
1 ראש כרישה, פרוסה דק
2 ראשי שום ירוק, כולל הגבעול, קצוצים דק (אלו הקטנטנים של תחילת העונה) - אפשר להחליף ב-4-3 שיניים לפחות של שום ישראלי, קצוצים
1/2 צ'ילי חריף ירוק פרוס דק
עלי טימין
50 מ"ל יין לבן
1 ק"ג חוביזה - אל תהיו עצלנים וצאו ללקט, זהו שיא העונה
1/2 כוס מיץ רימונים (לא חומץ)
הגשה:
1 כף חמאה
מיץ מחצי לימון

הכנה:

יוצקים את שמן הזית לסיר רחב וגדול. מוסיפים בצל, שום, כרישה, צ’ילי וטימין. מטגנים על להבה בינונית 4-3 דקות.
מוסיפים יין ומיץ רימון, מביאים לרתיחה ומצרפים לסיר את עלי החוביזה. מערבבים ומבשלים 20 דקות על להבה גבוהה וללא מכסה, תוך שמוסיפים כוס מים בהדרגה ובמהלך הבישול, כך שלבסוף מתקבל תבשיל סמיך וצמיג.
הגשה: מלהיטים מחבת משומנת וצורבים את הדג משני צדדיו רק עד להזהבה. מעבירים לסיר וממקמים מעל תבשיל החוביזה החם - ומבשלים מכוסה, 15-12 דקות נוספות.
ממקמים בקערת הגשה ומוסיפים מעל חמאה ולימון. מעטרים בעשבי תיבול במידת הרצון ועם יוגורט בצד.

מתכון של מושיקו גמליאלי, מסעדת בר 51

עוד מתכונים והמלצות אוכל מהארץ ומהעולם של רועי ירושלמי באתר Rex.co.il 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"