תיקי נתניהו | פרשנות

פרשנות: משפט נתניהו יהיה קרב משפטי עיקש, קשה וחסר תקדים

תיקי נתניהו רחוקים מלהיות תיקים "תפורים", אבל הם גם רחוקים מלהיות תיקים סגורים • הוכחת אשמתו של נתניהו בשוחד ובמרמה והפרת אמונים בתיק 4000 ובמרמה והפרת אמונים בתיק 2000 בבית המשפט לא תהיה קלה לפרקליטות • פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו למשוך את בקשת החסינות שהגיש לכנסת תלווה בתגובות והתפלפלויות רבות ומגוונות, אבל יש לה רק משמעות אופרטיבית חשובה (ועגומה) אחת: לראשונה בתולדות המדינה יוגש לבית המשפט כתב אישום פלילי נגד ראש ממשלה מכהן.

משפט נתניהו - תתחילו להתרגל לצירוף המלים הזה - הולך להיות קרב משפטי עיקש, קשה וחסר תקדים. למהלך של משפט נתניהו ולתוצאותיו יהיו השלכות והשפעות רבות על מערכת המשפט, על המערכת הפוליטית ועל התקשורת, שכן לא רק נתניהו והנאשמים האחרים יעמדו לדין בבית המשפט המחוזי בירושלים, אלא גם האופן שבו התנהלו גורמים בכירים בשלוש המערכות הללו.  

שאלות ותשובות: מה יקרה אחרי משיכת בקשת החסינות של נתניהו

אם הליכוד ינצח בבחירות, ונתניהו ימשיך לנהל את המדינה מכס ראש הממשלה בזמן שהוא מתמודד עם משפט פלילי, זה עלול להיות כמעט אסון מבחינת המשילות של ישראל. אפילו מאדם חזק ומנוסה כנתניהו, קשה לצפות לקבל בערב החלטות מושכלות על יציאה למהלכים צבאיים או מדיניים, כשבצהריים הוא נדרש להיחקר בחקירה נגדית צולבת בבית המשפט אודות ההטבות המושחתות שנתן לפי הנטען לקבוצת בזק או הסיגרים שקיבל מארנון מילצ'ן.

משפטו של נתניהו יתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, כי כך קובע החוק לגבי העמדה לדין של ראש ממשלה מכהן. לפי פרסומים, בסביבת ראש הממשלה העדיפו את קיום המשפט בירושלים על פני קיומו בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בהנחה שהשופטים בבירה הם בעלי זהות פוליטית נוחה יותר לנתניהו ומתאפיינים במידה מופחתת של נועזות משפטית.

ההנחה הזאת עלולה להתברר כחלום באספמיה. שופטים, כך מקובל, מנהלים משפטים ומקבלים החלטות בהתאם לדין וההתרשמות שלהם מהראיות ומהעדים ומהימנותם. אז נכון שיש שופטים מחמירים יותר ומחמירים פחות, אבל בסופו של דבר זה תלוי יותר בזהות השופט הספציפי מאשר בזהות בית המשפט שבו הוא מכהן.

ההחלטה של נתניהו לוותר על בקשת החסינות מהכנסת לא אומרת שראש הממשלה ויתר ולו על אחת מהטענות שהעלו סנגוריו בבקשת החסינות שהגישו ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. נתניהו צפוי להמשיך להעלות את הטענות, כמנטרה, במהלך המשפט גם בפני השופטים שינהלו אותו וגם בפני הציבור. סנגוריו ימשיכו לטעון כי כתב האישום נגד נתניהו, הוגש בחוסר תום-לב, תוך אכיפה בררנית ואפליה לרעה של נתניהו ביחס לפוליטיקאים בכירים אחרים. הם ימשיכו לטעון כי בכירי המשטרה חקרו את ראש הממשלה במטרה לפגוע בו, משום שהם חשבו שנתניהו פועל נגדם. הם ימשיכו לטעון כי חקירת המשטרה לא התנהלה כדי להגיע לחקר האמת, אלא כדי לנקום בראש הממשלה ותוך פגיעה בזכויות חשודים.

אבל סנגורי נתניהו יעלו גם טענות הגנה מהותיות, כאלה שלא כוללות האשמות שווא לתפירת תיקים - ויש להם לא מעט כאלה. תיקי נתניהו רחוקים מלהיות תיקים "תפורים", אבל הם גם רחוקים מלהיות תיקים סגורים. מלאכת הוכחת אשמתו של נתניהו בשוחד ובמרמה והפרת אמונים בתיק 4000 ובמרמה והפרת אמונים בתיק 2000 בבית המשפט לא תהיה קלה לפרקליטות. תיק 1000 לעומתם נראה כתיק יותר פשוט להוכחה.

בכלל, את סופו של "משפט נתניהו" אי-אפשר לדעת. משפטים רבים של עובדי ציבור בכירים הסתיימו אחרת מכפי שהתחילו, ולנתניהו עומדת חזקת החפות עד הרגע האחרון. אבל אחרי משיכת בקשת החסינות של נתניהו, דבר אחד כבר ברור: את סיסמת ה"אין כלום כי לא היה כלום" של נתניהו, אפשר כבר להחליף באופן כמעט רשמי ב"יש הרבה כי היה הרבה".

המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק אמר פעם שאנחנו נהיה מדינה נורמלית כשיהיה לנו הגנב העברי הראשון. נראה שחלק מהמנהיגים שלנו הלכו עם האימרה הזאת רחוק מדי. שרים, נשיא מדינה לשעבר וראש ממשלה לשעבר כבר הואשמו בפלילים; עכשיו הצטרף אליהם ראש ממשלה מכהן. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.