גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: לא נפספס הזדמנות לפחד טוב כשהוא נופל לפתחנו

בין חוכמת הפטריות למגפת הקורונה ושיחה מעודדת עם כהן דת מצרי בן 3,000 שנה

צילום: יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

א.

בסוף השבוע יצאנו, המשפחה שלי ושאר הישראלים החמודים, לקטוף פטריות בפארק קנדה. האמת שהפטריות לא היו בתכנון, באנו בשביל שעה קלה באוויר הצח של היער המצוחצח, אבל נגררנו אחרי הלקטים הרבים שהתרוצצו חדורי שליחות ומלאי חדווה בין האורנים, חיטטו בידיים מלוכלכות באדמה הלחה ומילאו שקיות באורניות, מלמדים אותנו להבחין בין פטרייה טובה לרעילה ואיך לקטוף בלי לגרום נזק לתפטיר - זה נראה כל-כך כיף, איך אפשר היה לא להצטרף?

בימים אלה אנו מציינים שלושים שנים לעלייה הגדולה מברית המועצות, ואפשר לקרוא לא מעט ניתוחים על השפעתם הניכרת והברוכה בדרך כלל של הבאים על ההייטק, האקדמיה, התעסוקה, הכלכלה, התרבות והפוליטיקה שלנו, אבל אף לא התייחסות אחת להשפעתם על אוכלוסיית הפטריות בארץ. כי רוסים - זה לא בגדר סטריאוטיפ והוא בטח לא פוגעני, רק אבחנה מבוססת - אוהבים פטריות. לקטוף ולאכול. לא שקיימת לפטרייה איזושהי סכנה, הלוואי שמישהו היה קוטף אותי בכזו עדינות, ובכל זאת, עד העליות מרוסיה חיו הפטריות של ישראל בשלווה יחסית. הערבים שחיו וליקטו כאן אף פעם לא הביעו בהן עניין מיוחד כמדומני. וטוב שכך, מבחינת העולים; אם ערבים היו אוהבים פטריות, המדינה הייתה מוציאה את הליקוט שלהן מחוץ לחוק.

הצטרפתי לליקוט, אבל רק בכאילו. אומנם תחבתי ידיים בין מחטי האורן, אבל מכל בחינה אחרת מלבד בוץ, ידיי נקיות - לא קטפתי ולו פטרייה אחת. יש לי יותר מדי כבוד לדבר הזה; רבות נכתב על מורכבותה, עוצמתה, עמידותה, מהירותה, עתיקותה, ואפילו על חוכמתה של הפטרייה - ממלכת טבע פלאית ומגוונת שקרובה יותר לבן האדם מאשר לצמחים.

האורנייה שאנחנו קוטפים היא רק קצה הפרח הנגלה לעין של הפטרייה עצמה, אורגניזם חש ומתפתח שחי מתחת לאדמה, ויכול להגיע לגודל עצום, כולו עשוי קורים דקיקים וארוכים המקושרים ביניהם ויכולים להעביר חומר ומידע. כשקוטפים את הפרח, אפשר לראות את הקוּר נחשף. לא אהבתי את זה.

איור: תמיר שפר

קראתי שפטרייה יכולה להרגיש אותנו דורכים על האדמה שמעליה, את משפחתי ואותי ואת כל שאר הישראלים, והיה מוזר להרגיש את עצמי דורך על משהו שמרגיש אותי דורך עליו - ולא רק דורך, גם חותך. תהיתי אם כל אלה שדורכים עלינו, מטאפורית, מרגישים מוזר כשהם יודעים שאנחנו מרגישים שהם דורכים עלינו.

ב.

הלכתי לאחת מרשתות הפארם השבוע, והאדון שעמד לפניי בתור כעס מאוד על המחסור הפתאומי במסכות מגן נשימתיות. הן צריכות להגיע עוד כמה ימים, ניסה הרוקח לפייס, אבל האדון כבר פצח בנאום לא בלתי מבדר ולא לחלוטין בלתי מדויק, על מצב המדינה ואיך שאנחנו לא מוכנים לשום אסון, מכל סוג - כולל מגפת הקורונה המתרגשת עלינו. למה מחכים, זעק האדון, שמיליונים ימותו פה?! הוא נטש בזעם את הסניף, רק כדי להידרס מתישהו על ידי קורקינט חשמלי.

בלי לזלזל באף נגיף, אני שם 15 שקל שננצח את מגפת הקורונה, כמו שניצחנו את הסארס, הזיקה, האבולה, ואת שפעות החזירים והעופות שלפניה. ממגפה למגפה עולה מהירות התגובה ויורדת כמות המתים. הדבר הכי מעניין בקורונה זה שהיא ככל הנראה עברה לבני אדם מנחשי קוברה.

הדברים המעניינים באמת קרו מחוץ למגפה. ירידות חדות בבורסות, כשאת הירידה החדה ביותר סופג תחום הפינוקים. חברות למוצרי יוקרה כמו גוצ'י, קרטייה וכדומה, פארקי שעשועים, בתי מלון ודומיהם. גורם לך לחשוב, לא? כמה שברירית היא היוקרה. מעטה דקיק של מראית עין. מאה אנשים מתים בעיר של 11 מיליון, והופ! היא נסדקת. הוכחה נוספת לכך היא הזינוק החד ב"מדד הפחד" (מדד VIX, המבטא את חששות המשקיעים מפני תנודתיות חדה) - יותר מ-18%. גורם לך לחשוב, לא?

כמה קרוב הוא הפחד. תהום רבה מסתתרת מאחורי מעטה דקיק שמאחוריו אנחנו מתעקשים להציץ. יותר אנשים מתו מאז שהתחלתם לקרוא את העמוד הזה ועד עכשיו ממה שמתו ממגפת הקורונה, אבל אנחנו לא נפספס הזדמנות לפחד טוב כשהוא נופל לפתחנו. ומגפה זה בהחלט מהפחדים הטובים. כי מגפה היא הרי לא נגדי כדרור, היא גם לא נגדי כגבר, כיהודי, כישראלי, כסטרייט, כאשכנזי - או נגדי לפי כל חלוקה שאתם מעדיפים. אין לה עניין בגבולות, גזעים, צבעים, מינים, שייכות חברתית או אחרת: היא נגדי כבן אדם. ולכן, אותם מאה קורבנות הקורונה (נכון להיום) הם כל אחד מאיתנו.

אנחנו מרגישים את האובדן שלהם ברמת התפטיר שלנו, ברמת הרשת התת-הכרתית שמחברת אותנו כישות אחת אנושית כוללת-כל, המותקפת על-ידי נגיף בפינה אחת של העולם, כמו שכשאני דופק את האצבע הקטנה של הרגל במשקוף כואבת לי כל הישות וכל היקום פועם בקצב האאוץ'.

ג.

הבן שלי הלל הראה לי השבוע סרטון, עיבוד אנימציה לסיפור קצר וידוע מאוד בשם "הביצה" מאת אנדי וויר. גיבור הסיפור הוא אדם בן 48, שמת בתאונה, עולה לשמיים ופוגש משהו שמזכיר את אלוהים, שמסביר לו שהעולם כולו נברא רק עבורו וכל האנשים הם הוא. אני ממליץ.

היה שם משפט אחד שפשוט לא יוצא לי מהראש. אלוהים או מה שזה לא יהיה אומר לבנאדם: כשאתה נוגע בקצה האצבע בכוס מים כדי לבדוק אם הם חמים או קרים, אתה בעצם שולח חתיכה קטנה מעצמך, כמו מרגל קטן, וכשהחתיכה הקטנה הזו שלך יוצאת מהמים - הניסיון והחוויה שלה כבר מוטמעות בך באופן מיידי ואתה יודע את טמפרטורת המים.

המשל ברור: אותם מאה קורבנות הקורונה (נכון להיום) הם כל אחד מאיתנו. ככה, אומר הסיפור, כולנו קצה האצבע של כולנו. אני לא יודע אם זה נכון, אבל זה יפה. לפעמים, לא תמיד, אבל גם לא לעיתים נדירות כל-כך, היפה עדיף על הנכון. זה הזכיר לי דיאלוג באחת מהסדרות שגלית רואה תוך כדי שאני נרדם ובו בחורה אתאיסטית וכומר מדברים על אמונה ועל החיים שלאחר המוות. הכומר לא שכנע אותי, אבל הייתה לו שאלה אחת די פשוטה: למה בעצם לא להאמין במשהו יפה?

למה, בעצם, לא להאמין שכולנו קשורים ברגישות אינסופית, כזו שמוות של מאה איש שאנחנו לא מכירים בעיר שעליה לא שמענו קודם, מסעירים את העולם ומפילים את הבורסות? מצד שני, אפשר גם להאמין שכל הקורונה זו קונספירציה של מעבדות המייצרות נשק ביולוגי וחברות התרופות. גם מעניין. ובכל זאת, אני אשאר עם אפשרות אל"ף.

ד. את אותה רגישות אינסופית הרגשתי השבוע, כששמעתי במו אוזניי את קולו של נסיימון (Nesyamun), כוהן דת מצרי שחי לפני כ-3,000 שנה - שלושת אלפים שנה! - בתקופת שלטונו של המלך רעמסס ה-11 ונחנט כמומיה. בעזרת שלל טכנולוגיות דימות, סריקה, הדמיה והדפסת תלת-ממד, הצליחו החוקרים ליצור מחדש חלק גדול ממיתרי הקול שלו ושחזרו לעולם את צליל קולו המשוער. לא יאמן.

נסיימון אומנם אומר רק משהו שנשמע כמו בֶּההה, אבל בקולו המשוחזר יכולתי לשמוע חיים שלמים בהברה אחת. אנחנו מדברים דרך התפטיר. הכול בסדר? שואל אותי נסיימון ממרחק של 3,000 שנה. הכול בסדר, אחי, אני עונה לו. השתנה משהו? שואל נסיימון. דברים בהחלט השתנו, אני אומר לו, אבל נשארו אותו דבר. אנשים עוד פוחדים? שואל נסיימון. בזה אתה יכול להיות בטוח, אני עונה לו. טוב, גבר, עונה כוהן הדת המצרי, אני חייב לחזור אל הכלום, עוד משהו? כן, אני אומר, איך עושה כבשה? קל, עונה נסיימון: בֶּההה.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי