יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס
"אופטימיים ופסימיים מתים אותו דבר, אבל חיים אחרת". המשפט הזה של הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל ישוב ויעלה במהלך הפגישות עם יונה ברטל, מי שעבדה לצדו במשך 22 שנה, והקימה לאחרונה את חוג ידידי מרכז פרס לשלום. ביחד עם אפרת דובדבני, מנכ"לית המרכז, הן דואגות להעמיק את היסודות של החזון האופטימי ולהעלות אותו על פסי הקידמה והטכנולוגיה. "לפני ארבע שנים הונחה אבן הפינה למרכז פרס לחדשנות - המקום שבו מוצגים ההישגים וההמצאות הישראליים, מהטפטפות ועד הדיסק און קי".
ברטל מונעת בטורבו. רק תנו לה לדבר על מורשת פרס, על הפעילות של המרכז, על האנשים המשובחים שמצטרפים למסע להנחלת המורשת. נפגשנו בביתה ברעננה, לארוחת ערב שערכה לנשים הקרובות לליבה.
בכניסה לבית תלוי קולאז' תמונות שלה עם הנשיא לשעבר, הנה היא מחובקת עם קלינטון, מרכינה ראש מול האפיפיור, לוחצת יד לנשיא לשעבר אובמה. השולחן ערוך באלגנטיות של מי שישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות. על כל צלחת הונח שקיק מטבעות שוקולד עם תווית פלסטיק שהודפסה על ידי הבן של ברטל, בכל זאת הצדעה לחדשנות טכנולוגית.
"פרס מיצב את הנשיאות הכי גבוה", אומרת ברטל, "הייתי איתו 24/7 ולקחתי על עצמי את כל המעטפת, הניהול היומיומי. העפתי את הנוהג הקלוקל לאכול בורקסים, ובטרקלין תמיד היו פירות חתוכים, אגוזים ותמרים. זה היה כל כך מוצלח שביבי הציע לאמץ את זה גם לישיבות הממשלה - וגם שם העפתי להם את כל המשקאות המוגזים והפיתות לטובת מים, יוגורט, פירות".
ופרס היה ממושמע? עם אפס חטאים?
"הוא היה מודע. הוא היה נשקל בכל בוקר, ברגע שהעלה במשקל, הוא דילג על ארוחה".
לפני שלוש שנים, לאחר מותו של פרס, החליטה להקים אגודת ידידים שתקדם את פעילות המרכז כנושא דגל החדשנות. "חדשנות לבדה יכולה ליפול לידיים הלא נכונות ולהיות הרת אסון. זה חייב להיות ביחד עם ערכים. בשנים שעבדתי לצדו יצרתי נטוורק גלובלי, עם שדרה רחבה של חברים, וכשפניתי אליהם בעניין האגודה - כולם התגייסו מיד". את מרכז החדשנות היפהפה תכנן האדריכל מסימיליאנו פוקסס האיטלקי ביחד עם האדריכל יואב מסר הישראלי. חמש קומות בגבעת עלייה ביפו, מול הים.
היא גייסה לשורותיה את הצמרת העסקית, סגול, פדרמן, אקירוב, אנג'ל ועוד רבים. לפני חודשיים הקימה את הסניף הבריטי: "אני מאמינה שבשנה הקרובה נפתח סניף גם בצפון אמריקה".
ברטל, קטנה וקוקטית, מטופחת ונמרצת, מקפידה על הדברים הקטנים ומיומנת בכישורים חברתיים מתקדמים, משהו שאתה לומד אחרי שנים של התחככות בסגל דיפלומטי. היא מציגה את האורחות, מציצה לתנור, דואגת ששירי בתה והכלה עדן (שנשואה לבנה דור) ימזגו פרוסקו מבעבע, שולפת מהמדף את הספר האחרון של האורחת גליה לפידות. מכאן היא מראה לי ברכה שכתב לה פרס, משתיקה את המוזיקה בפקודה לאלכסה, ובחן רב מדלגת בין כולן, מחמיאה ומתעניינת.
כל האורחות שכינסה ברטל חברות בכמה עמותות, תורמות ומקדמות אג'נדות חברתיות. באלגנטיות הן מתחמקות משאלות על כסף, ומעדיפות לדבר על המפגשים עם ישראל השנייה, על שינויים קטנים שהן מצליחות לחולל בעמותות שהן שותפות בהן. כולן מודות שליונה לא אומרים 'לא', ולכן התגייסו לאגודת הידידים. מתיישבות בחופשיות: הפסלת מיכל פורר ויו"ר אגודת הידידים של תיאטרון הקאמרי; הניה נור מחברת הפרסום והשילוט, עתליה שמלצר (בעלי קבוצת שלמה סיקסט שמעסיקה כיום למעלה מ-5,000 עובדים); הפסיכולוגית השיקומית דליה נאמן (לאחרונה הצליחה להוביל להתמחות סטאז'ר עם שיתוק מוחין); המשוררת גליה לפידות, בת שבע בובליל (מבעלי רשת קלאב הוטל); יעל ביבי, יועצת התקשורת; ואפרת דובדבני, מנכ"לית מרכז פרס לשלום ("אנחנו אחיות בדם").
"מעולם לא חשפתי את ביתי בפני התקשורת", פותחת ברטל בפתוס, "אבל כולכן כאו חברות ושותפות לדרך. כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם, ואני מאמינה שביחד נוכל ליצור פה מקום מדהים. אגודת ידידים זה לא מפגש של קפה ומאפה".
מה את בעצם מצפה מהן?
"לקדם רעיונות. אין כמו מראה עיניים. אנחנו תחת מתקפת BDS וכל מי שמגיע למרכז ורואה את חזון הסטארט-אפ ניישן של פרס, מושפע מזה. כל משתתפי האירוויזיון היו במרכז, אחרי שניסו להניא אותם מלהגיע לתחרות בארץ. אבל הם באו, וראו שהמציאות אחרת. אני מאמינה בחוגי ידידים, בלעדיהם לא הייתה תרבות בארץ. הם מגייסים כסף ולבבות כדי לקדם דברים טובים".
הביוגרפיה של ברטל שזורה בשליש האחרון של חייו של פרס - כנשיא וכמדינאי שלא נח לרגע. הטמפרמנט הזה דבק בה. "כולם ביקשו לפגוש אותו, האפיפיור זימן אותו לשיחה על הרעב בעולם, מסי הגיע לשחק כדורגל עם ילדים פלסטינאים ויהודים, וגם הנסיך וויליאם, ליוויתי אותו לפגישות חשאיות בכל העולם".
תפריט דל בשומן ונתרן
מרקיות קטנות עם מרק פטריות סמיך, להלן הנזיד, מחממות את הלב. ברטל, משל הייתה דיאטנית מוסמכת, מעודדת אותנו: התפריט היום דל בשומן, דל בנתרן, בריא וחלבי, עם הרבה תבלינים טריים, שפע ויטמינים, אבץ ומינרלים חיוניים. תשכחי מפחמימות ריקות, אני מהרהרת, ומהר מאוד מגלה שאפשר ליהנות בלי. התפריט (במסגרת) נראה כמו טייק אוף על אייל שני. המנות הראשונות עולות על השולחן, הכול מדוד ומזמין אכילה מרוסנת. הקפרזה הקלאסית של עגבניות־מוצרלה־בזיליקום מקבלת פיתוח חדשני עם זילופי שמן כמהין ארומתי, ולצדו סלטים בריאים, טריים ופטריוטיים, יבול מקומי.
מנות עיקריות: דג ים בתנור, דלעת ערמונים ממולאת באורז ופטריות, מנה מצוינת במיוחד ממתכון של הבת שירי, מנה עדינה של בצלים ממולאים בדגנים ועשבי תיבול, לחמניית כוסמין קלילה.
הקינוחים כבר מוגשים בסגנון חופשי, צלחת פורחת של פרוסות אננס טרי, שלא יחסר אבץ, עם זילוף אלכוהולי של קוניאק רמי מרטן, ושבבי מרציפן דקיקים שהיד מנקרת בהם בחוסר נימוס שעוד יכול לעורר משבר דיפלומטי. יופי של מנה. הטראפלס הנפלאים של הכלה עדן המהנדסת, שיש בהם טחינה ומאובקים בקקאו, נחטפים, ולכולן בקושי נשאר מקום לעוגת הגבינה.
מתכונים
ערמוני עדן
מרכיבים
5 דלעות ערמונים קטנות ועגולות
למלית: סלסלת פטריות יער טריות / 2 שיני שום / 100 גרם ערמונים קלופים קלויים / כוס וחצי אורז בסמטי / 2 כפות רוטב סויה / כף דבש / כפית שטוחה מלח / קורט פלפל לבן / שמן זית כתית מעודן
אופן ההכנה
חוצים את הדלעות ומנקים את הגרעינים עם כף בעדינות. מתיזים עליהן שמן זית ואופים בתנור מחומם לֿֿ-200 מעלות, 35 דקות. קוצצים את הפטריות.
מכינים את האורז עם כל התבלינים ו-2.5 כוסות מים רותחים. מקפיצים את הפטריות עם מעט שמן זית ובצל ומוסיפים לאורז.
כשהתערובת מתקררת מעט, ממלאים הדלעות ומכניסים לתנור לעוד 10 דקות.
סלט מתנה
מרכיבים
ראש כרוב קצוץ / קופסה של גרעיני רימון / 5 כפות גרעיני חמניה / מיץ מ-2 קלמנטינות / מלח גס / פלפל לבן.
אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים, מכניסים למקרר לחצי שעה. מגישים.
ביסקוטי בריאות
מרכיבים
350 גרם קמח / 1 כפית אבקת אפייה / 1/2 כפית סודה לשתייה / 1/2 כפית מלח דק / 3 ביצים L / 200 גרם סוכר לבן / 2 שקיות סוכר וניל / 2 כפות ליקר / 100 גרם חמוציות / 100 גרם פקאנים / 100 גרם אגוזי לוז
אופן ההכנה
מחממים תנור ל-170 מעלות. מנפים יחד את החומרים היבשים לקערה. בקערה שנייה טורפים את הביצים עם סוכר, סוכר וניל וליקר. יוצקים את הנוזלים לקערה עם החומרים היבשים ומערבבים לקבלת בצק דביק. מערבבים פנימה את האגוזים והשקדים.
בידיים רטובות יוצרים 2 נקניקים באורך כ-30 ס"מ. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 30 דקות, או עד שהכיכרות זהובות ויציבות למגע. מצננים לגמרי. אל תדלגו על שלב הצינון - אחרת הכיכרות יתפוררו ויהיו קשות מאוד לפריסה. אפשר אפילו לחכות ליום המחרת כדי להמשיך את ההכנה.
פורסים בסכין לחם לפרוסות דקות ומניחים על רשת. מחזירים לאפייה נוספת לייבוש, בחום של 140 מעלות למשך 25 דקות, עד שהפרוסות יבשות לגמרי.
מצננים לחלוטין ומגישים עם כוס קפה ליד, לטבילה.
טראפלס חיזוק
מרכיבים
2 חפיסות שוקולד מריר 85% / כוס טחינה גולמית / כף דבש
אופן ההכנה
ממיסים את השוקולד במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים היטב עם הטחינה והדבש. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת או לתבנית סיליקון פרליני שוקולד, ומקפיאים לפחות לשעתיים.
מפזרים מעל קקאו בנדיבות.