גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא הובילה את המאבק על זכות הנשים בסעודיה לנהוג, עכשיו היא כלואה בתנאים קשים

לוג'יין אל-הד'לול נאבקה במשך שנים על זכותן של נשות סעודיה לנהוג בעצמן, אבל בעוד שהאור הירוק המיוחל הגיע והמאבק צלח, היא הואשמה בפעילות נגד השלטון, והוכנסה לכלא ● בני משפחתה וחבריה מובילים מאבק חובק עולם לשחרורה

לוג'יין אל–הד'לול / צילום: שאטרסטוק
לוג'יין אל–הד'לול / צילום: שאטרסטוק

זה התחיל במרץ 2018. האקטיביסטית הסעודית לוג'יין אל-הד'לול, 30, מובילת המאבק על זכותן של נשים לנהוג בארצה, נעצרה. קצת כמו בסרט ריגול, היא נחטפה על ידי סוכני ממשל סעודים מאבו דאבי, שם שהתה לצורך לימודיה לתואר שני באוניברסיטת סורבון, ונלקחה בכוח למעצר במולדתה. כמה ימים מאוחר יותר היא שוחררה, אך נאסר עליה להתבטא ברשתות החברתיות או לצאת מארצה.

גם החופש היחסי הזה היה זמני ביותר. חודשיים מאוחר יותר - לאחר שמאבקה הארוך נשא סוף סוף פרי, ונשים סעודיות קיבלו אישור לנהוג מבלי שסכנת מעצר תרחף מעל ראשן - נעצרה אל-הד'לול שוב עם קבוצה של גברים ונשים, פעילים בתנועה לזכויות האישה. היא הואשמה בניסיון לערער את הסדר בממלכה, והוצגה כבוגדת על ידי גורמי תקשורת המקורבים לשלטון.

מאז ועד היום היא נתונה במעצר אכזרי, הכולל - על פי עדויות - הצלפות, מכות חשמל, פגיעות מיניות, איומים ברצח וחוסר ודאות הולך וגובר. בעולם המערבי היא נחשבת גיבורה, אולם בארצה שלה אל-הד'לול מואשמת בחתירה תחת היציבות, השלום והביטחון.

נלחמות על זכות בסיס

הסיפור של אל-הד'לול הוא סיפורן של נשות סעודיה כולן. בעוד במערב עדיין יש דרך לעשות בנוגע לשוויון בשכר, ייצוג במוקדי הכוח ובשיח הציבורי, נשים במזרח התיכון, ובערב הסעודית בפרט, נלחמות על זכויות בסיסיות הרבה יותר.

עד לאחרונה, כאמור, נאסר עליהן לנהוג. אל-הד'לול התפרסמה בזכות מאבקה הנחרץ לא רק לביטול האיסור הזה, אלא גם נגד שלטון הפטריארכיה ו'חוק האפוטרופסות' המקומי, שמצמצם את זכויות הנשים ומכפיף אותן לחסדי הגברים בחייהן. קשה להאמין, אבל בערב הסעודית נשים עדיין צריכות אישור חתום של אפוטרופוס גברי כדי להתחתן או לגור לבדן. עד אוגוסט האחרון הן נדרשו לאישור כזה גם כדי להנפיק דרכון או לטייל מחוץ לגבולות הממלכה.

אל-הד'לול הפכה סמל ואייקון ולאחת הפעילות המשפיעות ביותר בעולם הערבי על זכויות אדם בכלל, ונשים בפרט. יש אפילו המשווים אותה לסופרג'יסטיות שנלחמו על זכות ההצבעה לנשים בלונדון וארה"ב בשלהי המאה ה-19. כמוהן, גם המחיר שהיא נדרשת לשלם על מלחמתה (במעצרים, הוקעות ועינויים) הוא כבד מנשוא. במרץ האחרון הוכרזה כאחת מתוך שלוש אקטיביסטיות בפרס 'פן אמריקה' לספרות ולחופש הביטוי. "הנשים האמיצות האלה אתגרו את אחד המשטרים הכי מיזוגיניים שיש, ועוררו השראה עולמית בנחישותן לנהוג, לנהל את חייהן בעצמן ולשחרר את הנשים הסעודיות מדפוסי שעבוד ימי ביניימים שאין להם מקום במאה ה-21", נכתב בנימוקי הפרס.
הקמפיין של אל-הד'לול התבסס על פרסום ברשת, לשם נהגה להעלות סרטונים שבהם ראשה גלוי ואינו מכוסה כמנהג המקום, ודרכם העבירה את המסרים הפמיניסטיים שלה. פעם אחר פעם היא צילמה את עצמה נוהגת במכונית במחאה על חוסר הצדק המובנה בחוק. פעם אחר פעם השמיעה קול נגד העיוות שמתקיים כלפי נשים, וקראה לפעולה.

באחד הסרטונים דרשה מהממשל "שגיל ההסכמה עבור נשים ישתווה לזה של גברים", ואת ביטול "הרגולציה שמכשירה את שיטת האפוטרופסות". המסר האחרון שהספיקה להעלות בדף הפייסבוק שלה לפני המעצר הנוכחי היה: "אני אנצח. אולי לא מיד, אבל בוודאות".

לוג'יין אל-הד'לול

אנשים ללא קול

היא נולדה בערב הסעודית למשפחה הנחשבת ליברלית. אולם גם ביחס למקום הפתוח, יחסית, שממנו באה, תמיד בלטה בהיותה נון-קונפורמיסטית, כזו שמאתגרת את הדעות והמנהגים המקובלים ולא מסכימה עם החוק בהכנעה, אם היא סבורה שהוא נטול היגיון.
"לוג'יין תמיד הייתה אמיצה מאוד ושנאה חוסר צדק", סיפרה לינה אחותה. "כשאמרו לה 'תרגיעי, זה יקרה בסוף, אל תנסי להחיש דברים', היא ענתה: 'כבר 20 שנה שאנחנו שותקות, ונשים עדיין לא יכולות לנהוג ולנהל את חייהן. לא רוצה לחכות יותר, דברים צריכים לקרות ואנחנו צריכים לפעול'. היא הייתה משוכנעת שצריך לפעול עכשיו.

"מילדות לוג'יין הייתה זו שכל האחים הולכים אליה לקבל עזרה ועצה", הוסיפה האחות, ושיתפה בסיפור שמייצג את אופייה של אל-הדלול: "כשהייתי בת 14 רציתי נואשות לקחת שיעורי אגרוף. בסעודיה אמנויות לחימה הן נחלתם של גברים. פתוחים ונאורים ככל שהוריי יהיו - מסורת לעתים חזקה מהיגיון בריא, ואמי סירבה לקחת אותי.

"הייתי נסערת, והלכתי לדבר עם אחותי. היא מיד הגיעה בסערה להתעמת עם אמא שלנו. 'למה אחותי לא יכולה לקחת שיעורי אגרוף?', היא שאלה, בקול שהיה כל כך אופייני לה: ישיר, בוטח וטיפה מאיים. 'למה החוקים כאלה? מי קבע אותם ולמה הם לא יכולים להשתנות?'.
"לאמי לא היו תשובות. למי יכולה להיות תשובה טובה לשאלה 'מדוע בנות לא יכולות לעשות כך וכך?'. שבועות ספורים לאחר מכן כבר הייתי בזירת האגרוף, אבל אף פעם לא למדתי להילחם היטב כמו אחותי. כשלוג'יין נלחמת זה עבור אנשים ללא קול, עבור נשים וילדות סעודיות".

האקטיביזם שלה החל למשוך את תשומת לב הממסד לפני כשש שנים, כששבה מקנדה, שם למדה צרפתית וספרות לתואר ראשון באוניברסיטת בריטיש קולומביה. היא חזרה לסעודיה כדי להתמודד עם הביקורת על כך שהיא מדברת על זכויות נשים ממרחק, בזמן שהיא עצמה בטוחה ומוגנת.

היא לא בזבזה זמן יקר ומיד פנתה להעביר מסר ברור: אביה, קצין לשעבר בחיל הים הסעודי שהגיע לקבל את פניה בשדה התעופה, מסר לה את מפתחות מכוניתו וצילם אותה נוהגת את הדרך הביתה, מחויכת.

"זוהי לוג'יין אל-הד'לול שהגיעה חזרה ממש עכשיו ונוהגת שמחה ומאושרת הביתה", נשמע קולו של האב בסרטון. הוא, כמו שאר בני משפחתה, תמך בבתו לאורך כל הדרך. בהמשך קיבל פנייה משר הפנים בכבודו ובעצמו, ונדרש לא לאפשר לה יותר גישה למכוניתו.

האקס המיתולוגי עצור

מי שעוד תמך מקרוב במאבקה של אל-ה'דלול היה בעלה לשעבר, פאהד אלבוטיירי, 34, קומיקאי, שחקן ותסריטאי. הוא היה הראשון לעשות סאטירה מקצועית בסעודיה ובמפרץ הפרסי, והסרטונים שהעלה בערוץ היוטיוב שלו בנושאים חברתיים פוליטיים זכו למיליוני צפיות. הוא הופיע גם בארה"ב, וכונה על ידי ה'וושינגטון פוסט' 'ג'רי סיינפלד הסעודי'.

הוא לא הסתפק בתמיכה פאסיבית באשתו, אלא אף התראיין לצדה, הצהיר בהזדמנויות שונות כי הוא גאה בה ותומך בכל מעשיה (ועל כך זכה למטח ביקורת בעצמו), ואף הפיק סרטון שהפך לוויראלי תחת הכותרת 'נו וומן נו דרייב', כפרפרזה לשירו של בוב מארלי. בני הזוג נפרדו ב-2018, והשמועות מספרות שזה קרה בעקבות לחץ הרשויות. כיום אלבוטיירי, כמו האקסית שלו, נתון במעצר.

בדצמבר 2014 נעצרה אל-הד'לול ל-73 ימים בעוון חציית הגבול בין איחוד האמירויות לערב הסעודית. בנסיעה זאת היא הקליטה את עצמה אומרת: 'שלום, אני לוג'יין אל-הד'לול, נוהגת עכשיו במכונית שלי והולכת לנסות לחצות את הגבול הסעודי. יש לי רישיון נהיגה מאיחוד האמירויות, ואני עושה את זה כחלק מהקמפיין לביטול האיסור על נשים לנהוג'. לאחר המעצר הועבר המקרה שלה לבית המשפט לטרור, לא פחות, אך היא שוחררה ללא פסק דין.

בראיונות שנערכו עמה מאוחר יותר, תיארה את התקופה הזאת בכלא כמעשירה בזכות לוחמי זכויות אדם שפגשה שם. התנהלותה עוררה אמוציות רבות, ולצד התמיכה הגדולה שזכתה לה היו לה גם מבקרים רבים. אחד הקיצוניים שבהם, מנחה באחד מערוצי הטלוויזיה הסעודית, אמר בשידור כי היה פועל נגדה עם אר.פי.ג'י.

ב-2015 החליטה האקטיביסטית הצעירה להתמודד בבחירות לרשות המקומית בריאד. אלו היו הבחירות הראשונות שבהן הורשו נשים להשתתף, בעקבות הוראה של המלך המנוח עבדאללה. אלא שמהר מאוד הוכנס שמה לרשימה השחורה - לצד פעילות פמיניסטיות נוספות - והיא הוכרזה כלא כשירה למירוץ.

קמפיין משפחתי

בחודשים הראשונים לאחר מעצרה הנוכחי שמרה משפחתה של אל-הד'לול על שתיקה, במטרה להגן עליה. בהמשך חלחלה ההבנה שלא מדובר בטקטיקה יעילה במיוחד, בוודאי לא כזאת המונעת מסוכני הממשל להתעלל בה, אולי אפילו להיפך. עכשיו האחים מדברים מעל כל במה אפשרית, מהדהדים את מה שעברה ועדיין עוברת בכלא, וקוראים לציבור לדבר, לשתף ברשתות החברתיות ולחתום על עצומות.

פעילים במיוחד הם האחים שמתגוררים במדינות מערביות: אחותה הצעירה לינה, שחיה בבריסל, ואחיה המבוגר וואליד, שחי בטורונטו.
במרץ האחרון הגיע וואליד אל-הד'לול לקונגרס האמריקאי כדי לשטוח שם את מסע ייסוריה של אחותו בכלא הסעודי. בחשבון הטוויטר שלו כתב כי מדובר בהתעללות שיטתית: "זה גורם לי לבחילה. אחותי הקטנה מספרת שמצליפים בה, בועטים בה ומחשמלים אותה על בסיס קבוע. העינויים האלה מתקיימים במרתף שאליו היא נלקחת עם עיניים מכוסות, בתא מטען של מכונית".

בתחילה, כך סיפרו האחים, לא ידעה אל-הד'לול אפילו מהי העילה הרשמית למעצרה ומה מכיל כתב האישום נגדה. על אף השמועות השונות והמשונות שהופצו על מהות העבירות שלה, בסופו של דבר התברר שההאשמות נגדה מתבססות ברובן על המחאה שלה, הקשרים עם העיתונות הזרה וארגוני זכויות אדם, ועל כך שניסתה להתקבל לעבודה באו"ם.

בשיחה עם 'הגרדיאן' הבריטי סיפר האח כי בתקופות מסוימות שהתה אחותו בבידוד, וכי היא 'זכתה' לעינויים הקשים ביותר וליחס המחמיר ביותר בהשוואה לעצורים האחרים. "זה מוכיח שהמדינה מודעת להשפעה שלה", אמר. עוד סיפר האח כי סעוד אל-קטאני, יועצו ומקורבו של הנסיך מוחמד בן סלמן, ביקר את אל-הד'לול בכלא, נכח בזמן העינויים, ואמר לה "אני ארצח אותך, אחתוך אותך לחתיכות ואשליך אותן לביוב. אבל לא לפני שאאנוס אותך".

גם בזמנים הקשים האלה היא נשארת מפוקסת וחרדה לגורלן של נשים: "אפילו כשהיא לא יכולה להיות עדה למה שקורה בחוץ, היא שואלת על הנשים במדינה ואם הן נהנות מהזכות לנהוג. היא חושבת עליהן אפילו כשהיא בכלא, וזה לא זמן לדאוג לאחרים", אומר אחיה.

מפגינות מול שגרירות ערב הסעודית בפריז קוראות לשחרורה של אל-הד'לול / צילום: רויטרס

תעלומת בן סלמן

באופן מפתיע, המעצר האחרון הארוך והאכזרי הזה מתקיים דווקא לאחר התחזקותו של הנסיך הצעיר בן סלמן בזירה הפוליטית. ביוני 2017 החליט מלך סעודיה למנות את בנו בן ה-30 (אז), שכיהן כשר ההגנה של הממלכה, ליורש העצר, במקום שר הפנים שהודח.

הרבה ציפיות ותקוות נתלו בבן סלמן הצעיר: לניקיון שלטוני, לרפורמות מתקדמות ולקידום מעמד הנשים הסעודיות. ואכן, שנה לאחר מינויו בוטל האיסור על נהיגת נשים, ובחודש אוגוסט האחרון נרשמה הקלה נוספת כאשר הוחלט כי נשים מעל גיל 21 לא יזדקקו לאישור של אפוטרופוס גברי להוצאת דרכון או לטיול בחו"ל. אלא שבמקביל נחטפו ונכלאו לוחמי זכויות אדם כמו אל-ה'דלול. באותה השנה גם נרצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, שנחשב למבקר בולט של הנסיך ובעל טור אישי ב'וושינגטון פוסט'.

חוקרי זכויות של האו"ם אמרו כי הראיות בפרשת הרצח מצביעות על אחריות נסיך הכתר בן סלמן ובכירים נוספים בממשל הסעודי, זאת הייתה גם מסקנתו של ה-CIA האמריקאי ושל שורה ארוכה של פוליטיקאים בכירים. הנשיא טראמפ, לעומת זאת, סירב להתנער מהנסיך השנוי במחלוקת, והתעקש כי "אלו רק תחושות", וכי לא ברור מי באמת עומד מאחורי הרצח. בינתיים, בן סלמן, שרצה להימנע מיחסי ציבור שליליים, העניק לילדיו של העיתונאי בתים יקרים וקצבה קבועה בת חמש ספרות, שנועדו להשתיק אותם ולמנוע מהם לבקר את הממלכה.

מי שמלכתחילה לא נסחפה לאופטימיות יתר עם היבחרו לתפקיד יורש העצר הייתה אל-הד'לול. בראיון ל'אקונומיסט' לאחר מינויו אמרה: "חופש הביטוי זה משהו שהובטח לנו על ידי הממשל, אבל בפועל זה לא שם. אנשים עדיין נאסרים על דעות מאוד נורמליות ורצון לזכויות מאוד בסיסיות".

על פי פרסומים בעיתונות המערבית, הוצע לאחרונה לאל-הד'לול דיל שיבטיח את שחרורה תמורת הלבנת הממשל. היא התבקשה לחתום על מסמך שבו היא מכחישה כי עונתה במהלך מעצרה, כמו גם לצלם סרט וידיאו שבו היא מודה בכך בקולה. אל-הד'לול, כך על פי ציוץ של אחיה וואליד, שצוטט בעולם בהרחבה, הסכימה לחתום אך לא להצטלם. "זו הייתה דרישה לא ריאליסטית", אמר האח.

נכון להיום, המלחמה על שחרורה נמשכת: הראפרית האמריקאית ניקי מינאז' נענתה לבקשת ארגוני זכויות אדם, וביטלה קונצרט בערב הסעודית כמחאה על מעצרה של אל-הד'לול. "תמיכתי נתונה לזכויות נשים, לקהילה הלהט"בית ולחופש הביטוי", נכתב בהודעה שהוציאה הזמרת. גם המשפחה לא עוצרת, ועל אף הסיכון הכרוך בכך, ממשיכה להשמיע את קולה מעל כל במה אפשרית: "הם (השלטון הסעודי) צריכים להכיר בכך שהצדק ייעשה יום אחד", אומרת אחותה לינה, "אבל כדי שזה יקרה, על אנשים להשמיע את קולם".

עוד כתבות

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

על רקע החשש בישראל: מסר ההרגעה של שליח הנשיא

וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

4 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר