גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוספת מתכווצת: בעלי דירות בפינוי-בינוי ייאלצו להסתפק בפחות

מסמך מדיניות חדש שהפיצה הרשות להתחדשות עירונית ושהגיע לידי "גלובס", מיישר קו עם עיריית ת"א וקובע לראשונה כי תוספת "ראויה" לשטח דירה בפרויקט פינוי-בינוי היא 12 מ"ר • עם זאת, יזמים שיציגו רווחיות גבוהה יוכלו לתת לדיירים דירות גדולות יותר

הריסת בניינים ישנים בבת ים /  צילום: כדיה לוי
הריסת בניינים ישנים בבת ים / צילום: כדיה לוי

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית קובעת מדיניות חדשה שמצמצמת את התמורות שיקבלו בעלי הדירות המשתתפים בפרויקטים של פינוי-בינוי. אם עד כה הנוהג היה, שדיירים שמקדמים פרויקטים מסוג זה, יקבלו דירות בשטח שגדול ב-25 מ"ר משטח הדירות המקוריות שלהם, כעת הדירות החדשות יגדלו ב-12 מ"ר בלבד מדירות המקור. זאת למעט במקרים שמדובר בדירות קטנות. ועם זאת, הרשות ממליצה על קביעת תקופת מעבר, לפיה תוכניות שנדונו בוועדות לתכנון ולבנייה במהלך שלוש השנים האחרונות ימשיכו להתבסס על התקן הישן.

בימים האחרונים, כך נודע ל"גלובס", שלחה הרשות להתחדשות עירונית, למנהלות ההתחדשות העירוניות שיושבות ברשויות המקומיות ושכפופות לה ולמוסדות התכנון, מכתב ובו עמדתה בתחום התמורות הראויות לדיירים במיזמי פינוי-בינוי. זאת על רקע פרסום טיוטת התקן השמאי 21 על ידי השמאי הממשלתי, הקובע את מכלול התמורות שאמור להתקבל על ידי היזמים והדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית ופרסום מדיניות על ידי מספר רשויות מקומיות.

הכללים החדשים בפינוי בינוי

השטח סימן את המדיניות החדשה

בנובמבר 2012 פרסם משרד השמאי הממשלתי את התקן השמאי 21, לפיו התמורה הראויה לבעלי דירות בהתחדשות עירונית היא דירות ששטחן גדול ב-25 מ"ר מהדירות המקוריות. עם הזמן התקבלו טענות שהתמורה הזו, ששווה ערך לתוספת חדר וממ"ד, לא כולל מרפסת, מחסן ומקום חניה - גבוהה מדי. ברבעון האחרון של 2019 כמה רשויות מקומיות קבעו מדיניות עצמאית בנושא.

בנובמבר האחרון אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב את מסמך מדיניות ההתחדשות העירונית, שבמידה רבה "אותת" לכל השוק את הכיוון החדש. לפי המסמך, דירות במיזמי פינוי-בינוי יגדלו ב-12 מ"ר במקסימום, וכי לדירות ששטחן קטן מ-60 מ"ר, תעשה השלמה ל-60 מ"ר בלבד, לא כולל מרפסת.

כן נקבע שייערך נספח חברתי, במימון העירייה, שיבחן את צורכי התושבים.

באותו חודש אישרה גם מועצת עיריית פתח תקוה מסמך מדיניות להתחדשות עירונית בשטחה, שקובע אף הוא רף של 12 מ"ר (כולל ממ"ד) כתוספת לדירות קיימות. במסמך העירוני אף נקבע כי פרויקטים של פינוי-בינוי יכללו 20% דירות קטנות בשטח של עד 75 מ"ר. גם בנתניה קידמו מהלך דומה.

בנוסף, משרד המשפטים מקדם מזה מספר חודשים עדכון לתקן 21, ובדצמבר פרסם את הטיוטה שלו שצמצמה את התמורה לבעלי הדירות מ-25 מ"ר, למרווח של 12-25 מ"ר.

כעת גם ברשות להתחדשות עירונית, שהוקמה ב-2016 ושמנוהלת על ידי חיים אביטן, מבהירים את עמדתם בנושא, ובמידה רבה מיישרים קו עם תל אביב ושאר הרשויות המקומיות.

חיים אביטן / צילום: תמר מצפי

"עמדת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית היא, כי תמורה ראויה היא תוספת של 12 מ"ר ומרפסת. תמורה זו משקפת תוספת של חדר ומרפסת, המהווה שיפור משמעותי באיכות החיים ובערך הנכס, בנוסף לשדרוג הנובע מעצם קבלת דירה חדשה, ממוגנת, מחוזקת, עם חניה ועל פי רוב גם מחסן", נכתב במכתב.

ועם זאת, מצוין בו כי, "התמורות בפועל יעוגנו בהסכם בין בעלי הדירות ליזם, וככל שניתן לצופף את הפרויקט באופן משמעותי, תוך שמירה על איכות תכנונית ראויה, כך שהרווחיות ליזם היא מעבר למינימום הקבוע בתקן 21, מצופה שהתמורות בפועל לבעלי הדירות יהיו גדולות יותר ("חלוקת עושר")", נכתב במסמך המדיניות החדש של הרשות.

"המקרה שבו יזם מרוויח יותר, הוא המקרה יוצא הדופן", אומר ל"גלובס" גורי נדלר, מנהל אגף תכנון ברשות. "אנחנו כבר מכירים את השוק, ואנחנו מכוונים לסטנדרט שבו הדייר יקבל 12 מ"ר ומרפסת. באופן עקרוני אם התכנון יהיה מוצלח, אז מן הראוי שהרווח הנוסף יחולק גם עם בעלי העניין האחרים - גם שהדיירים יקבלו יותר מ-12 מ"ר וגם שהעירייה תקבל היטל השבחה. אבל חשוב לי לחזור על זה, שהמצב הזה אינו יומיומי, ומה שצריך להוביל זה התכנון הנכון. אגב, המו"מ הזה קיים כבר היום בהיטל השבחה. כשרואים שהרווח של היזם גדול - מחייבים בהיטל, וכשהוא נמצא במינימום - נותנים לוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה אפשרות לשקול, האם יינתן פטור מהיטל השבחה", אומר נדלר.

הרשות מדגישה במכתב, כי במקרים שבהם הדירות המקוריות מוגדרות "קטנות במיוחד" ושטחן עד 52 מ"ר, מוצע להגדיל את תוספת השטח לעד 25 מ"ר, קרי לדירה בגודל מינימלי של 65 מ"ר.

"המקסימום של 25 מ"ר הוא הקובע, ואם למישהו יש דירה בשטח 30 מ"ר, הוא יקבל דירה בגודל של 55 מ"ר. אני חושב שמדובר בתוספת משמעותית, והדירה במצב כזה הוכפלה בגודלה. בבדיקות שעשינו הגענו למסקנה, שדירת 3 חדרים ראויה צריכה להיות בשטח של 65 מ"ר", מסביר נדלר.

תמורה ראויה גם לבעלי נכסים מסחריים

המכתב לא מפרט את נוסחת השווי לתמורה של בעלי נכסים מסחריים. כידוע בחלק ממבני השיכון הישנים, ישנן חנויות בקומות הקרקע. בטיוטה לעדכון תקן 21, השמאי הממשלתי מדבר על השוואתן ליחידת דיור. עמדת הרשות להתחדשות עירונית, לעומת זאת, מורכבת יותר והיא כותבת, כי "ככלל, יש לקבוע תמורה ראויה, שתשקף את שווי הנכס המסחרי, תוך שאיפה ליצור איזון ושוויון בגובה התמורות היחסי מול בעלי הדירות". ככל הנראה, עמדה זו נובעת מניסיון העבר, שבו בחלק מהמקרים, מי שהיקשה על קידום פרויקטים של התחדשות עירונית, היו בעלי החנויות.

"בנושא של נכסים מסחריים, אין עוד הרבה ניסיון, ויש שאלות ספציפיות, כגון האם בעל הנכס הוא גם זה שמפעיל אותו, או שהוא משכיר את השטח למישהו אחר. המטרה הייתה שלא להיכנס לזה, אלא לסמן את העיקרון המרכזי שלפיו יש לפעול, והעיקרון הזה הוא, שבאופן יחסי התמורה לבעלי הנכסים המסחריים צריכה להיות דומה לזו שיקבלו בעלי הדירות", מסביר נדלר ומציין, כי עדיין ב-80% מהמבנים המיועדים לפינוי-בינוי אין שטחים מסחריים.

על מנת להגדיל את הוודאות, המדיניות החדשה, כך נכתב, לא תחול על תוכניות שנדונו בוועדה המקומית בשלוש השנים האחרונות ושהתבססו על הגדלת שטח הדירות מעבר ל-12 מ"ר. זאת מתוך הבנה, כי ברגע שהוועדה המקומית תודיע ליזם ולדיירים שהגיעו להסכמות, בהתבסס על תוספת גבוהה מ-12 מ"ר, כי עליהם להצטמצם, תגדל הסבירות שהפרויקט יבוטל או יידחה בשנים רבות. 

יפעת שאשא ביטון / צילום: ישראל סלם

"מדובר במשולש - יש יזם, דיירים ועירייה, ולכן קבענו הוראות מעבר, שאם יש הסכמה של כולם מהשנים האחרונות, ולא משהו עתיק שעבר זמנו, אנחנו חושבים שיש להמשיך עם ההסכמות הקיימות ולא לשנות עכשיו את הסיכומים. אבל אם רק היזם והדיירים הגיעו להסכמות ביניהם, בדרך כלל הם מתנים אותן בהחלטות של ועדות התכנון", מסביר נדלר שמבקש להוסיף כי "עם כל הצער, יהיו כאלה שיצטרכו לשנות את ההסכמות שלהם, אבל זו אינה מכשלה. כבר היום יש ועדות שמחליטות החלטות דומות, שמאלצות את הדיירים והיזמים לחזור אחורה ולהתמודד עם זה".

שרת הבינוי והשיכון, ד"ר יפעת שאשא-ביטון, מסרה כי "עשינו היום צעד נוסף בדרך להסדרת תחום ההתחדשות העירונית ומהלך נוסף המסייע לאזרח בתהליכי ההתחדשות. פרסום של סטנדרט אחיד ושקוף יסייע הן לאזרח והן ליזם לעמוד על זכויותיו בתהליך של התחדשות עירונית, יחזק את הוודאות בפרויקט ויפיג חששות או אי בהירות המלווים לעתים פרויקטים מסוג זה. התחדשות עירונית מהווה את עתיד שוק הדיור בישראל. נמשיך לעשות כל שביכולתנו להסדיר את התחום ולהקל על כל הצדדים הנוגעים בדבר".

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?