רה"מ נתניהו נפגש לראשונה עם שליט סודאן; יפעל לקידומה בעולם

עפ"י הערכות, אחד הצעדים הראשונים לכינון יחסים בין ישראל לסודאן יהיה מתן אפשרות למטוסים ישראלים לטוס מעל סודאן • באוגנדה בוחנים העברת השגרירות לירושלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום בקמפאלה עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני, ועם שליט סודאן עבד אלפתח אלברהאן, המדינה המוסלמית האפריקאית. מדובר בפגישה ראשונה מסוגה, הפורצת דרך לכינון יחסים בין המדינות.

בפגישה עם אלברהאן, שהדיח לפני שנה את עומר אל בשיר בהפיכה צבאית, סוכם בין השאר על שיתוף פעולה לקראת החלת יחסים בין המדינות, מה שהוגדר "נורמליזציה". נתניהו הבטיח לשליט הסודאני כי יפעל לקידומה ולהכרה עולמית בה, לאחר שהייתה מדינה מבודדת ומוקעת כמעט בכל העולם. בהודעה נאמר כי "ראש הממשלה נתניהו מאמין שסודאן נעה בכיוון חדש וחיובי, ורה"מ הביע את השקפתו זו בפני מזכיר המדינה האמריקאי. יו"ר מועצת הריבונות של סודאן, עבד אלפתח אלברהאן, מעוניין לסייע למדינתו לעבור תהליך של מודרניזציה על ידי הוצאתה מבידוד והצבתה על מפת העולם".

הפגישה בין השניים ארכה כשעתיים ואחד מהצעדים הראשונים שככל הנראה יוסכמו כבר בקרוב הוא מתן אפשרות למטוסים ישראלים לטוס מעל שמי סודאן ליעדים באמריקה הדרומית ובדרומה של אפריקה. גורם ישראלי בכיר אומר בעקבות הפגישה כי יש מגמה כללית של מדינות מוסלמיות, ערביות ואפריקאיות שרוצות בקרבתה של ישראל.

גורם בסביבת ראש הממשלה אומר כי הפגישה עם שליט סודאן והפומביות שניתנה להתחממות עם המדינה המוסלמית, תניב פירות בטווח הקרוב. לדבריו, לבד מהאפשרות לקווי טיסה מישראל מעל המדינה המוסלמית אפריקאית, תעלה לדיון סוגיית השוהיים הלא חוקיים מסודאן שנמצאים בישראל. לפי הערכות, מדובר ב-6,,000 עד 8,000 סודאנים, שעד כה לא ניתן היה להחזירם לארצם בנימוק של היעדר קשרים דיפלומטיים. כעת אם יכוננו קשרים כאלה המכשול הזה יוסר. עם זאת, כמחצית מהשוהיים הלא חוקיים הגיעו ממקומות במדינה המוגדרים על ידי האום כ"אזורים הנתונים בעימות", דבר שיקשה  על החזרתם לשם. יצויין כי בכנס של הליכוד שהיה בחודש שעבר דיבר נתניהו על חדשות קרובות בסוגיה זו, ואמר כי בקרוב יהיו חדשות.

סודאן כזכור הייתה בת בריתה של איראן ושימשה בסיס למחנות אימונים ולהעברת נשק לחמאס ולגורמי טרור אחרים באזור. לפי פרסומים בעולם, מטוסים, ככל הנראה ישראלים, תקפו שם בעבר שיירות שהובילו נשק לארגוני הטרור הפלסטינים. לאחר ההפיכה באפריל 2019 החלו היחסים להתחמם, והשליט החדש מבקש את עזרתה ישראל לצאת מהבידוד הבינלאומי ולשקם את המדינה הנמצאת במצב כלכלי ירוד.

"אתה תפתח שגרירות בירושלים ואני אפתח שגרירות בקמפאלה"

בפגישה עם נשיא אוגנדה הבטיח מוסווני כי אינו רואה סיבה שלא להעביר את שגרירות ארצו לירושלים: "אם חבר אומר: אני רוצה את השגרירות שלכם כאן ולא שם, אני לא רואה סיבה שזה לא יהיה כך. אנו בוחנים את הנושא".

בנימין ושרה נתניהו עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני ואישתו / צילום: חיים צח, לע"מ
 בנימין ושרה נתניהו עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני ואישתו / צילום: חיים צח, לע"מ

נתניהו אמר "יש שני דברים שאותם אנו רוצים להשיג, ודנו בהם בביקור הזה: הראשון הוא לכונן טיסות ישירות בין ישראל לאוגנדה. זה יאפשר לידידות שלנו לפרוח. ושנית, יש לי הצעה פשוטה, ויהיה לך זמן לשקול אותה, אדוני הנשיא, ידידי: אתה תפתח שגרירות בירושלים ואני אפתח שגרירות בקמפאלה. אנו מקווים לעשות זאת בעתיד הקרוב".

נתניהו הודה למוסווני על הסיוע בעידוד הקשר בין ישראל למדינות אפריקה האחרות. "כפי שאמרת, אנו גם משתפים פעולה באופן ישיר בתחומים רבים: בחקלאות, בחינוך ובחדשנות. הדבר היחיד שלא הצלחנו לשחזר בישראל הוא עומקו של הצבע הירוק באפריקה. הוא כל כך יפה ושופע, והוא מנחם כל כך. מה שמנחם ומה שמבשיל הוא שיתוף הפעולה בינינו בתחומים רבים, ואנו רוצים לעשות יותר, כולל בתחום הסייבר".

בחלק האחרון של הביקור הקצר באוגנדה הגיעו נתניהו ורעייתו אל טרמינל שדה התעופה הישן באנטבה, מקום נפילתו של אחיו יוני ז"ל במצע לשחרור בני הערובה מטיסת אייר פראנס שנחטפו לאוגנדה. נתניהו הניח זר ליד שלט הזיכרון המנצחי את הפעולה. קודם לכן אמר: "כל ביקור מרגש אותי מאוד. הוא פורט על נימי נפשי. נחתנו היום ליד הטרמינל באנטבה שם נהרג אחי, ושם הקמתם אנדרטה לזכרו ולזכר האחרים שמתו במבצע החילוץ הגדול. לעולם לא אשכח את ידידותך, ישראל לעולם לא תשכח את ידידותך".

ליד האנדרטה אמר נתניהו: "זו הפעם החמישית שאני עומד במקום הזה, מטרים ספורים מהמקום שאחי יוני נפל. זה תמיד מייצר נחשול של תחושות, של געגועים וגם של גאווה. כשרעייתי ואני באנו הנה עם שני בנינו, באחד הביקורים הנשיא מוסווני ערך כאן טקס אזכרה לחייל הנופל, שהיה באמת מרגש מאין כמוהו. אחר כך באוהל בצד שאלתי אותו - בכל זאת זה לא שגרתי שיקימו כאן מצבה לכוח זר שנכנס בכוח, וגם לקח את חייהם של חיילים אוגנדים רבים. הוא אמר: 'אני רוצה שתבין מה המשמעות של המבצע, אנחנו נלחמנו באידי אמין שטבח בחצי מיליון אוגנדים, היינו בג'ונגלים ושמענו על הפשיטה באנטבה והבנו אז שניתן לנצח את הרוע'. וזה מה שהמצבה הזאת אומרת מאחורי - שבאומץ ובכוח הנפש והגבורה ניתן להתגבר על כל רוע. אני חושב שזה מה שאנטבה מסמל וזה מה שבמידה רבה חייו של יוני סימלו וגם מותו".