גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מניע ארגוני ענק להעביר את מערך ה-IT שלהם ל-Data Centers?

הגידול העצום בכמויות המידע והנתונים שחברות וארגונים משתמשים בהם, מביא אותם לעבור ל-Data Centers ● מנהלים במכבי שירותי בריאות, בנק אגוד ורשת סופר-פארם, שהיו אחראים על מהלך שכזה, מספרים על ההחלטה לזנוח את חדר השרתים בחברה לטובת מתקן ייעודי לאחסון מידע

מעבר ל-Data Centers מאפשר לחברות להתרכז בערך המוסף העסקי שלהן / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
מעבר ל-Data Centers מאפשר לחברות להתרכז בערך המוסף העסקי שלהן / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בזק בינלאומי

עבור רבים, זוהי הבשורה הגדולה ביותר בעולם הטכנולוגיה נכון להיום: עוד ועוד חברות גדולות עושות את הצעד המתבקש מבחינות רבות, ומעבירות את המידע שבו הן מחזיקות לאתר אחסון ייעודי, ל-Data Center. 

חלק מהחברות הבינו כי "חדר שרתים" הממוקם אצלן במשרדים כבר אינו מספיק ולא מספק את מלוא צרכיהן ודרישותיהן; אחרות החליטו, בין אם בנפרד ובין אם כחלק מהמעבר ל-Data Center, להקים אתר Disaster Recovery) DR) לגיבוי, שיבטיח שכל מערכותיהן יפעלו כהלכה גם במקרה של תקלה נרחבת או של אסון בלתי נשלט.

אז מה מביא חברה לבצע צעד שכזה? מה עומד מאחורי הקלעים שלו, ואילו שיקולים מלווים את החברות הגדולות בדרך להחלטה על המהלך? שלושה מנהלי טכנולוגיה בארגונים גדולים מסבירים.

"ב-2009, החלטנו שאנחנו מוציאים את ה-Data Center מחוץ למשרדים שלנו", מספר אבירם אגמון, מנהל טכנולוגיות ראשי (CTO) של אגף מערכות המידע במכבי שירותי בריאות. "עד אז ה-Data Center שלנו היה בעצם קומת משרדים, וההחלטה לעבור ל-Data Center חיצוני נחשבה אז לחדשנית מאוד. עד לאותה תקופה העבירו בדרך כלל את האתר המשני, ה-DR, ואנחנו העברנו את האתר הראשי. היישום בפועל היה ב-2010".

את האתר הראשי שלה העבירה מכבי שירותי בריאות ל-Data Center של בזק בינלאומי, בתל אביב. "מדוע החלטנו על המעבר ל­-Data Center? כי נראה היה לנו שספק שיודע לתת שירותי אירוח (Hosting) יעשה את זה טוב יותר מאתנו במתקן ייעודי, עם אנשים שנמצאים שם סביב השעון, במקום שבנוי בשביל לספק שירות בתחום כזה", מרחיב אגמון. "אנחנו ארגון שחייב לשמור על רציפות תפעולית תקינה, וחדר מחשב בבניין משרדים כבר לא התאים לנו". יצויין כי ב-2017 העבירה החברה גם את האתר המשני שלה, ה-­DR, ל-Data Center אחר של בזק בינלאומי.

משה שמריהו, מנהל התפעול והתשתיות של בנק אגוד, מספר כי "אנחנו התחלנו בסביבות 2015 לחשוב על עתידו של חדר המחשב הקיים בבנק, בעקבות רגולציה שדרשה שהאתרים יוגנו ויהיו עמידים בפני אסון. ניצבו בפנינו כמה חלופות: בניית חדר מחשבים חדש, חיזוק המבנה שבו היה החדר הקיים או מעבר לאתר אירוח, ל-Data Center. בסוף, אחרי בחינה כוללת הוחלט לצאת לאתר אירוח". גם בנק אגוד בחר להתארח ב-Data Center של בזק בינלאומי, ביפו, המתפרס על פני 2,000 מ"ר, שמריהו מסביר מדוע: "השיקול העיקרי היה שמדובר במתקן שמתאים מבחינה מיגונית ומעבר לכך - שמיקוד העשייה של הבנק הוא לא בתחזוקת מידע וכל מה שמסביב לה. כשיש לך מתקן כזה, מוכן ואיכותי, שעומד בתנאים מחמירים מאוד, אין מתאים ממנו".

DATA CENTER NO.5: פתרון אחסון המידע המקיף של בזק בינלאומי. לפרטים הקליקו כאן>>

חברה נוספת שעושה שימוש נרחב ב-Data Center למטרות רציפות עסקית בעזרת בזק בינלאומי - הינה רשת סופר-פארם, רשת הדראגסטור המובילה בישראל, שנקטה במהלך רב שלבים.

"התחלנו כבר ב-2003 את התהליך על ידי שדרוג מערכות הליבה", מספר ז'אן-פול סטרוק, מתאם תשתיות טכנולוגיות של רשת סופר-פארם. "תחילה חיזקנו את האתר הראשי בהרצליה, שבו נמצאות המערכות הראשיות ומטה החברה שלנו, לאתר בעל מערכות כפולות ושרידות גבוהה.

"ב-2007, בהנחיית יוסי כהן, סמנכ"ל ארגון ומערכות מידע של סופר-פארם, הקמנו את הדור הראשון של אתר DR (אתר Business Continuity במונחים שלנו). בנינו עבורו חדר שרתים נוסף עם כל המערכות הנלוות (חשמל על פסק, גנרטורים, מיזוג אוויר, בקרה) באחד המתחמים של הרשת בראשון לציון.

"לקראת שנת 2011 החלטנו להעביר את אתר ה-Business Continuity של הארגון לאתר Data Center חיצוני מנוהל, חדש וחדיש - דור 2, שבו יהיו כל נתוני החברה ולפחות 50% מיכולת העיבוד של האתר הראשי. לטובת העניין נחתם הסכם לעשור, עד שנת 2021, עם בזק בינלאומי, ובמהירות פרסנו את המערכות המשניות באתר של בזק בינלאומי בפתח תקווה.

"בסוף 2017 ביצענו מהלך נוסף להקמת מערך דור 3, שהינו כפיל מוחלט של המערך הראשי של סופר-פארם (active-active) הן בכל הנתונים, הן בכל המערכות והן ביכולת לשאת את כל החברה (עם כל סניפיה - מעל 250 כיום בישראל) בצורה עצמאית ומלאה בשעת חירום ובשעת הצורך. גם בפעם הזו הוחלט ליישם את התכנון בעזרת אתר בזק בינלאומי והכפלנו את השימוש שלנו ב­-Data Center בחוות השרתים החדשה בפתח תקווה".

שוק ה-Data Centers נמצא במגמת צמיחה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

שמירה על שירות ועל רציפות, ובעיקר - ראש שקט

כפי שכבר בוודאי שמתם לב, שלושת הארגונים הגדולים הללו - שמייצרים מדי יום כמויות אדירות של מידע - בחרו כולם לאחסנו, ברמה כזו או אחרת, ב-Data Centers­ של בזק בינלאומי. כיום יש לחברה חמישה Data Centers בישראל, האחרון שבהם נפתח ממש בימים אלו בראש העין - בשטח של כ-1,000 מ"ר. מדובר ב-Data Center בעל קיבולת חשמל של 1.6 מגה-ואט, המקבילה לצריכה של 1,200 בתי אב בשימוש רגיל.

מדוע בחרו שלושת הארגונים הללו דווקא בבזק בינלאומי? כל אחד מהדוברים מספק הסבר משלו. "אנחנו מעניקים שירות מסביב לשעון, ולכן שמירה על רציפות תפעולית ותקינות של מערכות המידע היא דבר חשוב מאין כמותו עבורנו", אומר אגמון מקופת החולים מכבי. "אם אין מחשב - אין ארגון. הבנו שנושא Data Center חייב להיות לעילא ולעילא. הייתה לנו גם מחשבה להקים Data Center בעצמנו. עשינו בדיקה וראינו שאנחנו לא מספיק גדולים כדי שזה יהיה כדאי לנו - הרי מדובר בהשקעה גבוהה, וצריך להיות מומחים לעניין.

"היתרון בבזק בינלאומי הוא שהכול פשוט עובד כהלכה. הם עומדים במבחן התוצאה בשירות, באמינות, בתקינות המערכות. בסוף אנחנו והם נמדדים בכך שהכול עובד, כלומר אם אנחנו לא שומעים שום דבר - אז הכול בסדר. בבזק בינלאומי גם מקפידים על עמידה בלוחות זמנים, כל התקשורת עובדת כסדרה, מבצעים בזמן את מה שמסכמים, ועושים זאת על הצד הטוב ביותר".

"מבחינתי כיום כל ההתעסקות בסוגיית החשמל, בסוגיית האל-פסק, בסוגיית המיזוג - כל זה כבר בגדר nonissue", מוסיף שמריהו מבנק אגוד. "יש מתקן שאני אורח בו, ואני יודע שבזק בינלאומי מתחזקים אותו לפי הספר, על פי התקינה, שהם מבצעים בדיקות תקופתיות. האנשים שם גם מקצוענים יותר, כי זה העיסוק המרכזי שלהם - והכל עובד יפה.

עוד נקודה חשובה היא שהאתר לא קרוב אליי פיזית, אלא נמצא ב-Data Center שמרוחק מהאתר הראשי שלנו, ולכן הוא מוחשך, כלומר סגור לגישה חופשית, ואף אחד לא נכנס אליו. ככל שמגיעים פחות לחדר מחשב, יש פחות סיכוי שיהיו תקלות. נוסף על הכול, התשתיות של האתר הזה יציבות יותר בהשוואה לאתר הישן של הבנק. הוא גם פועל תחת עקרונות של יעילות אנרגטית, ולכן צריכת החשמל שלו פחותה - ומדובר בעלויות לא קטנות שנחסכות".

"אחד היתרונות הגדולים מבחינתנו היה היכולת לחתום על הסכם לתקופה ארוכה (עשור) בתנאים יציבים", אומר ז'אן-פול מסופר פארם. "אמנם המקום היה בתחילת דרכו בזמנו, אבל מבחינתנו זו הייתה קפיצת מדרגה. זה אתר מנוהל בצורה מקצועית, עם תשתיות חיוניות איכותיות (תקשורת מרחבית, חשמל על פסק, גנרטורים, מיזוג אוויר, בקרה), ויחס עלות תועלת טוב וכדאי. בראייה לאחור, כבר תשע שנים חלפו, החלטתנו הייתה מצוינת ובזק בינלאומי הוכיחה את עצמה בכל תחומי ה-Data Center".

הוא מוסיף כי בשנים האחרונות בעיקר, בזק בינלאומי הצליחה לגוון את ההיצע וסל השירותים שלה. "בזק בינלאומי הפיקה לקחים מכמה תקלות שהיו בתחילת הדרך, ועשתה את זה יפה מאוד - מאז אנחנו נהנים מיציבות השירות - במילים אחרות שקט תעשייתי".

לאן התחום הולך מכאן?

לסיום, אי אפשר שלא להתעכב על השאלה המעניינת באשר לעתידו של התחום: האם, במקביל לגידול המתמיד והאדיר של המידע הנצבר בידינו, בטח ובטח בידי הארגונים הגדולים, גם עולם ה-Data Centers יצמח עוד ועוד? מבחינת שלושת הדוברים, התשובה ברורה למדי.

"ה-Data Centers ימשיכו להיות שחקן חשוב בתחום, וייווצר מעין 'מיקס' בינם לבין שירותי הענן, שיעניקו גם הם עוד ועוד שירותים של ניהול המידע", צופה אגמון. "מה שבטוח הוא ש-Data Center בתוך ארגון הוא כבר עכשיו דבר חסר טעם, אלא אם כן אתה ארגון ענק. זו השקעה מיותרת".

"אני חושב שזו המגמה כרגע גם בארץ וגם בעולם", אומר שמריהו מצידו. "ארגונים מבינים שתחום ה-Data Centers הוא לא העיסוק העיקרי שלהם, ושאין טעם לבנות או להכשיר שטח משלך כ-Data Center. בראייה הכללית אני חושב שמעבר ל-Data Center כדאי יותר עסקית וכלכלית. לכן המגמה הזאת לדעתי תלך ותגדל. לאחרונה אני רואה יותר ויותר חברות שמבינות את הפוטנציאל הזה".
ז'אן-פול אוחז, גם הוא, בהשקפה של שני קודמיו: "עוד ועוד חברות יאמצו את הגישה שלא להחזיק אתכלמרכזי המידע אצלם, במתחם המשרדים. ניהול של מערכות אלקטרו־מכניות הינו מורכב ולכל הדעות אינו משחק. אחזקת שנאים, גנרטורים, מערכות אל פסק, מערכות מיזוג האוויר, מערכות גילוי וכיבוי אש, מערך בקרה ועוד - זה מקצוע בפני עצמו. אם אתה רוצה להתרכז בערך המוסף העסקי האמיתי שלך, עדיף לעשות שימוש ב-Data Center. אין ספק שנראה תחרות גדולה בשוק הזה בשנים הקרובות".

DATA CENTER NO.5: לנהל את כל מערכות ה-IT של הארגון ממקום אחד. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר