גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתאבדויות הן לא כל הסיפור: המציאות המורכבת של בית החולים סורוקה

בעקבות ארבעה מקרי התאבדות של רופאים ומתמחים בבית החולים סורוקה, "גלובס" משרטט תמונה מורכבת: מצד אחד בית חולים שנדרש, ולרוב מצליח, לעמוד בסטנדרטים של הגדולים במרכז - ומצד שני סובל ממחסור בתקנים ומעומסים כבדים • בתווך נמצאים אנשי הצוות, שנאלצים לעבוד יותר קשה ● האזינו

סורוקה, באר שבע / צילום: בר אל, גלובס
סורוקה, באר שבע / צילום: בר אל, גלובס

 

בית החולים סורוקה עלה בשבועות האחרונים לכותרות בעקבות ארבעה מקרי התאבדות של רופאים בכירים ומתמחים. גורמים שמכירים את המקרים טוענים אמנם שמקרי ההתאבדות לא היו קשורים בעומס או בתפקוד המערכת, ודאי לא כולם, ולכל אחד מהם היו גם הסברים אחרים, ובכל זאת, הם הפנו זרקור לבית חולים שנאלץ לעמוד בפני אתגרים מיוחדים. זו דרך יפה לומר שהמצב קשה, קשה מאוד. 

סורוקה פועל בסדרי גודל של בתי חולים גדולים במרכז ומצופה ממנו לספק את כל שירותי הרפואה המתקדמים ביותר לדרום הארץ. כמעט בדרך נס, נראה שסורוקה מצליח להתמקם קרוב מאוד לבתי החולים הגדולים במדדי בריאות ואיכות טיפול רפואי, ועם זאת הוא סובל מכל התחלואים הנובעים מהזנחת הפריפריה - עומס רב וצוות רפואי הסובל משחיקה יוצאת דופן. מי שסופגים את הפער בין המשאבים החסרים לתוצאות הטיפול הטובות יחסית הם אנשי הצוות.

"לא היה זמן לאכול"

כאשר ע', רופא צעיר מסורוקה, היה מתמחה, הוא מצא עצמו לא פעם בתורנות ארבעה סופי שבוע ברצף. "זה לא נפוץ, אבל זה קורה. שלוש תורנויות סוף שבוע בחודש זה אפילו לא נדיר, וגם לא שבוע שכולו תורנויות - כולל סוף השבוע. אתה עושה תורנות, מסיים מותש, חוזר הביתה לישון, מתעורר וחוזר לבית החולים. ואלו היו שנות ה־20 שלי. הייתי צריך להספיק לבלות, להכיר בת זוג, ואחר כך שנות הזוגיות הראשונות והטיפול בילדים. כאילו לא הייתי שם".

מתמחים בסורוקה עושים שמונה־תשע תורנויות בחודש בממוצע, לעומת חמש־שש במרכז. "גם בפוריה ובצפת התורנויות לא נראות ככה, כי הצוות אמנם קטן, אבל גם הביקוש", אומר ע'.

אם בסורוקה זמן ההמתנה לניתוחים מיוחדים או לטיפול במכשירים מיוחדים ארוך יחסית לשיבא או לאיכילוב, הרי שתושבי הצפון בכלל לא מנסים לקבל אותם קרוב למקום מגוריהם, ותוחלת החיים שם בהתאם. בזמן שמתמחה בסורוקה יתלוש שיערות עם המטופל כשייתקל בזמן המתנה מופרך לבדיקה רפואית יוצאת דופן, רופא בבית החולים גליל בנהריה ישלח אותו לרמב"ם.

איך נראו התורנויות האלה?

ע': "בכל הארץ התורנויות הן קשות, עם עומס חולים מטורף, וכמו בכל יתר הפרמטרים, אצלנו המצב גרוע יותר. לא היה זמן לאכול, לא היה זמן לפיפי, בטוח לא ישנתי במשך 26 השעות של התורנות. וכמובן, בעקבות זה רופאים עוזבים, והעול שוב נופל עליך. ואם מישהי יוצאת ממעגל התורנויות בגלל היריון ואחר כך חופשת לידה, אף אחד לא מחליף אותה. וזה רק בתורנויות - גם ביום עבודה רגיל יש לנו חצי ממספר הרופאים למטופל מאשר במרכז".

איך נראה המצב מנקודת המבט של המטופלים?

"הדבר המדהים הוא שבסוף המטופלים מקבלים טיפול שהוא לא רע, אבל הוא היה יכול להיות הרבה יותר טוב. אם לא תקצבו טכנאי רנטגן למחלקת הילדים בלילה, אז הילד צריך לצאת בקור מבניין הילדים וללכת לבנין המבוגרים לעבור את הסריקה. זה קורה רק בסורוקה. לעומת המרכז, יש לנו פחות מהכול פר מטופל. פחות מכשירי סריקה ופחות מזכירות ופחות אחיות. בכל חורף אשפזתי אנשים במסדרונות. זה לא רק לא נעים, זה מגביר סיכון לזיהומים.

"אני לא חושב שהמצב הזה יכול לגרום להתאבדות אצל אדם לא אובדני מלכתחילה. אבל הרופאים שלנו שחוקים, והם רופאים פחות טובים והם הורים פחות טובים".

חולים שאושפזו בסורוקה וגם באיכילוב, למשל, טענו שהיחס מצד הרופאים בסורוקה היה פחות נעים.

"מודה באשמה. אנחנו מרכזים כל משאב אישי בלשרוד ולתת את הטיפול. אין ספק שבימים שעשיתי תורנויות רצופות, הייתי פחות נחמד".

ע' לא רק מתוסכל, הוא גם כועס. "אני בטוח שזו החלטה. מישהו מחליט איך לתקנן את סורוקה ואיך לתקנן את בילינסון. מישהו מחליט כמה זמן יחיה אדם במרכז וכמה יחיה בדרום. אין תחרות לסורוקה בכל הדרום. לכן כאשר שירותי בריאות כללית, בעלת בית החולים, מחליטה היכן להשקיע, אני בטוח שמדגדג לה יותר לשים כסף היכן שיש מתחרים. גם מבחינת המדינה, התקצוב לא מספיק - חסרים תקנים גם באופן אבסולוטי יחסית ליכולת שלנו לתת רפואה סבירה, וגם יחסית למרכז".

הכללית, מצדה, מציגה נתונים שלפיהם הגירעון המתוקצב של סורוקה, כלומר, הגירעון שהיא סופגת, הוא הגבוה בין כל בתי החולים שלה - קרוב לחצי מיליארד שקל. כמו כן נמסר שבשנים האחרונות הושקעו או הוקצו להשקעה בשנים הקרובות יותר מ-500 מיליון שקל מכספי הכללית ומתרומות בתשתיות של סורוקה.

ומה חלקה של המדינה במצב?

"זה עניין של סדרי עדיפויות - בין הרפואה לתחומים אחרים, ובין הפריפריה למרכז", אומר ע'. תראי אילו מחלקות יולדות יפות נבנו במרכז. אומרים שזה משום שבתי החולים מתוגמלים על כל יולדת. גם סורוקה נהנה מתקציב עבור כל יולדת, אבל לאן תלך יולדת עם צירים מדימונה? במרכז אפשר לראות כיצד התחרות מתבטאת בתוצאה".

ר', גורם ניהולי במערכת הבריאות, מסביר כיצד נוצר מצב שבו התקינה בסורוקה אינה מספקת. "התקנים לא נקבעים לפי היקף האוכלוסייה, אלא לפי מספר המיטות והמחלקות. כלומר, אם יותר אוכלוסייה מגיעה לבית חולים שבו יש פחות מיטות, היא לא תטופל על ידי רופאים רבים יותר". סורוקה מתגאה ביחס מיטות למספר מאושפזים פוטנציאליים הנמוך בישראל.

אז מי החליט לא להגדיל את מספר המיטות והמחלקות?

"האוצר צריך לאשר את זה". ר' מכחיש את הטענה שהכללית משקיעה פחות בסורוקה לעומת בתי חולים אחרים שלה. "הכללית היא קופת החולים היחידה שלקחה על עצמה את האחריות על הפריפריה", הוא אומר. "כ-60%-70% מהפעילות הרפואית בדרום היא באחריות הכללית. האם מישהו חשב שצריך לתת לה יותר תקצוב פר אדם כי היא מתמודדת בפריפריה, היכן שלאוכלוסייה יש יותר מחלות רקע, יותר מחלות נרכשות, יותר תאונות והיא מגיעה לבית החולים במצב מחלה מתקדם יותר? אף אחד לא חשב כך".

ע': "בגלל כל התנאים הללו, הרופא בבית החולים סורוקה רואה יותר מוות. כל הרופאים רואים מוות, וזה תמיד נורא ותמיד קשה, אבל רוב הרופאים מתמודדים. לדעתי אנחנו רואים יותר מוות מרופאים אחרים".

ר' מצביע על הבדל נוסף בין סורוקה לבתי חולים אחרים: "בדרום לא הולכים לרפואה פרטית. התושבים ברובם לא יכולים לשלם לרפואה פרטית, ולכן היא גם לא מאוד התפתחה פה. אם במרכז האוצר מגביל את תקציבי בתי החולים וכך פולט אנשים לרפואה הפרטית והם מפסיקים להעיק לו על התקציב, הרי שבדרום הלחץ לא יעזור. אנשים יישארו במערכת ופשוט יקבלו טיפול פחות טוב. ולעומת זאת הרופאים עלולים להיות מתוסכלים כי הם לא יכולים להשלים הכנסה בפרטי, ולתת שם את הטיפול שהם מאמינים שהוא הטוב ביותר".

היעדר מרכזי טיפול נוספים מוביל גם למצב שבו לא ניתן להפנות מטופלים לבית חולים אחר כאשר יש עומס, כפי שניתן לעשות במרכז.

"אין מי שיאייש תקנים"

"סורוקה הוא ברירה יחידה והרופאים מרגישים את זה. אפילו אם המערכת אומרת לרופא, 'אולי תפחית תורנויות, אנחנו מודעים למצבך הנפשי', הרופא עונה 'אבל זה רק אני. אין מישהו אחר'".

ב-2011 דווקא נרשם שיפור, כפי שמעיד ע' בעצמו. "היו פתאום יותר תקנים ויותר מענקים לרופאים שבאו לדרום, והייתה תקופה אחרת. ואז שוב הייתה הידרדרות, ובתקופת מחאת המתמחים שוב חל שיפור. חתמנו אז על מסמך שמגביל לשש תורנויות בחודש. אבל אז פה ושם ביקשו עוד תורנות ועוד אחת, והמצב זלג חזרה למה שהוא היום. גם אצל האחיות המצב הוא אותו דבר".

בעיית הבעיות, אומר ר', היא שגם אם האוצר יאשר הגדלה של בית החולים (או בניית בית חולים נוסף בעיר. מיד נגיע לכך), הדבר יפתור כמה בעיות אך כנראה לא את המחסור ברופאים. "אין תקנים, אבל גם אם היו, לא היה בהכרח מי שיאייש אותם. הרופאים שגדלו ולמדו בצפון ובמרכז ומתגוררים שם, לא מתלהבים להגיע לדרום ואין ספק שכתבות כמו זו, ובטח כתבות שמנסות לרמוז כאילו העומס כל כך גדול שאנשים מתים ממנו, לא עוזרות בהקשר הזה. גם סטודנטים שלמדו בדרום לא נשארים לעבוד בדרום אם הם הגיעו לכאן רק כסטודנטים".

בדרום סבורים שהשינוי עשוי להגיע מהרחבת הפקולטה ללימודי רפואה באוניברסיטת בן-גוריון, שתשים דגש על קבלת תושבי הדרום, לאחר שנמצא שהסיכוי שיישארו בסביבה עם סיום התואר הוא הגבוה ביותר. כיום אין אפשרות להפלות בקבלה על בסיס מקום מגורים. ייתכן שניתן יהיה לפתוח תוכנית מיוחדת להכשרת כוח-אדם רפואי מהמגזר הבדואי - מהלך נחוץ גם משום שהבדואים הם פלח נכבד מהמטופלים והפערים התרבותיים מקשים עוד יותר על מתן שירות רפואי.

"המחסור בכוח-אדם צפוי להגיע בשנים הקרובות לשפל חסר תקדים", הזהיר מנכ"ל סורוקה שלומי קודש בדיון בכנסת. "עלינו לפעול בטווח הקצר עם המשך מענקים לרופאים שיעברו לדרום, ובטווח הארוך תעדוף של תושבי הדרום בקבלה ללימודי הרפואה באוניברסיטת בן-גוריון. לנגב יש יכולת לגדל את רופאי העתיד, שמחויבים, יכולים ורוצים להחזיר לקהילה".

הסיפור של סורוקה: עומד ביעדי הבריאות, אבל סובל מתחלואי הפריפריה

ע', למשל, לא שוקל אפילו לעבור בית חולים. "אני גר כאן. אני לא מתכוון לנטוש את הקהילה שלי. אם אעזוב, זה יהיה אולי כי אלך להיות רופא בקהילה, או אעזוב את המקצוע". ע' מקפיד להדגיש שאינו מאשים את הנהלת בית החולים בקושי של הצוות, וגם לא רואה הבדל בין ההנהלה שתחתיה עבד בתחילת העשור לבין זו שבראשות קודש, שנכנס לתפקידו ב-2018. "כולם מאוחדים למטרה משותפת - שיפור מצב החולים".

טענות נוספות נשמעו מעיתונאים על אווירה של חוסר שקיפות בניסיון להבין מה קורה בתוך המערכת.

"אני לא יודע מה מתווך החוצה, אבל כלפי פנים ישנו תחקיר מפורט ושקוף של כל אירוע חריג".

בית חולים פאנטום

ב-2014 החליטה ועדת אפק לבדיקת הפערים ברפואה בין הפריפריה למרכז על הקמת בית חולים שני בבאר-שבע, הפעם בכניסה הדרומית לעיר. אנשי סורוקה סקפטיים. "אבן הפינה שלו, שהונחה לפני שנים, כבר התפוררה וטבעה בחולות להבים", אומר ע'.

מנין הציניות? מהמציאות. ועדת אפק קבעה כי ב-2025 יידרשו בנפת באר-שבע 1,900 מיטות, שחלקן יתווספו לסורוקה אך כמה מאות מהן בבית החולים החדש. מהיכן יגיע כוח-האדם שיאייש אותו? לא ברור. ייתכן שהוא יפתח מקומות הכשרה רבים יותר לסטודנטים וסטז'רים, ובכך יתרום לבסוף להגדלת כוח-האדם.

המכרז להקמת בית החולים היה אמור להתפרסם עד ספטמבר 2016. ב-2017 הכריז סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, כי בתוך שלושה חודשים תחל הבנייה, אך רק בתחילת 2019 פרסמה הממשלה קול קורא, ולא מכרז, להתייעצות לגבי אופן הקמת בית החולים. מתחילת הבנייה יעבור עוד עשור עד שיהיה מוכן.

"יהיה מדהים אם יהיה כאן עוד בית חולים", אומר ע'. "תהיה תחרות על החולים, וגם על הרופאים. זה הרי עניין של סדרי עדיפויות. יכלו לבנות אותו במחיר של צוללת אחת. אני לא אומר אל תקנו בכלל צוללות. אבל על אחת או שתיים אי אפשר היה לוותר? אנשים מתים כאן. גם זה ביטחון המדינה".

קרה לך שאושפז אצלך מישהו חשוב? במסדרון שלך?

"לא. רגע, בעצם פעם הגיע ראש עיר או ראש עיר לשעבר. נתנו לו טיפול מועדף. אני זוכר שכבר אז זה הרגיז אותי. אני לא אומר להתעלל בו במיוחד, אבל הוא לא יבין אם לא יקבל אותו טיפול בדיוק כמו כולם".

גורם במשרד הבריאות המעורב בנושא הקמת בית החולים הנוסף אמר ל"גלובס" כי אנשי המשרד "נחושים מאוד לפתוח את בית החולים השני בבאר-שבע במהירות האפשרית, תוך שיתוף-פעולה עם שותפינו באוצר".

לדבריו, הנושא אושר בוועדה הארצית לתכנון ובנייה. "כדי לעשות זאת נכון וגם מהר, אנחנו מקיימים שיח עם הגורמים הרלוונטיים באזור. אנחנו מאמינים שבית החולים יוכל להיפתח בתוך עשר שנים או פחות. יש לזכור כי אסותא אשדוד היה בית החולים הציבורי הראשון שנפתח ב-40 השנים האחרונות, ואנחנו מפיקים לקחים".

לגבי תוספת המחלקות בסורוקה, נמסר ממשרד הבריאות: "לבית החולים יש תוכנית לתוספת מיטות ואף נוספו מיטות בשנים האחרונות בתיאום עם בית החולים ועם הנהלת שירותי בריאות כללית. לאור קצב גידול האוכלוסייה בדרום והמחסור במיטות אשפוז בארץ, יש צורך בביצוע כלל הפעולות - גם תוספת מיטות בסורוקה וגם בית חולים חדש".

רופאים בסיכון

תשומת הלב של הציבור נמשכה למצב בסורוקה לאחר שארבעה רופאים התאבדו בבית החולים בתוך שנה וחצי. היכרות מעמיקה יותר עם פרטי המקרים מגלה סיפור הרבה יותר מורכב מתגובה לעומס, לפחות בחלק מהמקרים שהתרחשו בסורוקה.

עם זאת, התופעה של התאבדות רופאים אכן קיימת. זהו כנראה המקצוע עם שיעורי ההתאבדות הגבוהים ביותר - פי שניים מאשר באוכלוסייה הכללית.

בקרב נשים רופאות, שיעור ההתאבדות גבוה בערך בפי 2.5 מאשר בכלל אוכלוסיית הנשים.

שלושה גורמים מובילים לכך שרופאים מתאבדים יותר. האחד הוא החשיפה לטראומה. לרוב, רופאים נכנסים למקצוע הזה כדי להציל חיים. ככל שישנו פער בין הציפיות שלהם מעצמם לבין המתרחש בפועל, גם אם זה לא באשמתם, כך מצבם הרגשי עלול להידרדר יותר.

החשיפה לכאב, לחוסר אונים ולמוות באופן יומיומי עלולה לשחוק את הנפש. זה לא אומר שכל רופא הוא בסיכון לאובדנות, אלא שכאשר מצב כזה פוגש נפש עם נטייה לדיכאון ולאובדנות, החשיפה החוזרת לרגעים הקשים ביותר בחיים עלולה להחמיר את המצב.

גורם הסיכון השני הוא החשש של הרופאים כי פנייה לעזרה עלולה להוביל לשלילת הרישיון שלהם לעסוק ברפואה, אם מדובר בחשש שלרוב אינו מוצדק. הדבר נכון בעיקר כשמדובר ברופאים בכירים מאוד, שנמצאים גם הם בלחץ נפשי רב מאוד.

בבית החולים סורוקה, בעקבות שני מקרי התאבדות קודמים, הוקם מערך סיוע שכבר הצליח לאתר ולעזור לרופאים במצוקה, אך למרבה הצער לא מנע שתי התאבדויות נוספות.

גורם סיכון שלישי הוא הנגישות לאמצעים. מחקרים מראים שדחף התאבדותי עשוי לדעוך כאשר יש מחסום בפני הוצאת התוכנית לפועל. כך, הפחתת גישה לנשק בצה"ל ואבטחת גשר הזהב בסן פרנסיסקו הובילו לירידה במספר המתאבדים בצה"ל ובסן פרנסיסקו בהתאמה.

נראה שלא כל מי שהחליט להתאבד יוציא את החלטתו לפועל ויהי מה. לרופאים יש נגישות למגוון אמצעים המאפשרים להם לסיים את חייהם, ולכן הסיכון הוא גבוה יותר שהם יספיקו לבצע את החלטתם לפני שהדחף יעבור מעצמו. המענה לכך הוא בדרך כלל הצעת תוכניות תמיכה, במקביל להבטחה - שלא תמיד ניתן לממש - שמעמדו של הרופא לא ייפגע. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה