גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת ההדברה בישראל: בדיקות מעטות, חריגות ואי תיאום בין משרדי הממשלה. מה יש במזון שלנו?

התיאבון המוגבר של העולם גורם לתעשיית החקלאות להשתמש ביותר ויותר חומרי הדברה שמזיקים לסביבה ולבני אדם • דוח אדם טבע ודין מצביע על כשלי שירות המזון בישראל: מיעוט דגימות, חלק ניכר מהמזון כלל לא נבדק • אך חשוב לזכור כי היתרונות של אכילת פירות וירקות גוברים על נזקי ההדברה

מטע תפוחים בישראל / צילום: אייל מרגולין
מטע תפוחים בישראל / צילום: אייל מרגולין

בשפך נהר המיסיסיפי במפרץ מקסיקו, על פני שטח עצום של כ-20 אלף קמ"ר - כמעט כשטחה של ישראל, האוקיינוס הפך למדבר כחול. זהו "אזור מת" - שטח באוקיינוס שבו רמת החמצן כה נמוכה, עד כדי שהמים לא יכולים עוד לקיים את מרבית החיים בהם. דגים, סרטנים, צבים וחיות ימיות אחרות נדדו לשטח אחר שבו המים נקיים יותר, בזמן שחיות שאינן בנות מזל מצאו את מותן בקרקעית האוקיינוס.

האזורים המתים הללו נוצרים, לא אחת, בשל סחף של אדמה חקלאית המלאה בחומרי דשן, חומרי הדברה וצואת חיות משק שמעלים את חומציות המים ומסבים נזק למאזן האקולוגי. הגשמים הכבדים של החורף שעבר באזור, למשל, שטפו יותר מ-153 אלף טונות חנקה וכ-24 אלף טונות זרחן למפרץ מקסיקו, כשהם מאיימים להרחיב את האזור המת.

החקלאות הכרחית למין האנושי ובלעדיה לא ניתן להאכיל כ-7 מיליארד בני אדם שחיים בעולם. לפי האו"ם, שטחי החקלאות תופסים היום כ-11% מאדמת כדור הארץ והשטח הדרוש לאספקת מזון לאוכלוסייה המתרחבת רק יילך ויגדל. צריכת המזון בעולם תעלה עד שנת 2050 ב-70%, בעוד ששטח הקרקעות החקלאיות יגדל ב-10% בלבד.

החקלאות המתועשת מצליחה אמנם לייצר כמויות מזון גדולות לשוק העולמי, אך גורמות לשחיקת קרקע משמעותית, לאובדן מגוון ביולוגי ולזיהום מים מתוקים. בנוסף, החקלאות שלנו דורשת כמויות אדירות של מים מתוקים ודשנים.

חממת עגבניות / צילום: רפי קוץ

יותר דשנים ויותר חומרי הדברה

"כשאוכלוסיית העולם הייתה קטנה, השפעת החקלאות לא יצאה מאיזון. אבל, ככל שהיא גדלה - החקלאות הופכת להיות רכיב שמשפיע על הסביבה. קודם כל, כמות שטחים שמנצלים לטובת חקלאות הולכת וגדלה, והיא באה על חשבון הסביבה" אומר פרופ’ ניר אוהד, ראש תוכנית מרכז מן לביטחון המזון באוניברסיטת תל-אביב.

"זה בא לידי ביטוי בצמצום המגוון הביולוגי, בשינוי בתי הגידול ובשינוי אקלים. החקלאות שלנו נעזרת בדשנים. כדי לקבל יבולים טובים שכללנו את הדשנים, אבל למרבה הצער יש מקומות שבהם השימוש בהם אינו מידתי", אומר אוהד, "היבולים אמנם גדלים, אבל המחיר הסביבתי של שימוש בדשנים ובעיקר בחנקות, הוא שהם מגיעים למקורות מים מתוקים, נהרות ואוקיינוסים. זה משפיע גם על איכות המים שאנחנו שותים במקומות מסוימים עד כדי הרעלתם, ותורם להוצאה מאיזון של מערכות אקולוגיות. במקומות מסוימים השימוש בכימיקלים נוספים מגיע עד כדי רמה מזיקה שחוזרת אלינו. זה משפיע עלינו, ומשפיע יותר על ילדים ועל אנשים פגיעים. לכל חומרי ההדברה יש אפקט, וזה משפיע גם על בעלי החיים".

מחקר של משרד החקלאות האמריקאי מצא כי מספר חומרי הדברה מסוגלים להשפיע על הורמונים בגוף האדם. מחקר שבוצע עבור האיחוד האירופי ובדק 600 חומרי הדברה מצא קשר לאסתמה, פרקינסון ואף סוגי סרטן מסוימים, אך לא הצליח להסיק מסקנות נחרצות. גם ארגון הבריאות העולמי מזהיר מפני יכולתם של חומרי הדברה להשפיע על בריאות האדם, בין היתר באמצעות פגיעה במערכת החיסונית ובמערכת העצבים.

בנוסף, עלייה בריכוז גז החממה פחמן דו-חמצני מעשיר את מנגנון הפוטוסינתזה של הצמחים ובכך גורם להאצת הגידול שלהם. הדאגה העיקרית היא שגם עשבים, שמהווים מטרד משמעותי בחקלאות, יאיצו את גידולם בעקבות שינויי האקלים - מה שעשוי להגדיל את השימוש בחומרי הדברה.

פחות חקלאים, יותר חקלאות

החקלאות הישראלית היא מקור גאווה לאומי, אך משנה פניה בשנים האחרונות. לפי הלמ"ס, בתוך 36 שנה מספר המשקים החקלאיים ירד ב-61% אך סך השטחים החקלאיים גדל - ב-2017 הוא עמד על 3.79 מיליון דונם, לעומת 3.61 מיליון דונם בשנת 1995. כלומר, כל חקלאי בודד זקוק לשטח גדול מבעבר כדי להתפרנס.

ההכרח להגדיל את תפוקת השדות על מנת לספק מזון למספר גדל של בני אדם, גורם לחקלאים להשתמש בכמות גדולה יותר של חומרי הדברה. מומחים צופים כי בשל שינויי האקלים, השימוש בחומרי הדברה יעלה עוד יותר, מכיוון שמזיקים חדשים יפגעו בגידולים החקלאיים בסיוע של הטמפרטורה העולה ואירועי מזג אוויר קיצוניים.

תזונה ים-תיכונית, שכוללת כמות גדולה של פירות וירקות, מוכחת כבריאה ביותר, ולכן ישנה חשיבות גבוהה לפיקוח הממשלתי על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות. עם זאת, דוח מבקר המדינה מ-2017 הצביע על כך שהציבור ממשיך להיות חשוף לשאריות חומרי הדברה, שאף נאסרו או הוגבלו לשימוש במדינות מערביות. עוד קבע הדוח כי על משרדי החקלאות והבריאות לפעול לעדכון הרגולציה, בעיקר כדי להגן על ילדים ותינוקות החשופים במיוחד להשפעתם השלילית של חומרי ההדברה.

"בשימוש נכון בחומרי ההדברה, הפגיעה בבריאות האדם והסביבה היא מינימלית וסבירה. אבל החומרים האלו רעילים או רעילים מאוד, ואם משתמשים בהם שלא לפי ההנחיות המאושרות - הם מהווים סיכון", מסבירה ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה.

באחריות להגן על הציבור מפני חשיפה לחומרי הדברה במזון, אוחזים משרד החקלאות ושירות המזון במשרד הבריאות - המפקח על תוצרת מקומית לאחר הקטיף - בשווקים ובחנויות, וכן על תוצרת מיובאת. לפי דוח חדש של אדם טבע ודין, מסקנות מבקר המדינה לא יושמו, בעוד "שירות המזון לא מבצע את החובות המוטלות עליו בנוגע לפיקוח על שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית". לפי הדוח, כל שרשרת הפיקוח פועלת בחסר, ולצרכן אין אפשרות לעקוב אחר התוצרת מהשדה ועד הצלחת.

כאשר שני משרדים אחראים על בדיקת שאריות חומרי ההדברה, הממצאים שלהם שונים. כך למשל, נתוני משרד הבריאות ל-2016 מצביעים על כך שבלמעלה ממחצית הדגימות נמצאו שאריות חומרי הדברה, ובכ-7% נמצאו ממצאים חריגים - לעומת 11% בממצאי הניטור של משרד החקלאות לאותה שנה. בניטור של משרד הבריאות נמצאו גם חומרי הדברה שנאסרו לשימוש עוד ב-2014.

"משרדי הממשלה משיתים את האשמה על החקלאים, הנוהגים לרכוש תכשירים אלו בכמויות נרחבות לקראת צאתם משימוש ולהשתמש בהם עד גמר המלאי באין מפריע, והן על תוצרת מיובאת, מבלי שהם דואגים לבצע את המוטל עליהם - פיקוח ואכיפה", טוענת עו"ד טלי גרנות, ראש תחום בריאות וסביבה באדם טבע ודין. לדברי העמותה, ישנם חומרי הדברה רבים שאסורים באיחוד האירופי, אך מאושרים לשימוש בישראל. הוועדה הבין-משרדית לאישור חומרי הדברה היא רק וועדה ממליצה, ובשנתיים האחרונות מספר חומרים אושרו למרות העמדה הבריאותית שסברה כי יש לאסור את רישומם.

אין בדיקות של פירות מיובאים

באשר לתוצרת המיובאת לארץ, למשרד הבריאות אין יכולת לדעת מה מקור התוצרת הנדגמת בשווקים וברשתות השיווק, מאחר שמדובר בתוצרת בתפזורת, שעל חלקה אין חובה לעקוב. גם לצרכן אין כלים המאפשרים לו להבחין במרכול בין תוצאת מקומית למיובאת, כאשר לפי אדם טבע ודין, כיום, כאשר מתגלות רמות חריגות של שאריות חומרי הדברה במזון, נוהגים הרגולטורים לתלות את האשם בתוצרת מיובאת.

אדם טבע ודין עתרו לבית המשפט בנושא, שכן בקשתם לקבלת נתונים בעניין לא נענתה. "האיחוד האירופי למשל, קובע תקנות המעגנות פיקוח מוגבר על מוצרי מזון מיובאים החשודים כמכילים חומרים מסוכנים, ואילו אצלנו המגמה היא הפוכה - מוציאים את הפירות והירקות מהגדרה של ‘מזון רגיש’ כדי להקל על הסחר, והמשמעות היא הפחתת הפיקוח", אומרת גרנות.

"מן התשובות שקיבלנו לבקשת חופש המידע עולה כי אין בידי המשרד נתונים לגבי חריגות בתוצרת מיובאת, אין נוהל פיקוח מסודר, ואין נתונים קריטיים בנוגע לאבחנה בין תוצרת מיובאת למקומית. אנחנו רוצים לדעת, שהתוצרת שאנו אוכלים לא מכילה חומרי הדברה שנאסרו לשימוש, ובטוחה למאכל, גם על ידי אוכלוסיות רגישות כגון ילדים", אומרת עו"ד טלי גרנות.

בכנסת הקרובה, מתכנן הארגון לקדם הצעת חוק לתיקון חוק המזון, בה יעוגנו בחקיקה העקרונות על פיהם יקבעו הרמות המרביות המותרות של שאריות חומרי הדברה במזון, באופן שיבטיח הגנה על בריאות הציבור.

למרות שבשנים האחרונות חלה התקדמות בכל הנוגע לתכנית הדיגום שעורך שירות המזון במשרד הבריאות, ישראל עדיין נותרת מאחור בהשוואה לעולם. למשל, ישנו מחסור בשקיפות ובשיתוף מידע - תוכנית הדיגום וממצאיה, פעולות האכיפה והפיקוח, שיטת הערכת הסיכונים וסקר הדיאטה - רובם אינם מפורסמים לציבור. רק בשנת 2018, לדוגמא, פורסמו תוצאות הניטור לשנת 2016, ואלו של 2017-2019 טרם פורסמו.

"הממשלה מצפה שהציבור יסמוך עליה - אבל המידע שקיים אצלה לא מונגש לציבור", אומרת על כך ד"ר אולנובסקי. "במידע הקיים, גילינו למשל שבשנת 2017 נמצאו 10 חריגות של שימוש בכלורופירפוס - זרחן אורגני, חומר הדברה נגד חרקים, הפועל באותו מנגנון של גז עצבים. הוא מוגבל לשימוש רק בפירות מסוימים, רק בעונה ספציפית ונגד מזיקים מסוימים, בשל החשש לבריאות הציבור. אבל בישראל כמו בישראל - ברגע שמותר למכור חומר כלשהו, האם השימוש בו באמת מפוקח? אני לא חושבת. כשכבר תופסים חריגה כזו, שהיא חמורה מאוד, נותנים רק קנסות מנהלתיים נמוכים. אף אחד עוד לא הלך לכלא בגלל שמכר לנו ירקות עם חומרי הדברה אסורים".

כלורופיריפוס במוצרי המזון

כלורופיריפוס נאסר לשימוש באיחוד האירופי ובארה"ב החליט ממשל טראמפ לבטל את התוכנית הרגולטורית לאסור את השימוש בו. מחקר חדש שפורסם ב-2019 בשיתוף ד"ר תמר ברמן וזיוה חממא ממשרד הבריאות, קבע כי ילדים בישראל חשופים במיוחד לזרחנים אורגניים, הרבה יותר מילדים במדינות אחרות, ואכן במשרד הבריאות מדגישים כי ימליצו על איסור השימוש בחומר.

האם יש צורך להדק את הפיקוח? על כך אומרת אולנובסקי כי "אין תקציב לבדיקות רבות, השמיכה קצרה. הממצאים מתפרסמים בעיכוב של שנתיים לפחות - למרות שהניתוחים לא כל כך מסובכים, וגרוע מכך - אין חפיפה בין תוצאות משרד החקלאות למשרד הבריאות, דבר המעיד על כך שגודל המדגם קטן מידי ובעצם מפספסים את רוב החריגות המסוכנות. בארה"ב, למשל, האחריות היא גם על המוכר, המגדל והמשווק. כל אחד מהם יכול לחטוף קנס רציני מאוד, ובחריגה שנייה - עונש מאסר. לכן, הרשויות שם לא צריכות לערוך בדיקות בכלל - אך הן בודקות, ליתר ביטחון.

"חייבים לפקח היטב, גם בביקורות פתע בשדות ובמטעים (היום אין כאלו) וגם בבדיקות של יותר דגימות פרי - כמות הבדיקות של משרד הבריאות ומשרד החקלאות, גם לאחר שהוכפלה בשנתיים האחרונות, עדיין זעומה ולא מהווה מדגם מייצג", מוסיפה אולנובסקי. "ובכל זאת, אחרי שהצבענו על הפיקוח החסר - עדיין ההמלצה היא חד משמעית: עדיף לאכול ירקות ופירות עם שאריות חומרי הדברה מאשר לא לאכול ירקות ופירות. הנזק הפוטנציאלי קטן בסדרי גודל מהתועלת הבריאותית שבצריכה מרובה של פירות וירקות, ועדיף לגוון ככל האפשר".

הרגולטורים: ישראל נחשבת למחמירה

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הוועדה הבין-משרדית ממליצה לאשר לשימוש חקלאי רק תכשירים שהמידע לגביהם מעיד שאינם פוגעים בבריאות האדם ובסביבה ויש בהם צורך חקלאי. בתהליך הערכה שהסתיים לאחרונה הוועדה המליצה על ביטול של 18 חומרים וצמצום שימוש בנוספים.

"ההמלצות ניתנו מתוך הסתכלות בריאותית ודגש על השפעות על ילדים - לאורך כל התהליך. במקרים של חריגה בשאריות חומרי הדברה במזון ננקטים צעדי אכיפה מול המשווק בהתאם לחוק המזון. בשנים קודמות בוטלו מספר זרחנים אורגניים ואחרים צומצמו, ואת ההשפעה של יישום המלצות הוועדה בנושא היה ניתן לראות במסגרת מחקר ניטור ביולוגי שבוצע על ידי משרד הבריאות, המעיד על ירידה בחשיפה לזרחנים אורגניים אצל מבוגרים. יש דיגום נרחב של מזון מיובא טרם כניסתו לישראל".

לדברי משרד הבריאות, תוצאות הניטור וניתוחן מפורסמות באופן שקוף לציבור, ובקרוב יפורסם הדוח המתייחס לשנים 2017-2018 והפרסום הוא בטווח זמן מקובל בעולם בנושא.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "ישראל נחשבת למדינה המחמירה בערכי הסף המותרים בה לשימוש בחומרי הדברה. ממצאי סקרי השנים האחרונות עולה כי כ-90% מהדגימות בישראל עומדות בתקן. ומתוך ה-10% הנותרים, לא כל חריגה מסוכנת לבריאות. המשרד ביצע בשנה האחרונה כ-1,500 בדיקות מדגמיות של זנים מכל הארץ שכוללים 75 גידולים שונים, בעוד שבכל ארה"ב נערכות כ-10,000 בדיקות סך הכול הנלקחות מרשתות השיווק בלבד. הסקרים ותוצאות הבדיקות מפורסמים באתרנו. המשרד ממשיך ליזום רפורמות בתחום ומבצע הערכה מחדש לשורת חומרי הדברה. במסגרת זו, כבר הוציאו משימוש שורת חומרים והוגבל השימוש באחרים.

עוד נמסר כי "משרד החקלאות ערך לאחרונה עבודה מקצועית מקיפה במטרה להכיר ברגולציה בין לאומית בכל הקשור לאישור תכשירי הדברה לצמחים, כך שיוכל לאפשר לחקלאים בישראל להשתמש בחומרים המתקדמים ביותר". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט