גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתקשורת הסינית הנשיא יותר חשוב מאשר נפגעי הקורונה

העמוד הראשון בעיתון של המפלגה הקומוניסטית בסין הוקדש לביקור של הנשיא שי ג'ינפינג בבית חולים - ולא לדיווח על מי שנפגעו מהנגיף

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק
נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק

נשיא סין שי ג'ינפינג הוגדר כמנהיג הסיני החזק ביותר מאז מאו דזה-דונג. מאז עלה לשלטון ב-2012 צבר שי יותר ויותר סמכויות כשהעמיד את עצמו בראש אינספור ועדות שלטוניות. שי הצליח לאורך השנים להיפטר מכל מתנגדיו ומתחריו, שהודחו ונכלאו בתירוץ מושלם של קמפיין אגרסיבי למלחמה בשחיתות.

אחרי מותו של מאו, נראה היה כי סין למדה את הלקח והבינה את ההרסניות בהתבססות על מנהיג יחיד שמרכז את כל העוצמה בידיו. במקום מנהיג אחד, סין ניסתה לבנות מודל מאוזן יותר של מנהיגות קולקטיביות בו ההחלטות מתקבלות בהתייעצות בין מספר מנהיגים. לאורך השנים האלה ירד מינון פולחן האישיות סביב המנהיג הבכיר ביותר. אלא שבימי שי, על אף הזיכרונות המפחידים של רעב ואלימות מימי מאו שעדיין טריים בראשם של סינים רבים, סין שוב שקעה ברגרסיה.

מאז פרוץ משבר הקורונה המנהיג שי הוא נוכח נפקד. ב-20 בינואר צוטט שי לראשונה מתייחס לנגיף הקורונה. "ההתפרצות האחרונה של נגיף הקורונה בווהאן ובמקומות אחרים חייבת להילקח ברצינות", אמר שי. "ועדות המפלגה, הממשלות והמחלקות הרלוונטיות בכל הרמות צריכות לשים את חיי האנשים ובריאותם מעל הכול".

ההתבטאות של שי הובילה לנקיטת צעדים נוקשים במלחמה בנגיף, כמו הסגר על אזור ווהאן שנכנס לתוקף ב-23 בינואר, אך לדעת רבים כל זה קרה מאוחר מדי.

אחר-כך שי שוב נעלם לימים ארוכים ולא נראה בפומבי. בסין החלו התלחשויות ושמועות שאולי המנהיג הגדול חלה בעצמו בנגיף או הודח במרד פנימי בתוך המפלגה הקומוניסטית. אחרים טענו כי שי אינו רוצה להיראות בפומבי עם מסכה, מה שיפגע בתדמית האיש החזק שהוא מנסה לבנות לעצמו. מי שנשלח במקומו לחזית היה ראש הממשלה לי קצ'יאנג, שיצא לביקור מתוקשר באזור האסון בווהאן. ההערכות היו כי שי מעדיף לראות את לי מקושר עם חוסר שביעות-הרצון המבעבע בקרב הסינים מתפקוד הממשלה במשבר.

בעוד ראשי ארגון הבריאות העולמי מרבים לשבח את סין על התפקוד המצוין שלה במשבר, אזרחים סינים רבים מרגישים קצת אחרת בימים אלה. שיא הביקורת ברשתות החברתיות הגיעה ביום חמישי האחרון, כאשר פורסם דבר מותו של ד"ר לי וון ליאנג, אחד הרופאים שניסה להתריע בפני חבריו מנגיף הקורונה בתקופה מוקדמת והוזהר על-ידי המשטרה המקומית לשתוק.

פרסומים על מותו של לי, שנדבק גם הוא בנגיף הקורונה, הופצו על-ידי כלי תקשורת מרכזיים במהלך יום חמישי ועוררו עצב וזעם בקרב הגולשים הסינים. הזעם הפך למרד דיגיטלי המוני, כולל דרישה יוצאת דופן בעוצמתה לקבלת חופש ביטוי. לאחר מכן במפתיע הודיעו פתאום רשויות בית החולים כי הם עדיין נלחמים על חייו של לי, במהלך שנתפס כניסיון של השלטון ליצור כאוס ובלבול, לפני שאישרו שוב את פטירתו.

העדיפות העליונה של השלטון המרכזי בסין היא למקד את הביקורת הציבורית בכשלים של פקידים מקומיים. מיד לאחר מותו של הרופא לי, מיהרה בייג'ינג להודיע על שליחת צוות בדיקה לווהאן כדי לחקור את נסיבות השתקתו. שורה ארוכה של פקידים בווהאן ובמחוז חוביי כבר הודחו מתפקידם, וכנראה שעוד רבים אחרים יפוטרו עם סיום המשבר.

למרות ניסיונות הממשל המרכזי להרחיק את הביקורת ממנו, חלק ממנה מצליח להגיע כל הדרך לבייג'ינג ואפילו עד שי עצמו. 

עיתונים בסין / צילום: צילום מסך

במאמר נועז שהופץ ברשת הסינית בשבוע שעבר כותב פרופ' שו ג'אנגרון, מרצה ידוע למשפט באוניברסיטת העילית צ'ינחואה בבייג'ינג, המוסד בו למד שי עצמו, כי התפרצות הנגיף "חשפה את הליבה הרקובה של השלטון הסיני". "זו היא מערכת שהופכת כל אסון טבע לקטסטרופה הנגרמת על-ידי אדם", מוסיף שו, שלוקח סיכון גדול בכתיבת המאמר לאחר שמבקרים קודמים מצאו עצמו מודחים מתפקידם.

ב-6 לפברואר שי חזר להופיע פומבית אחרי כשבוע של היעדרות, כשקיבל את פניו של מנהיג קמבודיה הון סן בהיכל הגדול של העם בבייג'ינג. שני המנהיגים צולמו ללא מסכות. "סין בטוחה ומסוגלת לעצור את ההתפרצות", אמר שי למנהיג הקמבודי, שכלכלת מדינתו תלויה היום מאוד בסין. הון סן היה מוכן לקחת את הסיכון ולהגיע לבייג'ינג גם בימים מדבקים אלה, בתקווה להיות מתוגמל כספית על-ידי סין ביום שאחרי.

השבוע, בפעם הראשונה מאז התפרצות נגיף הקורונה, שי סופסוף "ירד לשטח". לא, המנהיג הסיני לא נסע למוקד ההתפרצות בווהאן, שם המצב הקשה ביותר, אלא הסתפק בביקור בבית חולים ובמרכז לשליטה במחלות בבייג'ינג, קרוב לבית. בפעם הראשונה מאז פרוץ המשבר שי נראה חובש מסכה, כשהבטיח שוב לנצח את הקרב מול המגפה.

אפשר היה להעריך כי ביקורו של שי ג'ינפינג יתפוס את הכותרת הראשית בעיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית "Peopl’s Daily", אחד העיתונים החשובים והנפוצים בסין, אבל הביקור תפס את העמוד הראשון כולו. ביום שבו מניין ההרוגים מנגיף הקורונה חצה את רף 1,000 בני אדם, העמוד הראשון של העיתון החשוב לא דיווח על הנפגעים והנאבקים, אלא הוקדש כולו להוראות ששיגר המנהיג העליון. ככה זה כנראה כשהמנהיג יותר חשוב מהמגפה. 

עוד כתבות

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

"נמצאים רק בתחילת הדרך": מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם לראשונה על במה אחת

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס Tech IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: משרד האוצר האמריקאי אישר סנקציות חדשות על איראן

באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • עדכונים שוטפים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"