גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים מקניון TLV שרוצים לכבוש את אירופה ב-10 אירו לגרם קנאביס: "מאמינים שאנחנו יודעים לבנות מותג"

כשכבר היה נראה שגורלה נחרץ, חברת הקנאביס קאנומד קיבלה חבל הצלה מפתיע מהאחים מנור וכפיר גינדי, בעלי חברת הנדל"ן הפרטית גינדי השקעות ● בראיון ל"גלובס", מספר מנור גינדי מה גרם להם להצטרף לתחום

מנור וכפיר גינדי / צילום: דן שטרן
מנור וכפיר גינדי / צילום: דן שטרן

בשוק ההון הישראלי, מתברר, קנאביס ונדל"ן הולכים יד ביד. ברק רוזן, מבעלי יזמית הנדל"ן ישראל קנדה, הוא בעל השליטה בפועל בחברת קנביט, ואילו עידו חג'ג', מבעלי קבוצת חג'ג', הוא המשקיע המוביל בחברת יוניבו . נראה כי התפיסה לפיה פעילות בתחום הקנאביס מתבססת על בניית מתקן על פני שטח קרקע, מושכת אליה גורמים מתחום הנדל"ן, בארץ וברחבי העולם.

ובכל זאת, נרשמה הפתעה מסוימת כאשר חברת קאנומד דיווחה לאחרונה על זהותו של "האביר הלבן" שלה, לאחר שלושה ניסיונות לגיוס הון מגורמים מעולם הקמעונאות המקומי, וזמן קצר לפני שהייתה אמורה להימחק מהמסחר בבורסה (לולא הייתה יוצאת מרשימת השימור). קאנומד הודיעה כי היא מתכוונת להתמזג עם חברת ביופארם שהקימו האחים מנור וכפיר גינדי, מבעלי חברת הנדל"ן הפרטית גינדי השקעות, שלאחרונה עלתה לכותרות לנוכח מימוש נכסים מרכזיים שבבעלותה ובראשם החזקותיה (25%) בקניון האופנה TLV במרכז ת"א.

קאנומד הצליחה לחתום על עסקת מיזוג עם ביופארם ולגייס את ההון הנדרש לשימורה בבורסה (27 מיליון שקל - מהם 3 מיליון מידי הגינדים) ימים ספורים לפני המחיקה הצפויה מהמסחר. לשם כך הייתה קאנומד צריכה להתפשר על מחיר מניה נמוך מאוד, ששיקף לה שווי של כ-36 מיליון שקל בלבד. המשקיעים הקיימים בחברה עוד יעברו דילול נוסף עם השלמת המיזוג שיקנה לבעלי ביופארם 50% מהחברה. זו אולי הסיבה לכך שגם כשהוסר איום המחיקה מן המסחר, המניה עדיין לא התאוששה מן המכה שקיבלה בהנפקה הבהולה, ונסחרת במחיר שניתן לה במסגרתה.

קאנומד מפעילה חווה לגידול קנאביס רפואי במושב משואה בבקעת הירדן. החברה קיבלה אישור שיווק למוצריה ממש בשבועות האחרונים, תחת האסדרה החדשה. היא עדיין צריכה להתאושש מנזקי שריפה שהתרחשה במתקן הגידול, אך לדבריה לאחר תהליך שיקום שצפוי להסתיים באפריל, היא תוכל לגדל קנאביס על שטח של 11.5 דונם, הנחשב שטח גדול למדי בשוק הקנאביס הישראלי.

לביופארם, שהוקמה על-ידי האחים גינדי אשתקד, יחד עם עו"ד חגית ויינשטוק ודודו זהבי, יש חווה ומפעל עיבוד קנאביס בהקמה באזור התעשייה ציפורית. לאחרונה, חתמה ביופארם על הסכם לרכישת השליטה בבית מרקחת באזור ת"א, המנפק קנאביס רפואי, בו היא צפויה למכור את מוצרי קאנומד. המוצרים שיגדלו בחווה של ביופארם בציפורית מיועדים ליצוא. פעילותה של ביופארם מוערכת לצורך המיזוג ב-60 מיליון שקל, לאחר דיון עם רשות ניירות ערך שהוביל להפחתה משמעותית בהערכת השווי שלה מ-83 מיליון שקל.

"הריקוד שלנו עם המשקיעים היה שונה"

בראיון ראשון לאחר החתימה על העסקה שתהפוך אותו לאחד מבעלי השליטה בקאנומד, מספר מנור גינדי מה הוביל את האחים להיכנס לתחום הקנאביס ומה התוכניות לעתיד: "זה לא שאנחנו 'בתחום הקנאביס', אנחנו בתחום הייזום, כפי שהיינו תמיד. הרעיון עלה כשהתחלנו ללמוד את התחום של מעבדות שיתופיות, וראינו ששיתוף מעבדות מביא יותר ערך לשוכרים מאשר שיתוף משרדים. דרך החשיפה לעולם המעבדות, נחשפנו להזדמנויות נוספות בתחום, כמו קנאביס רפואי. בתחילת 2019 ראינו את הייצוא מתקרב ואת התחום נהיה יותר לגיטימי. ראינו חומות נופלות סביבו והזדמנויות צומחות, כי הוא תחום חדש, לא כמו תחום היהלומים, למשל, שהוא בירידה כבר כמה שנים.

"אנחנו אוהבים מאוד חדשנות. גם בפרוייקטי הנדל"ן שלנו אנחנו תמיד נותנים טאץ' תכנוני, שיווקי, קהילתי. גם במקרה הזה אמרנו שניכנס לתחום אם נאמין שנוכל ליצר מותג שיהיה משמעותי לצרכן האירופאי, זה מה שמוביל אותנו, ולכן אנחנו מקימים בציפורית מתקן מקורה מאוד ייחודי".

חגית ויינשטוק, עורכת דין מחלוצות תחום הקנאביס בארץ, שהפכה למתווכת בעסקאות בתחום הקנאביס ובעלת מניות בביופארם: "האחים גינדי הגיעו אלינו כדי להתעניין ברגולציה באירופה ובישראל, עוד לפני שחיפשו את הפן הציבורי לביופארם. עלו הצעות להיכנס כמשקיעים לאחת החברות הקיימות, אבל הגישה שלהם הייתה שונה משל האחרים. הניסיון המתגבש שלנו אמר שחממות הגידול טובות לשוק הישראלי - וזה ההיגיון מאחורי המיזוג עם קאנומד - אבל עבור השוק האירופאי צריך משהו אחר, מתקן מקורה.

"תקופת הביניים בין האסדרה הישנה לחדשה הייתה תקופה אפלה לכולם. הם (משרד הבריאות) חשבו שחברות יצליחו לעמוד בקריטריונים בתוך חצי שנה. עשו קפיצה גדולה מדי: ממצב של שמונה מגדלים ללא שום קריטריון, הלכו לשוק פתוח לגמרי עם רגולציה מחמירה. זה יצר נזק. אבל כל הכבוד לישראלים - היום מעל עשר חוות עומדות בזה".

הייתה לכם מחשבה להקים את מתקן הגידול עבור חברת קנאביס אחרת, ולא להתעסק עם תפעול?

גינדי: "אנחנו מאמינים שאנחנו יודעים לבנות מותג, וזה ערך מוסף שלנו. אנחנו רוצים לבנות מותג קנאביס אמיתי באירופה".

מה הוביל להחלטה להתמזג עם קאנומד?

גינדי: "קאנומד מחזיקה כבר היום רישיון למכירת קנאביס בישראל והיא עומדת בכל תקני הרגולציה. קאנומד הייתה במחול מתמשך עם משקיעים שונים אבל הריקוד שלנו איתם היה שונה מלכתחילה. כיוונו להנפקה ציבורית ולא להשקעה פרטית. השלמנו את אחת ההנפקות הציבוריות המשמעותיות בתחום - 27 מיליון שקל, שזה הרבה כשהשוק נכנס לתרדמת ואין מוסדיים בשלב הזה. זו הייתה הנפקה מיוחדת, שהובילו ארבעה חתמים חזקים - איפקס, שגם השקיעו מהנוסטרו, רוסאריו, אוריון ואוורסט".

המחיר בהנפקה היה נמוך יחסית.

"בחנו את החברה הזו לפי הערך ולא לפי המחיר. החברה נסחרה לפי מחיר מצחיק, כי עמדה להימחק מהבורסה, אבל בינתיים, נבנתה פעילות אמיתית. להיות חברה אמיתית ומכניסה, מהניסיון שלי יש בזה משהו טוב גם לאמון הציבור. יש היום מחסור של קנאביס בארץ וברור שכל מה שנציע, ייבלע. אנחנו מאמינים שנרשום הכנסות יפות כבר ב-2020 ומיצוא ב-2021".

ביופארם מחזיקה ב-55% מבית מרקחת שכבר מוכר קנאביס באזור המרכז ולאחרונה הודיעה על עסקה לרכישת 22% מחברה המחזיקה בשני בתי מרקחת נוספים. אחד מהם, בית מרקחת גבעול בת"א, יחל למכור קנאביס בתוך שבועיים.

ציינתם במצגת לשוק ההון כי בית המרקחת שרכשתם, צפוי למכור קנאביס רפואי שיהווה כ-80% מפעילותו. איך נראה עסק כזה?

גינדי: "נקים רשת של בתי מרקחת. זה לא יהיה מקום שייראה כמו בית מרקחת רגיל, אבל גם לא חנות של מוצרי קנאביס לפנאי. תהיה בו הדרכה ייחודית למוצר ונראות שתיתן חוויית קניה".

מבחינת היצוא, ציינתם במצגת המקורית שלכם כי תגיעו ל-12% מהשוק הגרמני. אחרי שרשות ני"ע התערבה, הצגתם תרחיש מעודכן לפיו תכבשו 2% משוק זה.

גינדי: "היום אנחנו מחזיקים רישיונות הפצה בגרמניה עם מחיר סיטונאי של 10 אירו לגרם קנאביס רפואי שאנחנו מייצרים בדולר וחצי. אנחנו יודעים לייצר 8 טון ולייצא אותם ומאמינים שהמוצרים ייחטפו שם. אנחנו לא רואים שם תחרות גוברת, רק פוטנציאל".

ויינשטוק: "לא קל להיכנס לשוק האירופאי, אבל לפחות הדרך ברורה ואנחנו יודעים מה צריך לעשות. הרגולציה באירופה מייקרת מאוד את היצור, אבל זה משאיר בפנים שחקנים רציניים. יש מחסור כלל עולמי בקנאביס. מי שנמצא פה בישראל, לא מבין עד כמה יש מחסור. היום כל קילו שמן שעובר רגולציה,יש עליו כמעט 200 קונים. בגרמניה תורים משתרכים מחוץ לבית המרקחת".

"אנחנו ממשיכים בנדל"ן במלוא הכוח"

חברת גינדי השקעות, הנמצאת בבעלות האחים מנור וכפיר גינדי, אורי לוי ואייל פרידמן (בניו וחתניו של משה גינדי) נמצאת בשנה האחרונה במהלך של מימוש חלק מנכסיה על רקע צורך במזומנים. כך, השלימה החברה לאחרונה את מכירת זרוע ההתחדשות העירונית שלה גינדי ייזום, לידי חברת אחים דוניץ, תמורת 65 מיליון שקל, כאשר עוד לפני כן מכרו הגינדים את חלקם (25%) בפרויקט המסחר והמגורים TLV לידי חברת רבוע נדל"ן של מוטי בן משה.

לדברי מנור גינדי, "בנינו עד היום בהיקף של מיליון מטר בישראל ו-TLV הוא פרויקט הדגל שלנו שאנחנו מעורבים בו ברמה האישית. זהו פרויקט הנדל"ן הגדול בישראל. בנוסף לקניון יש בו 2,500 יחידות דיור וקאנטרי. אנחנו מפתחים במו ידינו ממשק בין הדיירים, מערכת קהילתית, אם ברמת השמירה על הכלב, או בייביסיטר או מורה פרטית. זו שכונה קהילתית של 10,000 איש".

אבל בסופו של דבר מכרתם את הקניון בהפסד של עשרות מיליוני שקלים.

"מימשנו את הקניון כמו שאנחנו מממשים נכסים מעת לעת, בין היתר כדי להיכנס גם לתחומים אחרים, אבל אנחנו ממשיכים בנדל"ן בכל הכוח. האהבה הגדולה שלי ושל אחי היא ייזום מאפס למאה. את הקניון אמנם מכרנו, אבל המגדלים שבסמוך הם עדיין פרויקט בהובלה שלנו. אנחנו פותחים בקרוב את המגדל הרביעי. כל מגדל זה 400 דירות. זה לא סתם בניין".

נזכיר כי במסגרת העסקה שהושלמה בתחילת ינואר, רכשה רבוע כחול נדל"ן של מוטי בן משה, שהחזיקה ב-50% ממניות פרויקט TLV (הקניון ומתחם המגורים הכלולים בפרויקט השוק הסיטונאי בת"א), את המחצית השנייה של המניות מידי גינדי השקעות והאחים משה ויגאל גינדי - תמורת 225 מיליון שקל במזומן. סכום זה היווה פירעון של מרבית הלוואות הבעלים שהזרימו החברות של הגינדים לחברת הפרויקט, כאשר יתרת הלוואות הבעלים ושטרי ההון, בסך כ-80 מיליון שקל, נרכשה על-ידי רבוע כחול נדל"ן בתמורה לשקל אחד. 

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק