גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק שוק ההון: איך תשקיעו ב-2020 מחוץ לבורסה?

כדי לשמור על תיק השקעות מאוזן, יש מי שממליצים לדאוג לפיזור ולהשקיע גם באפיקים מתקדמים שאינם מושפעים ממצב הבורסה, העולה ויורדת ● אחד מהם הוא תחום ה-P2P - הלוואות מפוקחות בין אנשים פרטיים

השקעות P2P אינן מושפעות באופן ישיר ממצב השווקים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות P2P אינן מושפעות באופן ישיר ממצב השווקים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף הלמן-אלדובי

אם הייתם שואלים את מומחי שוק ההון בארץ ובחו"ל באשר למצב הבורסות ב-2019, רבים מהם כנראה לא היו מנחשים לאן הן תגענה בסופה של אותה שנה. 2019, באופן מפתיע למדי, הסתכמה בעליות שערים יפות ברבות מהבורסות ברחבי העולם, ובכלל זה גם בבורסה של תל אביב. למעשה, בכמה מהן נרשמו שיאים.

ומה זה אומר בפועל? שלמרות הדיבורים הרבים מסביב, שחזו לה עתיד לא מזהיר, הבורסה (בעולם ובארץ) מתנהגת כמו שהיא 'רוצה', ובהתאם למצב הרוח של המשקיעים שקשה לנבא מראש לטוב או לרע; ואולי הדבר החשוב ביותר הוא - שמה שהיה השנה לא אומר דבר על השנה שלפניה (זוכרים את הירידות של "דצמבר האדום" ב-2018), על השנה הנוכחית או על מה שיקרה בעוד חמש שנים. כזה הוא, שוק ההון: תחום שמתאפיין בתנודתיות לא קטנה ואי-וודאות.

קחו לדוגמה את מדד תל אביב 35: בתחילת 2019 הוא עמד על 1,478.42 נקודות. בסופה הוא התייצב על 1,686 נקודות. עלייה מרשימה למדי. אך מה קרה באמצע? בפברואר הוא הגיע לרמת שיא לאותם ימים, 1,588 נקודות - אבל במרץ ירד ל-1,522 נקודות; באוגוסט היה כבר ב-1,631 נקודות, אבל בסוף אותו חודש עמד על 1,539 נקודות. איננו אומרים כאן דבר שאינו ידוע: בשורה התחתונה רוב המדדים עלו ב-2019, אך התנודתיות רבה מאוד ואין לדעת מה יהיה בשנה הבאה. עם מלחמת הסחר שעודנה נמשכת בין ארה"ב לסין, עם פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, עם וירוס הקורונה ש(אולי) מאיים על העולם כולו ועוד אינספור גורמים, גדולים כקטנים, שעשויים להשפיע על התנהגות הבורסה כאן ובעולם - עתיד השווקים כלל אינו ודאי.

סביבת הריבית האפסית מאתגרת את השווקים כלפי מעלה כבר כמעט עשור. אנחנו תמיד נרצה להיות אופטימיים ולקוות להמשך חיובי, אך אסור לשכוח כי רמת המחירים בה השווקים נמצאים בתחילת 2020 גבוהה יותר ברמות הסיכון מזו של תחילת שנת 2019; נזכיר גם שהשנה ישנם אירועים פוליטיים משמעותיים, בחירות בנובמבר בארצות הברית ובחירות בפעם השלישית כאן בישראל.

להקנות ביטחון בהשקעות בעזרת אפיקי השקעה מתקדמים - מחוץ לבורסה

כדי לייצר ביטחון ואיזון בתיק ההשקעות, יש מי שממליצים לשמור על פיזור חכם ולהשקיע באפיקים שימתנו את אפקט התנודתיות בשוק ההון. כעת תגידו בוודאי, ובצדק: אפיק יציב יותר, עם סיכונים מעטים יותר, יביא תשואה נמוכה. במקרים מסוימים זה אכן נכון, אך ישנם גם אפיקים יציבים למדי, שמניבים תשואה חיובית עקבית דומה לממוצע השנתי של מדדי המניות בשני העשורים האחרונים, אשר אינם מושפעים מביצועי הבורסות בעולם. אחד מהם הוא תחום השקעות ה-P2P ,Peer To Peer.

מדובר בתחום אשר מתמקד בשוק האשראי הצרכני, ומאפשר הלוואה בין אדם לאדם - כלומר אדם פרטי אשר משקיע את כספו בהלוואה לאדם אחר, וזוכה לתשואה בהתאם לרמת הסיכון שהוא בוחר, אשר נקבעת בעיקר על ידי דירוג האשראי של האדם הלווה. "בארה"ב נמדדת ההתנהלות הפיננסית של כל אזרח על ידי שלוש לשכות פדרליות", מסביר נועם ברכה, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות השקעה בע"מ, אשר עומדת מאחורי קרן השקעות שממוקדת בשוק הלוואות ה-P2P האמריקאי. "למעשה, לכל אמריקאי יש 'ציון אשראי' שנקבע על ידי אותן לשכות, ונקרא FICO. כאשר אדם רוצה להשקיע ב-P2P - כלומר להלוות כסף לאדם אחר, הוא יכול להתבונן בציון האשראי של אותו לווה וכך לדעת מה גובה הסיכון בהלוואה שכזו".

אך היתרון הגדול של קרנות המשקיעות ב-P2P הוא לא רק בשקיפות הנתונים על כל לווה - דבר חשוב בפני עצמו - אלא ביכולת לפזר את ההשקעה. כך הכסף לא מושקע רק בלווה אחד, אלא בכמה כאלו במקביל. באופן שכזה אם ישנה בעיה עם החזר של הלוואה אחת, ההשקעה הכוללת כמעט אינה נפגעת (חוק המספרים הגדולים). בקרן ה-P2P של הלמן־אלדובי, לדוגמה, ישנן כ­-14 אלף הלוואות שונות שניתנות רק לאחר שעברו שלושה מנגנוני חיתום, המתבססים על סטטיסטיקה ארוכת שנים. שוב, יציבות היא מילת המפתח כאן.

קרן ה-P2P של הלמן-אלדובי - ב-2020 לא חייבים את הבורסה כדאי להשקיע. לפרטים הקליקו כאן>>

"הקרן הציבורית שלנו פועלת מול שלוש פלטפורמות ה-P2P מהגדולות בעולם (prosper, Lending Club ו-Upstart). הנתונים הסטטיסטיים המתקבלים מהפלטפורמות הם מגוונים מאוד ורחבים ומבוססים על מערכות טכנולוגיות מתקדמות מאוד. כך ישנה יכולת לבצע חיתום מדויק בבחירת הלווים ולנהל את הסיכון בתיק", מסביר ברכה ומפרט: "המערכת שלנו יודעת לאתר את ההלוואות על פי איכות הלווים, ורוכשת אותן בהתאם להקצאה שנקבעת מראש על ידינו. למעשה המערכת אוספת נתונים חשובים על כל לווה - כולל המצב המשפחתי שלו, מצבו התעסוקתי, יכולת ההחזר הפיננסי שלו וכדומה. כל אלו מאפשרים לנו להקטין את הסיכון שבעצם מתן ההלוואה".

כמו כן, חשוב להדגיש כי בשל הפיזור הרחב של ההלוואות למשקי הבית בארצות הברית, ההשקעה המוצעת דרך קרנות כמו קרן ה-P2P של הלמן־אלדובי אינה מושפעת באופן ישיר ממצב הבורסה.

הגדלת ההיצע למשקיע המקומי

מעוניינים להיכנס לתחום? דעו שבתור אזרחי ישראל, אינכם יכולים לעשות זאת ישירות, כך על פי החוקים בארה"ב, אלא רק באמצעות קרן P2P כגון זו של הלמן-אלדובי, שיוצאת כעת לגיוס נוסף מהציבור הרחב. הקרן פעילה זה כשנתיים וחצי ומהווה אפיק השקעה מתקדם שמייצר פיזור רחב למטרת מזעור הסיכון אצל המשקיעים. ההלוואות נבחנות ונבדקות על ידי אנשי הקרן, שיצרו שיתופי פעולה גם עם אחת מחברות הנתונים הגדולות בתחום בארה"ב וחברת פינטק וביג דאטה, כדי להעמיק את הסינון ולפזר את ההשקעה על פני אלפי הלוואות שונות. ברכה מסביר כי "השימוש במערכות המתקדמות מאפשר לקרן להעניק הלוואות קטנות יחסית (כ-12,000 דולר בממוצע להלוואה) למשקי הבית בארצות הברית, בפיזור רחב ביותר, שכולן במח"מ קצר מאוד של כשנה וחצי בלבד, כך שבשורה התחתונה, אנו מנהלים את הסיכונים והמשקיע אינו צריך להתעסק בדבר".

ברכה מדגיש גם את השוק הממוסד והמוסדר בו משקיעה הקרן: "כאשר מצטרפים לקרן כמו זו שאנחנו מנהלים, למעשה רוכשים יחידות השתתפות מתיק אשראי מפוזר מאוד לעשרות אלפי הלוואות קיימות בשוק ה-P2P האמריקאי. מדובר בתחום שהחל את דרכו שם לפני כשני עשורים, בשנת 2003, כאשר קמה "Prosper", הפלטפורמה הוותיקה ביותר בתחום, במטרה לתת פתרון אשראי מתקדם למשקי הבית בארצות הברית - כזה המבוסס על טכנולוגיה מורכבת ונשען על חוקים פדראליים תומכים כתחליף לעולם הישן של כרטיסי האשראי.

"מאז ועד היום נוסדו פלטפורמות רבות בארצות הברית אשר שכללו את השוק הזה. בכך השתפרה מאוד היכולת לנהל את סיכון האשראי, והביקוש לאשראי דרך הפלטפורמות עלה בהתאמה.

"כיום", הוא מסכם, "שוק האשראי הצרכני בארה"ב הוא המפותח והמשוכלל ביותר בעולם. מדובר בתחום שצומח בקצב מדהים, שמגלגל עשרות מיליארדי דולרים. חשוב לציין גם כי הקרן של הלמן-אלדובי הינה היחידה הפועלת כקרן ציבורית, המגייסת באמצעות תשקיף מדף. בקרן ה-P2P שלנו משקיעים קופות גמל וקרנות השתלמות, חברות, קיבוצים, אוניברסיטאות ומשקיעים פרטיים הנהנים מגישה להשקעה בשוק האשראי הצרכני המתקדם בארה"ב בסכום של החל מ-50 אלף דולר".

לפרטים נוספים ולהשקעה בקרן-P2P של הלמן-אלדובי - לחצו כאן>>

*בשמה הרשמי הלמן-אלדובי איי2פ1, שותפות מוגבלת.

**המידע נועד להסב את תשומת הלב בלבד אינו מהווה הצעה לרכישה או למכירה של יחידות ההשתתפות של הקרן. אין בו כדי להוות תחליף לייעוץ או לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו של כל אדם. כל אדם המבקש לקבל מידע מתבקש לעיין בפרסומי השותפות במפורסמים באתר רשות ניירות ערך כאן. אין בנתונים במסמך זה כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד או להבטיח תשואה כלשהי. השקעה בקרן כרוכה בסיכונים שונים לרבות סיכון לאובדן ההשקעה וסיכונים כמפורט בכריכת תשקיף הקרן כגון סיכונים מקרן כלכליים המושפעים מהכלכלה העולמית על שוק הלוואות ה-P2P וכן סיכונים הנובעים מהעובדה שההלוואות אינן מובטחות בבטוחות לעיון בתשקיף הקרן לחץ כאן.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין