גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה עלולה להיות אתגר משמעותי לכל מערכות הבריאות; ייתכן שנוכל לעזור"

במסיבת עיתונאים של חברת טבע אמר המנכ"ל כי החברה לא תיפגע מהווירוס, שכן פעילותה המסחרית בסין קטנה ● שולץ התייחס גם לתוצאותיה של תוכנית ההתייעלות, לדרכי ההתמודדות עם אובדן הפטנט על הקופקסון, להשפעות פרשת האופיואידים ול"שמועות המטורפות" על מכירת החברה לאמזון

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

"הקורונה היא אתגר משמעותי בסין, שעלול להיות אתגר משמעותי לכל מערכות הבריאות. אין לנו הרבה עובדים בסין, יש לנו שם פעילות מסחרית קטנה. זה אירוני, כי רק לאחרונה הודענו שאנחנו רוצים להתרחב בסין, כלומר, פיננסית אין לנו הרבה הכנסות להפסיד, כי מלכתחילה לא היו לנו הרבה. יש סיכון עקיף משום שאנו קונים חלק מחומרי הגלם מסין ואנחנו עובדים על מציאת תחליפים" - כך אמר היום (ד') מנכ"ל טבע , קאר שולץ, במסיבת עיתונאים שקיימה היום חברת התרופות. 

"ייתכן שבחודשים הקרובים נשמע על תרופות קיימות שעשויות לעזור בטיפול, ואם יש תרופות כאלה אצלנו נוכל לעזור", הוסיף שולץ. "נכון להיום אין השפעה תפעולית ואין השפעה על התוצאות שלנו".

בהתייחס לתוצאות טבע אמר המנכ"ל, כי "2019 הייתה שנה טובה פיננסית, עמדנו בכל התחזיות שמסרנו. ההכנסות הסתכמו ב-16.9 מיליארד דולר, התזרים החופשי היה 2.1 מיליארד דולר. דומה מאוד למה שתכננו בתחילת השנה ואנו מאוד מרוצים".

עוד אמר שולץ כי לטבע יש 35 אלף מוצרים, "אבל לחלק מהם יש השפעה גדולה על התוצאות, כמו אוסטדו לטיפול בהפרעות תנועה. השקנו גם תרופה מצוינת למיגרנה כרונית, אג'ובי, תרופה מהפכנית ביוטכנולוגית. אנחנו אחת משלוש חברות עם מוצר מסוג זה. אנו עומדים להשיק את המזרק האוטומטי שיסייע למטופלים להזריק את התרופה בבית.

"המוצר המוכר ביותר הוא קופקסון, שכמובן נמצא בירידה בשל אובדן הפטנט. הצלחנו לנהל את הירידה בצורה טובה, משום שבאירופה הקופקסון 40 מ"ג עדיין מוגן בפטנט, ובארה"ב אנו נותנים הנחות ללקוחות - הורדנו את המחיר כדי לשמור על הנפח וזה הולך טוב, יש לנו נתח שוק של 60% ממכירות הקופקסון בארה"ב. המוצר ימשיך בירידה, למכירות של מעל מיליארד דולר ברחבי העולם ב-2020. יש מוצרים ביולוגיים שהפטנט שלהם פג, ואז נכנסות תרופות ביוסימילר. העסק הזה צמח באירופה אך עדיין לא בארה"ב. השקנו בנובמבר את התרופה טרוקסימה - ביוסימילר לריטוקסן - וזה מאוד מרגש", אמר שולץ.

"הצרות של טבע היו שוק לציבור"

שולץ התייחס לתוכנית ההתייעלות שהחלה בחברה בסוף 2017, כחודש וחצי אחרי שנכנס לתפקיד, ואמר כי "זה היה שוק לציבור שטבע הייתה בכאלה צרות שהיא נדרשה לכזה תהליך. 13 מפעלים נסגרו או נמכרו ועוד עשרה בדרך. הורדנו את ההוצאות השנתיות ב-3 מיליארד דולר, שזה הרבה כסף. 13 אלף עובדים עזבו, שזה עצוב, אך רוב האנשים מצאו עבודות חדשות בשל הרקע התעסוקתי הטוב שלהם. היינו צריכים לעבור את התהליך בשל החוב העצום והאתגר של אובדן הפטנט בקופקסון והירידה בשוק הגנרי בארה"ב. המכירות עמדו לרדת ב-5 מיליארד דולר והחוב היה 40 מיליארד דולר. זה היה או זה או למכור את החברה. הצלחנו לעשות את זה ואנחנו מאוד גאים בכך. החשוב ביותר זה שעשינו את זה תוך שמירה על קיבולת ייצור מלאה.

"אני שמח לומר שזה עזר, והפחתנו את החוב ב-9 מיליארד דולר בתקופה זו. סכום גבוה מאוד. נמשיך בהפחתת החוב כדי לייצר עתיד בר-קיימא. עשינו תהליך של מימון מחדש. אין לנו הלוואות בנקאיות, רק איגרות חוב. יש שנים שבהן תשלומי האג"ח הם כ-2 מיליארד דולר, ועם זה אנחנו מסתדרים בתזרים הקיים. יש שנים שצריך להחזיר 4 מיליארד דולר ואז נדרש מימון מחדש. עשינו זאת בהצלחה ברבעון האחרון. יחס החוב ל-EBITDA ברבעון הרביעי היה כ-5.3. ב-2023 יש לנו 4.3 מיליארד דולר לשלם, לכן ב-2022 נעשה עוד מהלך של מיחזור חוב".

בנוגע לצפוי לאחר תוכנית ההתייעלות, אמר שולץ כי מדובר בשני מהלכים חשובים: אופטימיזציה, וצמיחת ההכנסות. "בתחום האופטימיזציה היו לנו 80 אתרי ייצור כתוצאה מהרכישות הרבות לאורך השנים. זה לא יעיל. עכשיו בוחנים את תהליך הרכש, הרגולציה, אינטגרציה של מערכות המחשוב וכדומה כדי לייעל. במקום לקנות את אותו חומר גלם משבעה ספקים, קונים מאחד או שניים במחיר זול יותר. אריק דראפי, שמונה לתפקיד מנהל TGO (תפעול גלובלי) שינה את מודל הארגון תוך יצירת אופטימיזציה. התוצאה צריכה להיות ייצור באופן זול יותר, אבל זה לא תהליך מהיר, זה יימשך גם ב-15-10 שנים הבאות. נוכל לשפר את הרווחיות התפעולית שלנו מ-24.5% ל-28% ב-2023 (על בסיס Non-GAAP). זה לא נס, זה דומה למה שהמתחרים שלנו עושים.

"לגבי צמיחת ההכנסות, שני מנועי הצמיחה הם אוסטדו ואג'ובי. אוסטדו מיועד ל-90 אלף מטופלים בארה"ב, והפוטנציאל עצום כי לא היה להם טיפול קודם. המוצר יכול לצמוח בעשר השנים הבאות. אנו עובדים על השקה של המוצר בסין, בלי שנצטרך לבצע ניסויים קליניים. התרופה אג'ובי עונה על צורך רפואי חשוב מאוד. התמחור של אג'ובי באירופה טוב, דומה לתמחור בארה"ב.

"בטווח הארוך יותר אופטימיזציה לא תספיק, נצטרך להשיק מוצרים חדשים. יש לנו צנרת מוצרים רחבה מאוד, כולל מוצרי נשימה טובים מאוד. בארה"ב נשיק השנה משאף שגם אוסף מידע. רוב המוצרים בפיתוח נכשלים, אבל ככל שמתקדמים בפיתוח הסיכוי עולה. המוצר Fasinumab הוא מוצר ביולוגי להפחתת כאב, נמצא בשלב 3. אנו עובדים על המוצר עם חברת ריג'נרון. בפייפליין הגנרי שלנו יש לנו מעל 1,000 מוצרים גנריים בפיתוח כיום.

"בעשור הקרוב יפקעו הפטנטים של מוצרים בשווי 210 מיליארד דולר, כמובן שהמחיר יורד כשנכנסת תחרות גנרית. כלומר מדי שנה מכירות של 2.5-2 מיליארד דולר לטבע, על בסיס נתח השוק שלה. המוצרים החדשים שנשיק יפצו על שחיקת מחירי הגנריקה".

טבע חוסכת כספים למערכות הבריאות

שולץ הציג נתונים שלפיהם ב-2018, טבע לבדה חסכה למערכת הבריאות בארה"ב 41.9 מיליארד דולר, באירופה החיסכון היה כ-8.6 מיליארד דולר ובישראל 1.4 מיליארד שקל - כ-400 מיליון דולר.

"אנחנו מאוד מחוברים למו"פ בישראל. לפני כניסתי לתפקיד הייתה ירידה בפעילות הזאת, ולדעתי זה חבל, כולם יודעים שיש הרבה חדשנות בישראל, אבל כיום יש לנו 12 שיתופי פעולה חדשים בתחום. מי יודע, אולי בעוד עשר שנים נדבר על מוצר נפלא כמו הקופקסון שייצא מהמו"פ בישראל".

מנכ"ל טבע התייחס ליעדים הפיננסיים לטווח הארוך, ואמר כי "המטרה היא ליצור עסק בר-קיימא ולא לבצע רכישות. לסוף 2023 היעד הוא רווחיות תפעולית של 28%, יחס מזומן לרווח של 80% ומעלה ויחס חוב ל-EBITDA של פחות מ-3. נעשה זאת בדרך הקשה, שיפור מדי שנה, ולא נבקש כסף מבעלי המניות כך שבעלי המניות הקיימים ייהנו מהשיפור. התחזית ל-2020: ההכנסות יתייצבו, הרווח למניה יעלה. יש לנו עתיד חיובי".

שולץ השיב לשאלה על השפעת ההליכים האופיואידיים על התנודתיות במניה: "רוב התנודתיות במניה קשורה להליכים המשפטיים באופיואידים בארה"ב. המצב הוא שלא נתבענו בתחילה על משהו שעשינו לא בסדר, כמו הפרת חוק, אלא תובעים את החברות על כך שתרמו להתמכרויות למשככי כאבים ועליהן לשלם על כך. זאת תיאוריה משפטית חדשה.

"אכן יש בעיית התמכרויות גדולה בארה"ב ואנחנו רוצים לתרום לטיפול בה, לכן אנו במגעים עם המדינות שם. יחד עם שלוש חברות ההפצה הגדולות וג'ונסון אנד ג'ונסון הגענו למתווה של תרומת מוצרים שמסייעים נגד ההתמכרות. אנחנו עובדים על סיכום סופי אבל יש צורך בהסכמת כל המדינות המעורבות. אני אופטימי-זהיר שזה יצליח, משום שזה לטובת אוכלוסיית ארה"ב. אחרת ניגרר עשר שנים במשפטים וזה לא יעזור לאוכלוסייה. זה ימשיך לגרום תנודתיות במניה לאורך התקופה עד שיסתיים".

בתשובה לשאלה על שמועות על מגעים עם אמזון אמר מנכ"ל טבע, כי "מעולם לא היו מגעים עם אמזון על מכירת טבע, זה שמועות מטורפות. כמובן שאנו דנים איתם משום שהם מפיצים מוצרים רפואיים".

בתשובה לשאלה על השקת אוסטדו בסין אמר שולץ כי ההשקה "עדיין לא מגולמת בתחזיות לשנה זו. השקת תרופה חדשה בסין לוקחת זמן רב וההכנסות בשנים הראשונות לאחר ההשקה יהיו לא מהותיות, אך הן יעלו. זה יותר משמעותי לטווח הארוך".

בנוגע לפעילות של רימסה, החברה שנרכשה במקסיקו, אמר שולץ כי "למרבה הצער הייתה בעיה של איכות מוצרים, תיקנו את זה והשקנו חלק מהמוצרים שוב כך שהמכירות שלנו במקסיקו עלו השנה, אבל ייקח זמן לטפל בזה".

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות