גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולן כמו אפל: זו הסיבה שתעשיית השבבים מצליחה למתן את פגיעת הקורונה

אזהרת ההכנסות של אפל בגלל השלכות וירוס הקורונה מעוררת חששות לגבי שרשרת האספקה בתעשיית השבבים ● סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, דווקא מרגיע: "הרבה חברות הוציאו את הייצור מסין בגלל מלחמת הסחר" ● האם בכל זאת יש מה לחשוש?

עובד במפעל שבבים בסין / צילום: רויטרס
עובד במפעל שבבים בסין / צילום: רויטרס

ההודעה של אפל לפיה היא לא תעמוד בתחזית ההכנסות שפרסמה בגלל השפעות וירוס הקורונה על הפעילות הכלכלית בסין הייתה צפויה באופן יחסי. כבר לפני כמה ימים חזו אנליסטים כי בשל החשיפה הגבוהה של אפל לסין - הן בצד הייצור במדינה שפוגע במכירות האייפונים בעולם כולו, והן בצד הצרכני בסין עצמה - עלול קצב הייצור להתכווץ בכ-5%-10%.

ועדיין, ההודעה של אפל  הכבידה מעט על מניית החברה (שירדה ב-1.8%) ועל חלק מהמדדים (למשל מדד SOX, שמרכז חברות שבבים וירד ב-1.4%). הסיבה, בין השאר, היא מכיוון שכבר בתחזית ההכנסות המקורית שלה נלקחו השפעות וירוס הקורונה, אך כנראה שלא מספיק. העובדה שהידיעה המשמעותית הראשונה על פגיעה ממשית במכירות מגיעה מענקית הטכנולוגיה מעוררת תשומת לב ודאגה. הסיבה לכך היא שזהו איתות משמעותי ראשון למשבר שעלול להתפתח בשל השבתתו החלקית מאונס של מפעל הייצור של העולם, כפי שמכנים את סין.

החשש הוא שככל שעובר הזמן במהלכו קצב הייצור בסין מואט או נעצר, כך עולה הסיכון לפגיעה בסחר העולמי. חשש נוסף הוא שהחברות הראשונות להיפגע יהיו חברות, כמו אפל, שחלק משמעותי מכוח הייצור שלהן או שוק היעד שלהן הוא בסין.

אם לשפוט ממחקר שערכה חברת LLamasoft שבדקה את הרגישות של שרשראות האספקה לתעשיות השונות בעולם - החשש כעת הוא שאפל היא רק הסנונית הראשונה. על פי LLamasoft, תעשיית ההייטק מגלה רגישות גבוהה יותר לפגיעה בשרשרת האספקה בהשוואה לתעשיות כמו קמעונאות, רכב, פארמה ואחרות. הרגישות באה לידי ביטוי בשני פרמטרים - זמינות המלאים שהחברות מחזיקות, וקיומם של מקורות אספקה חלופיים. לתעשיית הטכנולוגיה יש הרבה פחות אורך נשימה ופחות אלטרנטיבות לאספקת רכיבים שדרושים לה.

המשבר הנוכחי הוא לא המשבר העולמי הראשון באסיה שפוגע בשרשרת האספקה הגלובלית, והעולם כבר הראה יכולת התאוששות מרשימה, ממשבר הסארס בתחילת שנות ה-2000 ועד הצונאמי. מאידך, העולם תלוי היום בייצור בסין יותר מאשר אי פעם. המחוז שנפגע בסין הוא משמעותי בייצור רכיבים חשובים לעולם הסמארטפונים (בעיקר זיכרונות לעולם הטלקום), לסיבים אופטיים ולעולם הרכב.

המלחמה בוואווי השתלמה?

עד כמה רגישה תעשיית האלקטרוניקה העולמית והמקומית לפגיעה בכושר הייצור של סין, ועד כמה המקרה של אפל הוא אכן אות לבאות? סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מנסה לצנן את החששות, ומסביר כי מבחינת ההשפעות על הסחר העולמי אפשר לראות את ההתמודדות עם משבר הקורונה כהמשך של ההתמודדות עם מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, שחלק גדול ממנה נגע ישירות לתעשיית השבבים.

לדברי וסצ'ונוק, דווקא הודות למלחמת הסחר, התעשייה הגיעה מוכנה יותר למשבר הקורונה. "הצעדים שנקטו חברות כדי להגן על עצמן מהשפעות מלחמת הסחר מועילים להם מאוד היום, הוא מסביר. "למשל, בשל העלאת מכסים על סחורות מסין בשיעור של 25%, הרבה חברות העבירו את הייצור שלהן מסין למקומות אחרים כמו וייטנאם או פיליפינים, ואפל הייתה בין הראשונות לעשות זאת".

בשוק השבבים ספציפית, מסביר וסצ'ונוק, הסיכון לשרשרת האספקה לא חמור במיוחד משום שתחום זה הוא "אחד מהתחומים הבודדים שארה"ב מחזיקה בו ביתרון תחרותי. מצד אחד, במסגרת מלחמות הסחר חברות שבבים רבות הפסיקו למכור לסין, ומהצד השני, גם קונים ממנה פחות - היה חרם על ZTE ומאוחר יותר גם על וואווי, מה שגרם לארה"ב לקנות מספקים אחרים, בעיקר באירופה".

אלו לא הסיבות היחידות לכך שלדברי וסצ'ונוק המקרה של אפל הוא נקודתי. לטענתו, "ייתכן שהבעיות של אפל קשורות יותר לנתחי שוק ופחות לחולשה בשוק כולו. כבר חמש שנים ששוק הסלולר לא צומח מבחינת יחידות נמכרות ולכן קשה להפריד מה נובע מהקורונה ומה נובע מהאטה כללית בשוק הסלולר".

וסצ'ונוק מציין גם כי בינתיים סימני ההאטה עוד לא הגיעו לפרסומים הרשמיים של חברות השבבים הישראליות. לדבריו, "קמטק פרסמה תחזית לפיה לא תושפע מקורונה, "ואילו נובה, לקחה בחשבון את השפעת הקורונה בתחזית לרבעון הבא. גם טאואר הישראלית אינה רואה השפעה מהותית מהנגיף על התחזית לרבעון הראשון 2020, מעבר לאחוז אחד בלבד מהכנסותיה".

"גם חברות השבבים וציוד לשבבים מארה"ב, כמו KLA שרכשה את אורבוטק או אנבידיה שרוכשת את מלאנוקס, ציינו בדוחותיהן שאינן רואות השפעה מהתפשטות הנגיף על עסקיהן", הוסיף וסצ'ונוק. הגישה של החברות, טוען וסצ'ונוק, היא שגם אם תהיה האטה ברבעון הנוכחי, צפוי לחול גידול ברבעון שלאחר מכן.

סרגיי וסצ’ונוק, אנליסט בכיר, אופנהיימר / צילום: תמר מצפי

האם מלאים היו עוזרים או לא?

אם כך, מהם המאפיינים העדכניים של שוק השבבים שעלולים לגרום לו לרגישות יתר למשבר? חנוך מליס, מנכ"ל חברת כ.א.מ אלקטרוניקה, שפועלת בתחום של מעגלים מודפסים, מסביר בשיחה עם "גלובס" כי אחת מנקודות התורפה היא כאמור בעיית המלאי. מליס מסביר כי בשנתיים האחרונות הוזלת מחיר הכסף בשל הריבית הנמוכה גרמה לכך שליצרנים יש פחות מוטיבציה להחזיק מלאי גדול. המגמה כיום, הוא מסביר, היא לקבל את הרכיב ולהרכיב אותו מיד על המוצר, טרנד שמכונה "ייצור בדיוק בזמן" ("Just-in-time manufacturing").

לדברי מליס, היצרנים נמדדים לפי יכולת לוגיסטית, וזו נמדדת בין השאר לפי מספר החודשים שהמלאי אמור להספיק. יצרן שיחזיק מלאי גדול מדי, טוען מליס, ישדר חולשה משום שייתפס כמי שלא תכנן נכון את עסקיו. כתוצאה מכך, אם בעבר עמדה רמת חודשי המלאי על כחצי שנה, כיום היא עומדת כל חודשיים-שלושה בלבד.

האם הגדלת המלאים הייתה מונעת פגיעה בשרשרת האספקה בעת משבר? גם לא בטוח. לדברי מליס, התשובה לא בהכרח חיובית. אפילו אם היצרנים היו מחזיקים מלאים גדולים מטבעה של התעשייה היא עדיין הייתה נותרת רגישה מאוד לכל תקלה או עיכוב: "במצב שנוצר, אפילו אם הייתה ליצרנים חצי שנה, מספיק שחסר מרכיב אחד כדי לשבש את העבודה. במקרים של רכיבים פשוטים אפשר אולי להקים מפעלים חדשים, אבל עם רכיבים מורכבים כמו מעבדים של אינטל למשל, פרק הזמן להקמת מפעל הוא ארוך באופן משמעותי". 

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?