גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית לסיכו: תשתית טובה להשקעה קטנה

חברות התשתיות הגדולות בישראל הציגו ויציגו תוצאות כספיות מעולות, אבל רמת התמחור הנוכחית שלהן מעוררת רתיעה ● במגזר התשתיות כדאי למשקיעים לחפש מניות מעניינות בשורה השנייה

פרויקט בריכת עין-כרם של לסיכו / צילום: אתר החברה
פרויקט בריכת עין-כרם של לסיכו / צילום: אתר החברה

אם יש סקטור פיננסי שקיים לגביו קונצנזוס חיובי, הרי שזה ענף התשתיות הישראלי. מבט חטוף על שלוש החברות המקומיות המובילות - אלקטרה ישראל, שפיר הנדסה ואשטרום קבוצה - מגלה את התמונה הבאה: השתיים הראשונות הכפילו את שוויין בתוך פחות משנה, בעוד שהאחרונה הגדילה לעשות ושילשה את ערכה. הסיבה לנסיקת המניות ברורה, שהרי ההשקעה הצפויה בתחום התשתיות היא אדירה.

התקדמנו הרבה, אבל נותרה כברת דרך ארוכה: ישראל נחשבת במובנים רבים לאחת המדינות המתקדמות בעולם, אבל נדמה לי כי רבים יסכימו שבחלק מתשתיות הבסיס אנחנו רחוקים מאוד מהרמה המערבית. זה לא שבעשור האחרון לא בוצעו כאן השקעות כבדות - ההפך, אבל הפער האדיר בנקודת המוצא מותיר לפנינו עוד כברת דרך ארוכה.

רק כדי להמחיש את הדברים, אציין את המספרים הבאים: ההשקעה בנכסים קבועים צמחה מתחילת העשור בשיעור של 70%, כשההשקעות בתשתיות יסתכמו בשנתיים הקרובות לסכום של 200 מיליארד שקל. ההרחבה הנוספת של מפעל אינטל, שתיפרס על פני שלוש שנים, תעמוד לבדה על סכום של 120-130 מיליארד שקל. גם ההשקעות באנרגיה ותחבורה, במיוחד אלה הנוגעות למאגרי הגז הטבעי והרכבת הקלה, נקובות בסכומים של עשרות מיליארדי שקלים.

גם חברה קטנה יכולה להיות השקעה טובה: יש הרבה יתרונות להשקעה בחברות גדולות ומובילות, בפרט בתעשייה פרויקטאלית כמו תעשיית התשתיות. היתרונות לגודל בעסקים כאלה בולטים ומובנים, הן מבחינת היכולת לספוג חריגות בצד ההוצאות והן בהיבט של עדיפות במכרזים. עם זאת, זה לא אומר שאין מקום לשחקנים קטנים. מבחינת כדאיות ההשקעה, ייתכן כי דווקא המניות של החברות הקטנות מהוות אלטרנטיבה עדיפה.

חברה ציבורית, עם דנ"א של משפחתית

חברות התשתיות הגדולות הציגו ויציגו תוצאות מעולות, ואני עצמי המלצתי עליהן לא אחת בטורים שכתבתי ל"גלובס", אבל מכיוון שאני מייחס משקל רב למחיר הרכישה, רמת התמחור הנוכחית שלהן מעוררת בי רתיעה. לפיכך, חשבתי לחפש מניות מעניינות בשורה השנייה.

לסיכו  היא דוגמה טובה, שכן מדובר בחברת תשתיות ובנייה יחסית קטנה, עם לא מעט יתרונות ומחיר מפתה להשקעה. עד לשנת 2017 היתה לסיכו חברה פרטית, בבעלותה של משפחת לשמן, וגם לאחר ההנפקה, בני המשפחה מחזיקים קרוב לשני שליש מהון המניות של החברה. לטעמי, זוהי נקודת זכות לא זניחה, משום שהניסיון מלמד כי קיים קשר סטטיסטי חיובי בין שיעור ההחזקה של בעל השליטה לבין ביצועי החברה. אם תשאלו אותי, זאת גם לא אמורה להיות הפתעה.

תמחור מניית לסיכו

ניסיון, מומחיות ומוניטין: אף שההיסטוריה הציבורית של לסיכו קצרה, החברה פועלת בתחומה כבר יותר מ-50 שנה. נוסף על כך, למרות היותה קטנה יחסית, פיתחה לסיכו מומחיות רבה בתחומים כמו מערכות זורמות וצנרת הולכה - מה שתורם למוניטין ומעניק לה מקדמה.

ליתרת המזומנים הגבוהה יש משמעות מעבר לרמת סיכון נמוכה: היקף המזומנים נטו במאזנה של לסיכו, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019, עומד על סדר גודל של 115 מיליון שקל. זוהי רמת נזילות גבוהה, הן אבסולוטית והן ביחס להון העצמי של החברה, אבל מעבר לאיתנות הפיננסית זה מקנה ללסיכו עוצמה עסקית חשובה.

למה הכוונה? לכך שיש לחברה מספיק אוויר לנשימה, כך שהיא אינה חייבת לקחת פרויקטים בכל מחיר או "להתאבד" על כל הצעה. זה לא עניין של מה בכך, שהרי להיטות יתר בחברות קבלניות היא חולשה נפוצה וסכנה גדולה.

זה תזרים המזומנים הכלכלי, לא הרווח החשבונאי: הכלל הראשון בהערכת שווי חברות הוא "Cash is king" - כלומר, מה שקובע את ערך החברה זה לא הרווח החשבונאי בדוחות, אלא תזרים המזומנים שמקבלים בעלי המניות. מנגד, בשוק ההון מכפיל הרווח הנקי הוא פרמטר תמחור נפוץ ומרכזי, כשההסבר שנותנים לכך המשקיעים הוא שגם אם קיימים בו עיוותים מסוימים, יש לו מתאם גבוה עם תזרים המזומנים.

אז זאת בדיוק הנקודה, שבמקרה של לסיכו הרווח הנקי נמוך משמעותית מתזרים המזומנים שמייצרת החברה. ההסבר המרכזי לתוצאה האמורה הוא הוצאת פחת גבוהה - שנובעת בעיקרה מנכסים בלתי מוחשיים שלסיכו מפחיתה.

תמחור המניה מטעה, לסיכו זולה בהרבה מכפי שנראה: כשמסתכלים על מכפיל הרווח הנקי שלפיו נסחרת כיום מניית לסיכו, לא נראה כי מדובר במציאה, לא אבסולוטית ולא בהשוואה. העניין הוא שקיימים שני עיוותים שמייצרים במכפיל הרווח הנקי הטיה חזקה: האחד זו רמת המזומנים הגבוהה, והשני זו הוצאת הפחת החריגה.

משכך, כדי לקבל אינדיקציית תמחור מהימנה יותר, כדאי להביט על מכפיל ה-EBITDA (מכפיל רווח בנטרול ריבית, מסים, פחת והפחתות) - שהרי זה מביא בחשבון את יתרת המזומן במלואה, ונוסף על כך, מנטרל את מרבית הסעיפים שאין להם השפעה על תזרים המזומנים. אין צורך להכביר במלים, פשוט הביטו בטבלת ההשוואה המוצגת עם טור זה, ותוכלו לראות כי מכפיל ה-EBITDA של לסיכו נמוך בצורה בלתי סבירה.

שורה תחתונה: עם יתרת מזומנים של 115 מיליון שקל, בתוספת רוח גבית מהסביבה העסקית, שווי שוק של 275 מיליון שקל לחברה שמייצרת EBITDA של 40 מיליון שקל בשנה, הוא בבחינת שמרנות מוגזמת.

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועל בסיס זה בלבד.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק