גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חריגות במים: המשטרה פתחה בחקירה נגד מפעילת מתקן ההתפלה בפלמחים

"גלובס" חשף חריגות במים במתקן ההתפלה שורק • אלא שהפארסה לא נגמרת כאן ● ל"גלובס" נודע כי דיווחים כוזבים על בדיקות המעבדה במתקן ההתפלה של פלמחים עומדים כעת בלב חקירת משטרה • איך בשניים מחמשת מתקני ההתפלה בארץ התגלו חריגות, ומשרד האנרגיה שותק?

מתקן ההתפלה פלמחים / צילום: שלומי יוסף
מתקן ההתפלה פלמחים / צילום: שלומי יוסף

המשטרה פתחה בחקירת חשדות לדיווחים כוזבים מצד גורמים בחברת דרך הים, המפעילה את מתקן ההתפלה פלמחים - כך נודע ל"גלובס". מדובר בחקירה תקדימית נגד מפעיל של מתקן תשתית אסטרטגי, והיא נפתחה בעקבות ממצאים שהועברו למשטרה באוגוסט 2019, על-ידי ועדת אדירי, ועדה ציבורית שמונתה לבדוק חריגות באיכות המים במתקני התפלה בישראל, לאחר פרסום כתבה בנושא ב"גלובס".

על-פי אותה כתבה, במים המותפלים שסיפק מתקן ההתפלה שורק לרשת המים הארצית היו חריגות שיטתיות ברמות המלחים (כלורידים), עד לרמה הגבוהה פי ארבעה מהשיעור שנקבע בהסכם הזיכיון עם המדינה.

הוועדה שמינה שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ מצאה כי החריגות בשורק לא היו ברמה שסיכנה את בריאות הציבור, אך הן נעשו על-מנת להגדיל את רווחיות המתקן.

לצד הממצאים על המתקן בשורק חשפה הוועדה ממצאים חמורים על מתקן ההתפלה פלמחים שנמצא בבעלות קרן תשתיות ישראל. על-פי דוח הוועדה, "לאורך תקופה של כשנה וחצי, היו חריגות בריכוז הכלוריד במים שסופקו על-ידי מתקן פלמחים מהרף שנקבע בהסכם בין המדינה למתפיל. כמו כן, בעשרות מקרים הנתונים שהעביר המתפיל למדינה, ביחס לריכוז הכלוריד במים בבדיקות המעבדה, לא תאמו את בדיקות המעבדה בפועל".

הוועדה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, שבה היו חברים גם סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים במשרד יחזקאל ליפשיץ, מנהלת אגף ההתפלה ברשות המים הילה גיל, ומנהל יחידת תשתיות באגף החשכ"ל במשרד האוצר איציק מרמלשטיין - הגישה את המלצותיה לשר האנרגיה ב-20 באוגוסט 2019.

לגבי המתקן בשורק המליצה הוועדה על הליך אכיפה הכולל קנסות בהיקף של כ-46 מיליון שקלים. בנוסף המליצה על שורת צעדים לשיפור מערך המעקב והבקרה של המדינה ורשות המים אחר איכות המים המותפלים שמספקים מתקני ההתפלה.

לגבי מתקן פלמחים נכתב בדוח, כי "הוועדה ממליצה להעביר את ממצאי הבדיקה לגורמי החקירה הפליליים", זאת מאחר ש"אין בידי הוועדה הכלים למצות את הבדיקה ולעמוד על הגורמים האחראים להצגת תוצאות בדיקות המעבדה אשר דווחו למדינה". כעת, כאמור, פתחה המשטרה בחקירה בנוגע לחשדות האמורים.

לא ממהרים לקנוס ולהעניש את החברות

הפתיחה בחקירה פלילית נגד מפעילי המתקן בפלמחים מעלה את השאלה מדוע נמשכת ההתקשרות העסקית בין המדינה למפעילי המתקן ללא כל הפרעה. מדובר בשאלה עקרונית על טיב היחסים העסקיים בין המדינה לבין גורם פרטי שקיבל זיכיון (בשיטת PPP) להפעיל מתקן תשתית שיש לו חשיבות אסטרטגית, הנחשד בדיווחים כוזבים שיטתיים למדינה. השאלה מתחדדת לנוכח הליכי האכיפה נגד מפעילת מתקן ההתפלה שורק, שהחשדות נגדם לא הגיעו לרמה פלילית.

ההליך נגד מתקן שורק הסתיים בהסדר שנחתם בסוף 2019, ושבמסגרתו התחייבה מפעילת המתקן לספק למדינה כמות של כ-30 מיליון מ"ק מים מותפלים ללא תמורה, בשווי כספי של כ-75 מיליון שקל.

ככל הידוע, לא הוטל קנס כספי כלשהו על מפעילי מתקן פלמחים וזאת למרות שהדיווחים הכוזבים נמשכו על פני שנה וחצי. יצוין גם כי למרות ההתנהלות הפסולה והשיטתית במתקן שורק 1, המדינה מאפשרת לבעלי הזיכיון במתקן בעת הפרשה, האצ'יסון ווטר ו-IDE, להתמודד במכרז להקמת מתקן התפלה נוסף שיוקם בצמוד למתקן הקיים (שורק 2).

בתשובה לשאלת "גלובס" נמסר ממשרד האנרגיה כי למדינה אין כלים נוספים מעבר לתלונה למשטרה במקרים שבהם מתעורר חשד מסוג זה. הסנקציה היחידה שנמצאת בהסכם הזיכיון היא פיצוי מוסכם - אולם במקרה זה, כאמור, לא הוטל קנס כלשהו על מתקן פלמחים.

גורמים הקשורים לוועדת אדירי אמרו ל"גלובס" כי הוועדה לא מצאה ממצאים כלשהם המעידים על כך שהנהלת קרן תשתיות ישראל או גורמים בכירים אחרים מחוץ לחברת התפעול ידעו כי הדיווחים שהועברו למדינה לא היו דיווחי אמת. משום כך, לטענת אותם גורמים, אין לוועדה שום יכולת לקבוע כי מדובר במדיניות מכוונת, או בקשר או קנוניה שהיו שותפים להם גורמים מעבר לאחראים הישירים על הפעלת המתקן.

לדברי אותם גורמים במשרד האנרגיה, "המדינה מנועה מלנקוט בצעדים כלשהם לפני שהסתיימה חקירת המשטרה, מה גם שהמדינה עלולה למצוא את עצמה חשופה לתביעות במקרה שיוטלו סנקציות - בעוד שחקירת המשטרה תקבע כי אין מקום להמשיך בהליכים".

עם זאת, פעולה אחת המעידה כי כן הופקו לקחים בעקבות חשיפת אותם ממצאים היא פיטוריו של אחד מהבכירים בחברת התפעול של מתקן ההתפלה פלמחים. מדובר בבכיר שהיה אחראי בין היתר על דיווחים הכוזבים לרשות המים.

פלמחים: מתקן ההתפלה החמישי בגודלו

מתקן ההתפלה בפלמחים הוקם על-ידי חברת דרך הים (Via Maris) מקבוצת גרנית הכרמל, שבשליטת משפחת עזריאלי. החברה התקשרה מול המדינה בהסכם מסוג BOO, שמשמעותו כי המתקן יוקם ויופעל על-ידי החברה אך יישאר בבעלותה בסיום תקופת הזיכיון (25 שנה) ולא יועבר למדינה כפי שנעשה בשאר מתקני ההתפלה (ובמתקני תשתית נוספים דוגמת כביש 6) שנבנו בשיטת BOT.

הקמת המתקן החלה ב-2005, והוא החל לפעול ב-2007 כמתקן קטן בעל הספק של 30 מיליון מ"ק לשנה. במהלך השנים אישרה רשות המים לזכיינים להרחיב את המתקן בהשקעה כוללת של כמיליארד שקל, וכיום הוא בעל הספק של 90 מיליון מ"ק.

מתקן ההתפלה בפלמחים הוא אחד מחמשת המתקנים הגדולים שנבנו בשנים האחרונות בישראל, לצד מתקני באשקלון, אשדוד, שורק וחדרה. נכון להיום מתקני ההתפלה מספקים את מירב מי השתייה. על-פי ההערכות מדובר ב-600 מיליון מ"ק בשנה שמותפלים.

בסוף 2013 מכרה גרנית הכרמל את הזכיינית דרך הים שבבעלותה לקרן תשתיות ישראל תמורת 400 מיליון שקל. בעת המכירה, ההערכות היו כי המתקן מניב רווח תפעולי שנתי של 40 מיליון שקל. קרן תשתיות ישראל בניהולו של ירון קסטנבאום הוקמה ב-2007 על-ידי קבוצת הראל ועו"ד יהודה רווה, ושותפים בה לצד הראל גופי חיסכון פנסיוני, ובהם קרנות החיסכון של המורים וקופת הגמל של האוניברסיטה העברית.

מחברת דרך הים, המתפעלת את מתקן ההתפלה פלמחים, נמסר: "לא ידוע לנו על כל בדיקה המתנהלת בנושא". 

מתקני ההתפלה: דגימות מים בעייתיות וניסיון להוזלת עלויות

באפריל 2019 חשף "גלובס" כי נבדק חשד לחריגות שיטתיות ברמות הכלורידים (מלחים) של מי השתייה שמספק מתקן ההתפלה שורק לרשת המים הארצית. מדובר במתקן שהוקם בשותפות בין חברת IDE לחברת הצ'יסון ווטר, ובעל הספק של 150 מיליון קוב לשנה - כמות המסוגלת לספק מי שתייה ל-1.5 מיליון בני אדם.

על-פי ההסכם עם המדינה, התחייבו בעלי הזיכיון להפעלת המתקן כי רמת הכלורידים במים לא תעלה על 20 מיליגרם לליטר. אלא שעל-פי נתונים שדווחו לרשות המים על-ידי חברת מקורות, רמות הכלורידים במים היו גבוהות עד פי ארבעה מהרמה הנדרשת, למעט בשעה 9 בבוקר - השעה שבה נאספו דגימות של המים ונשלחו למעבדה.

המעבדה, שפעלה במימון הזכיין, דיווחה על תוצאות תקינות של רמות הכלורידים במים - ודיווחים אלה הועברו על-ידי מפעילי המתקן לרשות המים, הגוף המפקח על מתקני ההתפלה. רמת הכלורידים המותרת בתקן עומדת על כ-400 מיליגרם לליטר, כך שאין ראיות לכך שהחריגה יצרה סיכון לבריאות הציבור, אולם היא אפשרה למפעילי מתקן שורק חיסכון משמעותי בעלויות הכרוכות בהורדת ריכוז הכלורידים במים.

הממצאים העלו, כי החריגות במי הכלורידים החלו זמן לא רב לאחר תחילת הפעלת המתקן ב-2014, ונמשכו עד שרשות המים הפנתה שאלות בנושא למפעילי המתקן בסוף 2018.

ב"ועדת אדירי", שמונתה לבחון את החריגות באיכות המים במתקני ההתפלה, העריכו כי החיסכון השנתי כתוצאה מהפעולה הגיע ל-2.8 מיליון שקל לפחות בשנה.

בתחילת 2019, לאחר שהופסקה ההתנהלות הפסולה, רכשה חברת דן קפיטל - זרוע ההשקעות של דן תחבורה - את חלקה של IDE במתקן תמורת 500 מיליון שקל.

במקרה של מתקן ההתפלה פלמחים, התברר כי הדיווחים שהעביר המפעיל לא תאמו את ממצאי בדיקות המעבדה והיו לפיכך כוזבים. עובדה זו התבררה לאחר שהוועדה פנתה ישירות למעבדה וביקשה את רישומי התוצאות של בדיקות המים בשנים האחרונות. אי-ההתאמות שנמצאו היו על פני תקופה של שנה וחצי וכללו עשרות דיווחים שונים.

בעקבות הבדיקה המליצה ועדת אדירי כי המדינה תערוך בעצמה בדיקות של איכות מי השתייה, תשפר את מנגוני הדיווח ותגביר את תדירות הבדיקות.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט