גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: עובדים זרים לא צריכים להיות זכאים לאותם תנאים כמו עובדים ישראלים

הצגת הדברים כאילו העמדה המוסרית מתמצית בבחירה החדה האם להעניק זכויות כלכליות שוות לאנשים שבחרו מרצונם החופשי לבוא מארצות אחרות לעבוד כאן, או שאנחנו רשאים להפלות לטובה את בני ארצנו, היא פשטנית מדי ● גם לאחר הפחתת תשלומי החובה לעובדים הזרים, שכרם יהיה גבוה פי שש או שבע משכרם במדינות המוצא שלהם

פרופ' אבי שמחון / צילום: אוריה תדמור
פרופ' אבי שמחון / צילום: אוריה תדמור

מזה שנים אחדות שאני פועל להפחתת תשלומי החובה לעובדים זרים. מדינת ישראל כופה על מעסיקים סיעודיים, ברובם הגדול קשישים ונכים, לשלם שכר מינימום וזכויות סוציאליות לעובדים זרים המשתכרים בישראל פי חמש ויותר ממה שהיו משתכרים בארצות מוצאם. על פניו מדובר בהחלטה תמוהה, שכן כך אנחנו, מעבירים בהתנדבות מיליארדי שקלים שהיינו יכולים להימנע מלשלם, לתושבי מדינות זרות. חשוב שנמצא את האיזון הנכון בכדי להפלות לטובה את אזרחינו, אל מול הפגיעה באזרחי מדינות זרות המועסקים בישראל.

הנימוקים בעד שוויון בין עובדים אזרחי ישראל לעובדים זרים מתרכזים במישורים הכלכליים, המשפטיים והמוסריים. בבחינת מערכת השיקולים נראה כי במישור הכלכלי קל למדי להצדיק אפליה לטובה של מעסיקים ישראלים, המישור המשפטי משקף את ערכי המוסר של החברה, ולכן נותרנו עם השאלה הקשה באמת - האם יש הצדקה מוסרית להבחין בין אדם לאדם רק על פי אזרחותו.

רובנו משלימים עם כך שיש אנשים שמרווחים 6,000 שקל לחודש ואחרים שמרוויחים 60,000 (עם 600 אלף קצת יותר קשה) אבל האם הבחנה ע"פ אזרחותו של האדם מוסרית? לפני שאגע בשאלה המוסרית, אני מבקש לצלול להיסטוריה של העסקת עובדים זרים בישראל על מנת להבין את השיקולים הכלכליים-חברתיים שהובילו לכך שצעיר פיליפיני שמגיע לעבוד חמש שנים בישראל זוכה להפרשה לפנסיה.

לפני כ-30, לאחר שרבו הקשיים הביטחוניים בכניסת עובדים פלסטינים למשק, החלה כניסה לישראל של עובדים זרים, בעיקר מאסיה וממזרח אירופה. עובדים אלו החלו תופסים חלק גדל והולך בכוח התעסוקה, בעיקר בענף החקלאות והבניין, ובהמשך בסיעוד, עד שבשנת 1999 היוו למעלה מ-12% מהעובדים בישראל.

יתר על כן, אם עד אז כמעט כל העובדים הזרים הגיעו מיהודה שומרון וחבל עזה, ממרחק של עשרות קילומטרים מביתם וחזרו לשם בתום יום עבודתם, הרי שהחל משנות התשעים הם הוחלפו בעובדים מחו"ל שהתגוררו בארץ והחלו להקים כאן תאים משפחתיים.

הימצאותם של כל כך הרבה מהגרי עבודה בישראל, שחלקם שאפו להשתקע בה, יצרה בעיה חברתית קשה והובילה לדרישה בקרב הציבור להסדיר את מספרם ולוודא שלא ישתקעו כאן. לכך התווסף קולם של כלכלנים במשרדי הממשלה, בבנק ישראל ומחוצה לו שטען שקיומו של כוח עבודה זול במיוחד מביא לדחיקתם של עובדים ישראלים משוק העבודה ולירידת שכרם, ועל ידי כך מעכב כניסת טכנולוגיות מתקדמות באותם ענפים ומונע את עליית פריון העבודה.

שילוב הסיבות הללו הוביל את הממשלה לאמץ מתווים להפחתת מספר העובדים הזרים בישראל ולהשוות את עלות העסקתם לזו של עובדים ישראלים. המוטיבציה בייקור עלות ההעסקה של עובדים זרים נועדה להפחית את התמריץ להעסקתם על פני ישראלים ועל ידי כך את הלחץ על קובעי המדיניות להגדלת מכסות העובדים הזרים. כך, למשל, לא הושוותה ההפרשה של העובדים הזרים עצמם לביטוח הלאומי מפני שזה נגרע מהעובדים ולא מהמעסיקים ולכן אינו משפיע על התמריץ להעסקתם.

ירידה תלולה מאז שנת 1999 במספר העובדים הזרים

בין אם בשל העלאת מחיר העסקתם, ובין אם בזכות שקובעי המדיניות עמדו בלחצים להגדלת מספרם, מדינת ישראל השכילה בעשורים האחרונים להפחית במחצית את שיעורם (ללא הפלסטינים) בכוח העבודה. כמו כן, הצטבר ניסיון באשר לארצות שמהן העובדים הזרים חוזרים לעבודתם בעת פקיעת רישיון עבודתם. מכאן, שהסיבה המקורית לנפח את עלות העסקתם פחתה במידה רבה.

דעה: הראשונים להיפגע מביטול פנסיה ושכר מינימום לעובדים הזרים - העובדים הישראלים

חשוב לזכור שהרוב המוחלט של העובדים הזרים (ללא ערביי השטחים וללא עובדים בלתי חוקיים) מועסקים בסיעוד ע"י קשישים ונכים, כך שהנטל הכלכלי נופל ישירות על כתפיהם. בענף הסיעוד התחליפיות בין עובדים זרים לעובדים ישראלים נמוכה מאוד בשל אופי העבודה. בעוד שהעובדים הזרים נמצאים עם הקשיש לאורך כל היום, הרוב המוחלט של מטפלות הבית הישראליות עובדות במשרה חלקית ואינן מעוניינות לשהות בבית המטופל 24 שעות ביממה. לפיכך, רק אלה הנזקקים לטיפול רצוף מעסיקים עובדים זרים ומכאן, שהפחתת עלות ההעסקה שלהם הייתה מיטיבה ישירות עם אוכלוסייה חלשה במיוחד ומעלה את רווחתה באופן משמעותי. יחד עם זאת, החשש לפגיעה בשכר של עובדים ישראלים קטן שכן התחליפיות בין עובדים זרים לעובדים ישראליים בענף הטיפולים הסיעודיים נמוכה מאוד.

חשוב גם לזכור ששכר המינימום נועד לסייע לעובדים הישראלים לפרנס את משפחותיהם, בעוד שהעובדים הזרים מעבירים את מרבית שכרם למשפחותיהם בארצות מוצאם היכן שהשכר ועלות המחיה נמוכים בהרבה.

אתחיל את הדיון המוסרי בחשש שהבחנה בין עובדים ישראלים לבין עובדים זרים תעורר עלינו את חמתן של המדינות שמהן מגיעים העובדים ותוציא לנו שם רע כמי שמפרים אמנות בינלאומיות המיועדות למנוע פגיעה בחלשים. האמנות נכתבו מתוך כוונה כנה למנוע ניצול מחפיר של בני אדם חסרי הגנה שנאלצו לעזוב את ביתם ולנדוד לארץ רחוקה כדי לחסוך כסף ולסייע למשפחתם שנותרה מאחור. יש בהן הגיון רב ואף אדם הגון לא ימליץ לאפשר עבדות של בני אדם, זרים ככל שיהיו, לטובת רווחת בני עמו. אבל כפי שניתן לראות מתרשים שכר המינימום בדולרים, קיים פער גדול מאוד בין עבדות לבין המצב הקיים. ע"פ הצעתי השכר, שרובו כאמור משולם על ידי קשישים ונכים, יפחת מכ-1,900 דולר לחודש כיום ל-1,500, לעומת 650 דולר שעובדים זרים השתכרו לפני עשרים שנה.

שכר המינימום בישראל עולה בהתמדה

אם כך, גם לאחר ההפחתה, שכר העובדים הזרים יהיה גבוה פי שש או שבע משכרם במדינות המוצא שלהם ויותר מכפול מזה שהשתכרו בישראל לפני עשרים שנה. אין הכרח שהבחירה שלנו להעלות את השכר של העובדים הישראלים החלשים ביותר, תחייב אותנו להעלות גם את שכרם של העובדים הזרים.

עלות השכר של העובדים הזרים בישראל

בסופו של דבר הצגת הדברים כאילו העמדה המוסרית מתמצית בבחירה החדה האם להעניק זכויות כלכליות שוות לאנשים שבחרו מרצונם החופשי לבוא מארצות אחרות לעבוד כאן, או שאנחנו רשאים להפלות לטובה את בני ארצנו, היא פשטנית מדי. צריך לחפש את האיזון כך שנפלה לטובה את בני ארצנו, בוודאי את החלשים ביותר, תוך שאיננו מתעלמים מרווחתם של מהגרי העבודה שבאו לכאן למספר שנים קצוב שבתומו יחזרו למולדתם. 

הכותב הוא ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות