גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת תרופות מארה"ב החלה בפיתוח חיסון ראשון לקורונה

חברת התרופות האמריקאית מודרנה בשיתוף המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות צופים שעד סוף אפריל יחלו בניסוי קליני ● לפי מנהל המכון, אם הכל יילך כמתוכנן החיסון יהיה מוכן לחורף הבא

ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK
ניסוי קליני / צילום: SHUTTERSTOCK

חברת התרופות האמריקאית מודרנה העבירה משלוח ראשון של חיסון שפותח במהירות נגד נגיף הקורונה לחוקרים של הממשל האמריקאי, שיבצעו את הניסויים הראשונים בבני אדם כדי לבדוק אם החיסון יכול לדכא את המגיפה שהחלה בסין.

מודרנה (Moderna) שיגרה אתמול (ב') אמפולות של החיסון מהמפעל שלה בנורווד, מסצ'וסטס, למכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מידבקות, NIAID, בבתסדה, מרילנד. המכון צופה שעד סוף אפריל הוא יתחיל ניסוי קליני עם כ-20-25 מתנדבים בריאים, כדי לקבוע אם שתי מנות של הזריקה הן בטוחות לשימוש ומייצרות את התגובה החיסונית שצפויה להגן מפני הידבקות בנגיף. כך מסר מנהל המכון, אנתוני פוסי. התוצאות הראשונות עשויות להתקבל ביולי או אוגוסט.

זמן ההפקה של המשלוח הראשון של החיסון, שפותח יחד עם NIAID אחרי למידת הרצף הגנטי של הנגיף בינואר, נחשב לתגובה מהירה מאד למצב החירום של התפרצות נגיף הקורונה.

אם הניסוי הקליני יתחיל כמתוכנן באפריל, יחלפו שלושה חודשים מתכנון החיסון עד לניסוי שלו על בני אדם. להשוואה, אחרי התפרצות נגיף הקורונה הוותיק יותר, סארס (תסמונת הנשימה החריפה) בסין ב-2002, נדרשו כ-20 חודשים להביא חיסון לשלב ראשון של ניסוי קליני, לפי ד"ר פוסי. "שום דבר לא קרה בעבר כה מהר", הוא אמר.

רשויות הבריאות אומרות שההתקדמות בטכנולוגיית החיסונים, בעזרת השקעות ממשלתיות ופרטיות, מקצרת את לוח הזמנים של הפיתוח במצבי התפרצות נגיף. בעבר, חוקרים התאמצו לפתח חיסונים בתגובה להתפרצויות כמו סארס, אבולה וזיקה עם תוצאות מעורבות. חיסונים ישנים יותר פותחו מחלבונים נגיפיים שצריך לגדל תחילה בביצים או בתרביות תאים, ויחד עם ניסויים בבעלי חיים עלולות להידרש שנים לפני שחיסון מתאים לשימוש אנושי.

גישות הפיתוח החדשות יותר ידועות כטכנולוגיות פלטפורמה - בלוקים של בנייה שאפשר לשחק בהם במהירות בעזרת המידע הגנטי מפָּתוֹגֶן (מיקרואורגניזם מחולל מחלה) חדש.

ההפקה המהירה של חיסון אינה מבטיחה הצלחה. "אתה אף פעם לא בטוח עד הסוף מה יש לך ביד", אמר ברוס ג'לין, נשיא היחידה העולמית של מכון החיסונים Sabin. הוא הזכיר שיש עוד חיסונים בשלבי פיתוח נגד נגיף הקורונה, והוסיף: "רצף הניסויים מיועד להפריד בין מה שעובד ומה שלא. לכן חשוב לנסות כמה שיותר דברים שנראים סבירים, כי לא כל הסוסים יסיימו את המירוץ".

לא ברור אם החיסון של מודרנה יעבוד. הטכנולוגיה מבוססת הגנים שלה עדיין לא הולידה חיסון אנושי כלשהו שאושר על ידי הרשויות. גם אם הניסוי הראשון יהיה חיובי, החיסון עצמו לא יהיה זמין בכמויות גדולות לפני השנה הבאה, מפני שיהיה צורך במחקרים ובאישורים נוספים, אמר ד"ר פוסי.

עם זאת, רשויות הבריאות אומרות שכדאי להמר על הטכנולוגיות החדשות הללו מול התפרצויות נגיפים מהירות. מתחילת ינואר, כאשר בסין אושרו רק כמה עשרות מקרי הידבקות, הנגיף פגע כבר ביותר מ-78,000 בני אדם, מהם יותר מ-2,400 שמתו. הרוב המכריע של המקרים הוא בסין.

ד"ר פוסי אמר שיתכן שהתפשטות הקורונה תואט בחודשי השנה החמים יותר, אבל אז יגיע החורף הבא, והקורונה יהפוך לנגיף עונתי כמו השפעת. אם הכל יילך כמתוכנן, החיסון יהיה מוכן לחורף הבא.

"הדרך היחידה שבה אפשר לדכא לחלוטין מחלה מדבקת היא עם חיסון", אמר פוסי. "אם רוצים להשיג אותו במהירות, משתמשים בטכנולוגיות חדשות, משוכללות יותר מהשיטה הסטנדרטית, אותה אני מגדיר כמיושנת, לפיתוח דברים".

מודרנה, שלה מעל 800 עובדים, הוקמה ב-2010 כדי לפתח תרופות וחיסונים בהתבסס על מה שידוע כ"שליחי RNA ", המולקולות הגנטיות שנושאות הוראות מה-DNA לתאי הגוף לייצר חלבונים מסוימים. החברה העלתה על הכוונת שלה סרטן, מחלות לב ומחלוקת מדבקות. אין לה לפי שעה תרופה או חיסון כלשהם בשוק.

מנכ"ל מודרנה, סטפן בנסל, אמר שהוא התקשר למכון MIAID אחרי ששמע על נגיף הקורונה החדש בסין כשהיה בחופשה עם משפחתו בצרפת בתחילת ינואר. הוא דיבר על שיתוף פעולה בפיתוח חיסון.

מדענים סינים מצאו את הרצף הגנטי של הנגיף החדש ופרסמו אותו באינטרנט בסביבות ה-10 בינואר. חוקרים מ- NIAID ומודרנה ניתחו את הרצף והעלו אותו על קטע גנטי שהם העריכו שייצר את התגובה החיסונית הרצויה. NIAID הסכים לבצע את הניסויים הקליניים בחיסון שמודרנה תפתח.

מודרנה לא נזקקה לדוגמיות האמיתיות של הנגיף או החלבונים שלו. החיסון שלה מכיל במקום זאת חומצה גרעינית עם קידוד גנטי שנותן לתאי הגוף הוראה לייצר חלבונים מסוימים שלא פוגעים בגוף, אך מייצרים תגובה חיסונית.

עד 100 עובדי ייצור ובקרת איכות בחברה היו מעורבים במאמץ הפיתוח, ורבים מהם עבדו סביב השעון, בשעות הלילה ובסופי שבוע. כשהייצור עלה, מנהלי החברה התכנסו לישיבות רבות או החליפו מידע במסרוני ווטסאפ כדי לעקוב אחרי ההתקדמות, ונשארו בקשר רצוף עם NIAID.

מודרנה סיימה לייצר כ-500 אמפולות ביום שישי ה-7 בפברואר. בדרך כלל, החברה ממתינה עד לימי שני כדי להתחיל בבדיקות בקרת איכות, אבל 10-15 עובדים הקדישו את סוף השבוע לבדיקות. הכמות הזו עברה את רוב הבדיקות באותו סוף שבוע, אבל נדרשו שבועיים נוספים כדי להשלים את ניסויי הסטריליות. הכמות כולה אוחסנה בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס.

סיכון אחד של פיתוח כה מהיר הוא שמודרנה ו-NIAID לא יידעו בוודאות שהם בחרו את הקטע הטוב ביותר של הרצף הגנטי של הנגיף שאותו החיסון יתקוף, לפני שהניסוי הקליני האנושי יסתיים. "יכול להיות שזה יעבוד. אנחנו צריכים רק לחכות ולראות", אמר בנסל.

הניסוי הראשון ייערך ביחידת הניסויים הקליניים של NIAID בבתסדה. אם הוא יצליח, יתחיל ניסוי שני על מאות או אלפי משתתפים, שיכול לקחת בין שישה לשמונה חודשים. הניסוי הזה יוכל להיערך בחלקו בארה"ב, בסין או באזור אחר שבו המחלה מתפשטת, במטרה לבחון אם החיסון אכן משפיע על שיעורי ההידבקות.

אם גם הניסוי השני יהיה חיובי, החיסון יוכל להיות מוכן לשימוש המוני, אמר ד"ר פוסי. בהמשך יוחלט אם החיסון יינתן לקבוצות יעד כמו עובדי מערכות הבריאות, או לכלל האוכלוסייה.

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?