גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שתי הסיומות שכבר נכתבו ב'ארץ נהדרת' לערב הבחירות הנוכחי כוללות רק שני תרחישים - נתניהו מנצח או תיקו"

גם הפעם תלווה "ארץ נהדרת" את ערב הבחירות ותיתן את הזווית המעניינת יותר של ההתרחשות הפוליטית ● לקראת אחד הערבים הנצפים בשנה, דוד ליפשיץ, הכותב הראשי של "ארץ נהדרת", בשיחה מיוחדת עם "גלובס"

דוד ליפשיץ, תסריטאי, כותב ראשי ב”ארץ נהדרת” / צילום: איל יצהר, גלובס
דוד ליפשיץ, תסריטאי, כותב ראשי ב”ארץ נהדרת” / צילום: איל יצהר, גלובס

גם הפעם תלווה "ארץ נהדרת" את ערב הבחירות ותיתן את הזווית המעניינת יותר של ההתרחשות הפוליטית - במדינה שבה המציאות עולה על כל דמיון. אילו שני תרחישים נלקחו בחשבון על-ידי התסריטאים לקראת אחד הערבים הנצפים בשנה, איזה תרחיש לא נלקח בחשבון, ומי המתחרה האמיתית של התוכנית הכי משפיעה על המסך? דוד ליפשיץ, הכותב הראשי של "ארץ נהדרת", בשיחה מיוחדת עם "גלובס".

הזירה

מזה 17 שנה משמש ליפשיץ ככותב ראשי ב"ארץ נהדרת". במקביל הוא משמש גם כמגיש בערוץ הספורט, ובין עונה לעונה הוא מתפנה לכתוב לפרויקטים; בין היתר כתב ויצר את הסדרה "שחקן זר" ואת הסרט "זוהי סדום". ב"ארץ נהדרת" הוא חלק מצוות של 7 כותבים: אסף שלמון "כותב ראשי יחד איתי", איתי רייכר, אילן שפלר, ערן זרחוביץ', שרון טייכר ואסף גפן.

אתה שם לב שאין לכם כותבת בצוות?
"נכון. היו כותבות במהלך השנים, כרגע אין".

השוק הישראלי

"זה הקהל של ערוץ 2 בעבר והיום ערוץ 12. קהל של בני 35-40 שחלקם גדלו איתנו. זה קהל שחשוף לאקטואליה וגם הילדים שלו. לפעמים אנחנו השלמה לחדשות, ולפעמים החדשות נצרכות דרכנו. גם הילדים שלי גדלו עם 'ארץ'. כשהבן שלי היה בגן, הגננת קראה לו 'לובה', דמות הקופאית מהעונה הראשונה. אני מניח שמבוגרים רואים רובד אחד, וילדים רובד אחר. למערכון של 'הטורטלים' הילדים מאוד התחברו והתחפשו לדמויות בפורים. כשכתבנו את זה, לא חשבנו שזה נושא שפונה לילדים. הפוקוס היה במתעשרים החדשים ובצרכנות המתבהמת - ודווקא ילדים התחברו לדמויות שהיו מצחיקות. זה הפטנט של 'ארץ נהדרת' - יש מסר, אבל הוא לא מזניח את הקומדיה".

החיים עצמם

"האתגר גובר לנוכח המציאות שמקצינה את עצמה. בארה"ב הכותבים של 'SNL) 'Saturday Night Live) נתקלים בבעיות דומות. מה שעוד מאתגר אותנו זה מה יקרה אם המציאות הפוליטית תאלץ אותנו להתמודד עם דמויות משעממות. כשגדעון סער התמודד על הנהגת הליכוד, אמרנו שאם הוא מנצח, יש לנו מערכת בחירות של שתי דמויות יבשושיות, גנץ מול סער. מבחינתנו, ככל שהדמויות במציאות צבעוניות יותר, הרי זה מבורך".

המתחרים

"המתחרים שלנו הן הרשתות, פייסבוק ובעיקר טוויטר. ברגע שקורה משהו, אנשים זורקים את מרכולתם לטוויטר על המקום, ולנו יש תוכנית אחת בשבוע. אגב, זה המקום להגיד שלפעמים אנחנו רואים שאנשים מצייצים ש'ארץ נהדרת גנבו לי את הבדיחה', אז לא, אנחנו מביאים את שלנו, ואם יצא שמישהו כתב בדיחה דומה - שיהיה גאה בעצמו שהוא בראש שלנו. מצד שני, באיזשהו מקום, מה שמעלים בטוויטר עוזר לנו, כי משם אנחנו קולטים את הווייב ולאן הסיפור הולך ומאיזו קלישאה כדאי לנו להימנע. הרשתות החברתיות הן המתחרות שלנו ושל האקטואליה".

על הצופה הישראלי

"מהעונה הראשונה יש לנו כלל - כל מערכון, גם אם הוא להיט, יישאר רק לעונה אחת. הדמויות הפוליטיות לא, כי הן לא משתנות. מצד שני, אנחנו שמחים, כי מה היינו כבר יכולים לעשות מניצן הורוביץ לעומת מירי רגב. עם הטורטלים שהיו להיט עשינו עוד מערכון אחד, אבל המטרה היא להתקדם, ויש בזה משהו נכון. התוכנית מטבעה כוללת הפוגה עונתית, וזה דורש מאיתנו להתחדש. הרגלנו את הקהל לזה, בסוף גם מדובר בדמויות של מערכון, והעומק מוגבל".

מה שקורה עכשיו

"ל'ארץ נהדרת' יש ותק חריג. אני מקווה ורוצה לחשוב שהקהל של התוכנית בסוף הוא קהל די נאמן שהולך איתה לאורך השנים ומוסיף את הילדים שלו שנהיים צופים של התוכנית. נניח, מירי רגב היא דמות שהילדים מתים עליה, וגם דוד ביטן. אם אתה פוליטיקאי, ואין לך דמות ב'ארץ נהדרת', זה אומר שאתה בבעיה.

"אני לא יודע עד כמה מירי רגב אוהבת את החיקוי שלה. ליברמן למשל עבר תהליך. בהתחלה הוא קרא לנו חבורת מנוולים, אבל ב-2017 הוא התחפש לשאולי. אתה לא חייב לאהוב את הדמות שלך, אבל אתה חייב לקבל הומור. ביבי התארח אצלנו פעם - והבן שלו (יאיר) לא מתייחס אלינו בטון חיובי, כי הוא יושב בבית ורואה הרבה טלוויזיה. הוא אמר שאנחנו בולשביקים, ביטוי חביב על משפחת נתניהו.

"הכלל בבני משפחה של פוליטיקאי הוא שאם אתה בקו האש, אתה חוטף. מירי רגב מופיעה כמעט בכל תוכנית, אבל את בעלה לא עשינו, כי לא רואים אותו. אשתו של ישראל כץ התראיינה בבית שלהם? זה מסלול ברור ל'ארץ נהדרת'. אם שרה נתניהו לא הייתה מצטרפת לכל ביקור של בעלה לחו"ל, היא לא הייתה מופיעה בכל תוכנית. היא מזמינה את זה. עובדה שאת הבן השני (אבנר) לא עשינו".

משהו שאתה ממש גאה בו

"העובדה שאנחנו רצים וקיימים כבר 17 שנה כתוכנית רלוונטית ואקטואלית ומצחיקה. אין לזה אח ורע בטלוויזיה. בעונות הראשונות היו לנו הרבה ביטויים שהחדרנו לשפה. אני חתום על הביטוי 'שקרכלשהו', זה משהו שהומצא במקרה ונשאר".

משהו שהיית רוצה למחוק

"הייתי מוותר על הביקור של נתניהו אצלנו בתוכנית (ב-2013). זה לא היה נתניהו של היום עם הכתבי אישום אלא נתניהו של לפני התיקים. לביקור הזה היה איזה נופך לאומי, כמו תוכניות של יום העצמאות. בגדול אנחנו לא מארחים פוליטיקאים. אהוד ברק ולימור לבנת התארחו אצל הפילוסים, ורובי ריבלין היה מעולה במערכון עם הטורטלים, אבל בגדול אנחנו נמנעים מזה".

מה שקורה עכשיו

"גם אני ומולי שגב ואסף שלמון השתנינו והתבגרנו. פעם כתבנו מנקודת מבט של צעירים, והיום אנחנו אנשים עם משפחות שרואים את הדברים בצורה אחרת. כצעיר יש דברים שנראה לך שהם לא בעיה שלך, אבל ברגע שיש לך ילדים ומשפחה, אין דבר שהוא לא בעיה שלך. המון דברים קרו בעולמות ההומור, מ-MeToo ועד הפוליטקלי קורקט. יש דברים שכתבנו פעם שהיום לא היינו מדמיינים לכתוב. עם זאת, בעיניי המגבלות מאוד תורמות ועוזרות. גם הדמויות משתנות, לובה של לפני 17 שנה - שאגב זה היה המערכון הראשון שכתבתנו אסף ואני לפיילוט של 'ארץ' וכמו שהוא צולם ככה הוא שודר עם אפס שינויים - היום את המשבצת הזו תופסת אירינה, היא הרוסייה החדשה. עוד דבר שהשתנה זה הפתיח: פעם היה פתיח עם שמות השחקנים, בשנתיים האחרונות אין זה כבר, וגם זה סוד ההצלחה - המותג יותר חזק מהשחקנים".

והנה פרט מעניין: בתוכניות המשודרות בערב בחירות מתסרטים שתי סיומות אפשריות, לפי תרחישי המציאות, ומצלמים את הרלוונטית. בבחירות שבהן התמודד בוז'י הרצוג מול נתניהו, בתסריט שבו בוז'י זכה בבחירות, הדמות של שרה נתניהו הייתה אמורה לעבור צד במעמד נאום הניצחון. בתסריט של גנץ מול נתניהו זה לא קורה: "גנץ לא ירצה להתקרב אליה, אז אין תסריט כזה". יתרה מכך, שתי הסיומות שכבר נכתבו לערב הבחירות הנוכחי כוללות רק שני תרחישים - נתניהו מנצח או תיקו. "אין תסריט שלישי שבו גנץ מנצח", אומר ליפשיץ.

פוליטי

בעבר התראיינת ואמרת שאתה מצביע למרצ. למי עכשיו?

"אני מתלבט עד הרגע האחרון בין כחול לבן ובין העבודה-מרצ".

אישי

"תמיד ידעתי שתסריטאות זה מה שאני רוצה לעשות. בגיל 16 קנו לי מכונת כתיבה, כי רציתי להיות מחזאי ולכתוב תסריטים ולעשות טלוויזיה. חבל שזרקתי אותה יחד עם התקליטים שלי. אחרי הצבא התחלתי לעבוד עם אלי ומריאנו, כתבתי מערכונים לדודו טופז ל'חלומות בהקיציס' והגענו ל'ארץ נהדרת'".

על היחסים עם מולי שגב: "הוא העורך, הוא ה'בעלבית', הוא התוכנית, הוא הברומטור, הוא הנווט והנהג של הדבר הזה".

דמות שאתה מעריץ

"מולי שגב ומודי בר-און - אחד בעבודה הזו ואחד בעבודה השנייה שלי (ערוץ הספורט). התגובות של מודי בר-און חשובות לי, והוא גם שיחק באחד המערכונים גם (של האיראנים)".

כרטיס ביקור

דוד ליפשיץ, תסריטאי כותב ראשי ב"ארץ נהדרת", בן 45 מתל-אביב

"ארץ נהדרת" במספרים: עלתה לשידור ב-2003, עד כה שודרו כ-270 פרקים ב-17 עונות. התוכנית זכתה ב-8 פרסי האקדמיה. ארבעה שחקנים נשארו מהעונה הראשונה: אלי פיניש, מריאנו אידלמן, עלמה זק ואיל קיציס.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?