גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפולת בשווקים מאיימת על שורה של הנפקות ועסקאות למכירת חברות בורסאיות בישראל

כיצד יושפעו העסקאות למכירת החברות דוניץ, ישפרו וגילת לוויינים מבהלת הקורונה בשווקים? ● סנונית ראשונה: חברת האשראי החוץ-בנקאי מלרן פרויקטים עדכנה על הפסקת מו"מ לקבלת אשראי של 350 מיליון שקל מגולדמן זאקס

הבורסה בתל אביב / צילום: רויטרס
הבורסה בתל אביב / צילום: רויטרס

הטלטלה הנרשמת בשוקי ההון בעולם ובארץ בעקבות בהלת הקורונה מאיימת על שורת עסקאות רכישה שעליהן הודיעו לאחרונה חברות ציבוריות בישראל, וכבר הובילה לדחייה ואף ביטול של כמה הנפקות ראשוניות (IPO) שתוכננו לצאת לפועל בבורסה בת"א. 

איתות ראשון להשפעות המצב בשווקים הגיע מחברת האשראי החוץ-בנקאי מלרן פרויקטים, שעדכנה אמש על הפסקת מו"מ שניהלה מול גולדמן זאקס להעמדת מסגרת אשראי של 350 מיליון שקל על-ידי בנק ההשקעות האמריקאי. במלרן, שבשליטת המנכ"ל ריאן מואנד, הסתפקו בדיווח לקוני ולפיו החברה קיבלה הודעה מהבנק האמריקאי בו הודיע לה על החלטתו בנושא, ולא פירטו מעבר לכך.

מלבד מלרן, כאמור, עוד לא מעט עסקאות משמעותיות עומדות על הפרק, ולמרות שבשלב הנוכחי החברות המעורבות בהן לא פרסמו עדכונים לגביהן, נראה כי רק שינוי דרמטי בכיוון שבו צועדים השווקים כעת יאפשר את קיום העסקאות כמתוכנן, ללא שינויים משמעותיים במחירי העסקאות ובתנאיהן. מלבד השינוי לרעה בתנאי השוק, חוסר הוודאות השורר כעת בשווקים מוביל לעמדות "דפנסיביות" יותר בקרב החברות, העשויות להחליט לוותר על השקעות רחבות היקף לטובת שמירה על מזומנים בקופה לעת הצורך.

עסקאות והנפקות בולטות

שתיים מהעסקאות המרכזיות שקודמו באחרונה בבורסה בתל-אביב כוללות רכישות רחבות היקף של חברות נדל"ן - האחת רכישתה של ישפרו מידיה של נכסים ובניין  על-ידי ביג  ומגה אור , והשנייה רכישת חברת הבנייה דוניץ  על-ידי המתחרה דמרי .

אצל ביג ומגה אור מדובר בהמשך שיתוף הפעולה בין שתי חברות הנדל"ן המניב, שחתמו בסוף ינואר על עסקה לרכישתה של חברת ישפרו הפרטית מידי בעלת השליטה הנוכחית, נכסים ובניין, תמורת 855 מיליון שקל. השלמת העסקה בין הצדדים כפופה לכמה תנאים, הכוללים גם "היעדר שינוי מהותי לרעה (כהגדרתו בהסכם)". ישפרו, הנמצאת "על המדף" מאז 2017, מוחזקת במלואה על-ידי נכסים ובניין - זרוע הנדל"ן של קבוצת אי.די.בי-דסק"ש של אדוארדו אלשטיין, ומחזיקה בשבעה קניונים ברחבי הארץ.

אצל דמרי ודוניץ מדובר בעסקה בשלב בוסרי יותר, שבמסגרתה עדכנו הצדדים לפני כשבועיים וחצי על אודות מו"מ המתנהל ביניהם שבמסגרתו מעוניינת דמרי לרכוש את "מלוא החזקות בעלי המניות" של דוניץ בסכום של 700-600 מיליון שקל. באותה עת, אז נסחרה דוניץ בטווח השווי שננקב לעסקה, הדגישו הצדדים כי אין ודאות להשלמת הרכישה, "בין היתר, הואיל וטרם סוכמו תנאי העסקה לרבות מחירה".

בעת ההודעה על הרכישה הפוטנציאלית ובימים שלאחריה נסחרה דוניץ בטווח השווי שננקב במסגרת העסקה, אולם מאז ועד כה מנייתה (שהיום נסחרה בירידות חדות) השלימה צלילה של כ-30% ומשקפת לדוניץ שווי הנע סביב 500 מיליון שקל - הרחוק שיעור דו-ספרתי ממחיר העסקה.

עסקה משמעותית נוספת בענף הנדל"ן נחתמה לפני פחות משבועיים, בסוף חודש פברואר, אז עדכנה חברת רני צים מרכזי קניות  על מזכר עקרונות לרכישת השליטה בחברת הנדל"ן מידאס  - שותפתה בהקמת מרכזים מסחריים ביישובים ערביים, תמורת 50 מיליון שקל.

העסקה, שסוכמה לפי מחיר מניה שהיה גבוה בעשרות אחוזים באותה עת משוויה של מניית מידאס, הובילה לזינוק של יותר מ-60% בערכה באותו יום, אולם זה "תוקן" מאז, ועם הירידות היום השלימה מניית מידאס צניחה של כ-30% למחיר דומה לזה שבו שהתה טרם העסקה.

מרץ חלש בהנפקות, אבל מה אח"כ?

באשר לשוק ההנפקות המקומי, אם בשבוע שעבר עוד היו בשוק החיתום מי שניסו לשדר "עסקים כרגיל" בכל הנוגע לגיוסי החברות העומדים על הפרק, הרי שכעת הגיע עדכון באווירה קודרת יותר מפועלים אי.בי.אי .

החברה העוסקת בחיתום, בניהול הנפקות ני"ע ובבנקאות להשקעות עדכנה כי היא צופה שהמשך התפשטות וירוס הקורונה יוביל ל"האטה משמעותית בשוק ההנפקות בו פעילה החברה", וזאת בשל הירידות בשווקים והפדיונות בקרנות הנאמנות.

עוד הוסיפה פועלים אי.בי.אי, כי "לחברה אין יכולת לאמוד את משך הזמן בו תחול ההאטה, כמו גם את היקפה", וכן עדכנה כי ההפסד הנצבר בתיק הני"ע הסחירים שלה מתחילת השנה מסתכם בכ-6 מיליון שקל, לשווי נוכחי של כ-19 מיליון שקל.

אמנם חודש מרץ הוא בדרך כלל חודש מועט הנפקות, בשל פרסום הדוחות הכספיים השנתיים של החברות, אולם ירידות השערים החדות מאיימות לבטל את ההנפקות הראשוניות של חברות המבקשות להנפיק מניות בבורסה גם בחודשים שלאחר מכן.

הגדולה מבין ההנפקות הראשוניות הבולטות העומדות על הפרק היא של חברת האשראי הצרכני מימון ישיר, שבעלת השליטה בה, חברת ביטוח ישיר של משפחת שנידמן, הציבה לעצמה לקראת ההנפקה שווי מרשים של יותר מ-1.5 מיליארד שקל.

הנפקה נוספת שיציאתה לפועל כבר נדחתה בעבר היא של משווקת הירקות והפירות ביכורי שדה אחזקות של האחים אילן וששון שבע, לאחר שנדרשה לקיצוץ משמעותי במחיר, לכ-500 מיליון שקל, במקום כ-600 מיליון שקל שביקשה תחילה. מלבד שתי אלה, על הפרק ניצבות כמה הנפקות מתוכננות בשלבים מוקדמים יותר, בהן של חברת התיירות תלמה, חברת האנרגיה המתחדשת דוראל והחברה הבת של אלרוב נדל"ן , המבקשת להנפיק את מניותיה בבורסה בשוויץ.

מכירת מלאנוקס, גילת ופורסקאוט טרם הושלמה

כשמדברים על עסקאות שהשלמתן נדחית או בספק, יש להזכיר עסקאות גדולות שנחתמו אך טרם הושלמו למכירת כמה חברות ישראליות הנסחרות בוול סטריט. הגדולה שבהן היא מלאנוקס , ספקית ציוד להעברת נתונים מהירה, שכבר לפני שנה (מרץ 2019) הודיעה על מכירתה ב-7.36 מיליארד דולר לאנבידיה , והצדדים עדיין ממתינים לאישור הרגולטור הסיני לעסקה. בתחילה ציפו החברות להשלים את העסקה עד סוף 2019, אך האישור הסיני התעכב - בתחילה ככל הנראה בשל מלחמת הסחר, ועכשיו ייתכן שגם בשל התפרצות הקורונה שהחלה בסין.

ההסכם שנחתם בין החברות קבע שניתן לבטל את העסקה אם לא תושלם עד 10 בדצמבר 2019, אך בכפוף לשתי הארכות של התקופה, בנות שלושה חודשים כל אחת, שמטרתן לקבל את האישורים הרגולטוריים הנדרשים. נכון להיום, מניית מלאנוקס נסחרת במחיר של קצת מעל 116 דולר, נמוך ב-7.6% מהמחיר בעסקה (125 דולר), וזאת לאחר שכבר התקרבה למחיר העסקה ונסחרה ביותר מ-123 דולר רק לפני כשלושה שבועות.

שתי עסקאות גדולות אחרות שטרם נסגרו נמצאות בשלבים מוקדמים בהרבה: גילת   המספקת פתרונות תקשורת לוויינית הודיעה בסוף ינואר על מכירתה לקומטק האמריקאית; ופורסקאוט  העוסקת בתחום אבטחת הסייבר הודיעה בתחילת פברואר על מכירתה לקרנות פרייבט אקוויטי מארה"ב. בשתי החברות עוד לא נקבע מועד לאסיפת בעלי המניות לאישור המכירה.

למרות זאת, מניית פורסקאוט נסחרת במחיר קרוב למחיר העסקה, כלומר נכון להיום המשקיעים מעריכים סבירות גבוהה להשלמת העסקה. בעוד שבפורסקאוט העסקה היא במזומן, בסך 1.9 מיליארד דולר, בגילת העסקה כוללת גם רכיב מנייתי. במועד הדיווח על מכירת גילת היקף העסקה היה 577 מיליון דולר, אך מניית הרוכשת הייתה אז במחיר גבוה משמעותית מהמחיר הנוכחי.

מאז היא איבדה 37% מערכה, ושווייה של גילת בעסקה התכווץ לכ-513 מיליון דולר, ומחיר המניה בעסקה ירד מ-10.25 דולרים ל-9.15 דולרים (שווי החברה ומחיר המניה עוד צפויים להשתנות עד למועד השלמת העסקה).

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?