גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנטרופי: "המשך נפילת מחירי הנפט והגז ללא מהלך של הזרמת הון עלול לקרב מאוד מהלך של הסדר חוב בקבוצת דלק"

ניירות הערך של קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, ספגו היום מכה נוספת, בעקבות קריסת מחירי הנפט בעולם והתחזקות ההערכות לגבי הסדר חוב בקבוצה ● מניית החברה השלימה קריסה של 72% מתחילת השנה ● גם האג"ח המשיכו לצלול, והן נסחרות לפי תשואה שנתית לפדיון של עד 81%

עידן וולס ויצחק תשובה / צילום: יוסי כהן
עידן וולס ויצחק תשובה / צילום: יוסי כהן

ניירות הערך של קבוצת דלק , שבשליטת יצחק תשובה ספגו היום מכה קשה נוספת, בעקבות קריסת מחירי הנפט בעולם והתחזקות ההערכות לגבי הסדר חוב בקבוצה. מניית החברה צנחה היום ב-22% בהמשך לנפילה של 31% אתמול והשלימה קריסה של 72% מתחילת השנה לשווי חברה של 1.8 מיליארד שקל בלבד. החזקותיו של תשובה עצמו בחברה (65% מההון) נפלו לשווי של כמיליארד שקל - נמוך משווי חובותיו המשוערים למערכת הבנקאית בישראל. יש לציין כי כל מניותיו של תשובה בדלק משועבדות לבנק הפועלים מאז רכש את השליטה בחברה ב-1998. 

גם איגרות החוב של קבוצת דלק מהסדרות השונות רשמו היום נפילות חדות של 15% עד 34%, כאשר את הירידה החדה ביותר רושמת סדרה ל"א , בעלת מח"מ של 2.7 שנים ובהיקף של 3.1 מיליארד שקל ערך נקוב. הנפילות האחרונות הובילו להתהפכות עקום התשואות של קבוצת דלק, כאשר האג"ח הקצרה ביותר (סדרה י"ג  במח"מ של 0.54 שנים) נסחרת לפי תשואה שנתית לפדיון של 81%, ואילו האג"ח הארוכה ביותר (סדרה ל"ד  במח"מ של 3.52 שנים) נסחרת לפי תשואה של 24%.

מוסדיים Out, קרנות גידור In?

בקבוצת דלק אמנם ניסו להרגיע אתמול את המשקיעים עם פרסום וולונטרי של תזרים מזומנים חזוי לשש השנים הקרובות, אולם לפי שעה זה לא עזר, לאור החשש בשוק מפני הנחות העבודה שעליהן התבסס התזרים החזוי. לפחות לפי גישת שוק ההון, הרי שקבוצת דלק כבר נמצאת כעת במדרון התלול שבסיומו נמצא רק הסדר חובות ענק לחברה.

במצב כזה, גם גופים מוסדיים מתחילים לרוב לצמצם את החזקותיהם בניירות הערך של קבוצת דלק, ומי שנכנס במקומם הם קרנות גידור המתמחות בהשקעות בחוב בסיכון גבוה. הקרנות הללו יהיו הראשונות ללחוץ על דירקטוריון החברה לנקוט בצעדים שונים להגנה על זכויותיהם, ובכלל זה הובלה של מהלכים לגיוס הון ולמימוש של נכסים.

ל"גלובס" נודע כי חברת המחקר אנטרופי הפיצה אמש ללקוחותיה מקרב הגופים המוסדיים, עבודת ניתוח כלכלית על יכולות החזר החוב של קבוצת דלק. מהעבודה עולה כי באנטרופי מאמינים ב של קבוצת דלק לעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות ברבעונים הקרובים, אולם חוששים מהעתיד הרחוק יותר.

"הסכנה האורבת לה הינה המשך ירידת מחירי הנפט והגז, מה שעשוי להביא את מחזיקי סדרות האג"ח הארוכות לדרוש עצירת תשלומים וייתכן אף הסדר חוב", כותב האנליסט אורן וולך. "מחירי האג"ח הנוכחיים משקפים סבירות גבוהה בעיני המשקיעים לתרחיש של הסדר חוב".

עוד כותב האנליסט מאנטרופי כי שינוי יכול להתרחש במידה וכבר בזמן הקרוב תתהפך המגמה ומחירי הנפט והגז יחזרו לעלות. אחרת, לא מן הנמנע כי על מנת לעצור את המפולת באג"ח יהיה צורך בגיוס הון, על אף התנאים המאוד לא נוחים (ירידה של יותר מ-70% במחיר מתחילת השנה), או במימוש נכסים שיפתיעו את השוק.

עוד הוא מציין כי "המשך נפילת מחירי הנפט והגז ללא מהלך של הזרמת הון, עלול לקרב מאוד מהלך של הסדר חוב". יש להדגיש כי דברים אלו נכתבו עוד לפני הירידה החדה במחירי הנפט היום.

תזרים מזומנים חזוי קבוצת דלק

דלק תקבל את הדיבידנדים שהיא צריכה?

קבוצת דלק שינתה את פניה בשנה האחרונה והפכה חשופה יותר לתחום האנרגיה והדלק. שלושת המגזרים המרכזיים שלה כוללים כיום את ההחזקות בחברות איתקה, דלק קידוחים ודלק ישראל. איתקה פועלת בתחום הפקת הנפט בים הצפוני, בעוד שדלק קידוחים פועלת בתחום הגז הטבעי באמצעות החזקותיה במאגרי הגז בים התיכון. דלק ישראל פועלת בשוק הדלקים הישראלי, שנחשב לתחרותי ובעל שולי רווח נמוכים יחסית.

בשנה האחרונה מכרה קבוצת דלק את החזקותיה בחברת הביטוח הפניקס וביבואנית כלי הרכב דלק רכב בתמורה לכ-2 מיליארד שקל. אלא שאת הסכומים הגדולים שקיבלה מעסקאות אלו, השקיעה החברה באיתקה, שרכשה שדות נפט פעילים בים הצפוני מידי חברת שברון האמריקאית, בתמורה לכ-1.7 מיליארד דולר.

כך שיכולתה של קבוצת דלק לפרוע את חובותיה לאורך השנים אמורה להתאפשר מדיבידנדים שתקבל משתי החזקותיה העיקריות, איתקה ודלק קידוחים. לפי דוח התזרים החזוי של קבוצת דלק, היא אמורה לפרוע עד תום 2025 תשלומי חוב (קרן וריבית) לבנקים ולמחזיקי האג"ח שלה בהיקף מצטבר של 9.23 מיליארד שקל.

בנוסף, מעריכה החברה כי תידרש לאורך השנים לתשלומים נוספים של כ-640 מיליון שקל, כך שסך התשלומים שיעמדו בפניה בשש השנים הקרובות מסתכם לסכום עתק של 9.87 מיליארד שקל. את הסכום הזה מניחה החברה שתצליח לפרוע באמצעות 1.34 מיליארד שקל שהיו בקופתה בתחילת 2020, באמצעות דיבידנדים שתקבל מהחברות המוחזקות וכן בדרך של מימוש נכסים אחרים ופעולות מימוניות שונות.

כך למשל, מעריכה קבוצת דלק כי תקבל בכל אחת מהשנתיים הקרובות דיבידנדים של 621 מיליון שקל מדלק קידוחים, כשהחל מ-2022 צפוי סכום זה לרדת ל-414 מיליון שקל בשנה. סכום זה מבוסס לדברי החברה על התזרים הצפוי מפעילות מאגרי תמר ולוויתן, אולם לכך יש להוסיף כי לדלק קידוחים עצמה התחייבויות פיננסיות (קרן וריבית) בהיקף כולל של 8.1 מיליארד שקל, אותן היא אמורה לפרוע בתוך פחות משלוש שנים.

חוב זה כולל בעיקר הלוואות בסך של כ-7.5 מיליארד שקל שניטלו מבנקים בחו"ל וכן איגרות חוב מסדרה א' בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל שהונפקו בישראל. סדרת אג"ח זו, שעתידה להיפרע בתשלום אחד בסוף 2021, נסחרה היום לפי תשואה לפדיון של כ-18%, לאחר ירידות חדות של 15% שרשמה מתחילת החודש.

מצב זה מעיד על חששם של המשקיעים גם באשר ליכולתה של דלק קידוחים לפרוע את חובותיה במלואם, ובמצב הדברים הנוכחי יהיה קשה הרבה יותר לדלק קידוחים לחלק את הדיבידנדים הנדיבים להם זקוקה כל כך קבוצת דלק. מנגד, חששם של מחזיקי אג"ח דלק קידוחים הוא כי המשך חלוקת הדיבידנדים בשנתיים הקרובות יסכן את יכולת ההחזר כלפיהם.

מסתמן: התחזיות יעודכנו כלפי מטה

המקור הנוסף עליו בונה קבוצת דלק הוא כאמור חברת איתקה, שמפיקה נפט בים הצפוני. לדעת דירקטוריון קבוצת דלק בראשות היו"ר גבי לסט, תזכה החברה לדיבידנדים של 5.1 מיליארד שקל מאיתקה עד סוף 2025, מתוכם 466 מיליון שקל ב-2020 ועוד 690 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2021 ו-2022.

לדברי קבוצת דלק, היא גידרה מבעוד מועד את התפוקה הצפויה של איתקה בהיקף של 80% ב-2020, 50% ב-2021 ו-35% ב-2022, וזאת לפי מחיר גבוה של 674 דולר לחבית. מסיבה זו מתבסס התזרים על הנחה לפיה ינוע מחיר החבית הממוצע שתמכור איתקה בין 52.5 דולר ב-2020 ל-55 דולר ב-2022.

עם זאת, היום צנח כאמור מחיר הנפט מסוג ברנט בכ-20% לרמה של 36 דולר לחבית בלבד, לאחר שמדינות אופ"ק (קרטל המדינות המפיקות נפט) נכשלו בניסיונן להסכים על מסגרת לקיצוץ בקצב הפקת הנפט בעולם. בעקבות כישלון השיחות בין נציגי המדינות השונות, הודיעה ערב הסעודית כי תרחיב את קצב ההפקה שלה והודעתה הובילה לחששות המשקיעים מפני עודפי היצע בשוק.

כך שלא מן הנמנע כי בהמשך יידרש עדכון מסוים כלפי מטה של התחזיות שסיפקה קבוצת דלק רק אתמול. יש לציין כי מטעמי שמרנות לא הוכנסו לתחזית זו מספר תרחישים נוספים שעשויה להיות להם השפעה מהותית נוספת על תזרים המזומנים החזוי מאיתקה, ובראשם הכנסת שותף לאיתקה, ולאחר מכן גם הנפקתה בבורסה של לונדון. אולם מהלכים אלו יהיו מורכבים יותר להשלמה בעת הנוכחית.

מעבר לכך, בונה קבוצת דלק גם על מקורות נוספים, ובהם דיבידנדים של 100 מיליון שקל מדי שנה מהחברות המוחזקות האחרונות, תקבול של 207 מיליון שקל ב-2021 במימוש יתרת ההחזקה בחברת ההתפלה IDE, ותקבולים של 700 מיליון שקל ב-2022 ממכירת נכסי נדל"ן שונים שבידי הקבוצה.

למקורות אלו צירפה קבוצת דלק גם תחזית לקבלת סכום של 932 מיליון שקל עוד השנה מאיגוח זכויותיה בתמלוגי העל שצפויים לשלם מאגרי הגז לווייתן וכריש-תנין. מדובר בהלוואות פרטיות בהיקף של 270 מיליון דולר, שאמורות להתקבל מגופים פיננסיים, איתם נערכים דיונים בימים אלה, כנגד תמלוגי העל. עם זאת, במצב הנוכחי עשויה גם השלמת עסקה זו להיתקל בקשיים.

יש לציין כי רק לפני חמישה שבועות קיימה קבוצת דלק כנס משקיעים גדול, ובו פירטה את תוכניותיה לעתיד. מנהלי הקבוצה בראשות המנכ"ל החדש עידן וולס, ביקשו לפזר אז אופטימיות בקרב המשקיעים וביטחון רב ביכולתה של הקבוצה לממש את תוכניות הצמיחה שלה, אולם כעת נראה כי שוק ההון אינו שותף לתחושה זו ותפיסתו את החברה הפוכה לחלוטין. 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים